Forumdaki herkesin farklı konularda, farklı uzmanlığı, görüşleri, tezleri, fikirleri ve tecrübeleri var gibi. Çok farklı etnik kimliklerden gelen insanlarda var. Dolayısı ile çok farklı konularda, değişik tepkiler ve fikirler, farklı renkler çıkıyor ortada. Önemli olan İNSAN gibi, bilgiye ve ispata dayalı konuşup, tartışabilmek. Bunu çok iyi becerebildiğimizi veya becerebileceğimizi sanmıyorum.
Ancak yinede tepkimi belirtmeden geçmeyeceğim. Forumdaki bazı arkadaşlar tartışmayalım demiş. Neden tartışmayalım?
Kavga etmeden, hakaret etmeden tartışmak, doğruyu öğrenmeye çalışmak, bilmediğimizi öğrenmek ancak tartışarak mümkün olabilir. Okuyarak, öğrenerek ve bu bilgileri tartışarak kendimizi geliştirebiliriz.
Yabancı forumlarda, sadece bir ilaçlama makinesinin çift açılı memesinin Symmetrical veya Asymmetrical olan çeşitlerinden, buğday için hangisinin daha ideal
olduğu konusunda 150-200 tane bilgi dolu ileti, grafikler ve uygulama resimleri paylaşıyor insanlar. Herbisitte başka, yaprak gübresinde başka meme kullanıyorlar. Her meme çeşidi için farklı pompa basıncında çalışıyorlar. Bu kadar bilgi araştırarak, tecrübe ederek, tartışarak, paylaşarak ortaya çıkıyor. Bizde forumun yarısı hala klasik prinç meme kullanıyordur...
Adamlar bir yaprak gübresinin içeriğindeki bakır, şelatlı bakır, mangan, suda çözünür demir, şelatlı demir, çinko, molibden oranları üzerine sayfalarca konuşuyorlar, EDTA şelatının stabil olduğu pH aralığına kadar konuşabiliyorlar... Araştırıp öğrenip güncel kalıyorlar. Bizde forumun %70 i aldığı yaprak gübresinin içeriğini bile bilmiyordur. Alıp atmak için atıyor büyük çoğunluğumuz. Aşağılamak için yazmıyorum, benimde doğru bildiğim bir sürü yanlış var, yıllarca yanlış yaptığım uygulamalar var. Ye
Foruma yazan adama, yazıyor diye kızanlar bile var...
Ülkenin güncel meselelerinin İNSAN gibi konuşulduğu bir başlık bile olabilir.
Bugün Lİbya teskeresi, yerli araba, kanal istanbul, Suriye politikamız, ithalat ve ihracat politikalarımız gibi konuların TAMAMI direkt olarak hepimizin hayatını ve geleceğini etkileyen konulardır ama biz hayatımızı direk etkileyen konuları bile konuşamıyoruz, tartışamıyoruz. Hemen kavgaya tutuşuyoruz.
Çok basit bir örnek, Suriye'ye konusunda yanlış bir politika izlenmesinin bedeli 50 milyar dolar direk harcama, F 35 projesi dışında kalmamız neticesinde üreteceğimiz parçaları başka ülkelerin üretmesi sonucu yine 10-12 milyar dolarlık maddi kayıp, ilgili şirketlerin batması, işsizlik... Göçmenler ile gelen menenjit gibi bulaşıcı hastalıkların tekrar hayatımıza girmesi, evladımıza yapacağımız extra aşı maliyetleri, onlarca şehit, sınırımızda kurulmayan çalışılan bir terör devleti ve bunun neticesinde yaptırımlar gibi sonuçlar doğurur. Ama biz bu politikayı burada tartışmaya dahi açamayız, açsak bile tartışamayız doğru düzgün ancak günün sonunda baktığımızda giren çıkan yine bu ülkeni gerçek sahiplerine, yani bizlere...
Kusura bakmayın konuyu çok farklı bir noktaya getirdim ama bunu yapmam gerektiğine inandım.
Çok yazdım diye çok bilgili olduğumu da iddia etmiyorum. Belki yazdıklarımın bir kısmı yanlıştır, belki yanlış algıladığım veya düşündüğüm belki düşünemediğim şeylerde vardır. Ancak yazdıklarımın hiçbirini uydurmuyorum, rakamlarla ve bilgi ile destekliyorum. Başkasının aklı ile vardır bir bildiği demek yerine araştırmaya çalışıyorum ve seviyeli eleştirilerin hepsine de açığım.
Son sözüm düşünmeyeceksek, konuşmayacaksak, fikir beyan etmeyeceksek, tartışmayacaksak ağırda bağlı olan sığırdan farkımız ne?