2022 TMO’nun hububat alım fiyatları

Gübre fiyatı sorduk, peşin fiyat.
20.20.0 , 11 000 TL/ton
15.15.15 , 12 000 TL/ton
Üre , 15 000 TL/ton ,

Bir ay önce üre 14000 TL ton iken Kasım vadeli 17 000 TL/ton gübre alındı .
Gübre ve yakıt geçen sezonun 4 katı artmıştır.

Bizde bulgur yapacak kadar ekeriz, olur biter.
Bugün 2020 8800
Üre 12800
26 nitrat 7030
Peşin aldım ne olacağı belli değil ilaçlar. Mazotu en yakın zamanda alacam bu beceriksizler ne yapacağı belli değil gübreleri sezonda getirecekler gemlik gübre
 
Dünya Gazetesi
  1. Dünya Gazetesi
  2. Tarım

"Buğday taban fiyatı en az 8 lira olmalı"​


Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, ilk hasadına bu ay Adana’da başlanacak buğdayla ilgili TMO’nun açıklayacağı fiyatın tüccarın alım fiyatında belirleyici olacağını dile getirdi. Korkut, “TMO bir an evvel fiyatı açıklasın ki üretici zarar etmesin” dedi.​


18 Mayıs 2022 06:00


TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, bu yıl üreticiye kilosu 6.11 liraya mal olan buğdayın taban fiyatının maliyet enflasyonu dikkate alınarak, en az 8 lira olması gerektiğini söyledi. Korkut, buğday hasadının ilk olarak mayıs ayında Çukurova’da başladığını hatırlatarak, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin(TMO) açıklayacağı fiyatın tüccarın alım fiyatında belirleyici olacağına dikkat çekti.

Üreticinin zarar görmemesi için TMO’nun bir an önce buğday fiyatını açıklaması gerektiğini kaydeden Feyzullah Korkut, “Girdi maliyetleri 2021 yılına göre neredeyse 3 katına çıkmış durumda. Buna karşın devletin mazot ve gübrede verdiği destek girdi maliyetlerinin yükünü azaltmaktan çok uzak. Bu yüzden ortaya çıkan ciddi maliyet artışının karşılanması, buğdayın satış fiyatından elde edilecek gelire bağlıdır. Dolayısıyla TMO’nun açıklayacağı fiyat bu sene çiftçiler açısından çok kritik. TMO fiyat açıklamakla yetinmemeli, önemli miktarda buğday da satın alarak fiyat oluşumuna doğrudan müdahil olmalıdır” dedi.

“Üretici buğdaydan uzaklaşıyor”​

Girdi rakamlarının artmasının çiftçiler üzerinde maliyet baskısını artırdığını bunun da üretimin devamını zorlaştırdığına dikkat çeken Feyzullah Korkut şu değerlendirmeyi yaptı: “Çiftçiler buğday üretiminden uzaklaşmaktadır. Ülke nüfusunun beslenmesi ve gıda güvencesi tehlikeye girmektedir. Sürekli gündemden düşmeyen buğday ithalatı bunun en açık göstergesidir. Buğday, tarihten beri en fazla uluslararası ticarete konu olan tarımsal ürünlerden biridir.”

“Türkiye nüfusunun yüzde 30 artmasına karşılık, buğday ekim alanları yüzde 27.5, buğday üretimi yüzde 9.5 azalmıştır”​

Türkiye’nin yaklaşık son 20 yılda izlediği tarım politikaları sonucunda 2002 ile 2021 yılları arasında kaybedilen 3.5 milyon hektar tarım arazisinin yaklaşık 2.5 milyon hektarının (%73) tarla bitkilerine ait olduğunu dile getiren Feyzullah Korkut, şunları söyledi: “2002 ile 2021 yılları arasında Türkiye nüfusunun yüzde 30 artmasına karşılık, buğday ekim alanları yüzde 27.5, buğday üretimi yüzde 9.5 azalmıştır. Buğday üretim artış oranının nüfus artış oranının önemli bir şekilde gerisinde kaldığı açıktır. Buna bağlı olarak son 20 yıldır buğday üretimi 20 milyon ton etrafında dolaşmasına karşılık buğday ithalatı giderek artmış, milyarlarca dolar dışarı gitmiştir. Buğday ithalatına harcanan bu paralar buğday üretimin geliştirilmesi ve artırılması için çiftçilere aktarılmalıdır. Ayrıca döviz kurlarında son bir yılda yaşanan aşırı artış nedeniyle girdi maliyetlerinin daha da artması çiftçilerin buğday üretimini devam ettirebilmesi için bu desteklere her zamankinden daha çok ihtiyaç duyar hale getirmektedir.2022 yılında buğdayın kilogram maliyeti 6.11 TL’dir. Çiftçilerin buğday üretimine devam edebilmeleri için fiyatı en 8 TL olmalıdır.”

 
Son düzenleme:
Nasıl bir ortam arkadaş almayan alamayan dertli alan acaba aldım fiyat dusermiydiki diye düşünceli bende ikilemde kalanlardanim 20 20 alıp arpa buğdaya 20 kg kullanmakmı dap alıp 15 kilo kullanmakmı aralarında Dap alırsam 6.500 TL dapa daha fazla vermekte var
Dap iyidir de fiyat işte artiriyo maliyeti 10000tl olsa Dap alırım ama fiyatı yuksek olunca 20.20 arpa ya gider her türlü ama bugday icin DAP daha iyi fosfor yüksek azotu sonradan telafi edersin ama fosfor u ilk cikista alir bitkiler %70 oranında bildigim bu
 
Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, gübrede büyük vurgun! Gübre üretim maliyetleri, yurt dışı piyasalar bahane edilerek çiftçinin üstünden nasıl bir vurgun yapıldığını ortaya koydu. Tarım ve Orman Bakanlığındaki liyakatsiz yöneticiler, hesap kitap bilmediklerinden olsa gerek bu vurguna göz yumarken, çiftçiye ve ülkenin tarımsal üretimine büyük bir darbe vuruluyor. Üretim maliyet hesabı, yerli amonyak kullanılarak üretilen 1 ton Üre ve Can 26 gübresinin maliyetinin tam 3 katından fazla bir paraya çiftçiye satıldığını ortaya çıkardı. Fahiş fiyat için market rafları denetlenirken, gübre firmalarının çiftçi üzerinden yaptığı büyük vurgunla ilgili hiçbir önlem alınmaması, yaşanan çelişkiyi gözler önüne koyuyor.

MİLLÎ GAZETE GÜBREDEKİ BÜYÜK VURGUNU ORTAYA ÇIKARDI

Millî Gazete, gübredeki büyük vurgunu rakamlarıyla ortaya çıkardı. Uzun yıllardır sektörde faaliyet gösteren bir gübre fabrikasında çalışan ve alanında yetkin olan bir uzman, üre ve can gübresinin maliyet hesabını Millî Gazete için yaptı. İsminin açıklanmasını istemeyen bu yetkili isim, yurt dışı piyasaların bahane edilerek, yurt içinde çiftçinin nasıl soyulduğunu rakamlarla gözler önüne koydu.

1 ton üre gübresi hammadde ve diğer maliyetlerle birlikte 268 dolara mal edilirken 855 dolara, 1 ton Can 26 gübresi ise 130 dolara mal edilirken çiftçiye 485 dolara satılıyor. Gübredeki üretim maliyeti ile satış fiyatları arasındaki korkunç uçurumu kimse görmüyor.

GÜBRE FİYATLARI BİR YILDA 4’E KATLANDI

Geçtiğimiz yıl 1800 lira olan üre gübresi 8 bin liraya, Can 26 gübresi ise 1100 liradan 4 bin 500 liraya çıktı. Gübre fiyatları katlanarak artarken, bu fiyatlar ülkenin gıda üretimini de tehdit ediyor. Gübreye yapılan zamların gerekçesi olarak döviz kuru ve yurt dışı hammadde fiyatları gösterilse de gerçeğin tamda öyle olmadığı ortaya çıktı.

ÜRETİM MALİYETİ İLE SATIŞ FİYATI ARASINDA KORKUNÇ UÇURUM

Özellikle azotlu gübre üretiminde kullanılan hammadde fiyatları ile çiftçiye satış fiyatları karşılaştırıldığında arada korkunç bir uçurumun yaşandığı görülürken, Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının gübre üzerinden yapılan büyük vurguna neden duyarsız kaldığına bir anlam verilemiyor.
YERLİ AMONYAK İTHAL AMONYAKTAN YARI YARIYA UCUZ


Azotlu gübrelerin en önemli hammaddesini amonyak oluştururken, yerli üretim amonyak fiyatı 282 dolar/ton iken ithal amonyak fiyatı ise 590 dolar/ton seviyesinde bulunuyor.

TÜRKİYE’NİN TOPLAM AMONYAK ÜRETİMİ 834 BİN TON

Türkiye’nin Gemlik Gübre’nin 363 bin ton, İGSAŞ’ın 396 bin ton ve Eti Bakır’ın 75 bin ton olmak üzere toplam 834 bin ton amonyak üretim kapasitesi bulunuyor. Türkiye’nin amonyak üretim kapasitesi toplam azotlu gübrelerin hammaddesinin hepsini karşılamaya yetmese de ithal amonyak kullanımında bile Üre ve Can 26 gübresinin çiftçiye fahiş bir fiyattan satıldığını gösteriyor.

1 TON ÜRE VE CAN 26’DA NE KADAR AMONYAK KULLANILIYOR?

1 ton üre gübresinin üretiminde 580 kg amonyak, 1 ton Can 26 gübresinin üretiminde ise 343 kg amonyak kullanıldığına dikkat çeken sektör uzmanı, şunları kaydetti: “1 ton üre gübresi üretmek için 580 kg amonyak ile birlikte 155 metreküp de doğalgaz kullanılıyor. Yerli amonyak kullanılması durumunda doğalgaz maliyeti ile birlikte 1 ton üre gübresinin hammadde maliyeti 206 dolar ediyor. Bu maliyete yaklaşık 62 dolar da elektrik, su, işçilik gibi diğer maliyetleri eklediğimizde 268 dolar ediyor. Pekâlâ, 268 dolara mal edilen üre gübresi çiftçiye kaç liraya satılıyor? 3 katından fazla bir fiyata yani tam 855 dolara satılıyor. Böyle bir kar hiçbir üretimde bulunmuyor” dedi.

130 DOLARA ÜRETİLEN CAN 26, 485 DOLARA SATILIYOR

Aynı şekilde Can 26 gübresinin de yurt içi üretim maliyetinin ortalama 130 dolar seviyesinde olduğunu ancak son gelen zamlarla birlikte bu gübrenin de 485 dolar/tona satıldığını bildiren sektör uzmanı, “1 ton Can 26 gübresi için 343 lt amonyak, 240 kg kireç ve 1.4 kg antikek kullanılıyor. Yerli amonyak kullanılması durumunda bu gübrenin maliyeti ortalama 100 dolar seviyesinde gerçekleşiyor. Buna elektrik, su, işçilik gibi diğer maliyet kalemi olarak 30 dolar daha eklediğimizde toplam maliyet 130 dolar ediyor. 130 dolar/tona üretilen Can 26, 485 dolardan satılıyor. Arada tam tonda 355 dolar gibi fahiş bir kar var” dedi.

Yazının yayınlanma tarihi 18 Ekim 2021
 
Son düzenleme:

Bilal hocam bunlar hiç o şekilde dermi?
Dilin kemiği yok Ukrayna %25 30 arası Ekim yapamadı +zelenkski silah yardımlarından dolayı Avrupa'ya dahada bir minnettar Avrupa'nın tahıl deposu Ukrayna Rusya'nın ne yapacağını kestiremiyorum hindistan önce ben diyor
Olanda ucuza vermeyecek dolar kıtlığı hat safhada iç borç dış borç derken
ekmek işi başka birşeye benzemez bunun farkındalar gübre karmarjını biraz düşürürler se mazot fiyatları tolere edilebilir çiftçi ekim yapar bu yönde bir adım atmamaları intihar olur
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt