TMO Randevu

Tmo nun alım yaptığı yere git sana ziraat bankasından yatırım elus hesabı açtıracaklar türib e üye olacaksın il veya ilçe tarıma hangisine bağlı isen git çks ye kaç dönüm yerin varsa yani kaç ton ürün vereceğini ögren (mesela 80 ton bugday) buğdayın biçildi ise tavsiyem kamyon ile götür tahlilden geçerse iyisin yoksa akbaba tüccarlar ölücüler üstünde dönmeye başlar
Yogunluk durumuna göre randevuyu 15 gün sonraya bile atıyor
Önceden tahlil yaptırıp götürmenin faydası olur mu? Kabul ederler mi? O kadar masraf ve uğraşa girip oradan geri dönmek ayrıca yük olur.

Önceden tahlil yaptırıp götürmenin faydası olur mu? Kabul ederler mi? O kadar masraf ve uğraşa girip oradan geri dönmek ayrıca yük olur.
yüksek nem olmadığı sürece alır, sanırım 14 nem üzeri yada tam bilemiyorum şimdi ama 13,5 üzeri nemli ise almazlar, bunu öğren, analiz yap nem kaç çıkıyor, ona göre götür, yoksa analizde kalitesi ne çıkarsa sınıfına göre alacak mecbur, gübresiz ekilince tarlada yine buğday olur demeyi bilen yöneticisi var TMO nun, artık nasıl kalitede olursa almayıda bilecek, yemlik vaya ekmeklik herneyse, yeterki nemli olmasın, depolamaya elverişli istedikleri nem oranında olsun malınız.

yüksek nem olmadığı sürece alır, sanırım 14 nem üzeri yada tam bilemiyorum şimdi ama 13,5 üzeri nemli ise almazlar, bunu öğren, analiz yap nem kaç çıkıyor, ona göre götür, yoksa analizde kalitesi ne çıkarsa sınıfına göre alacak mecbur, gübresiz ekilince tarlada yine buğday olur demeyi bilen yöneticisi var TMO nun, artık nasıl kalitede olursa almayıda bilecek, yemlik vaya ekmeklik herneyse, yeterki nemli olmasın, depolamaya elverişli istedikleri nem oranında olsun malınız.
Çok teşekkür ederim. Ona göre hareket edeyim öyleyse.

• Beğen
Tepkiler: filizma
Bence kabul etmezler ürünü götürüyorsun tartim yapılırken ilgili kişi numune alınan cihazla yada alet diyelim hava vakumlaması ile numuneyi remorkun rastgele yerinden 2 3 kez alıyor sonra değerlere bakıyor poşetle numuneyi almazlar alsalar bile satın alacakları asıl üründe o riske girmezler remorkun üzerinde ki cuvallı bugdayı bile remorka boşalt diyor böyle poşetle tahlil fiyat verme işi genelde tüccarda oluyor oda fiyat verir asıl ürün gelince kırk takla atar fiyat kırmak için
Tmo için en mantıklı yöntem bütün ürün biçilecek kamyon ile artık kaç seferde götürülürse randevu alıp götürmek gibi geliyor
Alım yapan kişi 5000 tonluk silonun içine birkaç ton yüksek nemli ürün alsa toplam ürün sıkıntıya girer alım yapanıda ne yaparlar bilemiyorum

Bence kabul etmezler ürünü götürüyorsun tartim yapılırken ilgili kişi numune alınan cihazla yada alet diyelim hava vakumlaması ile numuneyi remorkun rastgele yerinden 2 3 kez alıyor sonra değerlere bakıyor poşetle numuneyi almazlar alsalar bile satın alacakları asıl üründe o riske girmezler remorkun üzerinde ki cuvallı bugdayı bile remorka boşalt diyor böyle poşetle tahlil fiyat verme işi genelde tüccarda oluyor oda fiyat verir asıl ürün gelince kırk takla atar fiyat kırmak için
Tmo için en mantıklı yöntem bütün ürün biçilecek kamyon ile artık kaç seferde götürülürse randevu alıp götürmek gibi geliyor
Alım yapan kişi 5000 tonluk silonun içine birkaç ton yüksek nemli ürün alsa toplam ürün sıkıntıya girer alım yapanıda ne yaparlar bilemiyorum
Elbette kabul etmezler. Fakat önden bir tahlil yaptırıp kendimiz gördükten sonra alım noktasına götürmek hiç değilse sadece nem oranı bakımından riski azaltır. Tabii yüzde yüz kabul edileceğinin bir garantisi yok.

Öncelikle şu randevu konusuna bi düzen getirmeliler. Sisteme giriş yoğunluktan vb nedenlerden çok zor. Yaşı ileri çiftçiler internetten almakta zorlanıyor, alım yerlerinde kimliklerine gidip randevu alabilicek bi sistem olmalı. Her ay ürün teslim fiyatları yani Temmuz, agustos ve eylül gibi teslim edenlerin aralarında az da olsa fiyat farkı oluşturulmalı ki yoğunluk 1 aya sıkıştırılmasın.
Çiftçiye bakan yönü ise az ama çok ne kadar üretirlerse üretsinler kısa süreli de olsa depolayacakları alanlara yatırım yapmalılar. İndir bindir zor ama buna göre kendilerini ve imkanlarını geliştirmeliler.
Yoksa bu sistem her şeyi hemen halledelim 1 günde harman bitsin işimize bakalım durumu değil artık böyle düşünen tüccara av olur farklar kuruş farklarıda değil.

Elbette kabul etmezler. Fakat önden bir tahlil yaptırıp kendimiz gördükten sonra alım noktasına götürmek hiç değilse sadece nem oranı bakımından riski azaltır. Tabii yüzde yüz kabul edileceğinin bir garantisi yok.
Aynen, numuneni al götür başka biyerde baktır, nemjni falan ölçün, benim demek istediğim bu, poşetle TMO ya gidilmez zaten.

• Beğen
Tepkiler: Endaz
Konyada tepkiler çığ gibi, iç anadolu hububat üretiminde lider, zaten çok fazlada alternatif yok, su bol değil, hububat üreticisi dışarıdan aşırı hububat ithalatının kurbanı oldu, bu durum dıger illerdede tepkiyle karşılanıyor, TMO nun randevu vermemesi kabul edilemez, zira ithalat miktarlarını ayarlayamayanların hatası üreticinin başına patlıyor, tüccar yok pahasına alıyor veya almıyor, bunları hakedecek ne yaptı üretici?

Bakın, eğer 20 milyon ton civarı üretim değilde, 40 milyon ton üretim yapılsa, demekki üretileni alan olmıycak ülkemizde, bu kadar saçmalık olamaz, elalem aya çıkalı nerde kaldı, daha üretilen buğdayı alamıyor satamıyor insanımız, bumu muhteşem yüzyılınız?

Bu durumu kimse.kabul etmemeli, çünkü mayıs ayı başında yıllık rekoltenin iyi olacaĝı yağışların iyi olmasıyla kendini göstermişti, bunun üzerine hububat ithalatına yüzde 130 vergi getirldi, lakin vergi getirilmeden kısa bir süre öncesi, büyük hububat ithalatçıları 3 milyon ton buğday ithalatı yaparak ülkemizdeki depolarını aşırı doldurdukları basındada haber yapıldı, birkaç ithalatçı kazanacak diye buna göz yumulması yöneticilik değildir, buna izin verenler tespit edilmeli, başka çare yok,kimler ayarlıyor bu ithalat izinlerini artık ortaya çıkarılmalı.

Mısır denilen ülke bugday ihtiyacını nerdeyse tamamen dışarıdan ithal ediyor tahıl koridoru mısır gibi bugdayda tamamen dışarıya bağlı ülkeleri doyurmak için var hazır mısırla normalleşmişken önce kendi fazla ürünümüzü dünya piyasasından ihraç etmemiz lazımdı

• Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
Üretici tüccara hatır gönül müşterisi ise verebiliyor yok pahasına ama, alan tüccar depolarım dolu bendende alan yok talep yok depolarım doldu diyor.

En az 5 yıl tarlaya sokmam buğdayı, dinlendiririm, boş bırakırım, başka bişeyler ekebilirsem ekerim ama 5 yıl tarlama sokmam, bu durumu düzeltecek kimse yok ben bilmiyorun en azından, devalüasyon enflasyon sarmalında satamayacağım ürünü üretecek kadar akıllı değilim.

Dünya piyasalarına sattıkları fiyattan yüzde 25 daha ucuza satma anlaşması yapan ülkeler Türkiyeye fazla üretimlerini çok ucuza sokacak, ben onların yüzde 25 daha ucuza sattıkları ürün fiyatıyla burada kazık fiyata girdilerle üretim yapamam, bu çok açık bu fiyatlar kurtarmaz malesef.

buğdayını götürenler 7500 liradanmı alıyor, TMO ya verenler buraya yazarlarsa öğrenelim durumu

çünkü geçen yıl 7500 olan buğdaya bu yılda 7500 fiyat verdiler, yani her buğday makarnalık değilki.

1688801733928.png

1688801887391.png

• Beğen
Tepkiler: filizma
Abi sen biçere niye odaklanıyorsun Bi sin 3 gün sonra götür helesen önce ni tmo dan randevu al geçde olsa zaten randevu çok zor alınıyor. Mesela bize ayın 15inde gelecek 25 inde başladım agustosun 3 ne kadar randevu aldım dikkat etmek lazım yoksa bu sene sıkıntı yaşarsın
Çok kez yazdım yukarıda ama okumamışsınz. Mahsülleri bekletecek durumum yok diye. Köyde yerim yok. Şehir-köy yapıp duruyorum. O yüzden biçere odaklanıyorum.

Sizin mahsüller nasıl oluyor ne ektiniz bilmiyorum ama benim ürünler iç anadoluda buğday ekili. Biraz sıkıntılı oluyor yani.
Tamam bizim de iç Anadolu buğday biçer köyün altından giriyor üstünden çıkıp gidiyor bu arada randevu gelirse kamyona yükleyip götürüyoruz yoksa sadece 1 kamyon ise randevu ne zaman ise o zaman yükleyip götürüyoruz

Çok kez yazdım yukarıda ama okumamışsınz. Mahsülleri bekletecek durumum yok diye. Köyde yerim yok. Şehir-köy yapıp duruyorum. O yüzden biçere odaklanıyorum.
Abi bu mesajı görmedim ama galiba sen hem özel sektör hem köy işleri ile ilgilenen bizim klasik iç Anadolu çiftci sisin sen ne yapacaksın tarlalar dağınık ise mecbur biçer de izin aldın mı her gün köyden haberin vardır zaten biçerin geleceği günden zannımca bu sene ilk senen şansında rast gitmedi tüccar ucuz alıyor devlete vereceksin temmuzun 23 ü gibi yada 25 ine bir randevu al o gün de git kamyon mu olur traktör mü olur ne olursa yükle git sat ama önce borsaya kaydol yatırım hesabı aç. İleri yıllar içinde tavsiyem 40 yada 50 dnm için boşa kendini yorma bu işten fayda gelmez bu sene devlet böyle yaptı öbür sene daha kötü yapar ama tarla eğer çoksa köyden felan da kirala izini çok olan Bi işi tercih et o zaman 2 si bir arada gider yoksa benim gibi perişan olun

• Beğen
Tepkiler: filizma ve faikme
Arkadaşlar ben TMO dan 3randevu aldım dün birini teslim ettim bugün yeni randevu alayım diyorum maxsimum 3randevu alabilirsin diyor dün döktuğum randevuyu iptal edeyim diyorum randevuyu ancak 1gun önceden iptal edebilirsiniz diyor sizce hafta sonu olduğu için mi böyle diyor 4.randevuyu alanlar döktükten bekadar sonra yeni randevu alabildi