Başkana teşekkür ederim. Buğdayın kışa 12,78 -14,25 TL olacağını haber vermiş. Çok teşekkürler.
Biraz uzun oldu yazı ama okursanız ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Adana Çiftçiler Birliği başkanı dekara ortalama 1703 lira masraf 400 kg buğday verimi hesaplayıp hatayı başta yapmış. Matematik mühendisi hiç olmadı Çukurova üniversitesi Matematik bölümü, Ekonomi bölümü hocalarından bir yardım alıp keşke hesap yaptırsaydı. Neyse okuyalım.
Bu adam yada birlik geçen senede 2.20 fiyat açıklamıştı TMO açıklamadan önce. Sonra 2.25 açıkladı TMO.
Sanki piyasaya bir ayar vermek için her sene birilerini konuşturuyorlar. Ve sanıyorlarki millet kör cahil, anlamaz kabul eder.
Bakın aynı birlik geçen sene 360 kilo buğday üzerinden kar hesabı yaparken bu sene %11 artan verimle 400 kilo üzerinden hesap yapmış.
Türkiye'de 360 kilo ortalamadan %11 verim artışıyla 400 kg verime çıktımı tarlalarda? 1 yılda ne değişti.
Çiftçi bazı yerlerde gübresiz ekim yaptı. Genel olarak %30 gübre az kullanıldı. Verim kaybı varken nasıl %11kar hesaplanır? Burada yine 360 kilo üzerinden hesaplasa 4.75 açıklayacak ya maliyeti uyarı aldı herhalde. Birde Türkiye ortalaması 270 kilo üzerinden hesaplasa 6.30 maliyet çıkacak sadece.
Birde işin kar yönü var ki tam komedi. 4,26 lira 1 kilo buğdayın maliyeti çıkmış, adam bunun %35'i 1,49 size kar olarak yeter demiş. 3'te 1'ini kar koymuş. 100 ton buğday çıkaran çiftçi 426 bin lira masraf yapacak, 149 bin işler ters gitmezse kar edecek, karnını doyuracak, varsa kredi borcunu ödeyecek, ayrıca bir dahaki seneya en az oluşacak 426 bin maliyete de para bulacak. Nasıl tohum, gübre, mazot alacak nasıl geçincek 149 bin lirayla bir açıklasın başkan? Buradan soruyorum, önümüzdeki Ekim ayında nereden para bulup tarlasını ekecek? Hangi insan bu işe girer tarla ekebilir?
Esası Çiftçi maliyetinin 3 katı para kazanmalıdır. 1 kat geçimi için 1 kat ekipman amortismanı için, 1 katta gelecek yılın masrafı için. Benim yaşım genç ama 1'e 3'ten az olduğunu görmedim. Başkan 4,26 derken kışa buğday 12.78 TL demiş oldu. Geçen seneki 360 kg ortalamasıyla 4,75 *3=14,25 demiş oldu.
Bu adam geçen sene de maliyet 1.92 TL demişti, 2,5-3 katına çıktı buğday. Doğanın kanunu bu, o riske girip o emeği, masrafı yapıyorsan, hayatını idame ettirip seneyede ekebilmek için masrafın 3 katına satacaksın. Yoksa kimse bu işi yapamaz. O çok istedikleri küresel şirketler olsa 5-10 katına satarlar en az. Neyse..
12,78 -14,25 müjdesini örtülü de olsa verdiği için başkana teşekkür ederim.