Bütün illerde aynı durum, son taneye kadar alım yapılacak açıklamaları var ama 5 gün sıra beklerde malını veremezmi üretici, hayret edilecek bir geniş yönetim anlayışı var.
Ekli dosyayı görüntüle 76420
Konya Ticaret Borsası’nda çiftçilerin ürünleri 5,5 TL ile 6 TL arasında satın alınıyor. Sıcak paraya ihtiyaç duyan çiftçiler elektrik, gübre ve mazot borçlarına ödemek için ürünlerini tüccarlara yok pahasına satın satıyor.
Seyit Yıldız isimli bir çiftçi, TMO'ya ve Konya Ticaret Borsası (KTB) tepki gösterdi. “Ofis malımızı almıyor” diyen Yıldız, gerek TMO'nun gerekse de KTB'nin kendileriyle ilgilenmediğini söyledi. Mal indirmek için cuma günü TMO'ya giren kamyonun hala beklediğini aktaran Yıldız, “5 gündür mal inmiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Nakliye hariç biz kamyonculara her gün yatma parası 3 bin 500 TL veriyoruz. Kamyoncular kavga eder hale geldi. Borsa başkanının bizimle ilgilendiği yok. Devletin açıkladığı fiyat nereye, alım yapılan fiyat nereye? Geçen yıl arpayı 6 bin 500 TL'ye sattık, bu yıl en fazla 5 bin 800 liradan alınıyor. Üreticinin zaten girdi maliyeti yükselmiş, üretici perişan. Köylü, bekletiliyor. Köylüye eziyet ediliyor. Devletin verdiği taban fiyatın uygulanmasını istiyoruz. TMO'nun ise ürün boşaltma konusunda yaşattığı bu eziyetin son bulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİ RANDEVU SİSTEMİNE TAKILDI
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin randevu sistemi, düşük buğday ve arpa alımları nedeniyle çiftçileri zor durumda bırakıyor. Sistem tıkanıklığı ve depoların doluluğu nedeniyle TMO, günlük oldukça düşük miktarda alım yapıyor. Durum, çiftçileri düşük fiyata satış yapmaya zorluyor. Buğday ve arpada hükümetten umduğu fiyatı bulamayan çiftçi şimdi de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin randevu sistemine takıldı. TMO'nun önünde gerek kamyonlar tarafından gerekse de çiftçiler tarafından uzun kuyruklar oluşturuldu.