Ayçiçeği Fiyatları (dolar/ton)

Ukrayna ayçiçek yağı pazarı için yeni zorluklar​

Kaynak
APK-Bilgilendir
16 Şub 2022

Gümrük Servisi'ne göre, Ocak ayında Ukrayna, Aralık ayına kıyasla ayçiçek yağı ihracatını biraz azalttı (-11%). Bu ay için hala rekor seviyede olan 612 thsd tona ulaştı. Böylece, bir miktar düşüşe rağmen, ayçiçek yağı ihracatı üst üste ikinci ay da bir önceki yıla göre yüksek kaldı. Böylece, yıldan yıla fark Ocak ayında daraldı.

Ukrayna, Eylül-Ocak 2021/22 MY döneminde, bir önceki sezonun aynı dönemi için sevk edilen hacme neredeyse denk gelen 2.65 milyon ton ayçiçek yağı ihraç etti. Ek olarak, ayçiçek yağı ihracatında rekor sezon olan 2019/20 MY'nin aynı dönemine göre %5 daha yüksek (6,63 milyon ton).
APK-Inform, önümüzdeki aylarda yerel işlemeyi teşvik edecek Ukrayna ayçiçek yağına daha güçlü bir talep bekliyor. Ancak jeopolitik durum odakta kalmaya devam edecek.

Bu sezon, ayçiçek yağının diğer yemeklik yağlara kıyasla yüksek fiyatları, hem Ukrayna'da hem de dünyada ayçiçeği tohumu mahsulünün önemli ölçüde büyümesine rağmen, sınırlı ihracatının nedenlerinden biridir. Ancak son aylarda küresel pazarda hurma ve soya yağlarının rekor fiyatlarına ulaşması ayçiçek yağının rekabet gücünü artırdı. Özellikle Hindistan ve Çin'den ayçiçek yağı talebini artırabilir.

APK-Inform, 2021/22 MY'de Ukrayna ayçiçek yağı ihracatını yüksek düzeyde tahmin ediyor - Hindistan ve Çin'in ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilecek 6,6 milyon ton.

Ancak son zamanlarda Hindistan, Ukrayna ile Rusya arasındaki artan gerilimin ortasında jeopolitik riskler ve Ukrayna'dan ayçiçek yağı tedarikinin kesintiye uğramasından endişe duyduğunu söyledi. Rusya ve Arjantin'den ayçiçek yağı alımını artırmayı planlıyor. Oil World'ün tahminine göre, Güney Amerika ülkesi ayçiçeği tohumu mahsulünü hasat ediyor ve üretim 3.15 milyon tonu bulabilir.

Bu nedenle, ayçiçek yağı piyasası için mevcut riskler ve zorluklardan ayrı olarak, yeni bir ortaya çıktı - en büyük ithalatçılar arasında Ukrayna'nın ürününü zamanında tedarik etme kabiliyeti konusunda endişelere yol açan jeopolitik durum. Ek olarak, bu faktör, gemilerini yükleme için sağlayan armatörler tarafından dikkate alınır.


Ancak Ukrayna ayçiçek yağı ihracatı Şubat ayının ilk on gününde her zamanki gibi gidiyordu. 11 Şubat itibariyle, Ukrayna geçen yılın aynı dönemine göre sadece %11 düşüşle yaklaşık 190 ton ayçiçek yağı ihraç etti.
 
Kırmızı 2022 yılı
Turuncu 2021 yılı


ukr.png
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
подсолнечное масло

21 Şubat 2022

Ayçiçek yağı, soya fasulyesi yağı fiyatlarındaki artışın ardından yükseldi​

Geçen hafta, soya fasulyesi yağı fiyatları, palmiye ve ardından soya fasulyesi yağı fiyatlarındaki hızlı artışa rağmen, uzun bir süre sabit kalmasına rağmen nihayet yükselmeye başladı.

Ayçiçek yağı fiyatları üzerinde baskı oluşturan ana faktör, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırganlık tehdidi olmaya devam ediyor ve bu da ana ihracatçı ülkelerden tedarikin kesintiye uğramasına neden olabilir. Aynı zamanda Güney Amerika'da soya fasulyesi mahsullerinin bozulması soya fasulyesi yağı fiyatlarının artmasına neden oluyor.

Geçen hafta Karadeniz ayçiçek yağı fiyatları 3 30-50/ton artarak F 1420-1440/ton FOB'a yükseldi. Soya fasulyesi yağının satın alma fiyatı 1 100/ton daha yüksek olmasına rağmen, GASC'nin 1.463 F/ton FOB fiyatından büyük bir parti ayçiçek yağı satın aldığı Mısır'daki bir ihalenin sonuçlarıyla desteklendiler.

Buenos Aires Tahıl Borsası (ücret), Arjantin'de ayçiçeği üretimi için tahminini 200 bin ton düşürerek 3,3 milyon tona indirdi ve bu, hasat oranı geçen yıla göre daha iyi olmasına rağmen, geçen yılın hasadından %2,9 daha düşük. 16 Şubat itibariyle, bir yıl önceki %16,4'e kıyasla, alanın %24,1'inde ayçiçeği tohumu hasat edildi.

Kuru hava, Arjantin'deki soya fasulyesinin durumunu kötüleştiriyor. 16 Şubat itibariyle, mahsullerin %31'i iyi veya mükemmel durumda (bir hafta önce %37 ve geçen yıl %18) ve %23'ü (%17 ve %11) kötü ve çok kötü durumdaydı.

Güney Amerika soya fasulyesi yağı arzındaki bir azalmanın arka planına karşı, geleneksel olarak Brezilya ve Arjantin'den petrol satın alan Hindistan'dan ithalatçılar, geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri'nden 100 bin tonluk rekor bir soya fasulyesi yağı sözleşmesi yaptı ve bu da soya fasulyesi yağında artışa neden oldu. alıntılar.

Bu habere göre, Cuma günü Chicago Menkul Kıymetler Borsası'nda Mart soya fasulyesi yağı vadeli işlemleri iki haftada %3 artışla %1.2 artarak 1 1.488/tona yükseldi.

Malezya borsasında Nisan ayı palm yağı vadeli işlemleri, hafta sonunda Salı günü %4,1 düştükten sonra %2 toparlanarak 5.539 ringgit/ton veya 1 1.324/ton oldu, ancak düşük ihracat oranları ve düşen petrol fiyatlarının baskısı altında kalmaya devam ediyor.

Bu hafta piyasa, bir yandan soya fasulyesi yağından daha ucuz olan ayçiçek yağı talebini artıracak, diğer yandan da petrol fiyatlarını düşürecek ve buna bağlı olarak palmiyeyi etkileyecek olan Ukrayna sınırlarındaki gerginliğin azalmasını bekliyor.

 
микс

22 Şubat 2022

Ukrayna'da ayçiçeği ve soya fasulyesi fiyatları, Güney Amerika'daki hasat sorunları nedeniyle artıyor​

Brezilya'da aktif soya fasulyesi hasadına ve Arjantin'deki hava tahminlerinin iyileşmesine rağmen, soya fasulyesi ve soya fasulyesi yağı fiyatları artmaya devam ediyor ve bu da Ukrayna'da ayçiçeği ve soya fasulyesi alım fiyatlarını destekliyor.
Rusya'nın LPR ve DPR terör örgütlerinin bağımsızlığını tanıması, bölgedeki gerilimi artırıyor ve Rusya Federasyonu'ndan ihracatı kısıtlayabilecek Batı yaptırımlarının riskini artırıyor. Bu nedenle alıcılar Karadeniz ayçiçek yağı almaktan korkuyor ve fiyatları yükselmeye devam eden soya fasulyesi ve palmiye yağını tercih ediyor.
Ukrayna'da sınırlarda ve temas hattında artan gerilim dolar kurunun yükselmesine yol açarak soya fasulyesi ve ayçiçeği alım ve ihracat fiyatlarını destekliyor. Şimdiye kadar, ihracat olağan hızda ilerliyor ve işletmeler, 2014'te başlayan saldırganlığın yasallaştırılmasından sonra durumu istikrara kavuşturmak için Batı'nın yardımını umarak çalışıyor.
%48-50 yağ içeriğine sahip ayçiçeği alım fiyatları, fabrikalarda KDV dahil 200-500 UAH/ton veya 20-25 $/ton artarak 20700-22500 UAH/ton veya 726-790 ПДВ/tona yükselmiştir, ancak ayçiçek yağı hafta için fiyat 30-40 $/ton artışla 1430-1440 f/ton FOB'a yükseldi ve hala fiyat artışı potansiyeline sahip.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
подсолнечное масло

2 Mart 2022

Rus işgali Ukrayna ayçiçek yağı endüstrisini bozuyor​

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgali, Ukrayna'nın ayçiçek yağı endüstrisini ve tedarik zincirini önemli ölçüde bozdu ve Ukrayna dünya çapında en büyük ayçiçek yağı ihracatçısı oldu. Kaynaklar, uzun süreli bir çatışmanın bir sonraki büyüme sezonunu da tehdit ettiğini söyledi.

Rusya'nın işgali, şehirlere, limanlara ve altyapıya yönelik saldırıların tedarik zincirleri aracılığıyla şok dalgaları göndermesiyle petrol, gaz ve tarım piyasalarında emtia fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Bu, S&P Global Commodity Insights'ın, ticaretin durması nedeniyle Karadeniz ayçiçek yağı fiyat değerlendirmelerini 24-25 Şubat tarihleri arasında askıya almasına neden oldu.

28 Şubat'ta bir kaynak, “Piyasa mevcut durum yüzünden çok stresli – Ukrayna'da yağlı tohum ezilmesi ve sanayi tamamen durdu, sevkiyat gecikmeleri de var” dedi. “Bu 2-3 hafta veya daha uzun sürerse, soya fasulyesi ve ayçiçeği için ilkbahar ekimlerini geciktirebilir ve bir sonraki kampanya için ortalama hektar hedeflerini riske atabilir.”

AYÇİÇEK TOHUM ÜRETİMİ

İstila, çiftçiler için çeşitli cephelerde bozulma tehdidi oluşturuyor. Rus birliklerinin ana tohum üretim bölgeleri olan Kharkiv ve Luhansk'a zaten girmesiyle, bu bölgelerde depolanan tohumlara artık ihracat kırıcıları tarafından erişilemeyecek. Ek olarak, lojistik kısıtlamalar, önemli ekim mevsimine yaklaştıkça çiftçilerin gübre ve diğer girdilere erişimlerini engelleme tehdidinde bulunuyor.

Ayçiçeği tohumları yaz mevsiminden önce Nisan ve Mayıs aylarında ekilir ve ardından hasat genellikle Eylül ayında başlar. “Tarım alanlarında bazı gerilimler ve askeri eylemler olduğunda bir sonraki kampanya için arz ve talep riski var - birçok yol kapanıyor, ticari şirketler çalışmıyor, çiftçiler ekim yapamıyor ve bazı alanlar işgal edilirse ortalama dönümü azaltabilir, dedi bir piyasa katılımcısı.

Ukrayna'da ayçiçeği tohumlarının yetiştirildiği başlıca bölgeler, ülkenin orta ve doğu illerinde bulunan Ukrayna'nın bozkır ve orman-bozkır bölgeleridir. Latifundist ve Ukrayna Tarımsal Kalkınma Bakanlığı verilerine göre, Ukrayna 2020-21 pazarlama yılında (Eylül-Ağustos) 6,5 milyon hektar ayçiçeği tohumu ekmiştir. Ana üretim bölgeleri Dnipropetrovsk, Kirovohrad, Kharkiv, Zaporizhia, Nikolaev, Luhansk, Odessa ve Poltava'dır ve bunlar toplam ülkenin ekili alanının %62'sini oluşturmaktadır.

AYÇİÇEK TOHUM TAŞIMACILIĞI


Rus işgali, tohumları üretim bölgelerinden kırma tesislerine veya ihracat terminallerine taşımak için kullanılan Ukrayna'daki demiryolu ve karayolu sistemlerini de tehdit etti.

Devlet demiryolu operatörü Ukrzaliznytsia, vatandaşların tahliyesi için kapasitesine öncelik veriyor ve endüstriyel ve ticari trafik zarar gördü, çelik üreticileri ve demir cevheri üreticileri de faaliyetlerinde aksama olduğunu bildirdi.

Ukraynalı ayçiçeği çekirdeği kırma tesisleri 21 Şubat civarında ek tohum satın almaya başladı, ancak bu satın alımlardan herhangi birinin demiryolu taşımacılığına kısıtlamalar getirilmeden önce başarıyla yüklenip sevk edilip edilmediği belirsiz. Piyasa kaynakları, kırıcıların Şubat ayı için büyük ölçüde karşılandığını bildirse de, uzun vadeli tedarikler artık tehdit altında.

Ukrayna, tohumları kırma, yağ ve küspe üretiminde kullanmanın yanı sıra Türkiye gibi büyük tüketicilere de ayçiçeği tohumu ihraç ediyor. Platts Analytics verilerine göre, Ukrayna'nın bu sezon 350.000 mt tohum ihraç etmesi ve küresel ihracatın yaklaşık %10'unu oluşturması bekleniyordu.

KIRMA TESİSLERİ

Tedarik zinciri boyunca, işgal Ukrayna kırma tesislerinin çalışmasını engelledi. Bir kaynak, “Lojistik yok, üretim yok, çiftçiler durdu, üretim yok ve ezilme yok” dedi. "Kırma tesislerinin çoğu tamamen durdu."

Kırma kapasitesi, Ukrayna'daki ayçiçeği tohumu üretimini aşıyor, bu da kırıcıların tipik olarak tohum için rekabet ettiği anlamına geliyor. Örneğin 2020 yılında, USDA verilerine göre, Ukrayna'daki toplam yağlı tohum kırma kapasitesi 23 milyon mt civarındaydı ve 19 milyon mt'u ayçiçeği tohumlarına ayrıldı.

İhracat pazarına yönelik olması nedeniyle, Ukrayna kırma tesislerinin çoğu, lojistik kolaylık sağlamak için Karadeniz limanlarına yakın, genellikle ülkenin merkezindeki ve doğusundaki tohum üretim alanlarından oldukça uzakta yer almaktadır. USDA verilerine göre, Ukrayna'nın ayçiçek yağı endüstrisi, üretiminin %91'i yurtdışına yönelik olarak ihracat pazarına yöneliktir. Diğer büyük üretici olan Rusya ile karşılaştırıldığında, Rusya kendi ayçiçek yağı üretiminin yaklaşık %35'ini yurt içinde tüketmektedir. Genel olarak, Karadeniz, küresel ayçiçek yağı ihracatının neredeyse %80'ini oluşturmaktadır.

TERMİNALLER, LİMANLAR

Önemli nakliye limanlarının kapatılması, gemilere ayçiçek yağı yüklenmesini durdurdu. Bir kaynak, "Limanlar çalışmıyor, sevkiyatlar gerçekleştirilemiyor - Rotterdam'da, Karadeniz'de ve hedef pazarlarda gerginlik var" dedi. “Türkiye sevkiyatlarını almakta gergin, Hindistan gergin.”


Ukrayna Altyapı Bakanlığı, ülke ordusunun 24 Şubat'ta tüm limanların kapatılması emrini verdiğini duyurdu. Bir pazar kaynağı, Şubat ve Mart aylarında yaklaşık 300.000 mt Ukrayna ayçiçek yağı sevkiyatının planlandığını, ancak bunun büyük olasılıkla sevk edilmeyeceğini bildirdi. , hedef pazarlar artık bu hacimleri diğer menşelerden temin edilebilen bitkisel yağlarla değiştirmeyi gerektiriyor.

Ukrayna'da ayçiçek yağı için başlıca Karadeniz limanları, ülkenin güneybatısında, Karadeniz'in kuzey kıyısında yer alan Nikolaev, Chornomorsk, Dnipro, Odessa, Kherson ve Yuzhniy'dir. Tipik olarak, daha küçük alıcılar için temiz ürün tankerleri, kimyasal tankerler ve hatta flexibag konteynerler ayçiçek yağını Hindistan, AB, Çin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika dahil olmak üzere başlıca ihracat noktalarına nakletmek için kullanılabilirken, tohumlar kuru nakliye yoluyla ihraç edilebilir. toplu gemiler.



S&P Küresel
 
Karasaban'a destek vereyim. Yukarıdaki anlatılanların kaynağı ve ham yağ fiyat değişim tablosunu buradan inceleyebilirsiniz. Ayçiçekte ham yağ fiyatı 2000 dolara yaklaştı. Tohum fiyatı da genelde bunun yarısının az altında oluyor.
 

Resimler ve ekler

  • Ham Yağ Fiyatlar.jpg
    Ham Yağ Fiyatlar.jpg
    115.6 KB · Görüntüleme: 13

SAVAŞ İTHALATI DURDURDU, TÜRKİYE YAĞSIZ KALABİLİR​

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü'ne yazı yazarak stoklarda en fazla Mart sonu, Nisan ortasına kadar yetecek kadar yağ kaldığını, Rusya’nın, ithalat gemilerine izin vermesi için Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Büyükelçiliği nezdinde acil girişimde bulunulmasını istedi.
Yazar
Ali Ekber Yıldırım
-
12:29 | 03 Mart 2022



https://www.tarimdunyasi.net/2022/03/03/savas-ithalati-durdurdu-turkiye-yagsiz-kalabilir/#
aycicekyagi-696x391.jpg


Ayçiçeği yağında tehlike çanları çalıyor. Ham ayçiçeği yağının tonu 1400 dolardan 2 bin doların üzerine çıktı. Rusya, Azak Denizi’nde Türkiye’ye ait yağ taşıyan 15-16 geminin çıkışına izin vermiyor. Bu gemiler getirilemezse Türkiye yağsız kalabilir.
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne yazı yazarak stoklarda en fazla Mart sonu, Nisan ortasına kadar yetecek kadar yağ kaldığını, Rusya’nın, ithalat gemilerine izin vermesi için Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Büyükelçiliği nezdinde acil girişimde bulunulmasını istedi.

Türkiye ayçiçeği ithalatının yüzde 70’i Rusya ve Ukrayna’dan​

Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye’yi yağ krizine sürükleyebilir. Dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı olan Türkiye, bu ithalatı da ağırlıklı olarak Ukrayna ve Rusya’dan gerçekleştiriyor. İki ülke arasında çıkan savaş Türkiye’nin ham yağ ithalatını büyük oranda durdurdu.
Ham ayçiçeği yağı ithalatında kilit noktalardan biri Azak (Azov) denizi. Türkiye’ye ithal edilen ayçiçeği yağının büyük bölümü bu bölgede bulunan Rostov Limanından yükleniyor. Rusya, Türkiye’nin 15-16 gemisini burada bekletiyor. Bu gemilere izin verilmezse Türkiye’de yağ sıkıntısı olur.

Stokta market rafları dahil 1-1.5 aylık yağ kaldı​

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda yağda yaşanan durumu şöyle ifade ediyor:
“Malumlarınız olduğu üzere bir süredir devam eden Rusya – Ukrayna çatışmasında ülkemizin kayıpları her geçen gün daha ileri seviyeye çıkmaktadır. Mevcut durumda Bitkisel yağ sektörü diğer gıda sektörlerine göre çok daha stratejik duruma gelmiştir. Ülkemizin stokları, market rafları dahil mart sonu veya nisan ortasına kadar yetecek düzeydedir. Hali hazırda sektörümüzün Rusya ve Ukrayna siparişli 15-16 adet gemisi Karadeniz limanlarında beklemektedir.

Ham yağın tonu 2 bin doları geçti​

Bir iki hafta önce tonu 1400 dolar seviyelerindeki yağ fiyatları uluslararası piyasalarda 2000 doların üzerine tırmanmış durumdadır. Daha ileri safhada düşünüldüğünde fiyat endişesini bir tarafa bırakmış, ham madde bulamama noktasına gelmiş durumdayız. Mevcut durum süratle gıda arz güvenliği seviyesine evrilmektedir.

Rusya farkına varmadan Türkiye’ye gıda ambargosu uyguluyor​

Sektörümüzün ham ayçiçeği yağı ithalatında kilit noktalardan biri Azak (Azov) denizidir. Gemilerimizin büyük çoğunluğu bu bölgede bulunan Rostov Limanından yüklenmektedir. Fiili duruma bakıldığına Azak denizi Rusya silahlı kuvvetleri tarafından tamamen kontrol altına alınmış ve bir iç deniz durumuna gelmiş durumdadır. Durum böyleyken Rusya Federasyonu bu bölgeden halen kargo gemilerinin çıkışına izin vermemektedir. Bir başka açıdan bakıldığında Rusya’ ya ambargo seviyesini her gecen gün yükselten AB(Avrupa Birliği) ülkelerine dahi gaz satarak bir şekilde ticaretini devam ettiren Rusya, belki de mevcut durumun farkına varmadan ülkemize gıda ambargosu uygulamaya başlamıştır.
AB ve diğer bölge ülkelerine göre Rusya ile ülkemiz ilişkileri çok daha ileri düzeyde olup, gerek Dışişleri Bakanlığımız, gerekse Rusya Büyükelçiliğimiz nezdinde girişimlerde bulunularak, Azak Denizi’nin acilen ulaşıma açılması ülkemiz açısından hayati öneme sahiptir.
Gereğini bilgilerinize arz ederiz.”
yag-sanayicileri.jpeg

Ayçiçeği yağına büyük zam olacak​

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği bu yazıyı 2 Mart 2022 tarihinde Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Yağ sanayicileri, Bakanlığın girişimleri ile Rusya’nın gemilere izin vermesi için çaba gösterirken bir yandan da artan fiyatlar karşısında çaresiz kaldı. Tonu 1400 dolar olan ham ayçiçeği yağı fiyatının ton başına 2 bin doları geçmesi nedeniyle iç piyasada büyük zam olacak. Rusya’nın izin vermesiyle Türkiye’ye gelecek yağın maliyeti ve işlenmesi 2 bin 400 doları bulması bekleniyor. Her koşulda ayçiçeği yağı tüketiciye zamlı olarak satılacak.

Türkiye, dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı​

Türkiye bitkisel yağda hem üretici hem de ihracatçı konumda. Ancak, hammadde bakımından kendine yeterli olmadığı için önemli oranda dışa bağımlı. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin ayçiçeğinde kendine yeterlilik oranı yüzde 64 seviyesinde. Yüzde 36 oranında ise ithalat yapılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomiyi Araştırma Enstitüsü verilerine göre 2020-2021 sezonunda Türkiye, dünya ayçiçeği ithalatının yüzde 32,4’ünü gerçekleştirdi. Türkiye’den sonra ikinci sırada yüzde 27,8 ile Avrupa Birliği var.
Aycicegi-ithalati-1.jpg

Dünya ayçiçeği üretiminde Ukrayna yüzde 30,7 ile ilk sırada, Rusya yüzde 27,2 ile ikinci sırada. Üçüncü sırada yüzde 17,8 ile Avrupa Birliği yer alıyor.
Türkiye, 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6’sını Rusya’dan, yüzde 14,6’sını Ukrayna’dan, yüzde 11,5’ini Bulgaristan’dan, yüzde 7,5’ini Moldova’dan, yüzde 6,3’ünü Romanya’dan gerçekleştirdi. 2021-2022 sezonunda Rusya ve Ukrayna’nın payı artarak yüzde 70’e ulaştığı tahmin ediliyor.
Aycicegi-ithalati-Turkiye.jpg





Kaynak: https://www.tarimdunyasi.net/2022/03/03/savas-ithalati-durdurdu-turkiye-yagsiz-kalabilir/
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin

Karadeniz gerilimi yeni mahsul kolza fiyatlarını etkileyecek​



AHDB Hububat ve Yağlı Tohumlar

En son analizler tekrarlayıcı görünse de, Ukrayna'daki güncel olaylar çok günceldir ve gelecek yıl kolza fiyatınızı artıracak potansiyel kalıcı etkilere sahip olabilir. Pazartesi günkü piyasa raporunda
belirtildiği gibi , Ukrayna ve Rusya toplu olarak küresel ana yağlı tohum üretiminin (kolza tohumu, soya fasulyesi, ayçiçeği) %10'unu oluşturuyor. Bu analizde, özellikle Ukrayna'daki bozulmanın ileride yağlı tohum fiyatlarını nasıl etkileyeceğine odaklanmak istiyorum. tartışacağım:

  • Karadeniz bölgesi yağlı tohum piyasası duyarlılığını oluşturmak için neden bu kadar önemli?
  • Bunun, ayçiçeği tohumu üretimini etkileyebilecek olan Ukrayna'nın yaklaşan ekim sezonunu nasıl etkileyebileceği.

Karadeniz bölgesi neden önemlidir?​

Karadeniz bölgesinde yetiştirilen başlıca yağlı tohumlar ayçiçeğidir. Büyük işlemciler olan Ukrayna ve Rusya, ortalama olarak (2017-2021) toplu olarak küresel güneş yağı üretiminin yaklaşık %60'ını ve küresel ihracatın %76'sından fazlasını oluşturuyor.
Helen'in geçen hafta tartıştığı gibi, Ukrayna USDA'nın tahminini yerine getirmek için bu pazarlama yılı için 14 Şubat 2022'ye kadar 4 milyon ton güneş yağı ihraç etmemişti .
Rusya için veriler, güneş yağı ihracatının Eylül-Aralık 2021 arasında 550 bin tonun üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu, önceki yılların gerisinde. Rusya'nın tam yıl (Eylül-Ağustos) güneş yağı ihracat tahmini 3,8 milyon ton (USDA). 5 yıllık ortalamalara göre Mart-Mayıs ayları arasında Rus güneş yağının %30'dan fazlası ihraç edilmektedir. Bu nedenle, hala ihraç edilecek oldukça büyük bir miktar var (© 2022 IHS Markit - Rusya Federal Gümrük Servisi).

Ukrayna ayçiçeği tohumu üretim odağı​

Tek endişe eski mahsul ticareti değil. 2022/23 mahsulüne de dikkat edilmesi gerekiyor. Ukrayna, küresel ayçiçeği tohumu üretiminin yaklaşık %30'unu oluşturduğundan (5 yıllık ortalama), piyasa duyarlılığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptirler. Ukrayna'nın şu anda büyük bir kesinti yaşamasıyla bu, bölgedeki ayçiçeği ekimlerini etkileyebilir.

https://ahdb.org.uk/farm-business-review
Ukrayna'nın ayçiçeği ekin takvimini gösteren bir tablo

İlkbaharın normalden daha erken olması nedeniyle, optimum ekim zamanı şu andan itibaren 8 ila 9 haftadır (UkrAgroConsult).
Sunseed alanı için mevcut 2022/23 tahmini, geçen yılki 6.8Kha'dan (UkrAgroConsult) hafif düşüşle 6.7Kha'dır.
Ukrayna güneş tohumu ekili alanı gösteren bir grafik

Yukarıdaki haritada gösterildiği gibi, Ukrayna'nın üretiminin çoğu ülkenin orta ve doğu kesimlerinde yetiştirilmektedir. İlk üç üretken bölge (Kharkivska, Dnipropetrovska ve Kirovohradska) toplam üretimin neredeyse %30'unu oluşturuyor.
Rusya'nın Doğu'dan hareket etmesiyle, bazı verimli ayçiçeği bölgelerinin bir kısmı Rus kuvvetleri tarafından işgal ediliyor.
Rusya'nın Ukrayna'daki varlığını gösteren harita

BBC'den alınan bu harita, Rusya'nın şu anda kontrol ettiği alanları gösteriyor. Bu bölgelerin şu anda işgali, 2022 hasadı için ayçiçeği ekimlerini etkileyebilir. Bunun yanı sıra, yakıt, gübre ve iş gücünün mevcudiyeti (ve maliyeti) de bir etkiye sahip olabilir.

Sonuç​

Şu anda pek çok şey ve bilinmeyen var. Ancak, Ukrayna'nın ekim dönemi tehlikeye girerse, bunun küresel bitkisel yağ fiyatları üzerinde bir etkisi olması muhtemeldir.
Buna karşılık, küresel bitkisel yağlar üzerindeki bir etki, kaçınılmaz olarak kolza tohumunu da etkileyecektir. Ukrayna'da ayçiçeği ekimleri tehlikeye girerse, 2022/23 pazarlama yılına kadar bir bütün olarak yağlı tohum piyasalarında bir yükseliş piyasası hissiyatı görebiliriz. https://thefarmingforum-co-uk.trans...365977/&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin

Benzer Konular