2022 TMO’nun hububat alım fiyatları

Kızıltan abimiz söylemiş Hindistan'ın buğday ihracatını yasaklandığını, bende haberini koyayım.
Hindistan'da Buğday ihracatını yasakladı.png

Gerçekten çok önemli bir haber. Türkiye'nin de Hindistan'dan alım yapacağı söyleniyordu, o da yatmış oldu.

Çiftçimizin ithalata olan ahı tuttu anlaşılan, Ukrayna harap oldu, Rusya ambargolar yedi, Hindistan'ı 100 yıllık kuraklık vurdu. Bu sene seve seve bizden almak zorundalar, kaçacak delik kalmadı. Allah yüzümüze güldü hamdolsun.

Bugun anladim ki bolgemizde ciftcimiz azda olsa bu sene akilli davranacak gibi bizim buranin kalin gava(₺) tüccari kahveye gelmis bugun bicilmemis tarlalara avans vererek mahsul toplamaya calisiyor milletede herkini zamaninda yaparsin mazot alirsin diye iyi niyet gosteriyor birde 50 yakin ciftcinin arasinda 1 kisi mahsul verdi onunda cocugu hasta garibimin yani isin ozeti bu sene malimiz basimiza bela olacak ama tatli bela ne kadar fazlaya satarim diye degil siloya cekeceksin eline alacaksin tuzlugu tuccarlarla kafa bulmaya cay icmeye dolanacaksin allahim afet vermezse bereketinide bol verirse bu sene tuccar kanser etme ile gececek 10.ay kadar gunlerim 😂

Bu arada hedefi yükselttim 12 lira buğday 10 lira arpa olsun da arabayı bşr tık ıyı alalım 😀😀bugun köye de yağmur ihtimali var
Gardo gardaş bu yazdığın fiyatlar hayal değil dünyada hububat sıkıntısı varken bizde bolluk bereket yok o fiyatları illaki görecek çok bu enflasyonda gormeside çok doğal ha mazot düşer 6-8 bandına o zaman 5 TL'den vereyim ama bu maliyetlerle ucuza ürün yok bende almak isteyen önce randevu alsın sonra sıraya girsin sonrasina bakacağız Allah her zaman ureteninin çalışanın yanındadır ekici olda bilici olma demişler ürünümü satmayı düşünmüyorum cok zor şartlarda ektim çok kolay şartlarla satmam kimse kusura bakmasın emek var yatırım var bedavaya mal yok TMO isterse 1 TL aciklasin umrumda olmaz dünya globalleşti artık arpa buğday fiyat/ton kaç USD hepimiz biliyoruz kimse çiftçiyi hiçbir şey bilmiyor sanmasın çiftçi Anadolu'nun temel taşıdır herkese bereketli bir harman diliyorum.

Gardo gardaş bu yazdığın fiyatlar hayal değil dünyada hububat sıkıntısı varken bizde bolluk bereket yok o fiyatları illaki görecek çok bu enflasyonda gormeside çok doğal ha mazot düşer 6-8 bandına o zaman 5 TL'den vereyim ama bu maliyetlerle ucuza ürün yok bende almak isteyen önce randevu alsın sonra sıraya girsin sonrasina bakacağız Allah her zaman ureteninin çalışanın yanındadır ekici olda bilici olma demişler ürünümü satmayı düşünmüyorum cok zor şartlarda ektim çok kolay şartlarla satmam kimse kusura bakmasın emek var yatırım var bedavaya mal yok TMO isterse 1 TL aciklasin umrumda olmaz dünya globalleşti artık arpa buğday fiyat/ton kaç USD hepimiz biliyoruz kimse çiftçiyi hiçbir şey bilmiyor sanmasın çiftçi Anadolu'nun temel taşıdır herkese bereketli bir harman diliyorum.
Ağzına sağlık kardeşim çok güzel konuştun

Ağzına sağlık...

Tarlaların gelişim durumuna bakarsak , 500 kg/dk buğday , 300 kg/dk sap verimi görüntüsü var.
Allah izin verir, ömrümüz olursa görürüz.
Geçen yıl ki verimden biraz geri kalacak gibi duruyor.
600 kg buğday , 400 kg sap görüntüsü bulunmuyor, mevsim soğuk gitti, olana şükür diyeceğiz.

BUĞDAY TAHMİN.png

Yay gerildi, 10 yıl önce 1200 dolara satılan kile buğday zamanla 800 dolar azalarak 400 dolarlara düşmüştü. Şimdi bir 800 dolarlık sıçrama yaparak 2000 dolar/buşel olabilir. Türkçesi 1 ton buğday 750 doları görebilir. Bunun zamanını kestirmek kolay değil. Bu sene mi olur seneye mi olur, 4 sene sonra mı olur, hiç mi olmaz bilemem.

Eğer tonu 750 dolar olursa şuan ki kurla (15,51 TL) 1 ton buğday 11.652,50 lira yapar. Dolar 20TL olursa 1 ton buğday 15.000 lira yapar.

Yatırım tavsiyesi değildir, Bir durum incelemesi yaparak tahminde bulunuyorum. Dolar düşer, Buğday piyasası yön değiştirir zarar etmenizi istemem.

Sizleri korkutmak istemem ama bu sene olduğu gibi gübre mazot fiyatlarının dünya genelinde 2 yada 3 kat artması durumu söz konusu olabilir. Yani buğdayın 10 lira 15 lira olması müthiş kar edilecek anlamına gelmiyor, belki de hiç kar bırakmayabilir. Keşke bu konuları çalışan Üniversitelerimiz Hocalarımız olsa önümüzü görmemizi sağlayacak projeksiyonları bizlerle paylaşsalar.

Sizleri korkutmak istemem ama bu sene olduğu gibi gübre mazot fiyatlarının dünya genelinde 2 yada 3 kat artması durumu söz konusu olabilir. Yani buğdayın 10 lira 15 lira olması müthiş kar edilecek anlamına gelmiyor, belki de hiç kar bırakmayabilir. Keşke bu konuları çalışan Üniversitelerimiz Hocalarımız olsa önümüzü görmemizi sağlayacak projeksiyonları bizlerle paylaşsalar.
Yakıtın toplam maliyetteki ağırlığı (payı) düşük.Mazotun bir kat artması ile örneğin ürenin bir kat artması ağırlıkları nedeniyle maliyete çok farklı etki ediyor.
İki yıl önce (Nisan 2020) 20 litresini 130 liraya (faturası elimde) aldığım potasyum çözeltisini bugün sordum( aynı marka, aynı miktar) 850 TL.Üretici ,sadece bidonunu 65 liraya aldıklarını söyledi.
Lâstik metreyle ölçü alınamayacağına göre kârlılık ve maliyet hesabı yapmak için kısmen dengeli-stabil bir ölçü birimi bulmalıyız.Örneğin, döviz.
Yoksa,kârdayız derken başa baş ya da zarar mümkün.Aynı zamanda yeni sezonun fiyatı fırlamış girdileri elde edilen hasılattan karşılanıyor.