Meyveciliğe 10 farklı destek…

Meyveciliğe 10 farklı destek…
Kayıt : 9 Ekim 2014
Yazan : Ali Ekber Yıldırım

Son yıllarda en fazla yatırım yapılan alanlardan birisi meyvecilik. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre toplam tarım alanları içerisinde meyveciliğin payı artıyor.

Ülkenin değişik bölgelerinde bir çok meyvecilik yatırımı yapılıyor. Tarım sektörüne dışarıdan giren girişimcilerin kurduğu yeni meyvecilik tesislerinin yanı sıra mevcut meyve bahçeleri de yenileniyor

Meyvecilik yatırımların artmasında devletin verdiği desteklerin önemli rolü var.

Devletin meyveciliğe verdiği destekler özetle şöyle:
1- Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıtlı meyve üreticilerine 2014 üretim yılı için dekara 4.6 lira mazot,6 lira gübre desteği sağlanıyor.Ayrıca dekar başına 2.5 lira da toprak analizi desteği veriliyor.

2-Yurt içinde üretilip sertifikalandırılan fidan,çilek fidesi ve standart fidan kullanan Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere, bodur meyve fidan türleri ile bahçe tesisinde standart fidan kullananlara dekar başına 150 lira, sertifikalı fidan kullananlara 350 lira destek ödemesi yapılıyor. Yarı bodur meyve fidan türleri ile bahçe tesisinde ise standart fide için dekar başına 150 lira, sertifikalı yarı bodur fidanla bahçe tesisine dekara 300 lira destek sağlanıyor.

3-Bağ ve diğer meyve standart fidanları ile bahçe tesisine dekara 100 lira, sertifikalı fidan için 230 lira destek veriliyor.

4-Zeytinde yağlık çeşitlerle bahçe tesisinde standart fidan için dekara 50 lira, sertifikalı fidan için 100 lira destek sağlanıyor.

5-Aşılama ile çeşit değiştiren üreticilere sertifikalı çeşitler için dekara 250 lira destek verilirken, virüsten ari fidanlara ilave olarak standart fidan için dekara 50, sertifikalı fidan için 100 lira destek var.

6-Sertifikalı çilek fidesi için ise dekara 300 lira destek ödeniyor.

7-Standart Antep fıstığı anacı ile meyve bahçesi tesis edenlere dekara 100 lira, sertifikalı Antep fıstığı anacı ile bahçe tesisine dekar başına 230 lira ödeme yapılıyor.

8-Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olarak organik meyve üretimi yapan üreticilere dekara 70 lira destek ödenirken, iyi tarım uygulamaları ile üretim yapanlara dekara 50 lira ödeme yapılıyor.

9-Yatırımcıların istenilen koşulları yerine getirmeleri koşulu ile Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla yurt içi sertifikalı fidan üretimi konusunda 10 milyon liraya kadar yüzde 100 faiz indirimli ve yurt içi sertifikalı fidan kullanımı ile iyi tarım/organik tarım konularında 5 milyon liraya kadar yüzde 50 faiz indirimli işletme ve yatırım kredisi veriliyor. Yatırım kredisi yeni yapılacak yatırımların yanı sıra satın alınacak meyve bahçesini de kapsıyor.

10-Ayrıca Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı(IPARD) kapsamında Meyvelerin işlenmesi ve pazarlaması kapsamında gerekli koşulları yerine getirmek şartıyla 42 ilde yapılacak yatırımlarda en az 50 bin Avro,en çok 1 milyon 250 bin Avro hibe desteği sağlanıyor.

Bu desteklerin yanı sıra ihracatta Destekleme Fiyat İstikrar Fonu kaynağından ürün bazında ihracat iadesi ödenirken, Tarsim kapsamında sigorta yaptıranlara devlet poliçe tutarının yüzde 50′sini karşılıyor. Daha önce sigorta kapsamında olmayan don ve dolu riski de sigorta kapsamına alındı. Üreticiler don ve dolu riskine karşı sigorta yaptırdığında poliçe tutarının yarısını devlet ödüyor.
 

Benzer Konular