Size 1 iyi haber vereyim. Daha doğrusu bir hesap yapalım.
20 milyon ton buğday iç tüketim için gerekli. 10 milyon ton buğday ithal edip un makarna olarak ihraç ediyorduk.
Rusya en çok buğday aldığımız ülkeydi, un işine girdi artık ben yapacağım diyor, kurduğu fabrikalar için stok biriktirecek.
Bizim un, makarna fabrikalarımız buğday ithalatı yapmadan ihracat yapamıyor yasaklanmıştı çünkü içerdeki buğday makarna yapılıp dışa satılsa bize yetmeyecek. Gelelim bam teline.
Rusya kurduğu
Avrasya Ekonomik Birliği(EAEU) ülkeleri dışına buğday ihracatını durdurdu.
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-60746247
Yani bu sene 10 milyon ton buğday ihtiyacı var fabrikların, un ve makarna ihracatı yapmak için.
Rusya diyor ki artık ben üretip satacağım, Türkiye gibi EAEU üyesi olmayan ülkelere de buğday satmayacağım. Hatta EAEU ülkelerinin dahi ihracatını kısıtlamaya başlayacağım. Bizim Makarna fabrikalarını ayakta tutmak için en azından bir kaç milyon ton içerden buğday alım yapmaları sağlanacaktır yasak mecburen kaldırılacaktır. Yoksa bu sektör tamamen Rusya'ya kaptırılacak. En önemli ihracat gelirimiz yok olacak.
Şimdi bu kadar buğdaya ihtiyaç varken, dışardan getirme imkanı kalmamışken, buğday fiyatlarını tutmak mümkün olur mu? Hesap basit.