Taban Gübresi Uygulama Yöntemleri

Ynt: Taban Gübresi Uygulama Yöntemleri

Hacı Mehmet COŞKUN link=topic=77193.msg918436#msg918436 date=1410539771' Alıntı:
Hayırlısıyla gübre sacma işini bitirdim.dönüme (1000m2) hesabından 20 kğ süper ekin gübresi attım ,gübre biter bitmezde üstüne merdaneli kültüvatör cektim.bu işlemleri yapdıktan 3-4 gün sonrada normal derecede yağmur yağdı büğünde bi dolandım tarlayı toprak altında gübre bulamadım ,hatta belirli bir yere işaret koymuştum oraya biraz fazla gübre tanesi bırakıp onlar bile erimiş.
şuan tohum beklemedeyim tohum geldiği anda allahtan bi mani olmazsa ekime başlıycam bakalım hayırlısı mevladan.
erken değil mi abi ekim için,buraya 2 gün önce acayip yağmur yağdı sel gitti,dün kozaklı ya gittim tarlalar da su birikintileri vardı,ayrıca abi gübreyi attıktan sonra kaç gün sonra ekmeyi düşünüyorsun hava şartlarına göre normali nedir 5 gün mü 10 gün mü veya kaç günde ekmeliyim bende deneyeceğim

Deneyecek arkadaşlara küçük bir bilgi vereyim attığınız gübredeki kaybolma tehlikesi olan tek şey azot onunda toprakta çözünmesi 20 gün civarı aşırı yağış olmadığı taktirde 20 gün içinde ekseniz iyi olur , ama ben hala gübrenin mibzerle verilmesi taraftarıyım bunuda belirteyim nedeni ise fosforun toprakta aşağı yukarı yönlü çok hareket etmemesi ,

Hacı Mehmet COŞKUN link=topic=77193.msg918436#msg918436 date=1410539771' Alıntı:
Hayırlısıyla gübre sacma işini bitirdim.dönüme (1000m2) hesabından 20 kğ süper ekin gübresi attım ,gübre biter bitmezde üstüne merdaneli kültüvatör cektim.bu işlemleri yapdıktan 3-4 gün sonrada normal derecede yağmur yağdı büğünde bi dolandım tarlayı toprak altında gübre bulamadım ,hatta belirli bir yere işaret koymuştum oraya biraz fazla gübre tanesi bırakıp onlar bile erimiş.
şuan tohum beklemedeyim tohum geldiği anda allahtan bi mani olmazsa ekime başlıycam bakalım hayırlısı mevladan.
abi havalar daha çok sıcak tohum için erken değilmi

Ali SARAÇ link=topic=77193.msg918465#msg918465 date=1410545929' Alıntı:
Deneyecek arkadaşlara küçük bir bilgi vereyim attığınız gübredeki kaybolma tehlikesi olan tek şey azot onunda toprakta çözünmesi 20 gün civarı aşırı yağış olmadığı taktirde 20 gün içinde ekseniz iyi olur , ama ben hala gübrenin mibzerle verilmesi taraftarıyım bunuda belirteyim nedeni ise fosforun toprakta aşağı yukarı yönlü çok hareket etmemesi ,
teşekkürler verdiğiniz bilgiden dolayı bende mibzer ile verilmesinden yanayım ama şuan ki mibzer gübre ile tohumu aynı yere atıyor,buradaki asıl amaç gübreyi 3-5 cm tohumun altına düşürmek

gölge84 link=topic=77193.msg918491#msg918491 date=1410549019' Alıntı:
teşekkürler verdiğiniz bilgiden dolayı bende mibzer ile verilmesinden yanayım ama şuan ki mibzer gübre ile tohumu aynı yere atıyor,buradaki asıl amaç gübreyi 3-5 cm tohumun altına düşürmek
Benimkide öylede belli bir miktara kadar bi sıkıntısı yok öyle olmasının 35-40 kg veriyorsan o zmn sıkıntı olur , öteki türlü atınca gübrenin kaç cm ineceğini ayarlıyabiliyormusunux önrmli olan bu arada grnelde mibzerler 13.5 cm aralı bu 13.5 cm idide gübrelemiş olcaksınız saçarak ordaki azotu kökler gelişmeden bitki kaybedecek bu şekilde saçma ekmenin bnce tutarlı bi yanı yok ama deneyenler güzel diyosa diyecek bişey yok o fırfırla saçmayı biz kendimi bildim bileli uyguluyoruz mibzerin verdiği verimi 10 senede bir denk geliş verir önemli olan her sene standart aynı verimi alabilmekte.

ErmanHoca link=topic=77193.msg918293#msg918293 date=1410509213' Alıntı:
Bende silajlık mısır ı kaldırdım yerine buğday ekeceğim dekara 30 kg timac agro yu fırfır ile atıp tarlayı sürmek istiyorum ne dersiniz ? Sonra da 20 gün sonra falan gidip sadece buğday ile ekmek istiyorum

silaji kaldirdiginiz yer, sene boyunca sulandigi icin muhtemelen bir miktar tavlidir. Misir icin bana tavsiye edilen 13kg fosfor idi ve tohum firmasi muhendisi bunun 40%sinin fazladan verildigi ve bir sonraki urune kaldigini soylemisti. bu sratlarda gubreyi uste atip ardindan surerseniz uste attiginiz gubrenin bir kismi toprak devrileceginden altlara gidecek, hali hazirda misir icin vermis oldugunuz fazladan fosforu da alt kisimlara dagitmis olacaksiniz. fosfor ilk cimlenme esnasinda daha cok kullanildigi icin bitkinin bunu alt kisimlarda arayip bulmasi zor olacaktir.

Benim planim misir yerlerini cizel ile surdukten sonra, mumkun olursa dekara 2 lt humik asit vermek, rotovator ile yuzeysel olarak isleyip ardindan gubreli mibzer ile ekim yapmak. boylelikle misir icin verdigim fazladan fosfordan daha cok faydalanmayi umuyorum.

Yanlış bir uygulama adı üstünde taban gübresi eğer farklı bir uygulama yapılacaksa Ekim ' den önce mi zer ile 7-8 cm civarına gübre atılmalıdır taban gübresindeki fosfor çok hareketsiz bir elementte böyle yapılması daha uygundur böylece azot ihtiva eden taban gübresinin toprak içinde tohumla teması en aza indirilecek azot toksitesi engellenebilir

Verdiğiniz bilgiler çok önemli herkese Tşk ler silaj yerinde sap kalıntıları olduğu için çizel çekmiyorum pulluk ile deviriyorum sürmeden önce değilde sürdükten sonra kobra ile tarla yı düzleme yapmadan önce atmayı planlıyorum yani ekimden 10 gün önce falan atacağım gübre de organik madde ve Humik-fulvik var toprağı düzenlesin diye atıp karıştıracagim dekara 2 litre humik asitte mantıklı

gölge84 link=topic=77193.msg918462#msg918462 date=1410545379' Alıntı:
erken değil mi abi ekim için,buraya 2 gün önce acayip yağmur yağdı sel gitti,dün kozaklı ya gittim tarlalar da su birikintileri vardı,ayrıca abi gübreyi attıktan sonra kaç gün sonra ekmeyi düşünüyorsun hava şartlarına göre normali nedir 5 gün mü 10 gün mü veya kaç günde ekmeliyim bende deneyeceğim
sizin oraya ve bizim ilçeye yağan yağmur yok bizim burda az yağış oldu bunada şükür.benim gübreleri eritecek kadar yağdı .
valla bilader tohum bi gelsin hayırlısıyla bayramdan önce allah nsp edrse ekerim tohumu.

sertackrbck link=topic=77193.msg912388#msg912388 date=1408378766' Alıntı:
Cok dogru bu sene tina cesit bugday da bazi tarlalar 700 ustu verdi 1000m2=1 dekar
sertackrbck link=topic=77193.msg912385#msg912385 date=1408376916' Alıntı:
Bizde ekmeden once taban gubresini sacip sonra ekiyoruz.
peki önceleri trakya da bizler gibi tohum ile gübreyi birlikte mi ekiyorlardı?ekiyorlarsa verimler nasıldı?verim düşüklüğünden dolayı sonradan mı gübre önceden atılıp sonra ekim yapıldı?yoksa babadan gelen bir uygulamamı?

Babadan değil aslında. Imkandan. Iş yetişsin diye.

Ben kanolalarda farklı bir uygulama deniyorum. Aynısını buğday ve bezelyesi de deneyeceğim. Sonuçlarını yazarım.

Yöntem:
Kullanılacak taban gübresinin % 80 ' lik kısmını tabana saçtım ve karıştırdım. Bu gübrenin toprakta hazır halde beklemesini istiyorum. Geri kalan kısmı ise, mibzer ile ekim esnasında vereceğim.

Amacım:
1-) Filizlenmeden sapa kalkıma kadar olan tüm ihtiyacı kademeli olarak karşılamak.
2-) Azotun tohuma vereceği stresi minimuma indirmek.
3-) ekim esnasındaki gübre işçiliğini en aza indirmek.

Taban gübresi toprakta hareket edemeyen gübredir, yani toprağın üstüne atıldığında yağmurla verimini gösterememekte. Karıştırma aletinin sürüm derinliği çok önemli, en güzeli pulluk altına karıştırmak. Mısır ekiminde çok olumlu sonuçlarını alıyoruz.

biz yıllardan beri buğdayda olsun ayçiçeğinde olsun gübreyi ilk önce atıyoruz mibzerlerimiz zaten gübresiz ama bekletmiyoruz gübreyi biz 1 traktör gübreyi atıyor hemen ben aysanlarla karıştırmaya başlıyorum babamda hemen mibzerle ekimi yapıyor hiç bekletmiyoruz trakyada artık çoğu çiftçiler bu şekil ekim yapıyor