2022 TMO’nun hububat alım fiyatları

Siz 3 kuşaktır çiftçisiniz de biz farklı mıyız? Önce söyle bir Borsada Gübre şirketlerine yatırım yaptın mı yapmadın mı? Bu şirketler karını katlayınca hisseler yükselince işine geliyor mu gelmiyor borsacı arkadaş?

Gübreci arkadaş sende bir söyle ithalat işini nasıl çözdün? Kaçak mı getiriliyor doğudan? Kaça geliyor, nasıl oluyor anlat bir Allah aşkına?
Borsa yatırımı yapıp yapmadığımın konuyla alakası ne ? Fiyatlar artmadan önce 5600 den 20 20 6800 den dap aldim önümüzdeki sene için. Ayrica bu da konumuz değil. Fiyatlar anormal değil normal. Dünya piyasalarında duser, fiyat düşer. Devlet sübvanse eder yine düşer. Dolar düşer yine düşer.

Borsada gübre şirketlerine parayı basan 3-5 hatta 25-30 kata katlamış paralarını.

2 yıl önce 18 lira olan kağıt çıkmış 78 liraya, 6,5 lira olan kağıt çıkmış 18,5 liraya. bu borsa işinde Gübre şirketlerine para yatıranlar 3-5 kata katlamış parasını 2 yılda.

3 yıl önce girenler ise nerdeyse 25-30 katına katlamış parasını.2,33 liraya aldıkları kağıt hissese şimdi 78 liaraya çıkmış. Bu adamlar ister mi Gübre şirketlerinin işi bozulsun, hisseleri düşsün. Olan garibim çiftçiye oluyor. Düşünüyoruz gübrenin tonu 50 bin mi olur 5 bin mi alsak mı kardayız almasak mı? Parayı kıran kırıyor biz onların ceyranından hasta oluyoruz.

Ekli dosyayı görüntüle 70126

Buyrun borsa yatırımı yapın. O kadar kolay kazanç sağlıyor madem, iki grafikle borsa yatırım yapılıyor. Hiç gubre fiyati bugday fiyati konuşmayıp borsa da hisse alalım. Seneye garanti 3 5 katlariz zaten.

Birisi gider bosada Gübre şirketinden hisse alıp parayı 10'a 20'ye 30'a katlar. Öbürü gider yurtdışından ucuz gübre çeker, içerde Avrupa fiyatına 3-4 katına satar. Sonra gelirler çiftçinin kazancına laf ederler. Yemezler. Başka kapıya. Kimsenin kazancında gözümüz yok, ama kazancımıza göz dikenlere de tahammülümüz yok. Kimse çiftçiye sana şu kadar yeter demesin artık. Selametle.

Birisi gider bosada Gübre şirketinden hisse alıp parayı 10'a 20'ye 30'a katlar. Öbürü gider yurtdışından ucuz gübre çeker, içerde Avrupa fiyatına 3-4 katına satar. Sonra gelirler çiftçinin kazancına laf ederler. Yemezler. Başka kapıya. Kimsenin kazancında gözümüz yok, ama kazancımıza göz dikenlere de tahammülümüz yok. Kimse çiftçiye sana şu kadar yeter demesin artık. Selametle.
Kimse ciftci cok kazandi demiyor arkadas. Aksine ciftci pompaci, gubreci, tuccar cok kazandi diyor. Tuccarin ve sanayicinin kazancinda gozu olan da belli zaten.

Peynircilik, kasaplik, gubre bayiligi, benzincilik cok karliysa hodri meydan, yapin gorun. Hele borsa isi her babayigidin harci degil. Halep ordaysa arsin burada, git al hisse senedini gor bakalim uyku tutuyormu.

Dedigin gibi "selametle"

Kolay mı çiftçilik zor mu bayiilik tüccarlık az mı kazanıyor çok mu kazanıyor bilmem , tarım ve hayvancılık sektöründe gübreci zenginse zirai ilaçcı zenginse tüccar zenginse traktör bayiisi zenginse zirai alet bayiisi zenginse süt toplayan zenginse hayvancı ve çiftçi onlardan daha fakirse o sistem yanlıştır.Hodri meydan demeye gerek yok gerçekler ortada.

Arkadaş anlamıyorsun. Gübre ne zaman 3-4 katına satıldı? Geçen sene aldığın fiyati bilmiyor musun ? 2020 ekimde 2250 tl taban , 2021 subat ayında üre 3000 nitrat 2000 di. Aynı dönemde dolar kuru 7 civariydi. 2021 ekim ayında 4400 liraya taban gubresi aldik, dolar aynı dönemde 9 civariydi. Hani nerede 1000 dolara satıldı? Burada yalan attığım, yanlis söylediğim kısım var mi ? Kasım aralık itibariyle yükseldi , hem kur hem de dünyada gübre fiyatlarının artmasıyla. Burada yanlış olan kısım neresi ? Adamlar algı yapiyor, 10 aylik düşük olduğu dönemin ortalamasını alıyor ortalama düşsün diye , ve en yüksek kasim aralik dönemi yok.

Kolay mı çiftçilik zor mu bayiilik tüccarlık az mı kazanıyor çok mu kazanıyor bilmem , tarım ve hayvancılık sektöründe gübreci zenginse zirai ilaçcı zenginse tüccar zenginse traktör bayiisi zenginse zirai alet bayiisi zenginse süt toplayan zenginse hayvancı ve çiftçi onlardan daha fakirse o sistem yanlıştır.Hodri meydan demeye gerek yok gerçekler ortada.
Arkadaşım sorunun cevabı çok basit. Sizin şehre 100 tane ilacci, tüccar, traktor bayisi koy bir daha düşün sence zengin olur mu ? Her çiftçi 3-5 kişiden mal alir, malını onlara verirse, adamlar tekel oluyor ve doğal olarak çok kazanıyorlar. Burada herkes 1000 dekar arazi işlese, yine çok kazanır. Kısaca olay sürümden kazanmakla ilgili.

Arkadaşım sorunun cevabı çok basit. Sizin şehre 100 tane ilacci, tüccar, traktor bayisi koy bir daha düşün sence zengin olur mu ? Her çiftçi 3-5 kişiden mal alir, malını onlara verirse, adamlar tekel oluyor ve doğal olarak çok kazanıyorlar. Burada herkes 1000 dekar arazi işlese, yine çok kazanır. Kısaca olay sürümden kazanmakla ilgili.
Valla bizim köyde 6 ilaç bayiisi 5 bakkal var , söylediğin mantıkta gitsek bakkalın daha zengin olması gerekirken zirai ilaçcılar daha zengin .. ama sen haklısın boşver tartışmaya girmeye gerek yok çiftçiyi fazla uyandırmayalım düzende düzülende iyi ..

Dedigim o ki, saydigin isleri yapmak icin izin gerekmiyor, yapiversen...

Yabanci borsalarda , CBOT ( ABD), Mart basinda bugday alanin parasi uc misli oldu. Simdi koy cebine 50-100.000 git bankaya deki bana CBOT borsasindan bugday alin. Hemen yaparlar islemi. Umarim kazanirsin, ama soyleyeyim bir gun icinde %25 zarar etmek de var.

Herkes bildigini yaparsa, baskasinin kazancinda gozu olmazsa rahat ve huzurlu yasar.

Burada harmanda iyi kazandim diyeni bulamazsin. Kuraklik, mazot, gubre oldum bittim yazilir. Birkac mesaj sonrasina bak, ya ev yapti ya arabayi yeniledi ya ekipman aldi ya da koyun duve falan aldi. Ne aldiysa Allah bereketini versin. Anlamadigim o para piyangodan degil ziraatten geldiyse neden oldum bittim edebiyati yapiliyor. Ciftcilik her is gibi zor, Allah bol helal kazanc versin , gozu olanin gozu ciksin derler ya , iste oyle.

Başkasının kazancında gözümüz yok ama çiftçi birgün çok kazanırsa bilinkü devlette vatandaşta tepesine biner , o günde umarım bana dediğin gibi çiftçiye çok kazanıyo diyenlere çiftçilik yapın dersin , çünkü artık çiftçi çok kazanacak .. etrafıma bakıyorum kimse malını ucuza satmıyor deposuna koyuyor ..

Valla bizim köyde 6 ilaç bayiisi 5 bakkal var , söylediğin mantıkta gitsek bakkalın daha zengin olması gerekirken zirai ilaçcılar daha zengin .. ama sen haklısın boşver tartışmaya girmeye gerek yok çiftçiyi fazla uyandırmayalım düzende düzülende iyi ..
Arkadaşım benim mantıkla gidelim, aç bakalım üç harfli marketler gibi ilaç bayi, bakalim ilaç bayileri ne kazanıyor? Kazanamaz di mi ? 3 harfli daha ucuza mal veren her şehirde en az 500 tane üç harfli market varken bakkal tabiki de kazanamaz. Kendi verdiğin örnek bile hatalı. Yani bakkalın neden kazanamadigini bilmiyorsan Türkiye de yaşamıyorsun demektir.

Burada ki bir çok kişi birden çok iş yapıyor. Kimi fabrikada çalışıyor, kimi ticaretle uğraşıyor, kimi devlette memur. Çiftçilik demek ki yetmiyor. Yetse kimse 5-10 bin para için yırtınmazdı.

Gübreyi ben 4400'den almadım. 8500 civarıydı kasım ayında. Şimdi hesabı 4400'den yaparsan sen haklısın. ne olacak 1600 lira zamlandı dersin. Benim gibi 1 kaç ay önce alamayanlar gübre 3 katına çıktı der masraf çok der size vız gelir. Ben ekim sezonunda ki gübre fiyatına bakarım siz ihtiyaç olmayan aylardaki düşük fiyatı örnek verirsiniz. Çiftçinin kaçında nakit var? kaçı fiyatlar düşükken alıyor? Yok denecek kadar az. Çiftçinin parası olsaydı sağda solda ek iş yapmak için koşturmazdı, kendimizden pay biçelim. Bırak bakalım diğer işleri, Çiftçilik para kazandırıyor mu? Hasat zamanı satsaydın TMO'ya 2,25'ten bakalım para kazanıyor muydun?

B
Başkasının kazancında gözümüz yok ama çiftçi birgün çok kazanırsa bilinkü devlette vatandaşta tepesine biner , o günde umarım bana dediğin gibi çiftçiye çok kazanıyo diyenlere çiftçilik yapın dersin , çünkü artık çiftçi çok kazanacak .. etrafıma bakıyorum kimse malını ucuza satmıyor deposuna koyuyor ..
Bravo , demekki ciftci finansmani , iktisadi ogrendi. Dogrusu bu. Bir de birlesebilse, kooperatif kurabilse ozaman tam kazanacak.

Burada ki bir çok kişi birden çok iş yapıyor. Kimi fabrikada çalışıyor, kimi ticaretle uğraşıyor, kimi devlette memur. Çiftçilik demek ki yetmiyor. Yetse kimse 5-10 bin para için yırtınmazdı.

Gübreyi ben 4400'den almadım. 8500 civarıydı kasım ayında. Şimdi hesabı 4400'den yaparsan sen haklısın. ne olacak 1600 lira zamlandı dersin. Benim gibi 1 kaç ay önce alamayanlar gübre 3 katına çıktı der masraf çok der size vız gelir. Ben ekim sezonunda ki gübre fiyatına bakarım siz ihtiyaç olmayan aylardaki düşük fiyatı örnek verirsiniz. Çiftçinin kaçında nakit var? kaçı fiyatlar düşükken alıyor? Yok denecek kadar az. Çiftçinin parası olsaydı sağda solda ek iş yapmak için koşturmazdı, kendimizden pay biçelim. Bırak bakalım diğer işleri, Çiftçilik para kazandırıyor mu? Hasat zamanı satsaydın TMO'ya 2,25'ten bakalım para kazanıyor muydun?
Tamam işte aynı şeyi konuşuyoruz. Geçen sene ocak itibariyle ure atmaya başladık, fiyati 3000 di. Bu sene ekim sonunda ekmeye başladık taban gubresi 4400 du. Burada da herkes o dönem için bu fiyatlardan taban gubresi aldı. Zaten kasim aralik ayi itibariyle dünya piyasalarında dolar olarak arttı diyorum. Ekim ayında ekmeye başlıyoruz. Ekim ayında aldik diyorum öyle 6 ay önce de değil sezonda aldik.
Benim lafım gübre ucuz vs değil. Gübre fiyati bugünkü piyasada normal. Ucuz olan buğdayın fiyati. Gübre neden bu fiyatta, fahis satis yok kısmını açıkladım zaten.
Şurada herkes büyük çiftçi olsa zaten tek meslek olarak yapar ve iyi kazanır. 100-200 dekari senede 4 hafta çalışsan yeter. E geri kalan süre de istediğini yapmakta özgürsün. İster daha çok kazanmak için calismak istersin, ister gecimine destek olsun diye başka işte çalışmak istersin. 100-200 dekardan da milyon beklemiyoruz zaten.

Arkadaş anlamıyorsun. Gübre ne zaman 3-4 katına satıldı? Geçen sene aldığın fiyati bilmiyor musun ? 2020 ekimde 2250 tl taban , 2021 subat ayında üre 3000 nitrat 2000 di. Aynı dönemde dolar kuru 7 civariydi. 2021 ekim ayında 4400 liraya taban gubresi aldik, dolar aynı dönemde 9 civariydi. Hani nerede 1000 dolara satıldı? Burada yalan attığım, yanlis söylediğim kısım var mi ? Kasım aralık itibariyle yükseldi , hem kur hem de dünyada gübre fiyatlarının artmasıyla. Burada yanlış olan kısım neresi ? Adamlar algı yapiyor, 10 aylik düşük olduğu dönemin ortalamasını alıyor ortalama düşsün diye , ve en yüksek kasim aralik dönemi yok.
Sen hangi hesabı, nasıl yapıyorsun bilmiyorum ama,
geçen sene (2021 Mart) 26 can 95 tl ye alındı, bu sene (022 Mart) 275 tl ye alındı. Nisanda(2022) alsaydım 7000-7500tl ye alacaktım. Şu an fiyattan haberim yok.

95 tl nin 3 katı= 285 tl
Köyümde 50kğ 26 gübreyi 385 tl ye alanda var 410 tl ye alanda.

Sen hangi hesabı, nasıl yapıyorsun bilmiyorum ama,
geçen sene (2021 Mart) 26 can 95 tl ye alındı, bu sene (022 Mart) 275 tl ye alındı. Nisanda(2022) alsaydım 7000-7500tl ye alacaktım. Şu an fiyattan haberim yok.

95 tl nin 3 katı= 285 tl
Köyümde 50kğ 26 gübreyi 385 tl ye alanda var 410 tl ye alanda.
Aynı hesabı yapıyoruz geçen sene canı 100 e aldim. Bu sene de 380 e aldim. Geçen sene mart 2021 kur ne kadar bu sene ne kadar ? Uzerine bir de o dönem mazot ne kadar bugün ne kadar (nakliye) ? Üzerine TL enflasyonu koy 1 yıllık. Uzerine dükkan kirasi işçi parasi aklına gelecek herseyi ekle. Dolar hesabi daha kolay yapılıyor.
Fahis fiyata satiliyor denilmesi yanlış diyorum. Yoksa gubre tabiki de dünya piyasalarinda pahalı.

Aynı hesabı yapıyoruz geçen sene canı 100 e aldim. Bu sene de 380 e aldim. Geçen sene mart 2021 kur ne kadar bu sene ne kadar ? Uzerine bir de o dönem mazot ne kadar bugün ne kadar (nakliye) ? Üzerine TL enflasyonu koy 1 yıllık. Uzerine dükkan kirasi işçi parasi aklına gelecek herseyi ekle. Dolar hesabi daha kolay yapılıyor.
Buraya kadar o zaman sorun yok. Hem fikiriz.
Fahis fiyata satiliyor denilmesi yanlış diyorum.
Bu da doğru gibi ama. İnsanların korkusu şu tarladaki yada eldeki üründe girdiler kadar artmazsa o zaman ne olur. İşte bu insanları korkutuyor.
Yoksa gubre tabiki de dünya piyasalarinda pahalı.
Biz de sorun şu.
Ben fındık üreticisiyim. İtalyada fındığın kilosu 3,17 euro iken bizde şu an 2,33 $ ben daha az kazanarak İtalyan çiftçisi ile rekabet etmeye çalışıyorum.
Ayrıca devlet orada çiftçilere mazot, gübre ,ekipman gibi konularda destekler, hibeler vererek çiftçiliğin devam etmesi konusunda üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Ben 21 dönüm yere (21000 metre kare) 538 tl mazot ve gübre desteği aldım.
Bugün köye giderken 4 kola şişesi benzin (10 litre gibi) aldım 223 tl verdim. Sabahtan akşama kadar tırpan yaptık ve bitti.

Eğer girdilerde dünyayı baz alıyorsak, alacaksak; ürünün ederinde de dünyayı örnek yada baz almalıyız. Problem bence bu...