Ynt: Tarıma Başlarken Hangi Ürün?
Bu yaz köydeki ve çevredeki bütün hasatlara katılıp, bilgi edinmeye çalışacağım. Toprak yapısından, ürün kalitesine kadar ince kayıt tutacağım. Bu yaz ekim yapmayı planlıyorum. Sadece alacağım ekipmanlar yanıma kar kalacak amorti ederse. Zaten başka işte çalışacağım için bu 50 dönümden kazanacaklarım ekipman almaya ve tarla almaya gidecek. Tecrübe de yanıma kar kalacak. 4-5 senede tarlayı çoğaltabileceğim kadar çoğaltacağım, tabi ekipmanları tamamladıktan sonra. Başlangıç için traktör ve kritik bir kaç ekipmanı alacağım. 30000 tl buna ayırdığım bütçe.
Tecrübem olmadığı için sermayeyi riske etmek istemiyorum. Ben sermayeyi koruyacağım, sermaye de beni koruyacak. Yaşım daha genç, 4-5 seneyi kayıp olarak görmüyorum. Bu sebeple bu süre zarfında ekipmanları fulleyip, alabileceğim kadar tarla almak istiyorum.
Su durumu sıkıntı. Hiç sulu tarım yapan yok. Ben su getirmeye çalışacağım ama ilk sene biraz zor.
Ceviz ve badem işine girenler var çevremde. Ben ufak çaplı bahçe yapacağım. Ancak bu tarlaları ileride hayvancılıkta yem bitkisi yetiştirmek için kullanacağım için ağaç dikmeyi düşünmüyorum.