Taban Gübresi Uygulama Yöntemleri

Ynt: Taban Gübresi Uygulama Yöntemleri

djzeus link=topic=77193.msg920568#msg920568 date=1411212710' Alıntı:
biz yıllardan beri buğdayda olsun ayçiçeğinde olsun gübreyi ilk önce atıyoruz mibzerlerimiz zaten gübresiz ama bekletmiyoruz gübreyi biz 1 traktör gübreyi atıyor hemen ben aysanlarla karıştırmaya başlıyorum babamda hemen mibzerle ekimi yapıyor hiç bekletmiyoruz trakyada artık çoğu çiftçiler bu şekil ekim yapıyor
buğdayda veriminde fark varmı

fatih0388 link=topic=77193.msg920575#msg920575 date=1411215871' Alıntı:
buğdayda veriminde fark varmı
verim aynı bir fark yok son 8 yıldır bu şekil ekiyorum daha önceki yıllarla aynı ama benim bu şekilde ekmem daha çok zaman kazandırıyor bana mibzerde gübre yeri olmadığı için daha çok buğday alıyor traktör daha az durarak çalışma sağladığı için böyle ekiyorum

İç Anadolu bölgesi olunca ekim işine göre verim artırmak çok güç bir iş, bir kere iç anadolunun hava şartları sert ve yağış rejimi değişkendir, yazlar kurak kışlar soğuk olur, iklim ege Marmara Trakya ve akdeniz gibi değildir, ayaz kuşağıda vardır.

Ben genellikle Ekim ayında yapıyorum, Ekim ayı yağışlı geçiyorsa Kasım ayınada kalabiliyor, böyle olması daha iyi oluyor çünkü ekim ayındaki yağışlardan önce ekersem çimlenme erken olduğundan, kasım ayında pastırma yazı dediğimiz sıcak günlerde ekin hızlı gelişerek Aralık ayında oka kalkmış olabiliyor, bu durumda kışın ocakta şubatta yaşanan don olaylarında oka kalkmış ekin aynen felç oluyor, bahar ayında yağış bulsada boğumları felç olmuş bir ekinin gelişmeside olmuyor, buda direk verime etki ediyor, kısa boylu ekin tarlası hasat etmek durumunda kalınıyor.

Tabi yukarda anlattığım olayı yaşamamak için eylülde kesinlikle ekim yapmam, ekimin hemen sonrası yağışlı olursa başıma gelecekler yukarıda anlattığım şekilde olması kuvvetle muhtemeldir, risk almam.

Toprak tavlı ise Ekimin sonunda yada Kasıma sarkan bir ekim işi beni bekler, yok havalar kurak gitti toprakta tav yok, o zaman ben ekimin 10 u ila 20 si aralığında ekim yaparım, artık daha fazla geciktirmemki, olası bir yağmur çimlenmeyi sağlayabilsin.

Tabi bunu ayarlamak zor bir iş, ekersin erken çıkar oka kalkar felç olur riski, ekmezsin geçe kalırsın çimlenme olmaz bahardada az yağış olursa yine totoyu tutturamadın, kısaca bunu bilerek ayarlamak yada ayarladım diyende olmaz zaten, nasip işidir, ama içanadoluda kışa girmeden oka kalkmayacak şekilde ekim şart, sadece çimlenmesi ve kışında azar azar iyi havalarda kökleşmesi en güzeli, ama bu gerçektende kimsenin ayarlayamayacağı bir iştir, dediğim gibi nasip, ama kesinlikle eylülde ekim bir kere kışa girmeden erken çimlenme ve çalışma ile oka kalkma riski olduğundan en son yapılacak iştir diyorum.

Birde kuruya ekmenin risklerinden biride, ekilişin üzerine çok az bir yağışla toprakta ala tav dediğimiz olayın yaşanmasıdır, yer yer az tav tutan toprakta patlayan tohumların, az olan tavın bastıran sıcak hava dalgasıyla birlikte kaçması, tarlanın tekrar kuruması durumunda çimlenemeden patlamış tohumların kuruması, buda içanadoluda büyük bir risk, böyle bir durumda yapılacak olan sulama imkanı varsa hemen sulanmasıdır , ama sulama imkanı yoksa durum vahimdir yine.

Bu yüzden ekilişten medet umarak çok verim almaya çalışmak iç Anadolu için o kadarda doğru bir yaklaşım değildir, hava durumuna ve toprağın durumuna göre hareket etmeye çalışmak evet, ama erken ekimin risklerini almamak gerekir.

Bunun haricinde içanadoluda mibzerle ekimin uygun olduğu su götürmez, yukarıda uzun uzun anlatan arkadaşlara katılıyorum, uygun olan mibzerle ekimdir.

djzeus link=topic=77193.msg920599#msg920599 date=1411229979' Alıntı:
verim aynı bir fark yok son 8 yıldır bu şekil ekiyorum daha önceki yıllarla aynı ama benim bu şekilde ekmem daha çok zaman kazandırıyor bana mibzerde gübre yeri olmadığı için daha çok buğday alıyor traktör daha az durarak çalışma sağladığı için böyle ekiyorum
ortak bi nokta da buluşamadık hangi yöntemde verim farkı var mibzer ile birlikte gübre tohum atımı mı yoksa gübreyi atıp sadece tohumu mibzerle ekmek mi,peki mibzer de gübre yeri olsa hangi yöntemi seçerdiniz

Arkadaşlar, şu an için en ideali, taban gübresini, ekimden 1 hafta-10 gün önce yine mibzer ile, tohumu ekeceğiniz derinliğin 1-2 cm altına vermektir. Ekim zamanı gelince sadece tohumu ekersiniz. Fark da yaratır ama işçiliği ve maliyeti fazladır. Eğer bunu yapma imkanınız yoksa, işte o zaman yukarıda konuşulan yöntemlerden hangisi kolaysa onu yaparsınız.

Avrupada ekim yaparken gübre atilmaz, cünkü gübre ve tohum ayni yere denk geldiginde tohumu yakar.
Gübre topraga girdigi anda calismaya baslar, rutbetten nemden dolayi ve etrafini etkiler.
Ayni anda ekim yapmakta mümkün ama cok profesyonel makineler lazim.
Misal olarak togumun ya 5 santim yaninda yada önünde düstügü zaman uygun olur tohuma zarar verme riski azalir.
Ama yinede avrupada daha yaygin olan önce gübre yada sonra gübreleme sitemi daha uygundur bence.
Yani sadece Mibzer ile tohunm demek.
Mibzerin sistemide cok önemli.
Düz ayari,Sanzumani olmayan bir mibzer ekimde fazla yada az tohum birakmasi muhtemeldir.
Ama iyi bir mibzerle yüzde 95-100 arasi dogru yere dogru Kilo birakman cok daha kolay ve verimli olacaktir.
Trakyada dekara 15kilodan 25 kiloya ekim yapildigi halde verim neredeyse ayni mesela, yagis oranlari asiri farkli olmazsa tabi.
Arkadaslarin yazdigi gibi zor bir is dogruyu bulmak ama imkansiz degil.
Etkenler cok fazla ama dogru ekipmanla dogru zamanlamayla kolaylasir.

gölge84 link=topic=77193.msg920690#msg920690 date=1411249980' Alıntı:
ortak bi nokta da buluşamadık hangi yöntemde verim farkı var mibzer ile birlikte gübre tohum atımı mı yoksa gübreyi atıp sadece tohumu mibzerle ekmek mi,peki mibzer de gübre yeri olsa hangi yöntemi seçerdiniz
verim aynı bana göre değişen bir şey yok ben daha önce gübreli mibzerle ektiğim senelerde 650 kg biçiyordum gübreyi ekimden önce attığım senede 650 kilo biçiyorum ben bir fark göremedim ama sorduğunuz için mibzerimde gübre yeri olsa ilk işim sanayiye gider gübre yerini iptal ederim şuanki gibi sadece tohumlu yapardım mibzerimi benim için en ideali ve hızlı ekim bu şekilde yapıyorum her traktörümün işi ayrı herkes yaptığı işi biliyor ve mibzer daha fazla tohum aldığı için 1 doldurmada daha fazla yer ekiyor sık sık durup yok tohumdur gübredir koymakla uğraşmıyorsun zamandan kazandığım için bu şekilde ekim yapıyorum

djzeus link=topic=77193.msg920705#msg920705 date=1411256456' Alıntı:
verim aynı bana göre değişen bir şey yok ben daha önce gübreli mibzerle ektiğim senelerde 650 kg biçiyordum gübreyi ekimden önce attığım senede 650 kilo biçiyorum ben bir fark göremedim ama sorduğunuz için mibzerimde gübre yeri olsa ilk işim sanayiye gider gübre yerini iptal ederim şuanki gibi sadece tohumlu yapardım mibzerimi benim için en ideali ve hızlı ekim bu şekilde yapıyorum her traktörümün işi ayrı herkes yaptığı işi biliyor ve mibzer daha fazla tohum aldığı için 1 doldurmada daha fazla yer ekiyor sık sık durup yok tohumdur gübredir koymakla uğraşmıyorsun zamandan kazandığım için bu şekilde ekim yapıyorum
te
djzeus link=topic=77193.msg920705#msg920705 date=1411256456' Alıntı:
2 yöntem arasında fark yok demek ki bakalım bizler bir fark görecekmiyiz denememizde,konuya katkılarından dolayı teşekkür ederim,
Ahmet1354 link=topic=77193.msg920700#msg920700 date=1411252407' Alıntı:
Avrupada ekim yaparken gübre atilmaz, cünkü gübre ve tohum ayni yere denk geldiginde tohumu yakar.
Gübre topraga girdigi anda calismaya baslar, rutbetten nemden dolayi ve etrafini etkiler.
Ayni anda ekim yapmakta mümkün ama cok profesyonel makineler lazim.
Misal olarak togumun ya 5 santim yaninda yada önünde düstügü zaman uygun olur tohuma zarar verme riski azalir.
Ama yinede avrupada daha yaygin olan önce gübre yada sonra gübreleme sitemi daha uygundur bence.
Yani sadece Mibzer ile tohunm demek.
Mibzerin sistemide cok önemli.
Düz ayari,Sanzumani olmayan bir mibzer ekimde fazla yada az tohum birakmasi muhtemeldir.
Ama iyi bir mibzerle yüzde 95-100 arasi dogru yere dogru Kilo birakman cok daha kolay ve verimli olacaktir.
Trakyada dekara 15kilodan 25 kiloya ekim yapildigi halde verim neredeyse ayni mesela, yagis oranlari asiri farkli olmazsa tabi.
Arkadaslarin yazdigi gibi zor bir is dogruyu bulmak ama imkansiz degil.
Etkenler cok fazla ama dogru ekipmanla dogru zamanlamayla kolaylasir.
gübrenin tohumun altına düşmesi gerekiyor bu tüm tarım sektörünün ortak düşüncesi peki sanayici tarım makina üreticileri neden buna uygun bir ekipman üretmiyorlar asıl beni düşündüren bu konu iki video var biri tam aradığımız mibzerin çalışma şekli ile alakalı olan https://www.youtube.com/watch?v=XefxN-z8TAE&list=UUKSwY82nThDbMMFQ99hzMOw diğeri ise sizin bahsettiğiniz ekilecek tohum miktarının değişken olmasına rağmen verimin aynı olduğu ile ilgili yapılan bir deney metre kareye atılacak tohumun 500 adet değil örneğin 350 adet olduğunda verimin yine aynı olduğu gibi https://www.youtube.com/watch?v=OriMTD-FSe4&list=PL94F907DE6CEBA278

sebazios link=topic=77193.msg920562#msg920562 date=1411210513' Alıntı:
Babadan değil aslında. Imkandan. Iş yetişsin diye. Yılmaz Kardeşim bereketli olsun hangi gubreyi dekara kaç kg olarak saçtın mibzer ile ilave olarak hangi gubreyi kaç kg Atacaksın ?

Ben kanolalarda farklı bir uygulama deniyorum. Aynısını buğday ve bezelyesi de deneyeceğim. Sonuçlarını yazarım.

Yöntem:
Kullanılacak taban gübresinin % 80 ' lik kısmını tabana saçtım ve karıştırdım. Bu gübrenin toprakta hazır halde beklemesini istiyorum. Geri kalan kısmı ise, mibzer ile ekim esnasında vereceğim.

Amacım:
1-) Filizlenmeden sapa kalkıma kadar olan tüm ihtiyacı kademeli olarak karşılamak.
2-) Azotun tohuma vereceği stresi minimuma indirmek.
3-) ekim esnasındaki gübre işçiliğini en aza indirmek.
Yılmaz kardeşim bereketli olsun hangi gubreyi dekara kaç kg olarak saçtın mibzer ile ilave olarak hangi gubreyi kaç kg Atacaksın?

tohum ve gübrenin farklı uygulandığı durumlarda verim neden mibzerli ekime göre ciddi oranda ( yarı yarıya) fark ediyor? ben gübrenin tohumu yakacağına yaktığına inanmıyorum. kurağa ekilip de tav ve yağış da yoksa dediğiniz olabilir.

ErmanHoca link=topic=77193.msg920819#msg920819 date=1411321938' Alıntı:
Yılmaz kardeşim bereketli olsun hangi gubreyi dekara kaç kg olarak saçtın mibzer ile ilave olarak hangi gubreyi kaç kg Atacaksın?

Erman sağ olasın. Istersen hiç konuyu kirletmeyelim. Sorduğun tüm bilgiler aşağıdaki konuda ayrıntılı mevcut:

http://www.trakkulup.net/index.php?topic=77628

görüşlerini yazan arkadaşlara canı gönülden teşekkürler.
konuyu acan benim ve yaklaşık 350 dönüm(1000m2 ) yerime dediğim uygulamayı yaptım üstüne merdaneli kazayağı cektim ,hatta bi tarlamı yarısına değim biçimde gübreyi saçıp yarısınada mibzerle tohum gübre aynı anda ekim yapacam.bi kısım yerlerimide yine gübre ,buğday aynı anda ekim yapacam,gübre oranı ekilen tohum ve işçilik bütün tarlarımda aynı biçimde.bakalım hayırlısı allahtan.
allah nsp ederse ve ömür verirse baharın ve hasat zamanı olan biteni inşallah yine burdan paylaşım yaparım.

Hacı Mehmet COŞKUN link=topic=77193.msg920902#msg920902 date=1411365589' Alıntı:
görüşlerini yazan arkadaşlara canı gönülden teşekkürler.
konuyu acan benim ve yaklaşık 350 dönüm(1000m2 ) yerime dediğim uygulamayı yaptım üstüne merdaneli kazayağı cektim ,hatta bi tarlamı yarısına değim biçimde gübreyi saçıp yarısınada mibzerle tohum gübre aynı anda ekim yapacam.bi kısım yerlerimide yine gübre ,buğday aynı anda ekim yapacam,gübre oranı ekilen tohum ve işçilik bütün tarlarımda aynı biçimde.bakalım hayırlısı allahtan.
allah nsp ederse ve ömür verirse baharın ve hasat zamanı olan biteni inşallah yine burdan paylaşım yaparım.
Allah umduğumuza nail korktuğumuzdan emin eylesin haydi hayırlısı diyorum teşekkürler böyle bir konuyu açtığın için abi,ben de böyle ekmeyi düşünüyorum eğer önceden gübreyi atıp sonra buğdayı ektiğim yöntemden olumlu sonucu alırsam irtem marka gübresiz mibzer almayı düşünüyorum.

buğday ekmeden önce gübre serpmenin faydası var mı?

s.a arkadaşlar geçenlerde bir yazı okudum kafam karıştı,ekim yaptıgımız mibzer gübreyle tohumu aynı yere bıraktıgından gübre topragın nemini alıp tohumun çimlenmesi ve kök tutması üzerine olumsuz etki yapıyormuş,gübre tohumun 2-3 cm altında olmalıymış bunu yapan ekim makinası var mı?yada bu yöntemi kullanan önce tarlaya gübreyi serpip sonra tohum eken var mı?sizce bu şekilde ekimin faydası yada dezavantajı nedir?bu yöntemle ekim yapan varsa bilgi verebilir mi acaba .yorumlarınız için şimdiden teşekkürler herkese...

Ynt: buğday ekmeden önce gübre serpmenin faydası var mı?

aslan07can link=topic=78328.msg926598#msg926598 date=1413478101' Alıntı:
s.a arkadaşlar geçenlerde bir yazı okudum kafam karıştı,ekim yaptıgımız mibzer gübreyle tohumu aynı yere bıraktıgından gübre topragın nemini alıp tohumun çimlenmesi ve kök tutması üzerine olumsuz etki yapıyormuş,gübre tohumun 2-3 cm altında olmalıymış bunu yapan ekim makinası var mı?yada bu yöntemi kullanan önce tarlaya gübreyi serpip sonra tohum eken var mı?sizce bu şekilde ekimin faydası yada dezavantajı nedir?bu yöntemle ekim yapan varsa bilgi verebilir mi acaba .yorumlarınız için şimdiden teşekkürler herkese...
trakyada genellikle bu tip ekim yapan arkadaşlarımız var tecrübeli olanlar gerekli bilgiyi paylaşırlar

Ynt: buğday ekmeden önce gübre serpmenin faydası var mı?

faydası olduğuna inanıyorum ama yaptınmı derseniz sadece pancarda uyguluyorum bu şekli ekinde denemedim hiç vakitte bulamıyoruz zaten mibzer kolay oluyor işte
ama avrupa mibzerler ikisini ayrı yerlere bırakıyor seyrettigim videolarda öyle hep