Balya Römorku Faaliyete Geçti
UÖZKAN.77 link=topic=76096.msg907341#msg907341 date=1406211803' Alıntı:
Merhaba Yılmaz..
bizimkine geçen 20-25 kg ' lık ot balyalardan 250 civarı attık.. ama kapakları açmadığımızdan çok havaleli oldu..
buna en fazla kaç balya attınız?
Umut Abi ' maksimum kaç alacak' diye hiç yükleme yapmadık. Yani ibreyi hiç sona dayamadık.
Şu ana kadar ana yolda 220, arazide kısa mesafe 240 balyayı gördü.
Abi bu arada sizin römorka yükleme yapan her kim ise yüklenen balyayı yanlış saymış.
Neden?
25 kg ' lık bir ot balyasının boyutları 45 x 35 x 115-120 cm ' dir. Makina çok çok sıkı basar yada ot yaştır, boy 110-115 cm ' ye kadar düşebilir.
Sizin romork 5 x 2.40 boyunda.
Bu bilgiler doğrultusunda kapakları açmadan tabana yükleyebileceğiniz balya sayısı 20 ' dir.
Arka kapağı açtığınız taktirde bu rakam 22 ' ye çıkar.
Ilaveleri çıkartırsanız (ki bu lehinize olur) 2. Sıraya (arka kapak kapalı ise) 22, arka kapak açık ise 25 balya koyabilirsiniz.
Kısaca yükleme sisteminiz:
Arka kapak kapalı: 20-22-20-22.....
Arka kapak açık: 22-25-24-25.... Opsiyonlarından biridir.
Bu rakamlar doğrultusunda 250 balyayı kapaklar kapalı yükleyebilmeniz için en az 12 sıra çıkmanız gerekir.
12. sırada balyalar (aracın taban yüksekliği hariç) 4.30 metre yüksekliğe erişiyor. Taban yüksekliği ile '5.50 metre'. Bu yüksekliğe ulaşan bir araç şehir içindeki birçok elektrik kablosunu koparır. Daha kötüsü birçok alt geçitten geçemez, hiçbir benzin istasyonuna yanaşamaz.
En kötüsü ise by yükseklikteki bir balya yığını maalesef hareketli bir cismin üzerinde duramıyor. (Daha doğrusu biz tutamadık)
Benim şu an çalıştığım hamallar, bu işin pirleri. Hayatlarını balya taşıyarak geçindiriyorlar.
6 x 2.50 genişliğindeki bir tabana maksimum 8 sıra, çok çok zorlayarak 9. Sıraya ulaşabiliyorlar. Daha üstünü şahsen ne gördüm, ne de duydum, ne de yapabildim.
Bizim römorkta kenarlarda kapak olmadığı için rahatça çıkma yapabiliyorsun. Bu sayede tabana 31 balya koyabiliyoruz. Daha sonrakiler ise 30-31-30-31 diye devamı diyor.
Sonuç: 30 x 8 = 240 balya. 5 ' de +1 ' ler 245 balya.
5-6 metre boylu bir römorkta bu sayının üstüne çıkılır mı?
Boş bir otobanda çıkılır. Tarlada çıkılmaz.
Umut Abi eğer 250 balyanın yüklü olduğu ana ait bir fotoğraf varsa ve paylaşırsan çok minnettar kalırım.
Biz yükleme esnasında nerde yalnış yapıyoruz öğrenmiş olurum.