Tarım Bakanı Pakdemirli’den: Hububat alım fiyatı açıklaması

Bence bu fiyatlar burda durmaz daha da yükselecek bence hayırlı olsun
Cok dogru, katılıyorum dostum.

Geçen yıl 1.35 TL açıklanmıştı, şu an piyasa 1.65TL civarı. Yanı 30 kuruş, %22 artmış.

Yine aynı artış oranı olursa 1.65 in üzerine %22 eklersek fiyat 2.02 TL oluyor.
Bu hesaba göre 2 TL nin üzeri bile olur görünüyor.

Ufak bir analizi paylaşmak istedim.

Geçen yıl 2 mayısta fiyat 1.35 TL olarak açıklandı. 1 ton buğday 1.350TL idi.
Gecen yil 2 Mayısta dolar kuru 5.95 TL imiş.
Yani buğdayın fiyatı dolar cinsinden 226 dolarmış.

Bugünkü fiyat 1.65 TL, 1 ton bugday 1.650 TL. bugün dolar kuru 7.05 TL,
Yani bugün buğdayın fiyatı dolar cinsinden 234 dolar.
Açıklanan fiyat günlük dolar kuru cinsinden ton başına 8 dolar ( %3 ) artmış.

TL cinsinden geçen seneye göre buğday fiyatı %22 artmış görünüyor.

Dolar geçen seneye göre %18 artmış.

Ancak dünya buğday fiyatları geçen seneye göre ( dolar cinsinden) 192 dolar iken şu an 225 dolar düzeyinde, hatta TMO 240 dolardan ithal ediyor.

Özetle dünya piyasalarında buğday geçen seneye göre dolar bazında %17 arttı. Açıklanan fiyat dolar cinsinden %3 artmış görünüyor.

Bu doğrultuda açıklanan fiyat küresel bazdaki fiyatlara göre düşük kaldı. Bu da ilerleyen dönemde fiyatın 2 TL yi çok rahat bir şekilde geçeceğini gösteriyor.

Geçen yıl 1.35 TL açıklanmıştı, şu an piyasa 1.65TL civarı. Yanı 30 kuruş, %22 artmış.

Ancak dünya buğday fiyatları geçen seneye göre ( dolar cinsinden) 192 dolar iken şu an 225 dolar düzeyinde, hatta TMO 240 dolardan ithal ediyor.

Özetle dünya piyasalarında buğday geçen seneye göre dolar bazında %17 arttı. Açıklanan fiyat dolar cinsinden %3 artmış görünüyor.

Bu doğrultuda açıklanan fiyat küresel bazdaki fiyatlara göre düşük kaldı. Bu da ilerleyen dönemde fiyatın 2 TL yi çok rahat bir şekilde geçeceğini gösteriyor.
Arkadaslar pirim destegini yanlis mi anladik mazot gubrede icinde mi ?

Hava şartları ve yağışın da ülke genelinde olumlu devam etmesi şartıyla verimli bir yıl geçerse açıklanan fiyatın çiftçiyi tatmin edici seviyede olacağına inandıklarını kaydeden Doğru, "Ancak yapılan açıklamadan geçen yıl ton başına 100 TL olarak verilen fiyat fark (prim) desteğinin, bu yıl diğer desteklerle beraber toplam 230 TL olduğu anlaşılıyor ki bu yetersiz olacaktır. Çünkü çiftçi kazanamadığı için buğday ekmekten kaçınıyor, suyu da bulursa başka ürünlere yöneliyor. Çiftçiye buğday ektirmek için prim desteğini yüksek tutmak gerekir. Bizim beklentimiz buğday fiyatının 1.650 TL, geçen yıl tona 100 TL olan primin ise diğer destekler hariç 200 TL olması yönündeydi. Bu duruma da açıklık getirilirse bu yıl hasatta buğdayını satan çiftçi de imkanı olup lisanslı depolarda bekleten de kazanacaktır temennisiyle, tüm buğday üreticilerimize hayırlı ve bol kazançlı bir sezon diliyorum" dedi.
Blomberght den alıntıdır.

Senden açıklanan rakam ile satın alıp, yurtdışına %17 artışla satarlar. Kış ortasinda sana, memlekete un lazım olunca da memlekette mal yoktu diyerek dışardan %20 getirip %30 kârla piyasaya sürerler, sonra da bir de şükür secdesi..

Ne desek boş..

Hava şartları ve yağışın da ülke genelinde olumlu devam etmesi şartıyla verimli bir yıl geçerse açıklanan fiyatın çiftçiyi tatmin edici seviyede olacağına inandıklarını kaydeden Doğru, "Ancak yapılan açıklamadan geçen yıl ton başına 100 TL olarak verilen fiyat fark (prim) desteğinin, bu yıl diğer desteklerle beraber toplam 230 TL olduğu anlaşılıyor ki bu yetersiz olacaktır. Çünkü çiftçi kazanamadığı için buğday ekmekten kaçınıyor, suyu da bulursa başka ürünlere yöneliyor. Çiftçiye buğday ektirmek için prim desteğini yüksek tutmak gerekir. Bizim beklentimiz buğday fiyatının 1.650 TL, geçen yıl tona 100 TL olan primin ise diğer destekler hariç 200 TL olması yönündeydi. Bu duruma da açıklık getirilirse bu yıl hasatta buğdayını satan çiftçi de imkanı olup lisanslı depolarda bekleten de kazanacaktır temennisiyle, tüm buğday üreticilerimize hayırlı ve bol kazançlı bir sezon diliyorum" dedi.
Blomberght den alıntıdır.
Ya her laflarına bır yalan var ne desek boş

Bence bugün ku kur fiyatı ile 1700 açıklamaları lazım di fakat bu kur burda durmaz büyük ihtimalle artacak 2 lira olan önceki tahminimi 2020 sonuna doğru 2700 civarı olacağını düşünüyorum bence bu yıl malını elinde tutan kazanır Karadeniz bölge ülkeleri Bulgaristan Romanya Ukrayna Rusya da çok büyük kuraklık var ve temmuz ayına kadar buğday satmama kararı aldılar hayırlısı artık İnşallah herkes emeğinin karşılığını fazlasıyla alır

Yarın hem TMO hem de tarım bakanlığı açıklama yapar, sen sitesinden takip ederiz.
Arkadaşım Fiyat konusu az cok anlaşıldıda . Arkadaşa yazdığım prim desteği 230 tl işi , harbi 230 tl olan ton prim desteğimi yoksa arkadaşın yazdığı gibi mazot, gübre , sertifikalı destek ve ton bazlı destek toplamımı 230 tl . Şayet genel toplam destek 230 tl ise bunlar bizi gene kandırıyo .

Arkadaşım Fiyat konusu az cok anlaşıldıda . Arkadaşa yazdığım prim desteği 230 tl işi , harbi 230 tl olan ton prim desteğimi yoksa arkadaşın yazdığı gibi mazot, gübre , sertifikalı destek ve ton bazlı destek toplamımı 230 tl . Şayet genel toplam destek 230 tl ise bunlar bizi gene kandırıyo .
Konuşmayı canlı izledim arkadaşım, hububatta ton başına 230 lira pirim ve destek ödemesi yapıyoruz dedi.

Bence bugün ku kur fiyatı ile 1700 açıklamaları lazım di fakat bu kur burda durmaz büyük ihtimalle artacak 2 lira olan önceki tahminimi 2020 sonuna doğru 2700 civarı olacağını düşünüyorum bence bu yıl malını elinde tutan kazanır Karadeniz bölge ülkeleri Bulgaristan Romanya Ukrayna Rusya da çok büyük kuraklık var ve temmuz ayına kadar buğday satmama kararı aldılar hayırlısı artık İnşallah herkes emeğinin karşılığını fazlasıyla alır
Âmin inşallah toprağım.

Bu 230 tl sadece prim olacaksa süper haber.

Fiyatı da 1600 geçiriyordum içimden 1650 iyi fiyat.

Geçen yıl 1350 fiyat harmanda 1450-1550 arası verdik. 15+protein 36+gluten 80hektolitre 12 nem , süne-kımıl zararı olmayan buğdayı.

Bu yıl 1700-1800 arası versem harmanda mazot gübre ilaç fiyat artışından daha yüksek buğday fiyatı artışı olur. Kiralar da buğday fiyatı kadar artmıyor bence böyle giderse daha karlı hale gelecek iyi verim alabilenler için.

2 yıl önce 1tlydi fiyat bunu da düşününce Allah bereket versin.

Konuşmayı canlı izledim arkadaşım, hububatta ton başına 230 lira pirim ve destek ödemesi yapıyoruz dedi.
Galiba prim desteği yine tonda 100 lira , diğer desteklerle birlikte 230 olmuş oluyor . Her zmn yaptıkları gibi kelime oyunu ile kandırıyorlar vatandaşı . 230 lira prim ve destek ödemesi yapıyoruz . Burda her şey anlaşılıyor .

Geçen sezon buğday için açıklanan rakam 180 dolara denk geliyordu, aynı zamanlar dünya piyasasında 240-250 dolar rakamlar söz konusu idi..

Geçen sene Arpa için açıklanan rakam 1100 TL idi, ben 1175 e sattım,elinde malı az olan kişiler hayvancılara 1250 TL den satabildi .. Sene 2020 açıklanan rakam 1275 TL müthiş.. Geçen sene olduğu gibi bu sene de bu rakamlardan hububat verirsek alıp dışarı satacaklar sonra rakam yükselecek.

Sabredebilen sabretsin, malını satmasın.

Geçen sene ithalat ve ihracat değerleri aşağıdadır.

İthalat (TON) İthalat Değeri(USD) İhracat(TON) İhracat Değeri(USD)
9.844.9582.331.859 7.579.010 2.905.317

Cari açık da bu oluyor, ulan alacaksan niye satıyorsun.. Kendi malını ye otur. Yetmedi eksik geldi al o zaman.. Satarken iyi satmışız gibi gözüküyor orası ayrı :)