2022 TMO’nun hububat alım fiyatları

Abi o zaman süper olur. TMO alım yapmayacak ucuza buğday veremeyecek anlamına gelir. Bak gör o zaman şenliği :cool:
Felaket tellallığı yapmayım ama bizim fındık işine dönerse buğday ekenleri çok kötü günler bekler...Tamamen tüccarın eline kalırsın tüccar istediği fiyattan malı almaya kalkar hele bide TMO dışarıdan buğday alırda zararına piyasaya sürerse iş çiftçi için felakete gider.

Felaket tellallığı yapmayım ama bizim fındık işine dönerse buğday ekenleri çok kötü günler bekler...Tamamen tüccarın eline kalırsın tüccar istediği fiyattan malı almaya kalkar hele bide TMO dışarıdan buğday alırda zararına piyasaya sürerse iş çiftçi için felakete gider.
Abi senin dediğin ihtimal de var tabi. Ama Buğday Fındıktan daha stratejik bir ürün. Buğdayda; Fındıkta olduğu gibi Ülke ihtiyacının 10 katını üretemiyoruz, Zar zor yetiyoruz Buğdayda.

Dünya Fındık Üretimi 2019.png
Dünya Fındık Tüketimi 2020.png

Ayrıca Ferrero gibi tek bir firma Buğday sektörüne hakim değil, Oradaki pranga, Buğday üreticisine atılamaz. Neticede her isteyen kendi tesisini kurup, ununu bulgurunu üretebilir.

Bir kaç hafta Çiftçiler ürününü tutsa, ya da her hangi sebepten Fabrikalar piyasadan yeterli mal çekemese; fiyatlar uçar buğdayda. Neticede temel ihtiyaç. Hiçbir fabrika geç kalmak istemez alım için. Çünkü ileride ne olacağını kaça çıkacağını kimse kestiremez. Yeterli üretim ve stok olmaması fiyatları anında coşturur. Ayçiçeğinde bunu gördük.

Benim en kötü senaryo olarak gördüğüm, Ukrayna'nın elinde ki Buğdayı serbestçe tekrar limanlardan çıkarması ya da kaçak Buğdayın Arpanın ülkemize getirilmesi. Bunlar olursa Fiyatlar yarıya düşer.

Bu arada Karadenizde okudum. Fındığın Dünyada %75 üretimini yapıyoruz, ama fiyatını İtalyan şirketi belirliyor. TMO'dan başka hiçbir tüccar/firma toplamamalı dünya fiyatlarını da biz belirlemeliyiz. Fındık borsası artık Türkiye'de olmalı İtalyada değil. Yerli ve Milli fındığımıza sahip çıkalım.

Abi senin dediğin ihtimal de var tabi. Ama Buğday Fındıktan daha stratejik bir ürün. Buğdayda; Fındıkta olduğu gibi Ülke ihtiyacının 10 katını üretemiyoruz, Zar zor yetiyoruz Buğdayda.
Beslenme ve insan hayatı için dediğin doğru ama açısından aynı mı? Bir ton buğday 1178 $ 1 ton İç fındığı 6191 $ Türkiye dış ülkelere satıyor. Aslında daha fazla gelir elde edebilir bu üründen. Zaten fındığı dünyaya ihraç etmek için üretiyoruz. Bizim ülkemizde tüketim üretilen fındığın %10 u bile değildir.

Ayrıca Ferrero gibi tek bir firma Buğday sektörüne hakim değil, Oradaki pranga, Buğday üreticisine atılamaz. Neticede her isteyen kendi tesisini kurup, ununu bulgurunu üretebilir.
Ferrero piyasayı TMO aracılığı ile belirliyor. Mesela TMO 2021 Ağustos, Eylül, Ekim aylarında 3,1$ dan (26,5 Tl) fındık topladı şimdi aynı fındığı iç piyasaya 41tl den (2,65$) ürün satıyor. Kar ediyormuş gibi gözükse zarar ediyor.

Hadi diyelim ki ettiği zarar bizi ilgilendirmez, piyasaya ürün sürerek fındığın serbest piyasada artmasını engelliyor. Daha da önemlisi gelecek senenin fiyatını sabote ediyor.

Çiftçi dostu yerine zengin dostu gibi davranıyor.

Benim en kötü senaryo olarak gördüğüm, Ukrayna'nın elinde ki Buğdayı serbestçe tekrar limanlardan çıkarması ya da kaçak Buğdayın Arpanın ülkemize getirilmesi. Bunlar olursa Fiyatlar yarıya düşer.
Benim de korktuğum anlatmak istediğim buydu aslında

TMO'dan başka hiçbir tüccar/firma toplamamalı
Böyle bir şey olursa fındık çiftçisinin %90 ı batar. TMO doğru taban fiyatını belirlemeli, çiftçiyi tüccar karşısında ezdirmemeli. Gerektiği kadar destekleme alımı yapmalı, aldığı malı da gerekli gereksiz içi piyasaya sürmemeli.

dünya fiyatlarını da biz belirlemeliyiz.
%100 buna katılıyorum. Ürünü doğru zamanda doğru fiyata satmamız gerekir.
Fındık borsası artık Türkiye'de olmalı İtalyada değil.
İtalya'daki fındık borsası kendi iç piyasada üretilen ürünler için. Bizim ile pek ilgisi yok.
İtalya Türkiye'den sonra dünyada en fazla fındık üreten 2. ülkedir. İtalya'da sezonda fındık 3,17 euro idi. Yıllardır İtalya fındık piyasasını sezonda takip ederim orada fındık fiyatı 3,10-3,25 euro arasında gidip geliyor. Adamlarım zam olsun, zam yapılsın gibi bir dertleri yok. Fiyat stabil.

Buğday fiyatları, 2022/23 MY'ye kadar buğdayla ilgili karamsar USDA raporuyla %2,6-6 arttı​

13 Mayıs 2022
Kaynak: Tahıl Ticareti

пшеница доллар

Dünkü 2022/23 buğday dengesinde MY USDA uzmanları, üretim ve nihai stok tahminlerini analistlerin beklediğinden daha fazla düşürdü ve bu da fiyatlarda %2,6-5,9 artışa neden oldu.
Hisse senedi vadeli işlemleri dün yükseldi:

• Chicago'da yumuşak kışlık SRW buğdayı için %5,9 veya 24,16 $ / ton ila 433.1 $ / ton - Temmuz vadeli işlemleri,
  • 5,8 veya 25,5 $ / ton ila 466,6 $ / ton – Kansas City'deki kışlık sert ağaç HRW buğdayı için Temmuz vadeli işlemleri,
  • %4.8 veya 22.05 $ / ton ila 482 $ / ton – Minneapolis'te Eylül HRS buğday durum vadeli işlemleri,
  • Chicago'da Karadeniz buğdayı için %1 veya 4,25 $ / ton ila 392,75 $ / ton – Ağustos vadeli işlemleri,
  • %2,6 veya 10,5 € / ton ila 413,75 € / ton veya 429,92 $ / ton – Paris'te Euronext Eylül buğday vadeli işlemleri.
2022/23 MY'de buğday için dünya dengesi bir önceki sezona göre önemli ölçüde bozulacak:
  • Başlangıç rezervleri 279,72 milyon tona (291,22 milyon ton 2021/22 MY'de ve 297,92 milyon ton 2020/21 MY'de) düşecek.

• Dünya üretimi , 2021/22 MY 779.29 milyon tondan (2020/21 MY'de 775.72 milyon ton) 4.46 milyon ton daha az olacak şekilde 774.83 milyon tona düşecek.
  • Böylece, geçen yıla göre, savaş nedeniyle Ukrayna'da buğday rekoltesi 11.5 milyon ton azalarak 21,5 milyon tona,
  • AB'de 1,9 milyon ton azalarak 136,5 milyon tona,
  • Avustralya'da - 6,3 milyon ton azalarak 30 milyon tona düşecek.
  • Fas'ta kuraklık nedeniyle - 5,29 milyon ton değişerek 2,25 milyon tona.
  • Aynı zamanda Kanada'da üretim 11.35 milyon ton artarak 33 milyon tona,
  • Rusya'da 4.9 milyon ton artarak 80 milyon tona,
  • ABD'de 2.26 milyon ton artarak 47.05 milyon tona çıkacak.

• Çin, AB ve Avustralya'da yemlik buğday tüketiminin azalması ve Hindistan'da gıda tüketiminin önemli ölçüde azalması nedeniyle dünya tüketimi 2,9 milyon ton azalarak 787,52 milyon tona düşecek.

• Dünya buğday ihracatı 2021/22 MY'ye göre 5 milyon ton artarak 199,89'dan 204,89 milyon tona çıkacak.
  • Özellikle Rusya, ihracatı 6 milyon ton artarak 39 milyon tona,
  • AB - 5 milyon ton artarak 36 milyon tona,
  • Kanada - 8,5 milyon ton artarak 24 milyon tona,
  • Hindistan - 0,35 milyon ton artarak 8,5 milyon tona,
  • Avustralya bunu 3.5 milyon ton azaltarak 24 milyon tona düşürürken,
  • Amerika Birleşik Devletleri 0.82 milyon tonla 1971/72 MY 21.09 milyon tondan bu yana en düşük seviyeye indirecek.
  • Limanların ablukası, lojistik sorunlar ve azalan üretim nedeniyle Ukrayna, buğday ihracatını 9 milyon ton azaltarak 10 milyon tona düşürecek ve bu, 2013/14 MY'den bu yana en kötü rakam olacak.

• Çin buğday ithalatını 9,5 milyon tonda bırakacak olsa da, dünya ithalatı 201,26 milyon tona yükselecek (196,5 milyon ton 2021/22 MY'de).

• Nihai rezervler 2021/22 MY'ye kıyasla 12.7 milyon ton azalarak 6 yılın en düşük seviyesi olan 267 milyon tona düşecek, ancak analistler bunları 272 milyon ton olarak tahmin ediyor. Özellikle Hindistan'da rezervler 5 milyon ton azalarak 5 yılın en düşük seviyesi olan 16,4 milyon tona düşecek ve Ukrayna'da 6 milyon tona yükselecek (2021/22 MY'de 5.6 milyon ton ve 2020/yılında 1.51 milyon ton) 21 MY).

Etiketler: Avustralya , Ukrayna , Çin , mısır , tahıl , AB , fiyatlar , Kanada , buğday , Hindistan , ABD , Fas

APK-Inform'a göre, Mayıs ayında Rus yeni mahsul buğdayının ihracat fiyatları keskin bir şekilde artıyor.

ABD, AB ve Hindistan'daki olumsuz hava koşulları, Ukrayna'da düşen üretim ve Ukrayna limanlarının kapatılmasına ilişkin belirsiz beklentiler nedeniyle 2022/23 MY'de küresel buğday arzının önemli ölçüde düşeceği endişeleri Rusya pazarında fiyatları destekledi. Başlıca ihracat yapan ülkeler arasında yalnızca Rusya, bir sonraki buğday mahsulü için parlak beklentilere sahip. Bu nedenle Rus ihracatçıları dünya pazarında güçlü talep ve yetersiz arz bekliyor. Beklemeye ve daha fazla fiyat artışı beklemeye karar verirler.

13 Mayıs itibarıyla, yeni mahsul %12,5 ve yemlik buğdayın teklif fiyatları toplamda 345-360 ve 310-320 USD/ton FOB Karadeniz (Temmuz-Ağustos), Nisan sonuna göre 40-45 USD/ton arttı.

Bazı piyasa operatörleri, Rus hükümetinin tahıl ihracat vergilerini hesaplama mekanizmasında bazı değişiklikler yaparak fiyat düzenlemelerini artırarak fiyatları güçlendireceğini düşünüyor.

Kaynak: https://www.apk-inform.com/en/news/1526982

FOB nedir?

TİCARET TERİMİ•İNGİLİZCE “GEMİYE YÜKLENİNCEYE DEĞİN GİDERSİZ” ANLAMINA GELEN “FREE ON BOARD” SÖZÜNÜN İLK HARFLERİNDEN OLUŞAN KISILTMA

Fiyatı konusunda alıcı ile satıcı arasında bir anlaşmaya varılmış olan malın, alıcının göstereceği gemiye yükleninceye değin gerçekleşecek bütün giderlerin satıcıca ödenmesine dayanan bir alışveriş yöntemi, bir malın gemide teslim fiyatı.

Rus Buğdayı temmuz ayında 360 dolar Fob +50 dolar navlun ücreti ile 410 dolar en az maliyete yükselmiş oluyor habere göre, birde Putin hükümeti tahıl ihracat vergilerini arttırısa daha da yükselecek demektir.

450 dolar olarak hesaplasak bile 1 kilo buğday 7 liraya İthal edilecek neredeyse. (Bugün kur 15,51)

Bakalım TMO kaç para açıklayacak Buğday arpa fiyatlarını.

Ben 6 lira olarak tahmin yürütüyordum ama artık 7 lira açıklanacağını düşünüyorum, Hatta Navlunu bilsek daha net konuşabilirdim.