2022 TMO’nun hububat alım fiyatları

Sizleri korkutmak istemem ama bu sene olduğu gibi gübre mazot fiyatlarının dünya genelinde 2 yada 3 kat artması durumu söz konusu olabilir. Yani buğdayın 10 lira 15 lira olması müthiş kar edilecek anlamına gelmiyor, belki de hiç kar bırakmayabilir. Keşke bu konuları çalışan Üniversitelerimiz Hocalarımız olsa önümüzü görmemizi sağlayacak projeksiyonları bizlerle paylaşsalar.
Ülkemiz ve diğer ülkelerin politikalarını, ilgili ülkelerin siyasetçileri yapar. Üniversitedeki hocaların söyleyeceği ,yapacağı projeksiyonu ben söyleyeyim. Nasıl yönetilmek istiyorsan, ona göre siyasetçi seç.
Üniversite hocası da , bizlerde aynı şeyi yapabiliriz. Açarsin 10 yıllık 100 yıllık grafikleri değerlendirirsin. Bulduğun sonucta varsayımdan ileriye gitmez. Kimse de 10 yıl 20 yıl sonra ne olacak bilemez sadece varsayimda bulunabilir. Böyle böyle olursa böyle olur gibi.

Bugday 400 dolar olduğunda piyasada kaç milyar dolar vardı, suan 1200 olduğunda kaç trilyon dolar piyasada dolaşıyor? Bu da bir kıstas mesela. Para basar piyasaya sürersen enflasyon olur , o da fiyati arttırır. Kisaca alım gücün düşer. Bugday 400 dolarken aldığın ile 1200 dolarken aldığın ne seviyede ? Bunu yurt dışı için diyorum. En güzel hesap, karliliktan yola çıkarak yapılır. Dekar maliyetin kaç kg ? Kazandığında aldığın para neye yetiyor gibi.

Ben ciftciligi kiyaslarken , ülkedeki mavi yaka ve beyaz yaka maaşlarının yıllık kazancı ile çiftçiligin getirisini kiyaslarim. 5 sene 10 sene önce doktor , öğretmen, asgari ücretli kaç tl kazanıyordu, çiftçi ne kazanıyordu ve bu para ne alıyordu, suan da aynı verim hesabına göre fark ne durumda?

Benzin 5 tl olduğu, hep 50 liralık alıyorum denildigi dönemde 1 litre benzin 3.5 dolar civarındaydı. Seneye bu zamanlar, böyle giderse 50 tl olur. Daha önce yazdım 30 tl altı ucuz diye, suan degistiriyorum 40 tl altı ucuzdur. Şunu da ilave edeyim. Benzin, mazot aynı seviyede kalir, bambaşka bir yerden ayni oranda vergi de alınabilir. Yani mazot 20 tl ama karşılığında elektriğe %100 zam gibi. Benim tahminim taban gubresi ve ure önümüzdeki sezon için 18-30k arasında olur. Tabi yatırım tavsiyesi değil, sadece tahminlerim bu yönde. Siyasetçilerin ekonomik programları olur, başka faktörler devreye girer , dolar düşer hersey değişir. Bir söz var , burası Türkiye burada hersey olur.

ABD borsasinda bugday fiyati bugun %5.93 neredeyse %6 yukseldi.

Resimler ve ekler

• Screenshot_20220516-220757.png
    Screenshot_20220516-220757.png
    134.3 KB · Görüntüleme: 8
Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya alınmasına rest çekildi. Bence iyi de oldu, teröre destek veren ülkere soğuk duş aldırıldı.

Gelelim bunun konumuzla alakasına. Şimdi bu zengin, ordusuz ve Rusya'ya posta koymuş ülkeler NATO'ya girmek için bize mecbur. Ya 50-100 milyar dolar haracını(terör tazminatını) verecek yada işleri yaş. Hadi NATO işine onay verildi. Bu seferde Rusya'nın başta Petrol, Doğal Gaz ve Buğday, Arpa stoklarına bay bay diyeceğiz. Bu durumda iç piyasada Buğday, Arpa fiyatları coşar.

Bu NATO ayağına her halukarda parayı bulacağız anlaşılan.

Ne iyi gelir seçim üstü. :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya alınmasına rest çekildi. Bence iyi de oldu, teröre destek veren ülkere soğuk duş aldırıldı.

Gelelim bunun konumuzla alakasına. Şimdi bu zengin, ordusuz ve Rusya'ya posta koymuş ülkeler NATO'ya girmek için bize mecbur. Ya 50-100 milyar dolar haracını(terör tazminatını) verecek yada işleri yaş. Hadi NATO işine onay verildi. Bu seferde Rusya'nın başta Petrol, Doğal Gaz ve Buğday, Arpa stoklarına bay bay diyeceğiz. Bu durumda iç piyasada Buğday, Arpa fiyatları coşar.

50-100 milyar dolar az, en az 5-10 trilyon dolar olmali. Petrol dogalgaz olmadan buğdayi kolay uretiriz. Ayrica diğer ürünlerin fiyati sabit durur, buğday zengini oluruz. 1 kilo bugdaya Ayfon20 aliriz. 😉

Bak güzel kardeşim
1.Biz kabile devleti değiliz Haraç almak nedir bedevilere ve korsanlara mahsustur.
2.Rusya ve Ukrayna dan zaten hububat ithal edemiyoruz ülkeler savaşta Ekim alanlari zarar gördü rekolte düştü
3.Gelisen ülkeler Pazarında buğday arpa fiyatı çok önemli bir faktör değildir %70 (özellikle enerjide)dışa bağımlı,441 milyar USD dış borcu bulunan,Uluslararası piyasada cds primi 677 seviyesine düzeyinde bir ülkede yaşıyorsun.
4.Nato almak isterse zaten alır Türkiye'ye alalimmi diye sormaz Bu karar ABD Almanya ve İngiltere karar verir.
5.Bende çiftçiyim isterimki buğday 50 TL olsun ama 1 ekmekte 20 TL olunca ses çıkarmayacaksin o işler fiyatlarin cosmasiyla artmasıyla olmuyor ürünü pahalıya satmak demek parayı bulmak demek değildir asgari ücret 2.324 TL'den 4.250 TL ye yükselince herkes parayı buldumu..?
Lütfen yorum yaparken bunları dikkate alın...

Tum NATO ulkeleri olur demeden uye olamazlar.

Pkk, Ypg yi surekli destekleyip 300 milyon Dolar ve silah verecekler, Dogu Akdeniz petrolunde bizim hakkimiz olmadigini soyleyecekler, bizim AB ye girmemize hayir diyecekler biz onlari Nato'ya alacagiz ha !

Ne haber, Rusya yarin onlarimi vuracak, ne acele bu. Iyi niyetlerini gostersinler, AB'ne tam uye olalim sonra dusunuruz.

Ekli dosyayı görüntüle 69961

Yay gerildi, 10 yıl önce 1200 dolara satılan kile buğday zamanla 800 dolar azalarak 400 dolarlara düşmüştü. Şimdi bir 800 dolarlık sıçrama yaparak 2000 dolar/buşel olabilir. Türkçesi 1 ton buğday 750 doları görebilir. Bunun zamanını kestirmek kolay değil. Bu sene mi olur seneye mi olur, 4 sene sonra mı olur, hiç mi olmaz bilemem.

Eğer tonu 750 dolar olursa şuan ki kurla (15,51 TL) 1 ton buğday 11.652,50 lira yapar. Dolar 20TL olursa 1 ton buğday 15.000 lira yapar.

Yatırım tavsiyesi değildir, Bir durum incelemesi yaparak tahminde bulunuyorum. Dolar düşer, Buğday piyasası yön değiştirir zarar etmenizi istemem.
Kışa olacak zaten dolar 25tl fiyatlanır yilbasinda 500dolar olsa bir ton bugday 12,500tl eder,o günler gelince mazot gubre ne olur bilemem bugday degil sadece gida enflasyonu hep yukselecektir uretici azaldı ürün yok ucuza bundan sonra
8tl olursa bence ihtiyac kadar satip gubre mazot alinir harman zamanı

2 gün sonra klasik R yi görürsünüz ..

Hemen kızıyorsunuz ya yapmayın böyle :ROFLMAO: işimiz ticaret, siyaset için konuşmuyorum.

Para gelecek Merkez bankası kasaları dolup taşacak ne var bunda. Birde AB üyeliği olursa yanında baldan yenmez. Hem Rusyayı kızdırırız Buğday vermez bize, Ülkemiz kendi kendine yetecek adımları atmak için para musluklarını açar bizede. Mesela dünyada gübre 50 bin olsa bizim devlet 30 bini ben karşıladım Çiftçime 20 bine veriyorum dese fena mı olur.

Amerika'sı, Rusyası dünyanın haracını yerken iyiydi, sıra bize gelince mi kötü oluyor bu iş.
Hem AB'nin g*tünü koru Rusyaya karşı, hem sığınmacıları geri kabul et, hemde gitsinler bizi terörle sırtımızdan bıçaklasınlar, yok öyle. Şimdi cezalarını çekecekler.

Ayrıca Türkiye Kıbrıs ambargosu yediği halde, Petrol krizinin ortasında bile Yunanistan'ı NATO'ya sokturmamıştı. Ecevit olsun, Demirel olsun Erbakan olsun bu politikayı güttüler. Dış meselelerde taviz vermediler, bunun sağı solu yok. ABD'nin bizim "çocuklar dedikleri" darbe yaptıktan sonra anca Yunana izin verdiler şimdi bu hatanın cezasını çekiyoruz. Darbeciler müsade etmeseydi Yunana şimdi ne onlar ne Kıbrıs AB üyesi olurdu.

Dış poltikanın siyaseti olmaz, Ülkenin menfaati olur.

Sinan abi yazarken mesajın düştü, R olur Ra olur. Re re re Ra Ra Ra olur farketmez. Benim meselem ülkemiz kazansın. Kim daha büyük oynuyor ABD mi Rusya mı kim daha çok mama veriyor, ona yapış. Biraz da biz onların haraçlarını yiyelim.

Hemen kızıyorsunuz ya yapmayın böyle :ROFLMAO: işimiz ticaret, siyaset için konuşmuyorum.

Para gelecek Merkez bankası kasaları dolup taşacak ne var bunda. Birde AB üyeliği olursa yanında baldan yenmez. Hem Rusyayı kızdırırız Buğday vermez bize, Ülkemiz kendi kendine yetecek adımları atmak için para musluklarını açar bizede. Mesela dünyada gübre 50 bin olsa bizim devlet 30 bini ben karşıladım Çiftçime 20 bine veriyorum dese fena mı olur.

Amerika'sı, Rusyası dünyanın haracını yerken iyiydi, sıra bize gelince mi kötü oluyor bu iş.
Hem AB'nin g*tünü koru Rusyaya karşı, hem sığınmacıları geri kabul et, hemde gitsinler bizi terörle sırtımızdan bıçaklasınlar, yok öyle. Şimdi cezalarını çekecekler.

Ayrıca Türkiye Kıbrıs ambargosu yediği halde, Petrol krizinin ortasında bile Yunanistan'ı NATO'ya sokturmamıştı. Ecevit olsun, Demirel olsun Erbakan olsun bu politikayı güttüler. Dış meselelerde taviz vermediler, bunun sağı solu yok. ABD'nin bizim "çocuklar dedikleri" darbe yaptıktan sonra anca Yunana izin verdiler şimdi bu hatanın cezasını çekiyoruz. Darbeciler müsade etmeseydi Yunana şimdi ne onlar ne Kıbrıs AB üyesi olurdu.

Dış poltikanın siyaseti olmaz, Ülkenin menfaati olur.

Sinan abi yazarken mesajın düştü, R olur Ra olur. Re re re Ra Ra Ra olur farketmez. Benim meselem ülkemiz kazansın. Kim daha büyük oynuyor ABD mi Rusya mı kim daha çok mama veriyor, ona yapış. Biraz da biz onların haraçlarını yiyelim.
Tcmb sitesine girersen brüt ve net rezervi, swaplari görebilirsin. Merkez bankasının kasasını dolduracak ve taşıracak parayı kesin verirler.
Ure kg 3 liradan 15 liraya çıktığında destek 16 liradan 20 liraya çıktı. 50000 olsa kesinlikle 20000 e çiftçiye verir. Hayal kurmayıp yaşananlara bakalim lütfen.
Yunanistanin nato üyeliği 80 darbesinden sonra olmadi. Abuk subuk yerlerden yalan yanlış bilgileri lütfen paylaşma. Türkiye ve Yunanistan Natoya 1952 ' de girmiştir.
Daha da yazarım bu konuyla ilgili ama çok fazla komplo teorisi okuyorsun. Başka bir başlıkta da yazmıştım, gizemli tarih derin tarih komplo tarih gibi şeyleri insanlar seviyor. Biri çıkıp kendinden emin bir şekilde, yazıp çizip tarihi kendine göre şekillendirince lak diye atlıyoruz. Yahu bir bakalim öyle mi olmuş.

Tcmb sitesine girersen brüt ve net rezervi, swaplari görebilirsin. Merkez bankasının kasasını dolduracak ve taşıracak parayı kesin verirler.
Ure kg 3 liradan 15 liraya çıktığında destek 16 liradan 20 liraya çıktı. 50000 olsa kesinlikle 20000 e çiftçiye verir. Hayal kurmayıp yaşananlara bakalim lütfen.
Yunanistanin nato üyeliği 80 darbesinden sonra olmadi. Abuk subuk yerlerden yalan yanlış bilgileri lütfen paylaşma. Türkiye ve Yunanistan Natoya 1952 ' de girmiştir.
Daha da yazarım bu konuyla ilgili ama çok fazla komplo teorisi okuyorsun. Başka bir başlıkta da yazmıştım, gizemli tarih derin tarih komplo tarih gibi şeyleri insanlar seviyor. Biri çıkıp kendinden emin bir şekilde, yazıp çizip tarihi kendine göre şekillendirince lak diye atlıyoruz. Yahu bir bakalim öyle mi olmuş.
İlave olarak yazayım.74 'te askeri kanattan çıkıp 80 de geri döndüler. Bu kısımları biliyoruz. Tarihe o günün şartlarıyla bakılır. Dün yağmur yağdığı için ıslandım da diyebilirsin, şemsiyem olmadığı içinde diyebilirsin, dışarıda olduğum için de diyebilirsin. Sonuc değişmez. 40 sene önce bu sebeple böyle oldu diyeceğimize, önce o günün şartlarına, sonra da bugün ne durumda olacağımıza bakalim. Kopyala yapıştır, kendi düşüncesini empoze etmek amaciyla yazip çizip, yüzlerce destekçi de bulunca, mutlak doğru olduğu anlamına gelmiyor. Fransa da nato üyeliğine girdi çıktı, adamlar ermeni soykırımını tanidilar, tekrar girmelerine izin vermeseydik madem. Demekki söylemekle olmuyor.
Üyelik konusunda veto edilmesini destekliyorum. Ancak re mi ra mi olacak zamanla göreceğiz.

Tum NATO ulkeleri olur demeden uye olamazlar.

Pkk, Ypg yi surekli destekleyip 300 milyon Dolar ve silah verecekler, Dogu Akdeniz petrolunde bizim hakkimiz olmadigini soyleyecekler, bizim AB ye girmemize hayir diyecekler biz onlari Nato'ya alacagiz ha !

Ne haber, Rusya yarin onlarimi vuracak, ne acele bu. Iyi niyetlerini gostersinler, AB'ne tam uye olalim sonra dusunuruz.
Natoya üye olurlarsa rusya vurmadan önce 10 kere düşünmesi lazım. Vuramaz demiyorum, nato ülkesi vurursan, karşına nato ülkelerini almis olursun. Nato üyesi ülkelerle de aynı anda savaşmak istemezsin.

Yunanistan'ın tekrar NATO'ya dönmek istemesi Türkiye'nin Ecevit ve Demirel hükümetleri tarafından yıllarca engellendi. Evren darbeden sonra ABD başkanının isteiğni hemen yerine getirdi. Ardından AB'ye aldılar. Tarih bu. Yok askeri kanattan çıkmışmış falan, bunun kuruluş amacı zaten askeri kanat ordan çıkmıştı artık biri saldırsa NATO kılını bile kıpırdatamazdı. Gözlemci statüsünü kim takar.
Ben particilik için söylemiyorum olan bu. Hiçbir parti umrumda değil.

Ha Türkiye'yi bu son olaydan dolayı Natodan atarlar mı? Atarlar. Zaten f35 olayıyla fiilen işler bitti. Bizi sarsar mı hiç sanmam. İyi bile olabilir.

Sizinle biraz beyin cimnastiği yapalım diyorum, hemen muhalefet. Bir rahat olun be güzel abim.

İstesen bu son olayın en çok hangi ülkenin işine yaradığını bile konuşuruzda gerek yok. Sen şimdi Türkiye'nin yeni yaptırımlarla karşılaşıp karşılaşmayacanı açıkla bir, havuç sopayı bilirsin. Havuç mu sopa mı?..

Bana cevap yetiştireceğinize lütfen "fikir" ya da "bilgi" paylaşın. Lütfen. Daha faydalı olur.

Mesela Türkiye onay verirse, Rusya bize karşı tavır alır mı?

Ülkemiz ve diğer ülkelerin politikalarını, ilgili ülkelerin siyasetçileri yapar. Üniversitedeki hocaların söyleyeceği ,yapacağı projeksiyonu ben söyleyeyim. Nasıl yönetilmek istiyorsan, ona göre siyasetçi seç.
Üniversite hocası da , bizlerde aynı şeyi yapabiliriz. Açarsin 10 yıllık 100 yıllık grafikleri değerlendirirsin. Bulduğun sonucta varsayımdan ileriye gitmez. Kimse de 10 yıl 20 yıl sonra ne olacak bilemez sadece varsayimda bulunabilir. Böyle böyle olursa böyle olur gibi.

Bugday 400 dolar olduğunda piyasada kaç milyar dolar vardı, suan 1200 olduğunda kaç trilyon dolar piyasada dolaşıyor? Bu da bir kıstas mesela. Para basar piyasaya sürersen enflasyon olur , o da fiyati arttırır. Kisaca alım gücün düşer. Bugday 400 dolarken aldığın ile 1200 dolarken aldığın ne seviyede ? Bunu yurt dışı için diyorum. En güzel hesap, karliliktan yola çıkarak yapılır. Dekar maliyetin kaç kg ? Kazandığında aldığın para neye yetiyor gibi.

Ben ciftciligi kiyaslarken , ülkedeki mavi yaka ve beyaz yaka maaşlarının yıllık kazancı ile çiftçiligin getirisini kiyaslarim. 5 sene 10 sene önce doktor , öğretmen, asgari ücretli kaç tl kazanıyordu, çiftçi ne kazanıyordu ve bu para ne alıyordu, suan da aynı verim hesabına göre fark ne durumda?

Benzin 5 tl olduğu, hep 50 liralık alıyorum denildigi dönemde 1 litre benzin 3.5 dolar civarındaydı. Seneye bu zamanlar, böyle giderse 50 tl olur. Daha önce yazdım 30 tl altı ucuz diye, suan degistiriyorum 40 tl altı ucuzdur. Şunu da ilave edeyim. Benzin, mazot aynı seviyede kalir, bambaşka bir yerden ayni oranda vergi de alınabilir. Yani mazot 20 tl ama karşılığında elektriğe %100 zam gibi. Benim tahminim taban gubresi ve ure önümüzdeki sezon için 18-30k arasında olur. Tabi yatırım tavsiyesi değil, sadece tahminlerim bu yönde. Siyasetçilerin ekonomik programları olur, başka faktörler devreye girer , dolar düşer hersey değişir. Bir söz var , burası Türkiye burada hersey olur.
Söylediğin herşeye katılırım daaa siyasetçilerin ekonomik programları olur lafına katılmam kardeş 🙂
olmuş olsaydı ..... Kısmına enerji tarım enflasyon mülteci ne yazarsan yaz artık

(hesapta olmayan kovid savaş gibi sebepler var ama ee depremde var öncesinde çadırı dikmessen battaniyeyi hazır etmessen depremden sonra dikmenin bir anlamı yok yani kısacası topu taca atmakta bir yere kadar

Son düzenleme: