Peki siz sıfırdan başlamak isteyen birine ne yapmayı ne yetiştirmeyi neyi nasıl yapmayı yani kısacası biraz zor soru oldu ama siz 0 dan meyveciliğe nasıl başlamayı önerirsiniz ?
Tolga kardeşim ofas kardeşimin dediklerini iyi değerlendir. Çok güzel bilgiler vermiş, fakat ceviz konusundaki uyarılarına kısmen katılıyorum. Seni, bir ceviz türünde uyarmış, bu da güzel ceviz konusunda ben de uyardım galiba. Tv reklamlarında çok yalan söyleniyor. Fakat, cevizin birçok türü var. İşini düzgün yapan firmalar da var. Ceviz dikeceksen Selami Bayrak beyin kitabını al oku dikmeden önce. Şimdi sorularından anladığım kadarıyla, kafan karışık gibi geldi bana hem âİç Anadolu Yıllık yağış 400mm -450 mm arası yerlerde hangi meyve ağaçlarını önerebilirsiniz ?â diye soruyorsun. Hem de âmemleketten Balıkesirden yani bir tarla alıp ya da Aydından vb alıp oralara kurmak mıâ diye soruyorsun. Şimdi bu iki soruyu sorduğun vakit her şey değişir. Bütün cevaplar altüst olur. Zaten forumdaki arkadaşlar çok güzel bilgiler vermişler. Çiftçilik gerçekten bedenen zor ve riskli bir iştir. Bunun için tarımda zarar edip, ya da kazanamayıp asgari ücretli, ya da sabit gelirli işlere göçen çok olmuştur. Senin gibi gençlerin, tarıma hevesinin kırılmasını istemeyiz. Anladığım kadarıyla çok gençsin, bu işleri yapmak istiyorsun. Anladıklarımı yazayım yanlış anladıklarım varsa mesajınla düzelt.
1. Ankarada yaşıyorsun. 2. Meslek seçme aşamasındasın. 3. Balıkesirlisin. 4. Çiftçiliği nerede yapma konusunda kararsızsın. 5. Sermayen yok ama büyüklerinin sana vereceği 100 bin lira civarında nakit ya da ev gibi bir sermaye var. 6. Meyvecilik konusunda kendine daha çok güveniyorsun ama net karar vermemişsin. 6. Ofas kardeşim seni Ankarada çiftçilik yapacak diye bilgilendiriyor. 7. Çok para kazanmak da istiyorsun 8. İhracatı çok kolay zannediyorsun. 9. İlerde üretip, ürettiklerinle ihracatçı olmayı da düşünüyorsun. 10. Ziraat mühendisi olmayı düşünüyorsun.
Şimdi hem çiftçi hem rehber öğretmen olan bir büyüğünden bazı tavsiyelerï
1.Askerlik yaptın mı bilmiyorum. Askerlik insanı olgunlaştırır. Meyveleri diktin diyelim sen askerdeyken kim bakacak? Fidanlar senin çocuğundur. Hiçbir bakıcı başkasının çocuğuna kendi çocuğu gibi bakmaz.
2.Evli misin bilmiyorum. Eşin sen bahçeye gitmek istediğinde gelecek mi? Gelen biriyle evli olmalısın. Hayvancılık yaparsan hayvanları seven, kokusuna katlanan biriyle evli olmalısın. Ve süt hayvanı ya da küçükbaş ise tatil yapmayı çok düşünmemelisin.
3. Tarımın bir çok dalı var. Dünyada Tarımın dallarından bir tarım ekonomistinin söylediğine göre en karlı ikisi, kesme çiçekçilik ve hayvancılık. Ama ikisi de çok zor. Bunlarda da batan çoktur.
4. Önce nerede yaşayacağına karar ver. Ankarayı terk edebilir misin? Uzun süre arkadaşlarından ve çevrenden ayrılabilir misin?
6. Şehrin neresinde yaşıyorsun. Kenarda bir yerde yaşıyorsan, muşmula (döngel) hünnap, karadut gibi bir fidan alıp hemen dik. Merkezde yaşıyorsan balkonda bir saksıda yeşil soğan, maydanoz, acı biber gibi bitkiler yetiştirip bunları kahvaltıda ye.
7. Paranı yatırım yapıp çarçur etme. Çok küçük minyatür başla. Ya da başlamadan önce ankaraya yakın trakkulüp üyelerinin işlerinde çalışmayı teklif et. Hangi meyveyi üreteceksen, o meyvenin üretiminde bulun. Ankara Hititlerin hüküm sürdüğü bir yer. Tarih boyunca Burada daha çok tahıllar vardır. Halen tahıl ekimi yapılır. Bu tesadüf mü sence? Aydın ege zeytin üzüm incir diyarıdır Tarih boyunca. Ayaşın domatesi Beypazarının havucu meşhurdur. Nallıhan daha uzak ve farklı bitkilerin yetiştiği yerdir. Buralara gidip çiftçilerle tanışıp onlarla çalış yatırım yapmadan önce. Ama sakın paranın tamamıyla veya borçla giriş yapma işlere. Senin şevkini kaybetmek istemeyiz.
8. Hayvancılık konusunda, trakkulüp üyesi hacimmet kardeşime danış.
9. meyveciliğe kara verirsen ayrıca tavsiyelerim olacak.