Hububatta Gübreleme Nasıl Olmalı ?

Herkese selamunaleyküm. Ben Kayseri'den yazıyorum. Yaklaşık 12 yıldır çiftçilikle uğraşıyoruz ama bugüne kadar pek detaylı araştırmalar yapmadık buğday ve arpa ekimiyle alakalı.Size birkaç sorum olacaktı yardımcı olursanız sevinirim.

1. Biz Kızıltan, Odeska, Tritikale ve Güzlük Arpa ektik ve Allah nasip ederse yazlık arpa da ekeceğiz. Taban gübresi olarak Bazı tarlalarda 20-25 kg DAP bazı tarlalarda 20-25 kg Süper Ekin kullandık. Sebazios'un bir yazısını okudum orada bitki beslemeyle ilgili tarifler veriyordu ve oradaki tarifte çinko, magnezyum, potasyum ve çeşitli bazı elemetler vardı. Şimdi süper ekinde de bu elemetlerden bazıları var. Biz hangi tarlaya ne gübresi kulllandık bilmiyoruz. Tüm ekinlerimize ordaki tarifte belirtildiği gibi ikiye bölüp kullansak ve ilk partide çinkoyu dönüme 200 gr atsak sıkıntı olur mu ? Tüm elementleri tek seferde karıştırsak ve Çinkoyu 200 gr/1000 metrekare atsak olur mu?

2. Toprak analizi yaptıramadık çünkü köyümüzde tarlalar çok dağınık ve küçük parçalı. Toprak yapısını bilmiyoruz. Üst gübreleme için hangi gübreyi ya da gübreleri önerirsiniz (CAN, ÜRE. 33 NİTRAT, AMONYUM SÜLFAT, vs.) ? Eğer tek sefer gübreleme imkanımız olursa ne atalım, ne zaman atalım ? İki kez gübreleme olursa ne atalım, ne zaman atalım ?

3. " Üst gübreleme 1 , Üst gübreleme 2 , Sebazios'un tarifi olan Yaprak gübresi " uygulamalarını hangi sırayla ve ne zaman yapmalıyım , aralara ne kadar zaman girmeli ?

4. Sebazios'un tarifi olan yaprak gübresini yağmurdan öncesine denk getirmeli miyiz?

5. Kardeşlenme döneminde tarlaya merdane çekmek faydalı mı ? Faydalıysa üst gübresini attıkan sonra mı önce mi çekilmeli ?

Sebazios'u etiketleyemiyorum, sebebini bilmiyorum.

O sohbettten hatırladığım bazı isimler:
@sebazios
@Sarıcaali
@fatihcastle

1- Evet o konudaki tarifi uygulayabilirsiniz. 3 yıldır uyguluyorum bu sene de aksilik çıkmazsa uygulayacağım. Biz dekara 20 litre suyla veriyoruz 25 de yapabilirsiniz. İlaçla karıştırıp atmak içime sinmiyor ama ilaç zamanı bitki çok hızlı geliştiği için yetiştiremediğimden ilaçla karıştırıp atıyorum, hiç sorun yaşamadım.
2- Analiz yaptırmak tabi ki gerekli ama tahminen toprağınız baziktir, üre veya AS kullanmanız daha uygun. Bizim iklimde iki parti gübreleme için uygun sıcaklık ve yağış aralığı yok. Tek sefer maksimum 15 kilo üre veya 20-25 kilo AS ideal. AS kullanacak olursanız granül olanından alın şeker formundaki hemen taşlaştığı ve rüzgarda çok savrulduğu için sorun çıkarıyor.
3- Önce ilaçlama ve sebazios'un tarifi, sonra da üst gübreleme daha iyi. Ancak maalesef yine bizde öyle bir iklim yok. Kardeşleme bitmeden sebazios'un tarifi uygulanırsa fayda oranı çok yüksek olur. Ben 3 yıldır önce üst gübreleme, sonra ilaç+tarif şeklinde uyguluyorum. Dediğim gibi çok faydasını gördük.
4- Yağmur öncesine denk getirmenize gerek yok. O gübrelerin yapraktan alınması lazım yıkanıp toprağa inerse faydası olmayacağı gibi ilacı da köke indireceğinden zararı bile olur.
5- Ben çekmiyorum ama evet faydası olur. Üre attıktan sonra çekilirse bitkiyi strese sokabilir. Önce merdane, bitki tekrar doğrulunca üre atılırsa iyi olur.

1- Evet o konudaki tarifi uygulayabilirsiniz. 3 yıldır uyguluyorum bu sene de aksilik çıkmazsa uygulayacağım. Biz dekara 20 litre suyla veriyoruz 25 de yapabilirsiniz. İlaçla karıştırıp atmak içime sinmiyor ama ilaç zamanı bitki çok hızlı geliştiği için yetiştiremediğimden ilaçla karıştırıp atıyorum, hiç sorun yaşamadım.
2- Analiz yaptırmak tabi ki gerekli ama tahminen toprağınız baziktir, üre veya AS kullanmanız daha uygun. Bizim iklimde iki parti gübreleme için uygun sıcaklık ve yağış aralığı yok. Tek sefer maksimum 15 kilo üre veya 20-25 kilo AS ideal. AS kullanacak olursanız granül olanından alın şeker formundaki hemen taşlaştığı ve rüzgarda çok savrulduğu için sorun çıkarıyor.
3- Önce ilaçlama ve sebazios'un tarifi, sonra da üst gübreleme daha iyi. Ancak maalesef yine bizde öyle bir iklim yok. Kardeşleme bitmeden sebazios'un tarifi uygulanırsa fayda oranı çok yüksek olur. Ben 3 yıldır önce üst gübreleme, sonra ilaç+tarif şeklinde uyguluyorum. Dediğim gibi çok faydasını gördük.
4- Yağmur öncesine denk getirmenize gerek yok. O gübrelerin yapraktan alınması lazım yıkanıp toprağa inerse faydası olmayacağı gibi ilacı da köke indireceğinden zararı bile olur.
5- Ben çekmiyorum ama evet faydası olur. Üre attıktan sonra çekilirse bitkiyi strese sokabilir. Önce merdane, bitki tekrar doğrulunca üre atılırsa iyi olur.
Çok teşekkür ederim sağolasın. Yanlış hatırlamıyorsam yaprak gübrelemesini de yağmurdan öncesine denk getirin diye bir yazı okudum yine trakkulüpde. Ben de sonuçta yapraktan aldığı için yıkanırsa etkinliğini kaybeder diye düşündüm o yüzden sorma ihtiyacı hissettim. Bu arada hangi köydensin. Ben de uzunyaylalıyım.

Çok teşekkür ederim sağolasın. Yanlış hatırlamıyorsam yaprak gübrelemesini de yağmurdan öncesine denk getirin diye bir yazı okudum yine trakkulüpde. Ben de sonuçta yapraktan aldığı için yıkanırsa etkinliğini kaybeder diye düşündüm o yüzden sorma ihtiyacı hissettim. Bu arada hangi köydensin. Ben de uzunyaylalıyım.
Oov hemşerim 🤠 Taşlıgeçit'liyim. Sen neredensin?
Yapraktan gübre verince bitki susayacak tabi haliyle. Ama yağış en az 8-12 saat sonra yağarsa daha faydalı olur bence

Oov hemşerim 🤠 Taşlıgeçit'liyim. Sen neredensin?
Yapraktan gübre verince bitki susayacak tabi haliyle. Ama yağış en az 8-12 saat sonra yağarsa daha faydalı olur bence
Kaynarlıyım. O zaman İnşalllah önce bu sebazios abinin yaprak gübresi tarifi sonra ot ilacı sonra üst gübresi olarak atsam daha iyi olacak galiba eğer yanlış anlamadıysam. Ayrıca bizim buralarda kardeşlenme ne zaman başlıyor-bitiyor-kaç gün sürüyor, sapa kalkma ne zaman başlayıp bitiyor ve kaç gün sürüyor, bayrak yaprak ne zaman, ilk gübreyi kardeşlenme başladığı gibi mi atayım, ya da kardeşlenme başladığı gibi yaprak gübresini mi atayım, ot ilacını ne zaman atayım ? Kusura bakmayın çok soruyorum ama internette okuduklarım bizim bölgelerde benim bildiklerimle çok çelişiyor bu yüzden bizim oralardan birini bulmuşken sormadan edemiyorum. Tekrardan sağolasın hemşerim.