Taban Gübresi Uygulama Yöntemleri

Ynt: Taban Gübresi Uygulama Yöntemleri

Normalde tohum ile gubreyi ayni mibzere koyup ekmemek gerekir ama fazla is olmasin diye ayni mibzerle ikisinide atiyoruz.Tohum ile gubre ayni tohum yatagina dusmemesi daha iyi bir cimlenme saglar.

serpme ekimi kesinlikle tavsiye etmem. düzgün ekiliş yapmıyor hem de haddinden fazla tohum kullanmak MECBURİYETİNDESİNİZ. AKSİ HALDE ÇOK SEYREK OLUYOR.

arkadaşlar ben mibzer in borularını geçen sene sökmüştüm . şimdi yanlış taktım galiba.gübre tohumun altına mı yoksa üstüne mi düşmesi lazım.mibzerin borularını taktığım demir boru biri derine biri biraz yukarı döküyor gübre tohumdan yukarımı olacak.

Kesinlikle bir kaç gün önce gübreyi serperek daha sonra mibzer le tohum ekimi daha iyi ben son 5 yıldır bu şekilde yapıyorum ve bariz fark yakaladım, tohum çıkışında dolayısıyla verimde

Gübreli mibzerin avantajı aynı anda tek iş yaparak zaman ve yakıttan tasarru ve tarlayı daha az çiğnemek gibi kriterlerdir. bununda avantajı 1000 dekar üstünde avantaj sağlar aksi halde diğer türlü elde ettiğiniz verim yani daha az yer işleyenler için gübreyi önden atmak bence daha avantajlı.

kospir link=topic=77193.msg912386#msg912386 date=1408378040' Alıntı:
Kesinlikle bir kaç gün önce gübreyi serperek daha sonra mibzer le tohum ekimi daha iyi ben son 5 yıldır bu şekilde yapıyorum ve bariz fark yakaladım, tohum çıkışında dolayısıyla verimde

Gübreli mibzerin avantajı aynı anda tek iş yaparak zaman ve yakıttan tasarru ve tarlayı daha az çiğnemek gibi kriterlerdir. bununda avantajı 1000 dekar üstünde avantaj sağlar aksi halde diğer türlü elde ettiğiniz verim yani daha az yer işleyenler için gübreyi önden atmak bence daha avantajlı.
Cok dogru bu sene tina cesit bugday da bazi tarlalar 700 ustu verdi 1000m2=1 dekar

arkadaşlar konuyu baştan sona okudum bu ve buna benzer şeyleri sürekli düşünürüm şimdi burada bu veya buna benzer yöntemleri uygulayıp memmun olanlar genelde trakyalı yada egeli eğer ki iç anadolulu ise tarlası sulak tavlı iç anadolu da genel de ekim zamanı toprak kuru olur ve genel de kuruya ekim yapılır tohun ve gübre epey kuru da yatar
toprak tavlı veya yaş olursa sorun olmaz ama kuru olursa sıcaktan azot kuruluktan ve ph dan (iç anadolu toprakları kireçli ) fosfor 7 gün için de kireçle bağlanır azottan ve fosfordan fayda kısmen olur veya olmaz
Türkiyeninin karanlık ve puslu vadisine hoşgeldiniz diye kurtlar vadisinin tanıtımı vardı bende iç anadolu şartlarını Türkiyenin kurak ve ayaz vadisine hoşgeldiniz diyerek özetleyeyim
bu şartlarda çözüm ne diye sorarsanız benim fikrim ekim zamanı ekim yapılmadan önce yağış olmuş ve toprak tavlıise h.mehmet abinin fikrine okey derim kuru ise
buğdayı gübresiz ekip ilk yağışta mibzerle gübreyi tektar toprak altına vermek bu olmassa fırfırla taban gübresini ekili tarlaya atıp üstüne dişli merdane çekmek veta kademe kademe yapraktan fosforla beslemek
etkili ve kesin çözüm hayvan gübresi ve akıllı gübre kullanıp kurtulmak ...

umut71 link=topic=77193.msg912398#msg912398 date=1408381505' Alıntı:
arkadaşlar konuyu baştan sona okudum bu ve buna benzer şeyleri sürekli düşünürüm şimdi burada bu veya buna benzer yöntemleri okuyup memmun olanlar genelde trakyalı yada egeli eğer ki iç anadolulu ise tarlası sulak tavlı iç anadolu da genel de ekim zamanı toprak kuru olur ve genel de kuruya ekim yapılır tohun ve gübre epey kuru da yatar
toprak tavlı veya yaş olursa sorun olmaz ama kuru olursa sıcaktan azot kuruluktan ve ph dan (iç anadolu toprakları kireçli ) fosfor 7 gün için de kireçle bağlanır azottan ve fosfordan fayda kısmen olur veya olmaz
Türkiyeninin karanlık ve puslu vadisine hoşgeldiniz diye kurtlar vadisinin tanıtımı vardı bende iç anadolu şartlarını Türkiyenin kurak ve ayaz vadisine hoşgeldiniz diyerek özetleyeyim
bu şartlarda çözüm ne diye sorarsanız benim fikrim ekim zamanı ekim yapılmadan önce yağış olmuş ve toprak tavlıise h.mehmet abinin fikrine okey derim kuru ise
buğdayı gübresiz ekip ilk yağışta mibzerle gübreyi tektar toprak altına vermek bu olmassa fırfırla taban gübresini ekili tarlaya atıp üstüne dişli merdane çekmek veta kademe kademe yapraktan fosforla beslemek
etkili ve kesin çözüm hayvan gübresi ve akıllı gübre kullanıp kurtulmak ...
Şadi bey vermiş olduğunuz bilğiler için teşekkürler.
ekimden cok zmn önce atılsa dediklerinizin olması kaçınılmaz .ama bir hafta on gün önce atılıp üsülüne uygun işlem yapılırsa ve bu uygulama nadas tarımı yapılan yerlere uygulanırsa ki nadas olan yerlerin işciliği güzel olmuşsa mutlaka toprakta atılan gübreyi eritecek kadar tav ve nem mevcuttur.
benim kendi tarlarımda her kazayağı cekişimde mutlaka ayak uclarına bi miktar toprak suvanır.

Yazdan surulmus tarlaya kultuvator (gaz ayagi) cekip firfirla taban gubresini atsak hemen pesine pulverizatorle humik asit atsak bol sulu bi hafta bekleyip eksek mibzerle hem gubre nemlenmis olur hemde humik asit topraga ve bugdaya koruma saglar.ben bu yil bi kac yerri boyle yapmayi dusunuyorum

Bende silajlık mısır ı kaldırdım yerine buğday ekeceğim dekara 30 kg timac agro yu fırfır ile atıp tarlayı sürmek istiyorum ne dersiniz ? Sonra da 20 gün sonra falan gidip sadece buğday ile ekmek istiyorum

ErmanHoca link=topic=77193.msg918293#msg918293 date=1410509213' Alıntı:
Bende silajlık mısır ı kaldırdım yerine buğday ekeceğim dekara 30 kg timac agro yu fırfır ile atıp tarlayı sürmek istiyorum ne dersiniz ? Sonra da 20 gün sonra falan gidip sadece buğday ile ekmek istiyorum

20 gün bekleme süresi şahsi düşünceme göre çok. 1 hafta ile 10 gün arası en ideal süre bence. Toprak nemli ise daha da kısa olabilir. hatta Gübre sacildiktan sonra hafif bir çilenti / yagis yakalanırsa daha da erken ekilebilir.

Hayırlısıyla gübre sacma işini bitirdim.dönüme (1000m2) hesabından 20 kğ süper ekin gübresi attım ,gübre biter bitmezde üstüne merdaneli kültüvatör cektim.bu işlemleri yapdıktan 3-4 gün sonrada normal derecede yağmur yağdı büğünde bi dolandım tarlayı toprak altında gübre bulamadım ,hatta belirli bir yere işaret koymuştum oraya biraz fazla gübre tanesi bırakıp onlar bile erimiş.
şuan tohum beklemedeyim tohum geldiği anda allahtan bi mani olmazsa ekime başlıycam bakalım hayırlısı mevladan.