Buğday fiyatlarınin ekranda 1 yıllık hareketlerini görüyoruz. Grafige göre geçen yıl 20 ocakta en yüksek değeri gördükten sonra azalmaya başlamış. Pandemi sürecenin başlaması ile 16 martta dip yapan fiyatlar 27 marta geldiğinde ocak ayındaki zirveyi yakalamış tabi bu arada borsada parayi vuran vurmuş [emoji16]Biz tarlada işlemeye devam. Sonrasında 26 haziran da dip yapan fiyatlar yavaş yavaş yükselişe geçmiş ekimin son haftası tarihi zirveyi yakalamış. Şuan fiyatlarin düştüğünü görmekteyiz. Fiyatlar 100 günlük hareketli ortalamanın biraz üzerinde normalde teknikte 100 günlük hareketli ortalamadqn bir yükseliş yapması beklenir fakat son bir yılda 200 günlük hareketli ortalamanın altına inip oradan devam ettiği görülmektedir. Yani özetle önceki yıllarda olduğu gibi fiyatların tekrar şubat mart aylarında yükseleceğini on görebiliriz.
Grafik hakkında kısa bilgi vermek istiyorum. Ekran görüntüsü tradingwiev programından alınma ve fiyatları hareketli ortalama ile takip etmek çok faydalı oluyor. Grafiğini üzerinde indikator olarak MAVCOMBO ve MOST indikatorleri var. Grafikte mavi ile başlayıp paralel ilerleyen çizgiler var
1.cizgi Mavi 9 günlük hareketli ortakama
2. Çizgi 21 günlük haretlik ortalama
3. Çizgi 55 günlük hareketli ortalama
4. Çizgi 100 günlük çift çizgi altında siyah çizgi olan
5. Çizgi 200 günlük hareketli ortalama
2. Resimde mavi çizgi 9 günlük hareketli ortalama eğer altta ise fiyatlar düşüş trendinde olduğunu dolayisi ile fiyatın mavi çizginin üzerine çıkmadığı zaman düşüşün devam edeceği anlaşılır. 3. Resimde mavi çizgi yukarıda ve fiyatlarınin yükseliş trendinde oldu mavi çizginin altına düşmedikçe yükselişin devam edeceği anlaşılır. Önemli olan ve can alıcı nokta fiyatlar sonsuza kadar yükselmeyecegi gibi sonsuza kadarda düşmeyecektir. Burada grafigi incelerken dikkat edeceğimiz nokta buğdaya talep olup olmadığını anlamak. Özellikle le 3. Resimde bir noktaya dikkatimizi çekmek istiyorum. Mavi çizgi (9 günlük hareketli ortalama) diğer ortalamaları yukarı doğru kestiginden fiyatların hızlaca yükseldiği görülmektedir. Yani şuan bir düşüş trendi olsada kısa vadede bir yükselişin olacağı görülmektedir. Unutmamak gerekirki talep tayini için grafik iyi fakat ülkemizde fiyatları etkileyen bir diğer etken döviz kuru. Dolayısı tek başına bu grafik fiyat tayini için yeterli değildir. Kimsenin kararını etkilemek için bu listeyi paylaşmadım. Her türlü fiyatı takıp etmek için tradingwiev güzel bir program belki ilgisini çekecek arkadaşlar vardır. Sadece öğrendiklerimi paylaşmak istedim. Selamlar. Saygılar
Ekli dosyayı görüntüle 54897Ekli dosyayı görüntüle 54898Ekli dosyayı görüntüle 54899