En Ucuz Bitki Besleme: Yaprak Gübreleri & Genel Tarifler


En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

ŞEVKİ TINMAZ link=topic=83067.msg994758#msg994758 date=1429425095' Alıntı:
Bilgiler için herkese teşekkürler. Allah razı olsun. Gerçekten çok faydalı bir konu oldu. Yılmaz arkadaşım çok teşekkür ederiz. Bi kez daha söyleyelim, böyle konular paylaşıldıkça trakkulüp sitesinin ne kadar faydalı olduğu görülüyor.

Estağfirullah.

Konu yaprak gübresinden çok bitki beslemeye yaklaştı. Bu alandan devam edelim.

(Basitleştirebilmek için bazı kısımları atlayacağız. Kusuruma bakılmasın)


Üst gübrelemede ayrıntılar:


Bitkiler, türe göre değişmekle birlikte ihtiyaçları olan azotu temel olarak 3 şekilde alır.

%5 ' ini amin (nh2) formunda (hatta daha az)
%20-30 ' unu amonyum formunda
%60-75 ' ini nitrat formunda.

(Rakamlar değişiklik gösterebilir)

Bunlardan nitrat doğrudan, amin ufak bir işlem ile, amonyum ise tam işlenerek alınır.

Amid formu önce amonyuma dönüşür. Amonyum da nitrata. Böylece bitki tarafından doğrudan alınabilecek hale gelir. Amonyumun nitrattan en önemli farkı, topraktaki kil minerallerine tutunabilmesi ve alım öncesi ve esnasında işlem görmelidir.

Böylece nitrat yağmurdan yıkanırken, amonyum tutunmuş olduğu kil sayesinde yıkanmadan bekler. Uygun zaman bulduğunda da amin yahut nitrat formuna dönüşür ve bitki tarafından alınır.

Bu nedenle özellikle kil bakımından fakir, kumsal arazilerde üst gübrleme tek değil 2-3, hatta 4 seferde yapılmalıdır. Çünkü amonyum azotunun uzun süre tutunabileği bir ortam yoktur.

Bu nedenle, taban, killi, kepir arazilerde tek gübreleme yapılabilir lakin kumsal arazilerde mümkün mertebe sayı artırılmalıdır.

Örneğin: 20 kg üre + 20 kg nitrat yerine 20-25 gün ara ile 10 üre + 10 üre + 10 AN + 10 AN şeklindeki gübreleme, çok ama çok daha iyi sonuç verir kumsal arazilerde.

Bu şekilde, yani çok seferde gübreleme yapmanın bir diğer avantajı da risk dağılıma neden olmasıdır. Şöyle düşünün:

- tarla gübre tek sefer gübre atıyorsunuz. Farz edelim 25 kg. Oldu ki gübre saçma kovasının ayarı kaçtı, sola fazla, sağa az attı.

Olay orda bitti. Bir daha tarlaya girmeyeceğiniz için alaca bulaca bir tarlanız oldu hayırlı olsun.

Yada gübreyi attınız. Meteoroloji yağmur diyordu. Ama hava sıyırdı. Yağmadı. Gitti canım gübre.

Ancak çok seferde gübreleme yaptığınızda bu riskleri de bertaraf edersiniz. Misal ikinci gübrede kovanın sol tarafını biraz açar, gübreyi her yana dengelersiniz. Yada ilkinde yağmuru kaçırsanız bile ikinci bir şansınız olur.

***

Bunları neden anlattık?

'Azotlu' gübrelerdeki kayıp durumuna giriş yapmak için:

Örnek olarak üreyi ele alalım.

Ürenin içerisindeki azotun tamamı 'amid' formundadır. Bitki doğrudan ihtiyacı olan azotun en fazla %5 ' lik bir kısmını alabilir bu formda. Kalanını almanilmesi için amonyuma dönüşmesini bekler.

Not: tarlaya üre attığınıza, atar atmaz küçük bi değişim olur. Bu enzimatik bir değişimdir ve 36-48 saat çivarında sürer. Lakin gelişim aynı hızla devam etmez. Asıl gelişme 13-15 gün sonra kendini gösterir. İşte o ilk değişim bitkinin amid azotunu almasıdır. Amid ' e doyduğunda 13-15 gün sonra amonyum azotunu almaya başlar ve gelişim bu noktadan sonra sürekli devam eder.

Peki bu amid azotu, amonyuma ne zaman döner.

Cevap: yağmur yağdığı zaman.

Yağmur yağana kadar yine dönüşür ama amonyuma değil, amonyumun kötü kardeşi olan özgür kız amonyağa dönüşür. Amonyak azotun bitki açısından işe yaramaz bir formudur ve havaya karışıp atmosferde kaybolur. Bitkiler tarafından alınamaz.

Buharlaşma ile azot kaybı tam olarak budur.

Bu yetmezmiş gibi azot, amonyum formunda iken de toprak yüzeyinde kayba uğramaya devam eder. Ta ki nitrata dönüşene kadar. Çünkü nitratta uçma/buharlaşma çok azdır. Ama iyi yıkanır.

Bu azot ilişkilerini bilimsel kaynaklardan okuduğunuzda nitrifikasyon, denitrifikasyon gibi kavramlar kullanılır. Kafa karışıklığı olmaması için terminolojiye girmemeye çalıştım. Çok kabaca da olsa olayın özü budur. Ama daha çok ayrıntısı var.

Azot döngüsü şeması:

08aaedc371c94fda918aa7f12a9a0595.jpg


***

Peki üre gübresini tarlaya attık. Ne kadar azot kaybımız olur?

Üre atıldı. 12 saat içinde yağmur yağdı. Kayıp: %4-7

Üre atıldı. 24 saat sıcak ve yağmursuz bi hava geçti. Kayıp: %12-25

Üre atıldı. 3 gün kurak ve yağışsız bir hava geçti. Kayıp: %40-45

Üre atıldı. 15 gün kurak ve yağışsız bir hava geçti. Kayıp: %74-76

Yani tarlaya 20kg üreyi attınız. Düşük bir ihtimal ama 15 gün yağmur yağmadı, üstüne adam gibi bir çiğ de düşmedi. Attığınız ürenin 15kg ' ı kaybolmuştur. O noktadan sonra attığınız üre 20 değil, sadece 5kg ' dır. Geçmiş olsun.

Kayıplar toprak yapısına, gece düşen çiğe göre değişiklik gösterir ama genel kayıp oranları bu civardadır.

Buradan ne kadar kaybın olduğunu kaba taslak hesaplayabilirsiniz.


ÖNEMLİ:
Bu nedenle üre gübresi için (sular seller götürmeyecek şekilde) ne kadar çok yağış alırsak o kadar iyidir. Ürede istenmeyen asıl şey, üre atıldıktan 25-30 gün sonra, yani gübrenin pik döneminde iken arka arkaya gelen kuvvetli yağışlardır. Bu güçlü yağışlar, nitrata dönüşmüş olan, hazır ve asıl işe yarar azotu yıkayacağı için istenmez.


***


Diğer üst gübrelerde de kayıplar mevcuttur. Ama durumları biraz daha farklıdır. Mesela 21 ' lik amonyum sülfatta yıkanma kaybı çok ama çok az olur, buharlaşma ise fazla. Kalsiyum nitratta ise buharlaşma kaybı olmaz, lakin yıkanma kaybı çok fazla.

Burda ana unsur, su miktarıdır. Çünkü gübreler üretilirken su dengesine göre üretilirler. Ve genel denge şu şekildedir:

Buharlaşma kaybı çok olan azotlu gübrede yıkanma kaybı az olur.
Yıkanma kaybı çok olan azotlu gübrede de buharlaşma kaybı az olur.

Ama genel olarak bakımınızda, toprağa azot vermenin en iyi yolu 'amonyum nitrat' gübresidir.

Neden?

AN gübrelerinin içerisindeki azotun yarısı nitrat, kalan yarısı amonyum formundadır. Bunun anlamı şudur:

'Hangi koşul olursa olsun, atılan gübrenin en az yarısı bitkiye kazandırılır.'

Çünkü:
1-) yağmur yağmaz, hava çok kurak ise nitrat azotu (uçmadığı için) kayıpsız, yada çok az kayıp ile bitkiye kazandırılır.
2-) çok yağmur yağar ise nitrat yıkanır, lakin bu durumda da amonyum azotu bitkiye kazandırılır.

Her şartta bitki azotun yarısını alır. Amonyum nitrat gübresinin tek kötü yanı, amonyum ' un kullanılması esnasında duyulan yüksek enerji ihtiyacıdır. Aslında bu, sadece nitrat içerenler hariç tüm azotlu gübrelerin en büyük sorunudur. Bitkinin bu enerjiyi karşılayabilmesi için ciddi miktarda su ve karbonhidrata ihtiyaç duyar ve bunları karşılayamadığı durumlarda doğrudan strese girer.


Peki amonyum nitrat gübresi için en ideal yağış şekli nedir?

Amonyum Nitrat en kolay eriyen gübre olduğu için çok bir yağışa ihtiyacı yoktur. Erimesini sağlayacak ama nitratı yıkamayacak kadar, (takriben toprağa 3-4 parmak işleyecek kadar) bir yağış yeterldir.

Tabi ki bu yağışın miktarını bizim ayarlayabilme imkanımız yok. Lakin sulama yapcak olan arkadaşların işine yarayabilir bu bilgiler.

Ayrıca gübreyi atma zamanını ayarlarken meteorolojinin yağış tahminlerini de göz önüne alma açısından yönlendirici olur bu bilgiler.

Örneğin 3 gün sürecek çok kuvvetli bir yağış söz konusu. 'Aman yağmuru kaçırmayalım' deyip nitratı atmak, aşırı bir yıkanmaya maruz kalacağından düşündüğünüz sonucu vermeyebilir. Onun yerine bir süre daha bekleyip daha hafif bir yağış öncesi atmak, alacağınız faydayı artırır.

***

Gübre, su, bitki ilişkisi:

Hangi üst gübre olursa olsun, gübrenin işe yaraması, faydalı olabilmesi için 'su şarttır'. Ister yaptak gübrelemesi olsun, ister üst gübreleme. Durum değişmez.

Çünkü bitkiler bu gübreyi sadece su vasıtası ile alabiliyorlar. Mantık en basit hali ile şu:

Gübre atılır. Yağış yada sulama ise su verilir. Gübre bu suda erir. Bitkinin kök bölgesine inen, içerisinde erimiş gübre bulunan bu su, kökler tarafından alınır. Önemli ayrıntı: gübre kökler topraktan sadece su ile alınır. Eğer ortamda su yoksa, gübre istediği kadar gübreli olsun, nafile. Su yoksa, hiç biri alınamaz.

Yapraklarda bulunan stoma (yani gözenekler) da aynı şekilde çalışırlar. Verilen gübre su vasıtası ile buralardan alınır.

***

Son konu: sıcaklık

Verilen amid formundaki azotun, bitki tarafından alabileceği formlara yani 'amonyum ve nitrat'a dönüşmesi gerekli dedik.

Peki bu nasıl olur?

Toprakta bu işi yapan küçük bir ordumuz bulunur. Bunlara genel olarak 'nitrifikasyon bakterileri' denir. Bunlar hem biz, hem de bitki için için çok kıymetli dostlardır.

Yalnız bu küçük işçi dostlarımız biraz keyiflerine düşkündürler. Soğukta ve aşırı nemli ortamlarda çalışmayı sevmezler. Sendikaları da iyi çalışır. Bu nedenle olmazsa olmaz, tüm doğaya kabul ettirdikleri 4 şartları vardır:

1-) 10 derece ve üstü yoprak sıcaklığı (bu konuda biraz esnek olabiliyorlar. bazı şartlarda 5-6 dereceye kadar eyvallah dedikleri görülmüştür)

2-) içerisinde %25 hava ve su olan tavlı bir toprak

3-) organik madde ('siz gübre vermediğimizde biz açlıktan ölecek miyiz kardeşim! Toprakta organik madde olsun ki, suni gübre olmadığında da çarkı döndürebilelim' derler. Haklılar da)

4-) uygun (ideali 6-8 arası) ph

Yani bu 3 şart oluştuğunda bunlar çalışmaya başlar ve bitkinin ihtiyacı olan nitrat azotunu üretmeye başlarlar. Eğer bu şartlar tam olarak sağlanmamışsa, adam gibi çalışmazlar ve siz isterseniz 100 kg üre atın, nafile. Bitki sadece bunların ürettiği kadarını alabilir. Geri kalan azot buharlaşma ve yıkanmaya gider.

Bu nitrifikasyon bakteriler hemen her toprakta bulunur. Sayıları doğrudan bitkinin gelişimi ve verim için hayati öneme sahiptir. Aka yapılan araştırmalarda ortaya çıkan net bir sonuç var:

'Toprakta organik madde ne kadar çoksa, o kadar çok nitrifikasyon bakterisi bulunur'

Çünkü siz hiç gübre vermeseniz bile, mevcut organik madde sayesinde yaşamaya, üremeye ve çalışmaya devam ederler. Size muhtariyetleri kalmaz. Organik madde azaldığında da tam tersi şekilde sayıları düşer. Olay tek kelime ile bolluk ve yokluk olayırdır.

Ve ve işin ilginç yanı, bu olay organik maddenin faydalarından sadece biridir. Bundan çok daha çeşitli ve önemli faydaları vardır organik maddenin.

İşte bu yüzden kaliteli bir toprakta aranan 'ilk' öncelik organik maddedir. Siz istediğiniz kadar besleme yapın, istediğiniz kadar gübre kullanın, nafile. Hiç birisi organik maddenin eksikliğini kapatamaz. Ancak taşıma su ile değirmen döndürmüş olursunuz.


Özetle:

Azot gübrelemesinden sonraki en ideal şartlar:

- havanın düzenli +10c olduğu (ideali +23-29)
- topraktaki havanın muhafaza edildiği
- takriben 5-7 günde bir orta hafif bir yağışın alındığı

'Bir yağışlı, bir güneşli ama düzenli olarak sıcak' olduğu iklim koşullarıdır.
 
Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

Güzel konu olmuş bu..dediğinizi uygulayacağım...bulunduğumuz bölgede genelde buğday verimleri 450 ila 600 kilo arası değişir ve bunun üzerine çıkarsak bu sizin verdiğiniz bilgilerin başarısıdır...teşekkür ederim..
 
Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

yılmaz bey humagro diye bir firma var artık çuvallarla hamallğı bırakın kovalarla cc lerle uğraşın diyor alımı çok hızlı ve tesirli diyor bunlar çok soğukta ve olumsuz toprak koşulllarında dahi gübrenin çalıştığını söylüyorlar acaba bu gübre hakkında bilgin varmı.. gerçekten doğru mu
http://www.spnagro.com/humagro#all/1/grid
 
Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

Yılmaz Bey tekrar teşekkürler verdiginiz bilgiler için
bu konular çok önemli, inanın arasam bulamam böyle hazır bilgiyi,
benim bir arazim var ilk yıl normal bahar ayında pulluk ile sürüm yaptım, sonbaharda ektim, ekini işlettik ve üstündeki sapı balya yaptırdım ve hemen gölge tavında sürdüm

amacım o yıl tekrar ekmek; pullukla sürerken dikkatimi çeken balyadan artan sapların (ki bu saplar normal şartlarda gerek dogal yollarla gerekse hayvancılık yapanlar tarafından yayılıyordu ) topraga karışmasıydı çevremdekiler ekini soguk alır alttan hava alır :) vs... dedilersede ben tekrar arpa ektim tabana 20-25 kg arasında 20.20.0 kompoze gübre, üst gübresi olarak 8kg civarında üre, 20 gün sonra 8 kg civarında 33 lük nitrat attım. (yaprak gübreside verdim ama ismini hatırlamıyorum mavi birşeydi 400 litre holdere 3 kg 15 dönüm yere attık)
arpanın rengi o kadar güzel oldu ki yemyeşil böyle, o civarda hayvancılık yapanlar sormaya başladılar hangi gübre kullandın, senin ekin birbaşka duruyor diyorlar neyse uzatmayım harmanda yine bir önceki yıl aldıgım gibi ürün aldım, o tarla bu sene yine ekili ama bu son, bu yıl dinlendirip kabak ekecegim,
Benim asıl size sormak istedigim tarlada kalan sap topraga karıştırılırsa topragın organik madde miktarı artar mı yada faydası olurmu...
 
Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

hermes link=topic=83067.msg994881#msg994881 date=1429464627' Alıntı:
Yılmaz Bey tekrar teşekkürler verdiginiz bilgiler için
bu konular çok önemli, inanın arasam bulamam böyle hazır bilgiyi,
benim bir arazim var ilk yıl normal bahar ayında pulluk ile sürüm yaptım, sonbaharda ektim, ekini işlettik ve üstündeki sapı balya yaptırdım ve hemen gölge tavında sürdüm

amacım o yıl tekrar ekmek; pullukla sürerken dikkatimi çeken balyadan artan sapların (ki bu saplar normal şartlarda gerek dogal yollarla gerekse hayvancılık yapanlar tarafından yayılıyordu ) topraga karışmasıydı çevremdekiler ekini soguk alır alttan hava alır :) vs... dedilersede ben tekrar arpa ektim tabana 20-25 kg arasında 20.20.0 kompoze gübre, üst gübresi olarak 8kg civarında üre, 20 gün sonra 8 kg civarında 33 lük nitrat attım. (yaprak gübreside verdim ama ismini hatırlamıyorum mavi birşeydi 400 litre holdere 3 kg 15 dönüm yere attık)
arpanın rengi o kadar güzel oldu ki yemyeşil böyle, o civarda hayvancılık yapanlar sormaya başladılar hangi gübre kullandın, senin ekin birbaşka duruyor diyorlar neyse uzatmayım harmanda yine bir önceki yıl aldıgım gibi ürün aldım, o tarla bu sene yine ekili ama bu son, bu yıl dinlendirip kabak ekecegim,
Benim asıl size sormak istedigim tarlada kalan sap topraga karıştırılırsa topragın organik madde miktarı artar mı yada faydası olurmu...

Artar. Hem de iyi sekilde artar. Biçerdöverlerde bulunan ve bi dünya para verilen sap kiyicililarin bulunma/icat edilme nedeni bizzat budur.

Normal durumda, yani doğada yetişen bitkiler, ömürlerini tamamladıklarında olduğu gibi yine topraga karışırlar.

Bitkiler esas olarak hava ve su ile beslendiklerinden bu durum, o topragın organik madde miktarının sürekli olarak artmasını saglar.

Bu sekilde mevcut topragın verimi artmakla kalmaz. 'dogrudan topragın kendisi' oluşur. Yani zaten toprak bu sekilde ortaya çıkmıştır.

Özetle sadece taneyi alıp sapı ona bıraksak, toprak kendisini yine bir nebze toparlayacak.

Ama insanoğlunun cennetten kovulmasına neden olmuş, bir türlü doyurulamayan meşhur ve müthiş bi aç gözlülüğü var: 'hepsini almak' gibi..

***

1800 ' lu yıllarda, bir bilim adamı ilginç bı deney yapar.

Büyükçe bir saksı alıp içerisine '90kg' toprak koyar. Ardından o saksıya bir adet söğüt fidanı diker. Fidana dışarıdan sadece su vererek buyumesini izler.

5 yılin sonunda, fidanı saksıdan söker. Sonuclar şöyledir:

Fidan, kökleri ile birlikte tam tamına 76 kg olmuştur. Asıl ilgin sonuc ise toprağı tarttiginda ortaya çıkar:

5 yılın sonunda topraktan sadece 0,06 kg (yani 60 gram) eksilmistir.

Lakin ayrıntılı incelendiğinde, topraktaki organik madde ve besinlerin ciddi sekilde azaldığı görülür.

Bunun anlamı sudur: eğer o söğüt ağacı aynı toprakta kalsa idi, oldugunde yeniden topraga karisacak ve topragın toplam miktarını ciddi sekilde artıracak. Yani toprak cogalacakti.

Ama biz o fidanı aldığımız anda, topragin kendisi ve üzerinde bitkiler icin hazirladigi tüm besin ve organik maddeleri çalmis oluyoruz. Kütle olarak çok az birsey eksilmiş gibi görünüyor lakin organik madde ve besin olarak ne varsa tüketmiş oluyoruz. Ve bu tuketme on, yüz değil, bin yıllardır suruyor.

Ozetle topraga ne verirseniz verin, inkar etmez. Siz yeter ki birseyler verin. En azından bir kısmını ona bırakın.

Yani toprak o kadar kanaatkar, o kadar sadık ki, siz ona 'bok' bile verseniz gocunmuyor.

Alıyor onu, 'nimet' olarak geri veriyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: osmanli
Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

umut71 link=topic=83067.msg994860#msg994860 date=1429460527' Alıntı:
yılmaz bey humagro diye bir firma var artık çuvallarla hamallğı bırakın kovalarla cc lerle uğraşın diyor alımı çok hızlı ve tesirli diyor bunlar çok soğukta ve olumsuz toprak koşulllarında dahi gübrenin çalıştığını söylüyorlar acaba bu gübre hakkında bilgin varmı.. gerçekten doğru mu
http://www.spnagro.com/humagro#all/1/grid

Valla kusura bakmasınlar ama çok biliyorlar.

16 kg/da saf azotu cc ile nasıl vereceklermiş ciddi şekilde merak ettim.
 
Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

sebazios link=topic=83067.msg994948#msg994948 date=1429481231' Alıntı:
Valla kusura bakmasınlar ama çok biliyorlar.

16 kg/da saf azotu cc ile nasıl vereceklermiş ciddi şekilde merak ettim.

Fırsatını bulduğunuzda sayfayı mümkünse bir inceleyin mikro karbon dedikleri bir teknolojiden bahsediyorlar ben de anlamaya çalışıyorum yorumlarınız önemli
 
Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

Bir zıraat müh. arkadaşımla bu konuyu paylaştım ama hiç doğru birşey olmadığını yapraktan o gübrenin geçme oranı yüzde 1 olduğunu şelatsız gübre olduğunu söyledi...bu arkadaş ta 30yıllık zıraat müh öyle boş şahsiyette değil yani..Çok parası olan denesin derim ama bize pek mantıklı gelmedi...ki böyl bşy olsaydı zaten şimdiye kadar uygulanırdı...Tavsiyem bilmiyorsanız bir bilene danışın..Sonra tarlanıza zarar verme oranı da yüksek.Bulunduğunuz köyde yada kasabada gülünç duruma düşmeyin...
 
En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

kavas59 link=topic=83067.msg995460#msg995460 date=1429627914' Alıntı:
Bir zıraat müh. arkadaşımla bu konuyu paylaştım ama hiç doğru birşey olmadığını yapraktan o gübrenin geçme oranı yüzde 1 olduğunu şelatsız gübre olduğunu söyledi...bu arkadaş ta 30yıllık zıraat müh öyle boş şahsiyette değil yani..Çok parası olan denesin derim ama bize pek mantıklı gelmedi...ki böyl bşy olsaydı zaten şimdiye kadar uygulanırdı...Tavsiyem bilmiyorsanız bir bilene danışın..Sonra tarlanıza zarar verme oranı da yüksek.Bulunduğunuz köyde yada kasabada gülünç duruma düşmeyin...

Eveeet. Hemşehrimden güzel bi iddia var: '%1'

Öncelikle ziraat mühendisi ağabeyimiz de taktir eder ki, bir bitki için %1 rakamı, çok ama çok büyük bir rakamdır.

Neden?

Herhangi bir bitkinin bünyesine, %0,02gr Glyphosate (yeşil öldüren) verdiğimizde, istisnası yoktur: bitki 'ölür'.

Üstelik bu dozu sadece 'yapraktan' veriyoruz.

Bu kadar küçük bir doz öldürmeye yetiyorsa, oldurmaya neden yetmesin?

İş, Nasrettin Hocanın hikayesindekinin tersi, 'öldüğüne inanıyorsan, doğurduğuna da inanacaksın'

Bu kadar basit.

Sakın 'ilaç başka, gübre başka' demesin. Gülerler. Büyük ihtimal yakınız. Kendisi ile görüşme şansımız olursa, daha detaylı konuşabiliriz.

Dikkatimi çeken diğer nokta da, 'böyle bir şey olsaydı, şimdiye kadar uygulanırdı' cümlesi.

Kendisinin umarım haberi vardır, çünkü 25 yıldır uygulanan bir yöntem.

Hatta 'milyon dolar' büyüklünde bir 'yaprak gübreleri sektörü' mevcut dünyada.

Not: daha önce onlarca kez kez yazdık. Bitkinin 'Makro element' ihtiyaçlarını, yani 'azot, fosfor, potasyum, külürt vs' yapraktan karşılayamazsınız.

18kg/da saf azotu yapraktan verebilme gibi bir şansınız yoktur. Bitki beslemesi 'topraktan' yapılır. Yaprak beslemesi, ekstrem durumlar, ani noksanlıklar ve bitki için çok az ama hayati (bkz: çinko) mikro elementlerin verilmesinde kullanılır. Özetle tamamlayıcıdır ve faydası tartışılamaz.


***


Bonus bilgi:

Bazı besin elementlerinin bitki bünyesindeki miktarları:

Azot: % 1 - 4
Potasyum: % 0,3 - 10
Kükürt: %0.1 - 0.8
Kalsiyum: %0,2 - 1.5
Magnezyum: %0,05 - 1.5
Sodyum: % 0,01 - 10
Demir: MİLYONDA 20 - 1500
Mangan: MİLYONDA 20 - 10.000
Bakır: MILYONDA 1 - 25
Çinko: MİLYONDA 2 - 200
Bor: MILYONDA 3 - 350

Özetle bir bitkinin bünyesine %1 çinko o kadar fazla gelir ki, 'yakar'
 

Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

Arkadaşlar bu arada, bölgesel olarak değişmekle birlikte, gelişim dönemi olarak hububatların tamamı kendini 'fosfor alımına' kapatmıştır.

Bilginize.

Yani bu saatten sonra yapacağınız yaprak uygulamalarında 'fosfor' eklemimizin hiç bir anlamı kalmadı. Tövbe kapısı kapandı.


Detay bilgi: bitki ihtiyacı olan fosforun tamamına yakınını kardeşlenme sonuna kadar (hatta ortasına kadar) alır. O noktadan sonra verseniz dahi, ihtiyacını karşılamak için değil, sadece çok şiddetli bir eksiklik söz konusu ise, şiddetli noksanlığın etkilerini hafifletecek kadar alım yapabilir.

Lakin şu andan sonra alım tamamen kapandı. Bu nedenle besleme yapmanın bi anlamı kalmadı.


***



Ikinci nokta ise, dönem olarak kalsiyum, potasyum ve magnezyum alımının 'pik' yaptığı döneme girdik. Bu maddeler ile şu an yapacağınız bir beslemeden maksimum sonuç alırsınız.

Toprağınız 'kireçli' ise, yada bitkide noksanlık belirtileri yoksa, kalsiyuma bulaşmanıza gerek yok. Ama potasyum + magnezyum, hem gelişimin artması, hem tane kalitesinin artması, hem de yatmayı önlemesi açısından en faydalı dönemde.

Uygulamayı yapan arkadaşlar, traktörün çiğnediği izlere bakarsa, ne demek istediğimi anlarlar. Uygulama yapılmayan noktalarda 1 kez geçilen yerler dahi yerde kalırken, uygulama yapılan alanlardan 3 kez geçilmesine rağmen buğday tekrar kalkar.

Fırsat bulursam, Ekim ' den sonra 7 kez geçtiğim izlerin fotoğrafını koyucam.
 
  • Beğen
Tepkiler: osmanli
Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

Yılmaz bey bi sorum olacak 30 dekar odeska bugdayıma 20 kg dap attım ustbgubrede yagıstan bır gun once ure nıtrat pancarın şeker gübresi diye bilinir 15kg gelecek şekilde uyguladım bizim burda kardesleme donemi acaba bu karışım iyi oldumu merak edıyorum sizin karısımıda tavsıye edıyormusunuz iyi gunler
 
En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

funlowe link=topic=83067.msg996134#msg996134 date=1429769748' Alıntı:
Yılmaz bey bi sorum olacak 30 dekar odeska bugdayıma 20 kg dap attım ustbgubrede yagıstan bır gun once ure nıtrat pancarın şeker gübresi diye bilinir 15kg gelecek şekilde uyguladım bizim burda kardesleme donemi acaba bu karışım iyi oldumu merak edıyorum sizin karısımıda tavsıye edıyormusunuz iyi gunler

Üst gübreleri (üre, nitrat, sülfat vs) karıştırmanızın, 'azot açısından' pek bi anlamı olmaz. Hepsinde bitkiye vereceğiniz şey, aynı şey: 'azot'

Ama bu durum, 'yanlış' olduğu anlamına gelmez. Bu tip bir karışımın 2 konuda avantajını görürsünüz:

1-) etki süresi
2-) ek madde (kükürt)


Etki süresinden yana avantajınız şu:

-Nitrat: kısa vadeli (0 ile 25 gün gibi)
-Amonyum: orta vadeli (5 ila 45 gün gibi)
-Üre: uzun vadeli (15 ila 90 gün gibi )

Etkiye sahip gübrelerdir. Süreleri örnek olsun diye yazdım. Yağışa, toprağa, ısıya göre bu süreler çok ciddi değişiklik gösterir. Mesela kumsalöarazilerde bu süreler kısalırken killi topraklarda daha uzayabilir. Ama mantık olarak kabul edilen ortalamaları bu civardadır.

Üre ile nitratı karıştırıp verdiğinizde, 0 ' dan 90. güne kadar, yani kısa, orta ve uzun vadeli bir azot vermiş olursunuz. Üre atıldığında karşılaşılan 'bekleme' problemi yaşanmaz.


21 ' lik sülfatta, ekstradan kükürt vardır. Bitkiye kükürt de vermiş olursunuz.

Bunlar iyi yanları.

Kötü yanları:
1-) bu gübreleri iyi karıştırmazsanız, alaca bulaca bi tarlanız olur.
2-) boş yere hamallıktır. 1 gün ara ile, hatta aynı gün arka arkaya, üstelik tüm gübreleri tarlaya eşit şekilde atmak varken, bu kadar gübreyi karıştırmakla uğraşmak çok daha zor bi iş. Çünkü yağmur yağdığı an bunların hepsi zaten karışacak.
3-) gübreyi torbasından çıkartıp hava ile temas ettirdiğiniz an azot kaybı başlar. Gübre çuvallarının içinde naylon poşetlerin konma sebebi ıslanmaya karşı tedbirden çok, gübrenin hava ile (daha doğrusu havadaki nem ile) münasebetini engellemektir. Karıştırırken az yada çok bir kayba neden olacaksınız.
 
  • Beğen
Tepkiler: osmanli
Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

Degerli bilgileriniz için teşekkür ederim aydınlanmış oldum sayenizde an itibariyle burada beş altı cm kar yagışı oldu ilk fırsatta yapacagım uygulama varmıdır yeterlimidir yoksa yerim kırac arazi
 
Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

funlowe link=topic=83067.msg996151#msg996151 date=1429775106' Alıntı:
Degerli bilgileriniz için teşekkür ederim aydınlanmış oldum sayenizde an itibariyle burada beş altı cm kar yagışı oldu ilk fırsatta yapacagım uygulama varmıdır yeterlimidir yoksa yerim kırac arazi

Açıkcası bu durumda (tarlayı, buğdayı, buğdayın cinsini, iklimi, daha önce kullandığınız gübreleri vs) bilmeden, ezbere öneride bulunmak doğru olmaz.

Ama yan etkisi olmayan, faydalı noktalar sunlar olur:

- hastalikara karsı, düzenli olarak tarlaları kontrol edin. Buğdayın rengi 'yesildir'. Bunun dışındaki her renk bir sorunun belirtisi yada habercisidir. 'normal' diyenleri sakın takmayın. O normallik, onların aldığı dusuk verimler için normal.

- bi hastalık tarlayı sardıktan sonra kurtarmaya çalışmak, bastan alınacak önlemden kesin olarak daha pahalıya gelir. Önleyici uygulalari (özellikle hastalıklara karsı) ihmal etmeyin. Dönemi geldiginde ilacınızı atın.

- buğday belli dönemlerde belli maddeleri çok kullanır. Mesela (yoreye gore degisebilir) bundan 20 gün - 1 ay önce azota en ihtiyac duydugu zamandı. Artik her gün azalıyor.bu ihtiyacları gozetin.

- Şu an donem olarak, kalsiyum ve potasyum ihtiyacının 'pik' yaptıgi dönem. Özellikle potasyum, yan etkisi olmaması, fazlalık durumunda herhangi bir olumsuzluğa neden olmaması ile tercih edilebilir. Verimi arttırmakla kalmaz, kaliteyi de yükseltir.
 
Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler

Yılmaz bey bugdayın cinsi sertifikalı odeska kullandıgım gubre 15 kg dap ustede dedıgım gıbı 15 kg olacak şekilde ure ve pancar sekerı gubresı atmıstım renk olarak cok guzeldı bugday 30 dekar olunca iyi bakıp yüksek vede kalıteli bir verim almak ilac kullanmadım daha önerilerinizi dikkate alıyorum tek sorunum dogru zamanda dogru hamle yapmak
 
Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaprak Gübrleri & Genel Tarifler

Verdiğiniz bilgiler için ne kadar teşekkür etsek az. Sağ olun var olun.

Benim sorumda bu tür bir gübrelemeyi ayçiçek (özellikle çerezlik) tarımında ara çapa döneminde, damlama boruları döşenmeden hemen önce uygulamak mümkün müdür? gübre içeriğinde ne tür bir değişiklik gerekli olabilir?
 
Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaprak Gübrleri & Genel Tarifler

sebazios link=topic=83067.msg990519#msg990519 date=1428346702' Alıntı:
Arkadaşlar.

Yukarıdaki karışımın muadili (bildiğim kadarı ile) piyasalarda yok. Yani hazırını alıp atma durumu zor.

Dün bi hesap yaptık.

Hazır sıvı çinko ile çinko sülfat arasındaki fiyat farkı:

Gübretaş ' ın sıvı çinkosunda %5 çinko var.

Sıvı halde. 200 ml/dekar atılıyor. Dekar maliyeti 1.6 lira
Dekara verilen çinko 10 gr

Çinko sülfat 200 gr/da atılıyor. Dekar maliyeti 0.5 lira
Dekara verilen çinko 44 gr.

Maliyet açısından bakınca sadece 3 katın üzerinde fiyat farkı var gibi görünüyor değil mi?

Yanıldınız.

Çünkü ham element olarak dekara verilen çinko sıvıda 10 gr, sülfatta 44gr.

Sıvı ile dekara 44 gr/da verebilmeniz için 900ml (yaklaşık 1 litre) atmanız lazım.

Bu olduğunda dekar maliyeti 7.2 liraya çıkar.

Özetle her ikisinde de aynı dozaj verdiğinizde, sıvı çinko, toz çinko sülfatın tam 14.4 katı fiyata çıkıyor.

Diğerlerinin tamamında da durum aynı.

Yaprak gübrelemesimden sonuç almak istiyorsanız, o maddeden yeter miktarda vermeniz lazım. Bu iş Gübretaş ' ın kombisi gibi sigara paketi kadar kutularda satılan miktarlarla olmaz. Faydasını görürsünüz ama hakkı ile yapılacak bir uygulamadan alınacak fayda ile kıyaslandığınızda devede kulak bile olmaz.

Miktarı arttırırsanız olur mu? Olur. Ama iflas edersiniz.

Yukarıdaki gerçek anlamı ile kombi bi gübre. Bu gübrenin 100 dekar için toplam maliyeti 300 lira civarıdır.

Aynı gübreyi hazır almaya kalksanız 3000-4500 lira arası bi fiyata mal olur.

Sırf eritip doğru dozaj ile karıştırmak için bu kadar parayı verecek olan varsa aramızda, bidonları hazırlasın, yarın geliyorum.

Gayet de samimiyim.
yılmaz bey kardeşim çok güzel bilgilendirme yapmışsın allah razı olsun uygulana ne zam yaplması lazım ben enezliyim bizim burada arazi kum yağmur olursa masül çok yağmaz ise yok taban yerleri çeltik ekiyorlar teşekkür ederim bu sayfaya girmemi sen önermiştin
 

Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaprak Gübrleri & Genel Tarifler

rifkiseker link=topic=83067.msg996861#msg996861 date=1430012467' Alıntı:
yılmaz bey kardeşim çok güzel bilgilendirme yapmışsın allah razı olsun uygulana ne zam yaplması lazım ben enezliyim bizim burada arazi kum yağmur olursa masül çok yağmaz ise yok taban yerleri çeltik ekiyorlar teşekkür ederim bu sayfaya girmemi sen önermiştin

Rıfkı amca bir an önce yapmanız lazım. Bizim yörede vakit geçiyor.

Şu andan itibaren fosfor vermenizin gereği yok. Çinko da dekara 50gr (şu an için) yeterli.

Potasyum ve Magneyzum ' u arttırmanı da öneririm. Ne kadar erken uygularsan o kadar iyi olur.

Kumsal arazilerde çok çobuk karşılığını alırsın bu uygulamanın.
 
Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaprak Gübrleri & Genel Tarifler

Yılmaz Kardeşim senin verdiğin tarifi yapamıyoruz. Çünkü bizim bulunduğumuz bölgede sadece üreyi ve humik asiti temin edebiliyoruz. Yaprak gübresini hazır alırsak içeriği nasıl olan bir gübre tavsiye edersiniz. Özellikle çinko ihtiyacını karşılamamız için içinde yüzde kaç çinko olması gerekir.
 

Benzer Konular