Bu konu forumda epey tartışıldı.Fehim bey değerli yorumlar yaptı.Hukukçu forumdaşlarımızın olmasıda bizim için büyük kazanç.
İki üst ve bir üst soyla ilgili olarak yıllardır bu işlerin içindeyim.Bölgemdeki yeter gelirli tarım arazisi şartına biraz fazlasıyla kişisel olarak sahibim.
Bu konuyu ilgilendiren son yıllara ait üç hukuki metin var.
1- 3.7.2005 tarih ve 5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu
2-Bu kanunda değişiklik yapan 15.05.2014 tarihli ve 6537 sayılı kanun
3- 31.12.2014 tarihli ve 6537 sayılı kanunun hükümlerinin nasıl uygulanacağını gösteren yönetmelik.
Tarımla ilgilenen, arazi sahibi olan veya niyetlenen herkesin 2.ve 3.maddedeki metinleri okumalarını,incelemelerini hatta benim gibi kağıda yazdırıp el altında bulundurmalarını,yeter gelirli tarım arazisi konusunu iyi anlamalarını öneririm.
6537 sayılı kanun madde 4:asgari tarım arazisi büyüklüğü 2 hektarın (20 dekar)altında belirlenemez,bu büyüklüğün altında hisselendirilemez,ifraz edilemez,pay ve paydaş adedi artırılamaz.
Komşumuz yıllar önce köyde eve bitişik ve içinde bizim 500 m2 hissemiz olan 8000 m2 lik araziyi sözle aldı.Tapuyu almadı.6537 çıktıktan sonra tapu almak için tapu dairesine gittiğinde aldığı cevap şu:
''Bu satış ancak diğer hissedara (yani 500 m2 yeri olana) yapılabilir,size yapılamaz.Diğer hissedar size satana hissesini devrederse oda toplamını size satabilir''.Bende hissemi satmadığıma göre üzerinde ahırları ve kurulu düzeni olmasına rağmen komşum tapuyu alamıyor.Toplulaştırmaya konu olan arazilerde ortaklığın giderilmesi davası da açılamıyor.
Yirmi dekar üzerinde pay alımlarında diğer hissedarın önalım hakkını maddi yönden kesebilmek için fazla vergiyi göze alarak yüksek rakamlar bildiriliyor ama eğer isterse ve huzursuzluk çıkmayacaksa diğer hissedar aynı parayı yatırır ve araziyi alır.20 dekarın altındaki hisse satışları üçüncü kişilere zaten yapılamıyor.
Hissedarlığın cebri yollarla sağlanması çok ilginç.Hukukçuların olduğu bir yerde bu konuda yazmam
abes olur ama kendimce gerekli çıkarımları yaptım.