Abi senin dediğin ihtimal de var tabi. Ama Buğday Fındıktan daha stratejik bir ürün. Buğdayda; Fındıkta olduğu gibi Ülke ihtiyacının 10 katını üretemiyoruz, Zar zor yetiyoruz Buğdayda.
Beslenme ve insan hayatı için dediğin doğru ama açısından aynı mı? Bir ton buğday 1178 $ 1 ton İç fındığı 6191 $ Türkiye dış ülkelere satıyor. Aslında daha fazla gelir elde edebilir bu üründen. Zaten fındığı dünyaya ihraç etmek için üretiyoruz. Bizim ülkemizde tüketim üretilen fındığın %10 u bile değildir.
Ayrıca Ferrero gibi tek bir firma Buğday sektörüne hakim değil, Oradaki pranga, Buğday üreticisine atılamaz. Neticede her isteyen kendi tesisini kurup, ununu bulgurunu üretebilir.
Ferrero piyasayı TMO aracılığı ile belirliyor. Mesela TMO 2021 Ağustos, Eylül, Ekim aylarında 3,1$ dan (26,5 Tl) fındık topladı şimdi aynı fındığı iç piyasaya 41tl den (2,65$) ürün satıyor. Kar ediyormuş gibi gözükse zarar ediyor.
Hadi diyelim ki ettiği zarar bizi ilgilendirmez, piyasaya ürün sürerek fındığın serbest piyasada artmasını engelliyor. Daha da önemlisi gelecek senenin fiyatını sabote ediyor.
Çiftçi dostu yerine zengin dostu gibi davranıyor.
Benim en kötü senaryo olarak gördüğüm, Ukrayna'nın elinde ki Buğdayı serbestçe tekrar limanlardan çıkarması ya da kaçak Buğdayın Arpanın ülkemize getirilmesi. Bunlar olursa Fiyatlar yarıya düşer.
Benim de korktuğum anlatmak istediğim buydu aslında
TMO'dan başka hiçbir tüccar/firma toplamamalı
Böyle bir şey olursa fındık çiftçisinin %90 ı batar. TMO doğru taban fiyatını belirlemeli, çiftçiyi tüccar karşısında ezdirmemeli. Gerektiği kadar destekleme alımı yapmalı, aldığı malı da gerekli gereksiz içi piyasaya sürmemeli.
dünya fiyatlarını da biz belirlemeliyiz.
%100 buna katılıyorum. Ürünü doğru zamanda doğru fiyata satmamız gerekir.
Fındık borsası artık Türkiye'de olmalı İtalyada değil.
İtalya'daki fındık borsası kendi iç piyasada üretilen ürünler için. Bizim ile pek ilgisi yok.
İtalya Türkiye'den sonra dünyada en fazla fındık üreten 2. ülkedir. İtalya'da sezonda fındık 3,17 euro idi. Yıllardır İtalya fındık piyasasını sezonda takip ederim orada fındık fiyatı 3,10-3,25 euro arasında gidip geliyor. Adamlarım zam olsun, zam yapılsın gibi bir dertleri yok. Fiyat stabil.