Aynı hesabı yapıyoruz geçen sene canı 100 e aldim. Bu sene de 380 e aldim. Geçen sene mart 2021 kur ne kadar bu sene ne kadar ? Uzerine bir de o dönem mazot ne kadar bugün ne kadar (nakliye) ? Üzerine TL enflasyonu koy 1 yıllık. Uzerine dükkan kirasi işçi parasi aklına gelecek herseyi ekle. Dolar hesabi daha kolay yapılıyor.
Fahis fiyata satiliyor denilmesi yanlış diyorum. Yoksa gubre tabiki de dünya piyasalarinda pahalı.
Fahiş fiyat dememizin sebebi onların dünya piyasasından satmaları için değil ki. Tamam dünya piyasa fiyatın alıp satsalar bişey deöeyeceğim de TÜİK verileriyle geçen sene ortalama 344 dolara gübreyi ithal etmiş adamlar 1000 dolara satmış bir kaç ay sonra. Burada %200 kar koymuş. Bu farkı çiftçiye yansıtmışlar. Ben buna kızıyorum. Al Ummandan döşe millete, Almanya fiyatına.
Hindistan gübre fiyatlarının yarısını kendisi karşıladı bu sene, bizde ise 3 katı fiyatı yaşadık. Birçok insan ya az gübreyle ekim yaptı, ya gübresiz ekim yaptı. Gübre kullanım rakamından ortaya çıkıyor bu. Ama Gübre şirketleri müthiş kar etti. Kar payı bile vermediler, nedenmiş biliyor musunuz? Geçen senelerin zararını çıkarıyorlarmış. Geçen senelerin acısını çıkaran sözde çiftçi kuruluşu Gübre şirketlerim var. Kimden çıkarıyor bunun acısını çiftçiden. Karamizah. Ben buna Fahiş kar derim size normal gelsede ben bunu normal kabul edemem.
Bu sene çiftçiyi bu kadar masrafa sokan kar üstüne kar açıklayan Gübre firmaları, gelecek kışa ekmeğin pahalı olmasında 1 numarılı sorumludur gözümde. 230'a aldığı gübreyi 300'e 500'e aldığı gübreyi 600'e verselerdi, hem rekolte fazla olurdu herkes gübre atardı, hemde buğday fiyatları bir kaç lira daha düşüğe gelirdi.