Sizleri dinledim balta ayak Hms aldım önümüzdeki hafta gelecek Geldiği gibi çörek otu ekmeyi planlıyorum
Hayırlı olsun, güle güle kullanın.Şanzımanlı olanlar yonca ekimi de yapıyor.
19 ayak baltalı kullanıyoruz, temiz taşsız arazi, diskli makine kullanan yok.
Tohum ve gübre ayarı pek hassas değil.Hektolitreye, tane iriliğine göre ayarlamak zor oluyor.Göstergelerde 6 kademe var, buğdayı 2. kademe ayarlarsak bazen 20 bazen 23 kg atabiliyor, gübreyi 1,5 kademeye ayarlarsak bazen 15 bazen 20 kg atıyor.
Çözümü, dış lastik teker ebatları 2 kat büyütülürse hassaslık %50 iyileşir, tekerler kaymada yapmaz.20 jant römork lastiği takmak lazım.
"Ekici ol, bilici olma" demiş atalarımız [emoji264][emoji264]
İrtem ya da güngör gibi büyük markalar neden diskli üretim yapıyorlar?
Biz sabahtan beri yanlış bir şeyi tartışıyoruz.
Benim yanımda baltalı mibzerle ekim yapan komşunun tohum çıkışı berbat olmuş. Sebebi ise mibzer bir kere çok eski,toprak işlemesi iyi yapılmamış yani burdaki olumsuzluk baltalı mibzerin kötü olduğu anlamına gelmez. Tam tersini düşünelim çok iyi hazırlanmış bir tarlada diskli mibzerle ekim yapılmış ama çıkış alakısız olmuş,burda ise akla diskli mibzerin kötü olduğu gelmemeli. Sorun ekici ayakların yapısıyla alakalı değil,tamamen ekim yaptığınız makine ile alakalıdır.
Bu yüzden diskli iyidir,baltalı kötüdür diyemeyiz. Ekici ayak yapısını bölgesel farklılık olarak görmeliyiz.
Soğuk iklimlerde tohumu arzuladığımız derinliğe atabilmemiz için baltalı ayak kullanmamız daha doğru olur.
Ilıman ya da yarı ılıman bölgelerde,hele birde tohum yatağı iyi hazırlanmamışsa diskli mibzer kullanılabilir.
Abi yanlis anlama dedigimi ama seni ve ya malini kotulemek icin soylemiyorum zira coyote26 da 3 tane diskli mibzer var cekilir
Her turlu kotu iste elle tutulur yani yok
Fiyati ucuz az yer ekiyorum bu yetiyor diyenlere saygi duyar susarim
Ama iyidir diyorsaniz bunu sadece biz okumuyoruz bu internette iz olarak kaliyor seneler sonra bile foruma uye olmayan birileri okuyabilir... Bizim soyledikleriniz referans alabilir...
Yalnız eğimli arazide diskli mibzerin kayarak gittiği doğru ama 80 90 cm değil 15 20 cm civarı buna engel olmak için ya acik yada kapalı gitmelisiniz
Kardesim ben memnunum niye benimle ugrasiyon anlamis degilim gel yarin ektim tarlalari incele busene 950 donum yer ektim piyasaya birtane sikayetci olan varsa soler hodri meydan senin makine ayarsizsa hepsidemi ayarsiz oluyo anlamiyom seni
Hocam bu nasıl bir iş,nasıl bir mibzermiş anlamış değilim. Bende çekili mibzerden şikayetçiyim ama benim şikayetim bu şekilde değil,ayar konusunda beni biraz zorluyor.
Aynen oyle suanki diskli uretiminde eski aliskanliklari olan ciftciler satin aldigi icin pazar payi var. Satilan mal onlarda uretiyor.Sizdeki eski olduğu için olabilir mi acaba bu sorunlar ? Yenilerde bunu pek duymadım 24 lü 3 metrelik balta ayak aldım dekar ölçerli gübre tohum kısmı karıştırıcılı Tekerler 6.50-16
Sizdeki mibzer reno tekerli olanlardan mı kayma Fln demişsiniz de?
Senin de diskli tecrübelerini bekliyoruz Akay
Abi ekipman eskidir bakımsızdır Yer iyi hazırlanmamıştır derinlik ayarı kontrollü yapılmamıştır sonuçta tekerin batma payı hesaba katılıp ona göre derinlik ayarı verilmeli
Ekici ayakların iklimsel uyumundan ziyade genel geçer diskli isteği kanısı var bunu kırmak için tek disk çift disk baskı ayakları vs derken çeşitleniyor firmalar hitap yelpazesini geniş tutmak adına çeşit olayını bu şekil gerçekleştirmesi gerekiyor...
Balta ayak kuruya da tava da ekebiliyor kullananlardan bunu görüyoruz 2 sene önce yeni tip güngör diskli alan bir üyemiz vardı hiç memnun kalmadı direk baltalı ile değiştirdi arazi kıraç yarı kıraç tarzda nevsehir de idi gel gelelim Eskişehir’de diskli yeni tip alıp memnun kalmayanda var Yani göreceli değişken bir durum var birde Ekipmanın kullanımını da iyi bilmemiz gerekli yoksa ordan bile hataları Ekim’ler gerçekleşebiliyor
Az ekip kendimi kandırmaktansa az ekip öz ekeyim her ekim işimi görsün diye balta ayağa geçiyorum ufaktan kardeşim ilerleyen süreçte 5-10 içinde yeşiller çekilirler giderek azalacak düşüncesindeyim açıkcası
Ustad düz iyi hazırlanmış temiz araziye ekimin fotosu var bak yukarıda ekerken diskler yaklaşıyor mu baksana sıra aralarına sanki deneme tarlası ekiyoruz [emoji3][emoji3]
Sen niye üzerine alınıyorsun ? Bir memnun sen mi varsın yani koskoca sitede balıklama dalıyorsun anlamadım adın mı yazılı genel geçer konuşuyoruz burada Senin ektiklerin memnun diye bende memnun rolüne mi gireyim
Beni her konuda zorluyor Tohum gübre dengesizliği ve sıra aralarının dengesizliği eğim yok taş yok anız artığı yok ve güzel hazırlanmış yer olmasına rağmen 2014 modelin bize yaptığına bak
Bencede HMS ve ya IRTEM su an bulunduğum bölgede 5 tane diskli mibzer üreticisi var ve daha şanzımanlı mibzeri heleki balta ayak kullanan hiç yok olacağını da zannetmiyorum kendimi bildim bileli diskli ile ekiyoruz yalnız eğer yeni alacak olursam HMS düşünüyorum güzel makineler yapiyorlarTek Yol HMS [emoji3]
Hms ve irtemin diskli modelleride şanzımanlı değil mi?Bencede HMS ve ya IRTEM su an bulunduğum bölgede 5 tane diskli mibzer üreticisi var ve daha şanzımanlı mibzeri heleki balta ayak kullanan hiç yok olacağını da zannetmiyorum kendimi bildim bileli diskli ile ekiyoruz yalnız eğer yeni alacak olursam HMS düşünüyorum güzel makineler yapiyorlar
Bildiğim kadariyla sanzimanliHms ve irtemin diskli modelleride şanzımanlı değil mi?
Balta ayakta tarlada ot çöp olmamali galiba. Ben diskli kullanıyorum ve disk bazen takılınca hemen toplama yapıyor. Tarlada sap kaldığı zaman üzerinden atlamaz gibi balta ayak. Mesela hms miyadisk şanzımanlı güzel bir ürün
Taş ve sapı kaydırıp Eker bende hms aldım bekliyoruz bakalım balta ayaklıyı
Taş ve sapı kaydırıp Eker bende hms aldım bekliyoruz bakalım balta ayaklıyı
Hayırlı olsun,umarım şanzımanlı olandır. Paylaşım bekliyoruz.
Üc yıldır balta ayaklı Universal hububat mibzeri ile ekim yapıyoruz, toprak hazırlığı; geleneksel yöntemin altında, nadasta sonra ekimden önce bir kat kazayağı+tapan kombinasyonu ile işlemek, az slaj lık mısır ekiyorum, onunda yerlerini kutuda tek kat x tipi diskharrow çekip hazırlıyorum ve sonra ekim, yazlık yulaf yerlerini, Macar fiğ yerlerini yine tek kat diskharrow çekerek hazırlayıp ekiyorum, bunların videoları nette mevcut, baltalı üç sıra dizilmiş olduğu için diskli mibzerler kadar toplamıyor, diskliler iki sıradır, bizdeki diskleri ve açılarını belgesel kuşağında ki gördüğünüz mibzer diskleri ile aynı kefeye koymayin lütfen, çok yol katetmek lazım.
Biz insanlara doğru yu anlatmaya çalıştıkça yanlış anlaşılıyoruz, aslında ser verip sır vermemek lazım da, yapımızda öyle bişey yok, herkes istediğini alsın, bana ne faydası olur, nede zararı, ama ülke tarımına ciddi zararı olur orası kesin.