Ynt: Güncel Saman Fiyatları
İki gündür harman hızlandı bizim buradada ve arpalar biçiliyor, millet arpayı epey ekmişti, sap sıcaklarda toz oldu zaten boy yoktu arpalarda ve haliyle sapı hemen balya yapıp kamyonlarla taşımaya başlandı.
Kamyonlara tanesi 4,5 TL den vermeyi planlayanlar hemen baktı gördü olmuyor dün fiyatı 5 yaptılar hatta sapı az çıkan tarla sahibinden biçim parası talep etti biçerciler, al sapını ver biçim ücretini deyincede, millet hemen eve taşımaya başladı, 5 liradanda verimkar değiller, kamyoncular 6-7 verseler satacaklar, bu balyalar gittiği yerde 10-11 Tl den aşağı olmaz, kamyoncular dün ne bulsalar kaptığı gibi taşımaya başladı, önümüzdeki 1-2 günde fiyat 6-7 olur yani tarladan almak isteyen bu fiyatı verirse alır, normal fiyat bu olur gözüyle bakılıyor.
Bende arpa yoktu hepsini buğday ekmiştim, biçerci geldi tarlaları göreyim dedi, gördü ve sapına biçim gidiyor bizim buralarda köylerde, senin buğdaylarda sap iyi, olur dedi ama dedim bir iki parçanın sapını kendimde çalışanımın hayvanı var ona olacak, onların biçim parasını alırsın dedim kızdı, olmaz dedi sen bir hafta bekle dedi, şimdi sapını alacağım yerleri biçmek istiyorum biçen olmazsa gelir biçerim deyince anlaşamadık gitti.
Yani sap lazım, parasına biçime dönüp bakmıyor adam, illa sap istiyor biçerciler, biçecek sapını alacak para kazanacak, iyide buradaki hayvanlar taşın kökünümü yiyecek dedim, daha ilçemizdekiler sap tarlası ayarlayamamışlar bana geliyolar noolur bizede ver sap, kimse kendi hemşerisine bile tarlasının sapını vermiyor, herkes ya yaptırıp kamyona verecek yada evine yığacak, biçerci desen sapı almasa biçmiyor, sadece balya yapan birisi vardı oda biçerdöver almış gelmiş hem biçeyim hem sapını alayım diyor.
İşler değişti yani, eskiden biçeri olan balya makinesi alırdı hem biçim yapar hem balya işi yapardı, şimdi eskiden sadece balya işi yapanlar biçer satın almış gelmiş ki balya işi yapabileyim diye, niye öyle yaptın diyorum, hani diyor tarlasının sapını veren yok onun için biçer aldım şöfer tuttum ki bende işimi yapabileyim diyor, haklı adam, kafayı çalıştırmış mecbur naapsın. Herkes ekmek davasında, bende ona biçtirmeye yanaşmadım, senin şöförü ve biçimini bilmiyorum sen biçim işinde tecrübeli değilsin sap bağlamaya benzemez biçim işi dedim onlada anlaşamadık.
Geçen yıl biçenlerde ne zamandır telefonla arıyordu, son iki gündür sabah akşam arıyolar, abi işimiz bittiği gibi ordayız sakın kimseye verme, bu senede biz yapcaz senin yerleri diyorlar, nasip bakalım önce bi gelin diyorum ondan sonra görüşürüz, yola çıkmak üzereyiz dediler, işin ucunda sap olmasa hiç böyle aramazlardı, hiçbirşey eskiden olduğu gibi değil, herkes bunun farkında ve sıkıntıda orada zaten.