Ayçiçeği Fiyatları (dolar/ton)


Devlet 2.urun ayçiçeği ekimine destek vermeli Dolarlar yurtdışı na çıkmamalı?
iyi söylüyorsunda, ithalattan kim kazanacak o zaman?

ithalatçı taşın kokünümü yiyecek :)

bir sıkıntı olunca hemen devreye girebilmeliler

eh makam sahipleride kim ithalat yapacak kim ihale kazanacak belirlemekten uzak olursa sade maaş yetmiyo malum.
 
Sonra satılırsa fatura seneye teslim ediliyor mu yanıyor mu?
Yanıyor diye biliyorum ama sattıktan sonra 50 kuruş yükselip yüksek fiyattan satsan bile yine fark etmez destek parasını hemen almış olursun aylarca ne zaman çıkıcak bu destek diye beklemezsin :) 20 lira olur mu dersiniz şuan 15 TL oldu diye biliyorum
 

Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı ‘yağ krizi’ hakkında konuştu​

5 Mart 2022 Cumartesi

Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı ‘yağ krizi’ hakkında konuştu


Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle ülkelerden ithalat yapılamaması, yağ sektöründe endişeye neden oldu. Vatandaşlar, zincir marketlerde yağ sırasında izdiham oluşturdu. Yağ krizi ile ilgili Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, değerlendirmelerde bulundu.​

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının ardından her iki ülkeden de ham madde ithal eden yağ sektöründe, ürünleri taşıyacak gemiler Türkiye’ye gelemedi. Bu durum hem sektörde hem vatandaşın mutfağında endişeye neden oldu. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, yağ sektöründeki sorunlarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“GEMİLERİMİZ SAVAŞ NEDENİYLE LİMANLARDA KALDI”​

“Ülkemizin ilk 10 ithalat kalemi içinde yağlı tohum olarak 4’üncü sıradayız. Gerçekten buna bir çözüm üretmek lazım. Hem pandemi süreci hem de savaş bize gösterdi ki tarımda kendimize yetebilecek hale gelmemiz lazım. O nedenle bu süreçte ister istemez savaş etkiledi. Çünkü yıllarca bizim rekoltemiz, ürettiğimiz hasadımız, yağlı tohumlarda nisan ayı sonuna kadar yetebilecek halde tedarikimizi kullanabiliyorduk. Ondan sonrasını da hep ithal ediyorduk. Bu da bizim ihtiyacımız ülkemizde 3 milyon ton civarında. Nüfusumuzun gelişmesi, turizmin artması öyle olunca bu ihtiyaç 3 milyon ton iken, bunun 1,7 milyon tonunu karşılayabiliyor, 1,3 milyon tonunu da ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bunun da yüzde 55’ini Rusya’dan, yüzde 15’ini de Ukrayna’dan ithal ediyorduk. Savaş nedeniyle bu aksadı. Halen limanlarda bekleyen sektörümüzün gemileri var.”



“GEMİLER GELİRSE RAHATLAYACAĞIZ “​

Sektördeki sorunu Ticaret Bakanlığı’na bağlı İthalat Genel Müdürlüğü’ne bildirdiklerini ifade eden Büyükhelvacıgil, “İthalat Genel Müdürlüğü’ne ricada bulunduk. Çok hızlı aksiyon aldılar. Tabi bu arada mühim olan ürünün raflarda bulunması. Tüketicilerimiz rafta mutlaka ayçiçeği yağını bulabildiler. Bundan sonra da bulmaya devam edecekler. Bu gemiler gelirse rahatlayacağız demektir”

HAM YAĞ TONU 2 BİN DOLARA YÜKSELDİ​

Rusya ve Ukrayna’da yaşanan savaş öncesi ham yağ ton fiyatının 1400 dolar civarında olduğunu ve şu an 2 bin dolara yükseldiğine dikkat çeken Büyükhelvacıgil, şunları söyledi:

Biz sezon başında ham yağ ton fiyatları 1330 dolar civarında iken, kasım- aralık ayında, hatta ocak ayında en son savaş öncesi 1400- 1460 dolar civarında iken bugün 2 bin doları geçen fiyatları duyuyoruz. Ama bir yandan da bu fiyatı duyduğumuzda bile satış gerçekleşmiyor. Satış gerçekleşse ‘Swift‘ ile ilgili Rusya’nın bankalarla olan problemi var. Arkasından tahmil- tahliye problemleri, ürünün nasıl geleceği problem var. Tek dileğimiz umarız bu savaş biter, insanlar müzakere masasında buna çözüm bulabilirler. Umarım çabuk çözülür diye düşünüyorum.”
 
Sonra satılırsa fatura seneye teslim ediliyor mu yanıyor mu?

Mart sonu fatura teslim edilmeli diye biliyorum. Eğer daha geç satış yapılırsa bu senenin Ayçiçeği desteğinden yararlanılır mı? Bilmiyorum. Faturayı belki yeni sezona Eylül Ekime kestirirseniz seneye yatacak destekten yararlanabilirsiniz. O da ekilecek yerleri göstermede sorun oluşturabilir. O kadar kg karşılık yer göstermesi problem olur. Buğday yerini gösterseniz Uydudan alınan görüntüde gerçek ortaya çıkar, hiç destekte alamaya bilirsiniz.

Tarım ilçede çalışan forum üyeleri cevaplarsa bizde öğrenmiş oluruz.
 
  • Beğen
Tepkiler: karga
Diyarbakır'da yapılan gece baskınında, birçok marketin ayçiçek yağlarını raflardan kaldırıp depolarda sakladığı ortaya çıktı.

yenisafak.com
Bağlar Belediyesi zabıta ekipleri marketlere gece baskını düzenledi

Raftaki yağları müşterilerin gözü önünde toplayıp depolarına koyduran marketler olduğu haberleriyle karşılaşıyoruz. Acil denetim yapılmalı. Müşteriye mal vermeyen karaborsacılıktan işlem görmeli.

Marketlerin ürün alış fiyatı belli, yeni ürün gelmiyor şuan piyasada bulunan şişe yağlar eski fiyattan üretildi. Vurgunculuk yapan zincir marketler Tüm Türkiye'de denetlensin. Tarım Müdürlükleri ve Belediyeler görevini yapsın.
 
  • Beğen
Tepkiler: karga
Arkadaşlar geçen yaz %43 yağ
5 liraya bizden satın aldı kooperatif şuan yağ 15.lira belki 20 lira olacak!
Kooperatif olarak bu durum böyle kalmalimi?
Kooperatifçilik demek üyelerine kar payını paylasmamalimi ?
5 liraya alınan çiçek şuan 15 lira
10 lira kar etmek hangi kooperatifte var?
Çiftçiler olarak bu duruma ne yapabiliriz?
Sizce ne olmali?
 

Arkadaşlar geçen yaz %43 yağ
5 liraya bizden satın aldı kooperatif şuan yağ 15.lira belki 20 lira olacak!
Kooperatif olarak bu durum böyle kalmalimi?
Kooperatifçilik demek üyelerine kar payını paylasmamalimi ?
5 liraya alınan çiçek şuan 15 lira
10 lira kar etmek hangi kooperatifte var?
Çiftçiler olarak bu duruma ne yapabiliriz?
Sizce ne olmali?
Pek fazla bişey yapılamaz, ama kooperatif kazanmış parayı ne yapması gerekir demek lazım

Bu durumda kooperatif çiftçilerin ihtiyacı olan son teknoloji ekim makinelerinden alarak çiftçilerine kiralık kullandırmak için makine parkı kurabilir, hizmet sunar.

Sonuçta kazandığı üyelerine hizmet sunduğu için buda iyi birşey olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin

Buğday ve ayçiçek yüklü gemilerimiz için mavi koridor oluşturulacak​

9 Mart 2022 Abdulkadir Selvi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’le görüşmesinden sonra gözler Azak Denizi’nde bekletilen buğday ve ayçiçeği yüklü gemilerimize dönmüştü. Erdoğan’la görüşmede Putin, gemilerimizin çıkışı için gereken desteği vereceğini ifade etmişti.


Bu önemli bir aşama. Çünkü Azak Denizi tamamen Rusya’nın kontrolüne girdiği için Putin izin vermediği takdirde gemilerimizi oradan hareket ettirmek imkânsız. Ama Putin’in tamam demesi, her şeyin çözüldüğü anlamına gelmiyor. Çünkü karşımızda savaşın zorlukları duruyor. Aynı bölgede başka ülkelere ait beş gemi mayınlı saldırıya uğradığı için Rusya ve Ukrayna’dan çifte güvenlik garantisi gerekiyor. Milli Savunma ve Dışişleri Bakanlıklarımız bu zorlukları aşmak için olağanüstü bir çaba sarf ediyor. Dün Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile telefonla bu konuyu görüştü.

ÇİFTE GÜVENLİK ŞARTI
Öncelikle gemilerimizin denizinden çıkışı ve açık denizde Rusya ve Ukrayna’dan çifte güvenlik garantisi istiyoruz. Bunun için çaba gösteriyoruz. Hem can hem mal güvenliği nedeniyle çifte garanti almadan gemilerimizi hareket ettirmiyoruz.

Bununla birlikte üç önemli sorunun aşılması gerekiyor.
1. Azak Denizi’nin çıkışında Ukrayna’nın denizin dibine mayın döşediği biliniyor. Ukrayna dört bölgenin mayın haritasını yayınladı ama beş geminin mayınlı saldırıya maruz kalması nedeniyle bu haritaların güvenilirliği sorunu oluştu. O nedenle gemilerimiz hareket ettirilmedi. Ukrayna’dan ya mayın haritasını paylaşması ya da bu mayınları güvenli geçişi sağlayacak şekilde temizlemesi isteniyor. Savaş şartlarında mayınların temizliği kolay görünmüyor.
2. Mayın döşenmeyen bir bölgeden gemilerimizin geçişi için, “Mavi koridor oluşturulması” isteniyor.
3. Açık denize çıkıldığında gemilerin vurulmaması için Rusya tarafından da güvenlik garantisi verilmesi gerekiyor.

Peki Azak’ta kaç gemimiz var?
İkisi Ro-ro olmak üzere 23 gemimiz yüklerini almış bir şekilde bekliyor. Bu gemilerimizden 7’si toplam 30 bin ton ayçiçek yağı taşıyor. Bu gemilerde yabancı çalışanlardan ayrı olarak 154 Türk mürettebat bulunuyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkan Putin’le yaptığı görüşmenin ardından gıda yüklü gemilerimizin Azak Denizi’nden çıkıp Türkiye’ye ulaşmaları konusundaki çalışmalar hızlandı.

 
  • Beğen
Tepkiler: Alexander

Uzunköprü borsası 10₺ ye kadar düştü

Gelecek olan 30 bin ton yağ, eğer gelebilirse. O da ülkenin 10 günlük ihtiyacını anca karşılar. Ama piyasayı kırdı mı? Evet kırdı. Sanki riskler tamamen ortadan kalkmış gibi davranmak boşa. CBOT fiyatı bile verilemiyor, Piyasa durmuş, bizde bayram havası. Gemiler gelecek mi? Devamı gelecek mi? Belli değil. Belirsizlik. Piyasa şimdilik belirsizlik yokmuş gibi davranıyor. Haydi hayırlısı.
 
  • Beğen
Tepkiler: karga
Neden Ayçiçek fiyatlarını Dolar olarak paylaşamıyorum biliyor musunuz?
1 Mart 2022'de çıkan karar gereği; Mart 2023 tarihine kadar, Karadeniz Ayçiçek Yağı için CBOT fiyatları verilmeyecek çünkü.
Kör tuttuğunu öpecek anlaşılan.

Sizler BSF (Black Sea Sunflower Oil) fiyatlarını paylaşan bir yer bulursanız, lütfen bu sayfada paylaşın bizde fiyatları görelim.


 
  • Beğen
Tepkiler: Alexander ve ozyy

Benzer Konular