Ynt: Taban Gübresi Uygulama Yöntemleri
İç Anadolu bölgesi olunca ekim işine göre verim artırmak çok güç bir iş, bir kere iç anadolunun hava şartları sert ve yağış rejimi değişkendir, yazlar kurak kışlar soğuk olur, iklim ege Marmara Trakya ve akdeniz gibi değildir, ayaz kuşağıda vardır.
Ben genellikle Ekim ayında yapıyorum, Ekim ayı yağışlı geçiyorsa Kasım ayınada kalabiliyor, böyle olması daha iyi oluyor çünkü ekim ayındaki yağışlardan önce ekersem çimlenme erken olduğundan, kasım ayında pastırma yazı dediğimiz sıcak günlerde ekin hızlı gelişerek Aralık ayında oka kalkmış olabiliyor, bu durumda kışın ocakta şubatta yaşanan don olaylarında oka kalkmış ekin aynen felç oluyor, bahar ayında yağış bulsada boğumları felç olmuş bir ekinin gelişmeside olmuyor, buda direk verime etki ediyor, kısa boylu ekin tarlası hasat etmek durumunda kalınıyor.
Tabi yukarda anlattığım olayı yaşamamak için eylülde kesinlikle ekim yapmam, ekimin hemen sonrası yağışlı olursa başıma gelecekler yukarıda anlattığım şekilde olması kuvvetle muhtemeldir, risk almam.
Toprak tavlı ise Ekimin sonunda yada Kasıma sarkan bir ekim işi beni bekler, yok havalar kurak gitti toprakta tav yok, o zaman ben ekimin 10 u ila 20 si aralığında ekim yaparım, artık daha fazla geciktirmemki, olası bir yağmur çimlenmeyi sağlayabilsin.
Tabi bunu ayarlamak zor bir iş, ekersin erken çıkar oka kalkar felç olur riski, ekmezsin geçe kalırsın çimlenme olmaz bahardada az yağış olursa yine totoyu tutturamadın, kısaca bunu bilerek ayarlamak yada ayarladım diyende olmaz zaten, nasip işidir, ama içanadoluda kışa girmeden oka kalkmayacak şekilde ekim şart, sadece çimlenmesi ve kışında azar azar iyi havalarda kökleşmesi en güzeli, ama bu gerçektende kimsenin ayarlayamayacağı bir iştir, dediğim gibi nasip, ama kesinlikle eylülde ekim bir kere kışa girmeden erken çimlenme ve çalışma ile oka kalkma riski olduğundan en son yapılacak iştir diyorum.
Birde kuruya ekmenin risklerinden biride, ekilişin üzerine çok az bir yağışla toprakta ala tav dediğimiz olayın yaşanmasıdır, yer yer az tav tutan toprakta patlayan tohumların, az olan tavın bastıran sıcak hava dalgasıyla birlikte kaçması, tarlanın tekrar kuruması durumunda çimlenemeden patlamış tohumların kuruması, buda içanadoluda büyük bir risk, böyle bir durumda yapılacak olan sulama imkanı varsa hemen sulanmasıdır , ama sulama imkanı yoksa durum vahimdir yine.
Bu yüzden ekilişten medet umarak çok verim almaya çalışmak iç Anadolu için o kadarda doğru bir yaklaşım değildir, hava durumuna ve toprağın durumuna göre hareket etmeye çalışmak evet, ama erken ekimin risklerini almamak gerekir.
Bunun haricinde içanadoluda mibzerle ekimin uygun olduğu su götürmez, yukarıda uzun uzun anlatan arkadaşlara katılıyorum, uygun olan mibzerle ekimdir.