Ülkemiz ve diğer ülkelerin politikalarını, ilgili ülkelerin siyasetçileri yapar. Üniversitedeki hocaların söyleyeceği ,yapacağı projeksiyonu ben söyleyeyim. Nasıl yönetilmek istiyorsan, ona göre siyasetçi seç.Sizleri korkutmak istemem ama bu sene olduğu gibi gübre mazot fiyatlarının dünya genelinde 2 yada 3 kat artması durumu söz konusu olabilir. Yani buğdayın 10 lira 15 lira olması müthiş kar edilecek anlamına gelmiyor, belki de hiç kar bırakmayabilir. Keşke bu konuları çalışan Üniversitelerimiz Hocalarımız olsa önümüzü görmemizi sağlayacak projeksiyonları bizlerle paylaşsalar.
Üniversite hocası da , bizlerde aynı şeyi yapabiliriz. Açarsin 10 yıllık 100 yıllık grafikleri değerlendirirsin. Bulduğun sonucta varsayımdan ileriye gitmez. Kimse de 10 yıl 20 yıl sonra ne olacak bilemez sadece varsayimda bulunabilir. Böyle böyle olursa böyle olur gibi.
Bugday 400 dolar olduğunda piyasada kaç milyar dolar vardı, suan 1200 olduğunda kaç trilyon dolar piyasada dolaşıyor? Bu da bir kıstas mesela. Para basar piyasaya sürersen enflasyon olur , o da fiyati arttırır. Kisaca alım gücün düşer. Bugday 400 dolarken aldığın ile 1200 dolarken aldığın ne seviyede ? Bunu yurt dışı için diyorum. En güzel hesap, karliliktan yola çıkarak yapılır. Dekar maliyetin kaç kg ? Kazandığında aldığın para neye yetiyor gibi.
Ben ciftciligi kiyaslarken , ülkedeki mavi yaka ve beyaz yaka maaşlarının yıllık kazancı ile çiftçiligin getirisini kiyaslarim. 5 sene 10 sene önce doktor , öğretmen, asgari ücretli kaç tl kazanıyordu, çiftçi ne kazanıyordu ve bu para ne alıyordu, suan da aynı verim hesabına göre fark ne durumda?
Benzin 5 tl olduğu, hep 50 liralık alıyorum denildigi dönemde 1 litre benzin 3.5 dolar civarındaydı. Seneye bu zamanlar, böyle giderse 50 tl olur. Daha önce yazdım 30 tl altı ucuz diye, suan degistiriyorum 40 tl altı ucuzdur. Şunu da ilave edeyim. Benzin, mazot aynı seviyede kalir, bambaşka bir yerden ayni oranda vergi de alınabilir. Yani mazot 20 tl ama karşılığında elektriğe %100 zam gibi. Benim tahminim taban gubresi ve ure önümüzdeki sezon için 18-30k arasında olur. Tabi yatırım tavsiyesi değil, sadece tahminlerim bu yönde. Siyasetçilerin ekonomik programları olur, başka faktörler devreye girer , dolar düşer hersey değişir. Bir söz var , burası Türkiye burada hersey olur.