Ynt: En Ucuz Bitki Besleme: Yaptak Gübrleri & Genel Tarifler
Arkadaşlar konuya ufak ama önemli bir ekleme yapalım.
Ilk verilen tarif tamamen tek uygulama üzerine. Yani birden çok kez uygulama yapma şansımız yoksa, olabilecek en kapsamlı gübrleme.
Peki tarlaya iki kez girme şansımız varsa?
Bu durumda maddeleri uygun şekilde iki gruba ayırarak gübrelemeyi daha faydalı hale getirebiliriz.
Peki nasıl?
Daha önce bahsetmiştik. Bu maddelerin bazıları arasında 'antagonistik' ve 'sinerjik' etki dediğimiz bir ilişki vardır. Bu etki özetle şu:
Antagonistitik maddeler: birbirlerinden hazetmezler. Her daim bir çekişme vardır aralarında ve birleştikleri zaman birbirlerine saldırırlar. Fenerbahçe - Galatasaray gibi düşünün. Ezelden gelen bi sıkıntı var.
Bu nedenle bunları yan yana getirmemek, getirmekten daha hayırlıdır. Örneğin Fosfor ile demir bu şekildedir. Bir araya geldiklerinde birleşip demir fosfata dönüşürler ve bitkiler tarafından alımları zorlaşır.
Ama bu durumun da hafif, orta ve şiddetli türleri vardır. Mesela fosfor ile kalsiyum mümkün mertebe bir araya getirilmemeli ama azot ile potlasyum ' da bu kadar şiddetli bir çarpışma olmaz. Sadece uyumlu bir şekilde birbirlerini dengelerler.
Sinerjik maddeler: bunlar ise birbirlerinin etkisini artıran maddeleridir. Yukarıdakinin tam zıttı olarak bu maddeler bir araya geldiklerinde birbirlerini kudurturlar. Tek başlarına iken kendi halinde olup bir araya geldiklerinde ortalığı yıkan çocuklar gibi düşünün.
Sinerjiklik konusunda da örnek olarak azot ile kalsiyumu (kireci) verebiliriz. Bir araya geldiklerinde olumlu etki yaparlar ve bitkinin azot alımında artış olur.
Bunların dışında bir de 'nötr' maddeler vardır. Bunlar ne etliye ne sütlüye karışır. Kendi hallerinde kimseye dokunmadan işlerine bakarlar. Diğer maddeleri ne azdırır, ne söndürürler.
Kabaca sinerjik-antagonistik etki budur lakin durum göründüğü kadar basit değildir. Bir maddeye sinerjik olan madde, başka birine anagonist, hatta nötr olabiliyor. Hatta aynı maddler o anki şartlara göre dahi etki değiştirebiliyorlar.
Yeni bu etkilerden tamamen sıyrılma şansımız yok. Siz ne yaparsanız yapın, 2 ' den fazla madde içeren bi karışım işi söz konusu olduğu anda bu etkilere maruz kalırsınız.
En basitinden üç 15 ' de denen '15-15-15' gübresinin içerisindeki azot ile potasyum dahi birbirlerine antagonistiktir. Özetle geçimsizlik şiddetli olmadığı sürece çok önemsememek daha hayırlı.
Çünkü konu ilerledikçe o denli komplike bir hale geliyor ki, işin içerisinden çıkılmaz bir hal alıyor.
***
Olayın kötü yanlarından biri de, bu geçimsizlikler ile ilgili yeterli türkçe kaynak bulunmaması. Olanlarda da tam bir mutabakat sağlanmış değil. Hatta size tavsiyem, internet üzerinde bulduğunuz Türkçe antagonizm tablolarına itibar etmemeniz. Çünkü çoğu yalnış.
Mesela konu ile ilgili bir arama yaptığınıza, karışınıza çok çıkan tablolardan biri:
Yukarıdaki tablo 'A ' dan Z ' ye yanlıştır'.
Incelerken bildiğim tüm ilişkiler ile çeliştiğini farkettim. Sonra biraz daha dikkatli bakınca, ilk satırdaki elementlerin yerlerinin sola kaydığını farkettim. En son sütünün başındaki element demir olması gerekirken sola kaymış. Ilk sıradaki azot ise boş olması gereken hücrede.
Tablo tamamen yanlış. Kaç yıldır internette bu tablo bilmiyorum ama, aynı tablodan kopyalanmış başka hatalı versiyonları da bulunmakta. Kimse de farketmemiş
Durum bu kadar içler acısı anlayacağınız.
Konuyu çok uzattık. Bizim gübreyi en sağlıklı şekilde nasıl ikiye böleriz?
1. Grup:
- üre
- çinko sülfat
- demir
- mangan
2. Grup:
- potasyum nitrat
- magnezyum sülfat
- fosfor kaynağı
Maddelerin dozajlarını değiştirmeden, aynı oranlarda kullanabilirsiniz. 1. Grup büyüme ve gelişmeyi teşvik eder, 2. Grup dayanıklılık, kalite ve stresten kurtulmayı.