En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler
erdsvr link=topic=83067.msg991482#msg991482 date=1428562766' Alıntı:
Yılmaz Bey bu karışıma yayıcı yapıştırıcı gereklimidir.
Eklenirse faydası olur.
Yalnız yayıcı yapıştırıcılar de kendi içerisinde bölünüyorlar. Ama ana olarak 3 gruba ayırmak doğru olur:
- sadece ph düzenleyiciler
- ph düzenleyici yayıcı yapıştırıcılar
- organik silikonlar
Bunlardan ilki yerine, suyun Ph durumuna kullanacağınız asit ve alakalı kaynakları kullanılabilir.
Örneğim suyun ph ' ı çok yüksek. Düşürmek için sirke yada limon tozu gibi gibi asidik materyaller katarak da ile aynı işlem, çok ama çok daha ucuza yapılabilir.
Ph ' ın çok düşük olduğu durumlarda ise sodyum karbonat (kabartma tozu olan sodyum bikarbonat değil) kaynak olarak kullanılabiliyor. Özellikle akvaryum balıkçılığında kullanılır, canlılara zarar vermez lakin dikkatli kullanılması lazım. Çünkü sudaki magnezyum ve kalsiyumu bağlayıp dibe çökertebiliyor.
Son seçenek olan silikon yapıştırıcılar çok ciddi şekilde pahalı. Attığınız ilaçtan daha maliyetli olabiliyorlar. Faydalı ama fiyat performans konusunda sorunlu.
Bu seçenekler içerisinde hp düzenleyici yayıcı yapıştırıcılar, yada sadece yayıcı yapıştırıcılar hemen hemen en iyi tercih.
Özet: kullanılmasını öneririm.
umit.durak.35 link=topic=83067.msg991486#msg991486 date=1428563831' Alıntı:
Trakkulüp harika bir site ve cok deneyimli arkadaşlar mevcut yılmaz kardeşim bunların en aktiflerinden fikirleri ve deneyimleri siteye renk katıyor tamda aradığım konuda bir sohbet var cok faydalı pür dikkat okuyorum.
umit.durak.35 link=topic=83067.msg991490#msg991490 date=1428564816' Alıntı:
Hangi bayiye gidip cinko sülfat istediysem abi onlar bitkilerin alacagı formda degil şelatlı olmadıgı için atsanda faydası olmaz hazır şelatlı sıvı çinkomuz var 20 litresi 150 lira 60 dönüm yer atıyor diyorlar bir hesap ediyorum sadece çinko 600 dönüm yere 1000 lira ediyor
Abi sağ olasın.
Ümit Abi
'Bunlar şelatlı, bunlardan al, onlar işe yaramaz' diyen bayiye
'şelatlamasını kendim yapıcam. Sahi sizde EDDHA formunda şelat var mı? Getirtebilir misiniz?' diye sorduğunuzda, hemen o an sizinle boğuşmayı ve bilgiçlik taslamayı bırakır, bir şey kapabilir miyim diye pür dikkat dinlemeye başlar. O işin çözümü bu.
***
Şelat konusu çok ince ve ayrıntılı bir konu.
Kabaca değinmek gerekirse:
- şelat 'metallerin' (demir, bakır, çinko, magnezyum, mangan) yarayışsız forma dönüşmelerini engeller, yarayışlılığını artırır ve besinin bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlar. Metallerin dışındaki maddelerde şelatlama çok önemli birşey değil. Mesela Şelatlı bi Azot göremezsiniz. Gereksiz de.
- Sadece yaprak değil, toprak uygulamalarında da aynı şekilde faydalıdır. (Hatta toprakta daha faydalıdır)
- Sıvı olmak zorunda değildir.
- Piyasada kullanılabilecek birçok şelat türü var. Bazılarını çok kolay şekilde elde edebilirken, bazılarını internette bile bulabilmeniz imkansız gibidir.
- En bilinen şelatlar: EDTA, EDDHA, DTPA, HEDTA, AMINO ASIT ' tir ve hangisini kullanacağımıza karar verirken toprak ve suyun ph ' ına göre karar veririz. Mesela asidik topraklarda EDTA iyi iş görür. Ama yüksek ph ' lı topraklar için en iyi tercih 'EDDHA' formundaki şelatlardır.
Aşağıdaki tablo hangi ph ' larda hangi şelatı kullanacağımız hakkında kabaca bilgi verir:
Özetle konu çok kafanızı karıştırıyorsa yapacağınız en iyi şey. Her yerde bulabileceğiniz litrelik amino asitlerden alıp depoya koymak. Çok aman aman bi yol değildir ama hiç yoktan iyidir.
Şelatlayarak uzmanlaşmak isteyenler ise, toprak ph ' larına göre yukarıda listelenmiş olan bir şelat türünü alıp kullanabilir. Fiyat olarak 25 kg EDTA şelatı 450-500 lira civarıdır ve 500 dekar alana yeter. Dekar maliyeti yaklaşık 1 lira.
Şelatı çalışma mantığı da en kaba hali ile şudur:
Su ve hava ile temas eden metallere ne olur?
Cevap: paslanır.
Paslandığı zaman da bitki açısından faydası azalır. Örneğin demir elementi bitki için çok faydalıdır ama oksitlenmiş demir anlamına gele 'demir oksit' bitkiler tarafından çok zor alınır. Olayın daha bir çok ayrıntısı var ama kaba mantığı bu. (Oksit olayı metale göre değişir. Mantık anlaşılsın diye bu örneği verdim. Ayrıntıya takılmayalım)
Şelat, o Demir ' i kaplayarak koyuyor ve paslanmasını engelliyor. Aynı yemeğin konduğu kaplar gibi. Yemek kabın içerisinde ilen pisliğin içine de düşse bozulmaz, yenebilirliğini kaybetmez. Acıktıkça çıkartılıp yenir.
Mantık bu.
Bir diğer nokta da şelat ' ın alımı arttırmasıdır. Bu nasıl oluyo derseniz, markete alışverişe gittiğinizde, sırf paketi yüzünden aldığınız bazı şeyler olur ya hani. bitkide de durum aynı. 'bu kabın (şelatın) içerisinde kesin faydalı birşey vardır' deyip atıyo sepete. İnceden bir üç kağıt söz konusu
***
Özetle şelat ve şelatlama iyidir ama olmazsa olmaz değildir. Bi adam gerçekten aç ise kap - map dinlemez yumulur yemeğe. Bitkide de durum aynı.