"Ödeme: Ürün teslimi sonrası ton başına 3.000 TL avans bedeli 2 iş günü içerisinde çiftçinin tanımlı banka hesabına havale edilecektir. Geri kalan bakiye, Temmuz 2022 Edirne Ticaret Borsası aylık buğday işlem ortalama kapanış fiyatı baz alınarak hesaplanacaktır. Nihai fiyatın belirlenmesinde, kantar teslim sırasında yapılan ekspertiz analiz sonuçları ve ilan edilen iskonto oranları kullanılacaktır. Bakiye ödeme, 15 Ağustos 2022 tarihinde çiftçinin tanımlı hesabına havale edilecektir."
Edirne Ticaret Borsasının temmuz ayı buğday fiyat ortalaması örneğin 9,50 lira oldu.
İBB 15 ağustosta 9,50'den paraları yatırdı.
TMO bu süreçte İBB'nin alacağı buğdayı 4,50'den veriyor. Yani ton başı 5000 lira zarar var.
200 bin ton alım yapılırsa 1 milyar lira Kamu Zararı oluşacak.
Sırf TMO'dan alım yapılmadığı için.
Hem pahalıya buğday alıp, hem ucuza ekmek satarak kamu zararı daha da artacak.
Bu kamu zararı İBB ve İBB'ye buğday dökenden tahsil edilir mi? Bunun hesabını yapın sonra konuşun.
Kol gibi ödeme emirleriyle karşılaşırsanız sonra buralarda ağlamayın.
Sadece merak ediyorum, İBB nin buğday alacak olması neden bu kadar seni rahatsız etti ki ?
Bu konu ile ilgili yazdıklarının tamamını okudum anlamaya çalışıyorum. Belediyelerin görevleri arasında şehrin ekonomik olarak kalkınmalarına yardımcı olmakta vardır. Bu açıdan baktığımızda çiftçiyi desteklemesi gayet güzel.
Ayrıca denetim derken her belediye, her kurum denetimden geçmeli. İki yılda bir kaldırım değiştiren belediyeler, dinazorpark yapan belediyeler, kaçak yapılaşmaya izin veren belediyeler vb.
Kol gibi ödemeyle karşılaşırsa belediye karşılaşır, çiftçiye bir şey olmaz.
Ayrıca TMO da göz göre göre zarar yapmamalı, aldığın ürünü ya değerinde al-sat yada bu alım-satım işlerine hiç bulaşmamalı diyeceğim kiii bizde kooperatifleşme tam olarak olmadığı için bu durum daha kötü, tamamen tüccarın kucağına atar seni.
Aslında bütün mesele alım gücünde. Alım gücü yüksek olsa TMO zararına uncuya buğday satmaz. Ama alım gücünü düzeltme yerine Ali-Cengiz oyunlarının peşindeyiz. bazen farkında olmadan gerçekler yöneticilerin ağzından çıkıveriyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonu düşürmek için sert tedbirler almak yerine büyümeyi tercih ettik. Dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor"
Fakir ne yaparsa yapsın yeter ki zengin kazansın. Mottomuz bu...