Ayçiçeği Fiyatları (dolar/ton)

Denizcilik Genel Müdürlüğü; Rusya'nın Yeisk Limanı'nda bekleyen 6099 ton ayçiçek yağı yüklü geminin Kerch kanalını geçerek seyre başladığını, 15 Mart'ta Mersin'de olacağını duyurdu. Rostov Limanı’ndaki ayçiçek yağı yüklü 3 geminin ise 17 Mart'ta Türkiye’de olması bekleniyor.

Bu gemiler fiyatları düşürur mu ?
 
AYÇİÇEĞİ YAĞLIK - KG
EDIRNE TICARET BORSASI12:16:00
14.533​
15.627​
15.136
yukari2.gif
37,000​
6​
560,032.00​
UZUNKOPRU TICARET BORSASI11:42:00
14.670​
17.820​
15.592
yukari2.gif
192,000​
26​
2,993,664.00​
 
itahalat yerine biz çiftcilere tam destek çıksa kendi topraklarımız da kendi ayçiçeğimiz yıllık harcanan tonu üretebiliriz ve ihracat bile edebilme duruma düşebilirdik. niye yapmıyorlar orda siyasiden oturan kişiler oturduğu yerden ceplere mangır mangır giriyor
 
arkadaşlar sizleri bilmem ama ben dekarında(1000m2) 580 kg verim rekorumu görmeme rağmen hala istediğim parayı kazandırmadığı veya 1800 üstü mısır verimininde kazandığım parayı kazanmadığı için aynı işçilikle 1800 kg mısır daha kolay olabiliyor bu yüzden ayçiçeği ekmeyeceğim sadece kurak çorak ya da mısırdan verim alamayacağım şekilsiz arazilere ekip önüme bakıyorum bu saaten sonra gemisini kurtaranlar kaptan.
 

Karaismailoğlu: 18 gemiden 5’i Karadeniz’e açılabildi​



Rusya-Ukrayna savaşından dolayı Karadeniz’de bekletilen gemilerin durumuyla ilgili açıklama yapan Bakan Karaismailoğlu, “Yapılan görüşmelerin ardından Azak Denizi’ndeki limanlarda bekleyen gemiler kalkış izni aldı. Karadeniz’deki olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle 18 gemiden 5 tanesi Karadeniz’e açılabildi." dedi.​


12 Mart 2022 15:59

https://i.dunya.com/storage/files/images/2021/01/27/adil-karaismailoglu-wiXq_cover.jpg
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bölgedeki limanlarda bekletilen gemilerle ilgili açıklama yaptı. Son gelişmeler hakkında bilgi veren Karaismailoğlu, Azak Denizi’ndeki limanlarda Türkiye’ye gelmek üzere toplam 28 bin ton ayçiçek yağı yüklü 6 geminin, savaş durumu sebebiyle Rusya limanlarında beklediğini anımsattı.
Gemilerin bulundukları limanlardan 9 Mart’ta kalkış izni aldığını kaydeden Karaismailoğlu, şöyle devam etti:
“Bu gemilerden, 6 bin 99 ton ham ayçiçeği yağı taşıyan M/T Lilac bu sabah erken saatlerde İstanbul Boğazı’nı geçerek Marmara Denizine açıldı. Varış limanı Mersin’e doğru seyrediyor. 15 Mart’ta Mersin’e yanaşması planlanıyor. Bu gemilerden ikincisi olan ve yine 5 bin 753 ton ham ayçiçek yağı taşıyan M/T Mubariz İbrahimov şu an Karadeniz’de seyir halinde… Yarın İstanbul Boğazı’ndan geçecek. Diğer 4 ayçiçek yağı taşıyan gemi ise Karadeniz’de seyir halinde olup, 17 Mart’a kadar ülkemiz limanlarına yanaşmaları planlanıyor.”

"5'i Karadeniz'e açıldı"​

Bu gemiler dışında Azak Denizi’ndeki limanlarda 18 adet Türk sahipli geminin de beklediğini hatırlatan Karaismailoğlu, “Bu gemilerden bazıları ülkemize, bazıları ise diğer ülkelere mısır, demir, demir filizi, buğday, buğday kepeği-küspesi, kömür ve ayçiçeği küspesi yüklerini götürmek üzere yine Çarşamba gününden itibaren bulundukları limanlardan kalkış izni aldı. Bir gemimiz ise Azak Denizi’ndeki Temruk Limanı’nda pirinç kepeğini yükleme yapmak için giriş sırası bekliyor. Karadeniz’deki olumsuz hava ve deniz koşullarından dolayı bu gemilerden 5 tanesi Karadeniz’e açılabildi. Diğerleri Kerch Boğazında ve Azak Denizi’nde demirde bekliyor. Deniz ve hava şartlarına bağlı olarak bu gemilerin de Pazar gününden itibaren varış limanlarına ulaşmalarını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın Karadeniz’de bulunan limanlarında savaş durumu sebebiyle herhangi bir durma veya yavaşlama olmadığının altını çizen Karaismailoğlu, buradaki limanlara gemilerin giriş, çıkış, yükleme ve tahliye yaptıklarını belirtti.

"Ukrayna limanlarındaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz"​

“Ukrayna Limanlarındaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz.” diyen Karaismailoğlu, Ukrayna limanlarında savaşın başlamasıyla birlikte yükleme ve tahliye işlemlerinin tamamen durduğuna vurgu yaptı. Ukrayna limanlarında 4’ü Türk bayraklı olmak üzere 23 Türk sahipli ve işletmeli gemi bulunduğunu aktaran Bakan Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Savaşın ilk günü Ukrayna makamları bir navtex yayımlayarak, tüm limanların yaklaşımlarına deniz mayını döşediğini deklere etti. Limanlara giriş ve çıkışı yasakladı. Yine aynı gün, Rus makamları da Ukrayna limanlarına giriş veya çıkış yapacak gemileri düşman ilan edeceklerini bildirdi. Bu gemiler de gerek ülkemiz limanlarına gerekse diğer ülkelere maden, demir, demir cevheri, rulo sac, buğday, küspe ve soya fasulyesi götürmek için bekliyor. Savaşın başladığı günlerde bu gemilerde toplam 202 Türk gemi insanı bulunuyordu. Bu gemi insanlarımızın 83’ünü Dışişleri Bakanlığımızın koordinesinde tahliye edildi. Gemilerde halen 118 Türk gemi insanımız bulunuyor. Halihazırda sadece 2 gemi insanımızın tahliye talebi bulunuyor. Diğer gemi insanlarımızın şu an için herhangi bir tahliye talebi bulunmuyor.”

"Mavi güvenli koridor oluşturmak için yoğun çaba sarf ediliyor"​

Ukrayna limanlarında bulunan gemilerin de kalkış yapabilmeleri için gerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın gerekse de uluslararası denizcilik sektörünün yoğun bir çaba sarf ettiğini kaydeden Karaismailoğlu, “Mavi güvenli koridor oluşturmak için yoğun çaba sarf edilmekte olup, yakın zamanda Ukrayna limanlarından da gemilerin kalkmaya başlayacağına inanıyoruz.” dedi.

"Samsun’dan Rusya’ya RO-RO seferleri devam ediyor"​

Karayolu nakliyecilerinin de bu dönemde özellikle Ukrayna limanlarının kapanması nedeniyle sıkıntılar yaşadığını ifade eden Karaismailoğlu, Samsun’dan Rusya’nın Novorosisk ve Tuapse Limanları’na Ro-Ro seferlerinin devam ettiğini, bu hafta içinde ilk defa Samsun’dan Kerch Boğazı’ndaki Kavkaz Limanı’na Ro-Ro seferlerinin başladığını kaydetti. Karaismailoğlu, “İlk seferini 61 adet araç ile tamamlayan geminin, bugün Samsundan ikinci seferine çıkması planlanıyor.” diye konuştu.

 
Son düzenleme:
Rusya'nın haber sitesinde verilen bilgiye göre ayçiçeği fiyatları %60'tan fazla artmış. Yani Rusya'dan getirilse bile Ayçiçeği fiyatı 17 lira üstünde şu sıralar. (750 * 1.6 * 14.80 = 17760)

12 Mart 2022 09:19
RT Ev İş haberleri

Rusya-Ukrayna çatışması küresel gıda kıtlığını tetikleyebilir - BM​

İki ülke en büyük tarım ürünleri ihracatçısı
Rusya-Ukrayna çatışması küresel gıda kıtlığını tetikleyebilir - BM

© Getty Resimleri
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü genel müdürü Qu Dongyu, Kovid kaynaklı kıtlıklara ek olarak, Moskova'nın komşusuna yönelik saldırısı nedeniyle Rusya ve Ukrayna'daki tarımsal üretimin kesintiye uğramasının küresel gıda güvensizliğini ciddi şekilde artırabileceğini iddia etti.
Cuma günü yaptığı açıklamada , iki ülkenin dünyanın gıda maddesi üretimi ve arzında nasıl önemli bir rol oynadığını özetledi.
“Rusya dünyanın en büyük buğday ihracatçısı ve Ukrayna beşinci en büyük ihracatçısı. Birlikte, dünya arpa arzının %19'unu, buğdayın %14'ünü ve mısırın %4'ünü sağlayarak küresel tahıl ihracatının üçte birinden fazlasını oluşturuyorlar”
dedi.
Qu, iki ülkenin aynı zamanda kolza tohumlarının önde gelen tedarikçileri olduğunu ve dünya ayçiçek yağı ihracat pazarının %52'sini oluşturduğunu da sözlerine ekledi. Küresel gübre arzı da son derece yoğunlaşmış durumda ve Rusya lider üretici.
Ukrayna ve Rusya'nın tahıl ve yağlı tohum üretimindeki tedarik zinciri ve lojistik aksaklıkların yanı sıra Rusya'nın ihracatına getirilen kısıtlamaların gıda güvenliği üzerinde önemli yansımaları olacağını açıkladı.
Dünya gıda fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

DAHA FAZLA OKUYUN: Dünya gıda fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkıyor


Qu , “Bu, özellikle buğday arzının %30 veya daha fazlası için Rusya ve Ukrayna'ya bağımlı olan yaklaşık 50 ülke için geçerlidir” dedi. “Birçoğu en az gelişmiş ülkeler veya Kuzey Afrika, Asya ve Yakın Doğu'daki düşük gelirli, gıda kıtlığı olan ülkeler. Birçok Avrupa ve Orta Asya ülkesi, gübre arzının %50'sinden fazlası için Rusya'ya güveniyor ve oradaki kıtlıklar gelecek yıla kadar uzayabilir.”
2020 yılının ikinci yarısından itibaren yükselişini sürdüren gıda fiyatları, yüksek talep, girdi ve nakliye maliyetleri ve liman aksaklıkları nedeniyle Şubat 2022'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
BM ajansından alınan veriler, küresel buğday ve arpa fiyatlarının 2021 boyunca %31 arttığını gösteriyor. Kolza yağı ve ayçiçek yağı fiyatları %60'tan fazla arttı. Yüksek talep ve dalgalı doğal gaz fiyatları da gübre maliyetlerini artırdı. Böylece, önemli bir azotlu gübre olan ürenin fiyatı son 12 ayda üç kattan fazla arttı.
“Çatışmanın yoğunluğu ve süresi belirsizliğini koruyor. Qu , “Bu iki büyük temel mal ihracatçısının tarımsal faaliyetlerindeki olası kesintiler, uluslararası gıda ve girdi fiyatları zaten yüksek ve değişkenken, küresel olarak gıda güvensizliğini ciddi şekilde artırabilir” dedi.
 
arkadaşlar sizleri bilmem ama ben dekarında(1000m2) 580 kg verim rekorumu görmeme rağmen hala istediğim parayı kazandırmadığı veya 1800 üstü mısır verimininde kazandığım parayı kazanmadığı için aynı işçilikle 1800 kg mısır daha kolay olabiliyor bu yüzden ayçiçeği ekmeyeceğim sadece kurak çorak ya da mısırdan verim alamayacağım şekilsiz arazilere ekip önüme bakıyorum bu saaten sonra gemisini kurtaranlar kaptan.
580kg cinsi neydi o tohumun arkadas
 

Ayçiçeği yağında kriz gerçekten bitti mi?​

  • 14 Mart 2022
Tarımcı

Tarımcı
TÜM MAKALELERİ



**Bakmak, kişinin bakışlarını belirli bir yöne yöneltmektir.
**Görmek, birini veya bir şeyi görme eylemidir.
Benzer ama farklıdır. Hepimiz bakabiliriz ama görmeyi öğrenmeliyiz.
Fotoğrafçı Paul Caponigro'nun dediği gibi, “Bir insanın nasıl göründüğünün resmini yapmak başka şey, kim olduğunun portresini yapmak başka bir şey.
Kısaca; “göz bakar ama beyin görür”.

***Önce; ayçiçeği yağında yeterli stok var. Gerekli tedbirler alınmıştır. Endişe edilecek bir durum söz konusu değil…
***Sonra; görüşmeler yapıldı. Putin izin verdi. Yağ yüklü gemiler yola çıktı...

Ayçiçeği yağında kriz gerçekten de bitti mi?
Putin'in izni yeterli değildi.
Mevzuat uygun hale getirilmesi gerekliydi..
Cumhurbaşkanı Kararı ile ilgili mevzuat uygun hale getirildi. Kanun ile ilgi maddeler Ukrayna için değişti....

Bu konu ile ilgili 3 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’ de düzenleme (Ukrayna’dan Yapılacak Tarım Ürünleri İthalatında Uygulanacak Esaslar Hakkında Karar (Karar Sayısı: 5251) yayınlandı.
Karar ile bazı yaptırımlarda vazgeçildi.

Karar’ da;
Ukrayna’ da yaşanan gelişmeler nedeniyle ülkemizde gıda arz güvenliği sağlanması ve gıda ürünlerine erişimde sorun yaşanmaması amacıyla, Ukrayna’ dan yüklenen tarımsal ürünlerin ithalatında veya transit ticaretinde, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığına (Bakanlık) sunulması zorunlu olan resmi sertifika ve belgeler, söz konusu ülke yetkili otoriteleri tarafından yeniden düzenlenmeye başlayıncaya kadar resmi kontrollerde aranmaz. Resmi kontroller, Bakanlık tarafında risk esaslı analiz sıkılığına göre yürütülür, denmektedir.
Kararda yüklenen ürün hem ambalajlı bir ürünü hem ayçiçeği yağı gibi bir dökme ürünüde kapsamaktadır.

***Her aşamasında kontrol değil de "Risk Esaslı Analiz Sıklığı" esas alınıyor?
Risk Esaslı Analiz Sıklığı nedir?
Bu örneğin dökme ayçiçeği yağı, buğday ile ambalajlı ithal edilen ürünlerde aynı sonucu verir mi?

Bu konularla ilgili risk planlarımız yapılmamış mı?
Böyle bir sorun için neler yapabileceğimiz düşünülmemiş mi?
***Ancak bu bir zorunlu ticarette olsa eşeğimizi sağlam kazığa bağlamalı ve piyasaya sürülmeden gerekli tüm analizler işlemler yapılmalıdır.
Daha önemlisi ihracatçı ülke ürün güvenliği için “Sağlık Sertifikası” düzenlenmemiş iken risk esası yerine her partinin kontrole tabii tutulması daha doğru olur kanaatindeyim.

Acaba, gelen partilerin kaçından numune alıp analiz sonuçları beklenecek?
Kaç gemiden numune alınacak?
İlgili otorite bu sonuçları paylaşacak mı?

Ayrıca savaş devam ediyor. Ukrayna tarafından vermesi, sunulması zorunlu olan resmi sertifika ve belgeler, söz konusu ülke yetkili otoriteleri tarafından yeniden ne zaman düzenleneceği bilinmiyor. Bu konularda gözden kaçırılmamalıdır.

Geçen hafta, dünyada doğalgaz, gübre, zirai ilaç, buğday ve gıda fiyatları yükseliyor. Enflasyon artıyor.
Bugün yaşanan sorunlar dün alınmayan veya yanlış alınan kararların sonucudur. Yarın yaşanacak sorunlar bugün alınmayan veya yanlış kararların sonucu olacaktır.

***Bütün bunların bedelini sadece ülkemizde değil tüm dünyamızda gelir düzeyi düşük halk çekiyor.
***Acaba çiftçimize 2022 yılında sonunda ödenmek üzere, 2022 yılı tarımsal desteklemesi alacağından mahsuplaşmak üzere 2021 yılı aldığı veya alacağı tarımsal desteğin % 75’ i avans veya ön ödeme şeklinde hemen verilemez mi?
***Kurtuluşumuz, bilim ışığında tarımsal üretimi artırmaktan geçiyor. O nedenle; inadına tarımsal üretim, üretim, üretim.. Bunun içinde çiftçimizin cebine acil nakit para girmesi gerekiyor.
***Ayrıca tarımda bugünün işi yarına bırakılmaz. Üstü açık fabrikalardır. O nedenle zamanımız kalmadı..
***Bunu yapacak potansiyelimiz ve gücümüz var. Ben umutluyum.

 

Oil World CEO'su Thomas Mielke Rus Ukrayna Savaşının gıda güvenliği üzerindeki etkilerini açıklıyor.

"Karadeniz'de Mart ayı içerisinde yaklaşık 1,2 milyon ton bitkisel yağ ihraç edilmesi planlanıyordu, Bu dünya yağ ihtiyacının %13'üne eşdeğer.

Ayçiçek yağı fiyatları Avrupa'da neredeyse 2 katına çıktı. Ayçiçek yağı için 3000 veya 3100 ABD doları ödemeniz gerekiyor. 3 hafta önce, işgalden önce 1500'dü.

Biyoyakıt olarak bitkisel yağ kullanımı azaltılmalı. Arz fazlası olması durmunda bitkisel yağlar biyoyakıt olarak değerlendirilmelidir.

Tüketicilerden gelen panik satın alma var. Ve bu durum kıtlığı muhtemelen olması gerekenden daha fazla şiddetlendiriyor.

Bir kez ateşkese ulaşıldığında Ukrayna'da fiyatların keskin bir şekilde düşmesi muhtemel çünkü çok fazla stok var. Son üç dört gün içinde yemeklik yağ fiyatları mevcut müzakerelerin ateşkese varmak için başarılı olacağı umuduyla şimdiden zayıflamaya başladı. Savaş bir kaç hafta daha devam etmezse muhtemelen son zamanlarda yemeklik yağ fiyatlarında zirveleri görmüşüzdür."

 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt