2022 TMO’nun hububat alım fiyatları

Tuccarin bugday ve arpa depolayip satmasina sinirlama ve ceza gelebilir.
Tüccara gelmez o ceza gelirse çiftçiye gelir , aydında lisanslı depo buğday almıyor,tariş komik bi fiyata mal almaya çalışıyor,tüccar daha yukarı fiyattan ne varsa topluyor.Resmen ölümü gösterip sıtmaya razı edecekler.Bu sene lisanslı depolarada güvenilmez.

• Beğen
Tepkiler: ziyaretci87
Tuccarin bugday ve arpa depolayip satmasina sinirlama ve ceza gelebilir.
Kim alım satım yapacak o zaman?
TMO'mu tek yetkili olacak. Diyelim öyle oldu 1 sene tuttum ürünü depoda zorla mı alacaklar çiftçiyede mi ceza kesilecek? Diyelim hayvancılığa girmeyi planlıyorum. Ne diyecek önce TMO 'ya sat sonra alırsın mı diyecekler? Fabrikalarında stoklarına ceza mı kesecekler? Kolay mı o işler?

Fiyatlar tüm tüccarlarda 7.3-7.5 arası zaten . İç anadolu ve trakya başladığında 8 i geçer.Bu yıl geçmiş yılların aksine biçildikçe artan bi piyasa mevcut.
Benim kendi düşüncem eskisi gibi biçer bicmez piyasaya mal verilmiyor , mal almak isteyenler de piyasadan toplamak istiyor yukselecegini bildiğini için bu yüzden eski yillardaki gibi hasat zamanı arz talep dengesizligi yok

Tmo fiyat regulasyonu açıklamış 4.5 lira felan diye duydum değirmenlere bu fiyattan verecekmiş demekki hedef 5 liraya bizden almak anlaşıldı batacağız 😢😢😢
Abi can sıkmaya gerek yok. Zaten fırıncı için ucuz un sistemi işletildi işletilecek çok büyük sorun değil. Hatta halk için olumlu bile. TMO unu piyasanın yarı fiyatına veriyordu fırıncıya. 450'lik un çuvalı 220'ydi.

4,5 fiyat duyduysanız, 9 lira ve üstü fiyat açıklanma durumu söz konusu olabilir.

Hem buğday 1 yılda 2 katına çıktı hem dolar kuru 2 katına. Yani 4 katı vermeleri zaten normal. Geçen seneki 2,25 fiyatın 4 katı bu seneki 9 liraya denk geliyor. Masraflarda 4 kata çıktı şimdilik. Çiftçiden 9'a alıp fırıncıya 4,5'a vermesi sıkıntı değil.

• Beğen
Tepkiler: çiftcigardo
Size 1 iyi haber vereyim. Daha doğrusu bir hesap yapalım.

20 milyon ton buğday iç tüketim için gerekli. 10 milyon ton buğday ithal edip un makarna olarak ihraç ediyorduk.

Rusya en çok buğday aldığımız ülkeydi, un işine girdi artık ben yapacağım diyor, kurduğu fabrikalar için stok biriktirecek.

Bizim un, makarna fabrikalarımız buğday ithalatı yapmadan ihracat yapamıyor yasaklanmıştı çünkü içerdeki buğday makarna yapılıp dışa satılsa bize yetmeyecek. Gelelim bam teline.

Rusya kurduğu Avrasya Ekonomik Birliği(EAEU) ülkeleri dışına buğday ihracatını durdurdu. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-60746247

Yani bu sene 10 milyon ton buğday ihtiyacı var fabrikların, un ve makarna ihracatı yapmak için.

Rusya diyor ki artık ben üretip satacağım, Türkiye gibi EAEU üyesi olmayan ülkelere de buğday satmayacağım. Hatta EAEU ülkelerinin dahi ihracatını kısıtlamaya başlayacağım. Bizim Makarna fabrikalarını ayakta tutmak için en azından bir kaç milyon ton içerden buğday alım yapmaları sağlanacaktır yasak mecburen kaldırılacaktır. Yoksa bu sektör tamamen Rusya'ya kaptırılacak. En önemli ihracat gelirimiz yok olacak.

Şimdi bu kadar buğdaya ihtiyaç varken, dışardan getirme imkanı kalmamışken, buğday fiyatlarını tutmak mümkün olur mu? Hesap basit.

Size 1 iyi haber vereyim. Daha doğrusu bir hesap yapalım.

20 milyon ton buğday iç tüketim için gerekli. 10 milyon ton buğday ithal edip un makarna olarak ihraç ediyorduk.

Rusya en çok buğday aldığımız ülkeydi, un işine girdi artık ben yapacağım diyor, kurduğu fabrikalar için stok biriktirecek.

Bizim un, makarna fabrikalarımız buğday ithalatı yapmadan ihracat yapamıyor yasaklanmıştı çünkü içerdeki buğday makarna yapılıp dışa satılsa bize yetmeyecek. Gelelim bam teline.

Rusya kurduğu Avrasya Ekonomik Birliği(EAEU) ülkeleri dışına buğday ihracatını durdurdu. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-60746247

Yani bu sene 10 milyon ton buğday ihtiyacı var fabrikların, un ve makarna ihracatı yapmak için.

Rusya diyor ki artık ben üretip satacağım, Türkiye gibi EAEU üyesi olmayan ülkelere de buğday satmayacağım. Hatta EAEU ülkelerinin dahi ihracatını kısıtlamaya başlayacağım. Bizim Makarna fabrikalarını ayakta tutmak için en azından bir kaç milyon ton içerden buğday alım yapmaları sağlanacaktır yasak mecburen kaldırılacaktır. Yoksa bu sektör tamamen Rusya'ya kaptırılacak. En önemli ihracat gelirimiz yok olacak.

Şimdi bu kadar buğdaya ihtiyaç varken, dışardan getirme imkanı kalmamışken, buğday fiyatlarını tutmak mümkün olur mu? Hesap basit.
makarnalık buğday eken bir kardeşiniz olarak sevinmedim değil :) geçen gün tarlayı pullukla sürerken döner kulak pulluğum civata kesti (2 tane) dedim gideyim şunu yaptırayım. sanayiye gittim parçacıdan aynı civatadan dedim yedeği de olsun 2 tane pulluğa takmak için 8 tane de yedek aldım. 380 tl deyince dedim anasını satayım biz bu işten nasıl çıkacağız. civata bile böyle pahalıyken ucuza mal satılacağını hiç düşünmüyorum. TMO hersene düşük açıklar ama piyasayı belirleyemez..

Arkadaşlar TMO istediğini yapabilir,yaptığı kendisini bağlar.Kesinlikle Eylül Ekim aylarını görmeden hububat satımı yapmayın yaptırmayın. Şu fiyatı bu fiyatı bekleyin diyemeyiz,keza bunca maliyetin altında kıvranan çiftçimizin öyle çok uzun süre bekleyecek hali de yok zaten.

Ama hasattan sonra en az 2 ay satış yapmayın,fiyat biraz otursun.Temmuz ayı dış borç ödemeleri geçsin, dolar kurunu bir görelim,kur korumalı denen soygun bir patlasın sonra satış yapılabilir.

Adana da 7000tl bugday bu fiyatttan asagiya dusmezse, devlet bu fiyatin altinda aciklayamaz gibi görünüyor
Tüccarlara ucuza mal kaptirmayalim yeter ki

Resimler ve ekler

• Screenshot_20220602-105636_Chrome.jpg
    Screenshot_20220602-105636_Chrome.jpg
    85.6 KB · Görüntüleme: 41