Günün İşinden Bir Fotoğraf ve Yorum

Dün rotil+merdane girdiğim parçada merdane toplama yapmıştı
Sabah tırmık+merdane geldim, yağmur atmaya başlayınca yarış yarış bitirip çıktım
Şükür yağış geldi, arazinin hararetini aldı
Gazlayınca mazotu içti namussuz ama değdi
Her sene gübreyi saçıp aysan arkasına tırmık+merdaneyle tohum yatağı hazırlardım
Bu sene tesviye kaçmasın diye gübreyi mibzerle verip bi tırmık+merdaneyle ekime gireceğim
Gereğini yapalım, biz topraktan utanasıya toprak bizden utansın
Hayırlısı neyse o olsun

Resimler ve ekler

• IMG_20230305_121458.jpg
    IMG_20230305_121458.jpg
    341.3 KB · Görüntüleme: 95
  • IMG_20230305_121650.jpg
    IMG_20230305_121650.jpg
    241.9 KB · Görüntüleme: 82
  • IMG_20230305_121511.jpg
    IMG_20230305_121511.jpg
    560.9 KB · Görüntüleme: 73
  • IMG_20230305_133525.jpg
    IMG_20230305_133525.jpg
    361.5 KB · Görüntüleme: 87
Çarşamba günü 35 likle yağmur öncesi buğdaylara 15 kg üre atıyordum , bi 30 dönüm attım ki tarladan tarlaya geçerken hidrolik kol civata geçen yerden kırıldı iş yarım kaldı . Üstüne düne kadar yağmur yağınca tarlalara traktörle giremedim dün ve bugun kalan 30 dönümü elle attım , zor oldu ama temiz oldu son tarlayı atarkende tekrar yoğun bir yağış başladı umarım kayıp olmaz güzel fayda eder . Bu kış çok kar yağmadı gece don gündüz açıl buğdaylar iyi durumda değil güzel bir kardeşlemeye ihtiyacımız var

Resimler ve ekler

• C4D4D33A-1CDA-4C8B-91B0-111B8DE26063.jpeg
    C4D4D33A-1CDA-4C8B-91B0-111B8DE26063.jpeg
    239.6 KB · Görüntüleme: 45
Tarlada pek ot görünmüyor gibi Mart 15-20 gibi genelde bizde ot ilaçları atılır.
Nitrat ve yaprak gübresi Nisan ayı başlarında atarız.
Köyünüzde tarım danışmanı bulunmuyor mu?
Şimdi bir 15 kg kadar üre kullanmak iyi olabilirdi.
Tarım danışmanı bildiğim yok. Elazığ 'da ovanın büyük bi kısmı böyle sapsarı. Tarım ilden gelip ilgilenen bile yok. Bölgemizdeki ziraat mühendisleri ile konuştum teşhis dahi koyamadık. Biri iklimden dolayı olduğunu söylüyor, biri pas hastalığı var diyor.Bizde ne yapacağımızı şaşırdık. Üre kuru tarımda kullanmıyoruz. Bölgemiz iyi yağış almadığından üre ekini yakıyor. Sadece nitrat kullanıyoruz.

Tarım danışmanı bildiğim yok. Elazığ 'da ovanın büyük bi kısmı böyle sapsarı. Tarım ilden gelip ilgilenen bile yok. Bölgemizdeki ziraat mühendisleri ile konuştum teşhis dahi koyamadık. Biri iklimden dolayı olduğunu söylüyor, biri pas hastalığı var diyor. Bizde ne yapacağımızı şaşırdık. Üre kuru tarımda kullanmıyoruz. Bölgemiz iyi yağış almadığından üre ekini yakıyor. Sadece nitrat kullanıyoruz.
Pas hastalığı çok zayıf ihtimal, bizde yağış fazla olduğu zamanlarda buğdaylarda görüldü, arpalarda pek fazla görülmediğinden arpa ekimi çoğaldı, ayrıca arpa biraz erken biçilebildiğinden yerine ikinci ürün ekilebiliyor.
Pas hastalığı buğday diz hizasını geçikken hatta başak çıkarma döneminde yapraklarda görülmüştü.
İki kez pas ilacı (Mart 20 ve Nisan başı) ve iz mineral desteği yapmıştık.
Arpada sararma dan dolayı verim kaybı yaşamadık desek yeridir, 500 kg+ biçilen tarlalar olabiliyor, ortalamalarda 400 kg+ üzeri verim olur.
Üre tesir süresi uzun olan gübre olduğu için sapa kalkma dönemi başına kadar kullanırız.
Mart başında atılan ürenin tesiri Mayıs ayı sonlarında biter.
Nisan ayı başında atılan Nitrat gübrenin tesiri Mayıs ayı ortalarında biter.
Arpalar Haziran 20 , buğdaylar Temmuz 5 ten sonra biçime geliyor.
Nisan ayı başında üre atarsak bizde de üründe yanıklık, siniklik ve kavrulma yapar.
Senesine göre 700 kg/dk verime göre gübreleme yaparız.
Toprak, yaprak, ilaç kalıntısı tahlili yaptırabilirsiniz.

Pas hastalığı çok zayıf ihtimal, bizde yağış fazla olduğu zamanlarda buğdaylarda görüldü, arpalarda pek fazla görülmediğinden arpa ekimi çoğaldı, ayrıca arpa biraz erken biçilebildiğinden yerine ikinci ürün ekilebiliyor.
Pas hastalığı buğday diz hizasını geçikken hatta başak çıkarma döneminde yapraklarda görülmüştü.
İki kez pas ilacı (Mart 20 ve Nisan başı) ve iz mineral desteği yapmıştık.
Arpada sararma dan dolayı verim kaybı yaşamadık desek yeridir, 500 kg+ biçilen tarlalar olabiliyor, ortalamalarda 400 kg+ üzeri verim olur.
Üre tesir süresi uzun olan gübre olduğu için sapa kalkma dönemi başına kadar kullanırız.
Mart başında atılan ürenin tesiri Mayıs ayı sonlarında biter.
Nisan ayı başında atılan Nitrat gübrenin tesiri Mayıs ayı ortalarında biter.
Arpalar Haziran 20 , buğdaylar Temmuz 5 ten sonra biçime geliyor.
Nisan ayı başında üre atarsak bizde de üründe yanıklık, siniklik ve kavrulma yapar.
Senesine göre 700 kg/dk verime göre gübreleme yaparız.
Toprak, yaprak, ilaç kalıntısı tahlili yaptırabilirsiniz.
Sağolun hocam. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Bugün Turan marka pulluğum ve 5li dipkazanım geldi
-140X140 şase, pimkesen
-döndürme merkezli
-18inç yaba kulaklı, anız gömen yapraklı
-95 cm tabak aralı, yüksek bacaklı(standarttan 10cm daha yüksek)
-yol konumlu lastik tekerli
Genel olarak özellikler bu şekilde.kombinasyonu oluştururken fabrikada çok yardımcı oldular.
Pulluk traktörle çok uyumlu oldu, pulluğu atınca traktör oturup gidiyor.
6714s'in kaldırma kapasitesi anca yetiyor.
Yaptığım işlere özen göstermeyi severim ve pulluğun sürümünü çok beğendim.
Eskişehirli olanlara özellikle tavsiye ediyorum, pulluk almadan turan fabrikasına bi uğrasınlar.bayiyle muhatap olmakla direkt argeyi yapan teknik kişilerle muhatap olmak çok farklı.

patlatmayı deneyemedim, nasipse harmanda deneyeceğim.
bu malşnenin de başlıca fark yaratan özelliği hem önünde hem arkasında üç nokta askı sistemi olması.çok akılcı bir uygulama olmuş, bacakları ters çevirerek patlatmanın yönü değişir ya da ön hidrolikli traktörlerde kombine olarak tesviye amaçlı öne takılabilir.

ayrıca Eskişehir özen dizelde yaptırdığım yazılım işleminden de çok memnunum, traktörün çekişi ciddi derece fark etmiş.

Resimler ve ekler

• Screenshot_2023-03-07-17-58-13-071-edit_com.whatsapp.jpg
    Screenshot_2023-03-07-17-58-13-071-edit_com.whatsapp.jpg
    96 KB · Görüntüleme: 86
  • Screenshot_2023-03-07-19-05-54-082_com.miui.videoplayer.jpg
    Screenshot_2023-03-07-19-05-54-082_com.miui.videoplayer.jpg
    87.3 KB · Görüntüleme: 88
-140X140 şase, pimkesen
-döndürme merkezli
Genel olarak özellikler bu şekilde.kombinasyonu oluştururken fabrikada çok yardımcı oldular.
Eskişehirli olanlara özellikle tavsiye ediyorum, pulluk almadan turan fabrikasına bi uğrasınlar.bayiyle muhatap olmakla direkt argeyi yapan teknik kişilerle muhatap olmak çok farklı.

bu malşnenin de başlıca fark yaratan özelliği hem önünde hem arkasında üç nokta askı sistemi olması.çok akılcı bir uygulama olmuş, bacakları ters çevirerek patlatmanın yönü değişir ya da ön hidrolikli traktörlerde kombine olarak tesviye amaçlı öne takılabilir.

ayrıca Eskişehir özen dizelde yaptırdığım yazılım işleminden de çok memnunum, traktörün çekişi ciddi derece fark etmiş.
Hayırlı olsun pulluk güzelde bu toprakla işiniz var

Hayırlı olsun pulluk güzelde bu toprakla işiniz var
Deneme sürümü olduğu için de yardık tarlayı, diz boyu sürüm yaptık.
alttan kirs çıktı.
buralarda kıraçlar genelde sıkıntılı olur da sondajla suya kavuşan böyle topraklar üç dört senede kendini topralıyor, anız karışa karışa kendine getiriyor toprağı.
bu tarla kıraçtır, başka müsait yerimiz yoktu, normalde cızdır bızdır sürer ekeriz.böyle sürüm yapılsa yazın nişastaya döner bu topraklar, mibzer merdane yüzer gelir arkada, tohum ekilmez.

-140X140 şase, pimkesen
-döndürme merkezli

Hayırlı bereketli olsun

26 şubat 13 kg üre attığım gün buğday
IMG_20230224_165840.jpg

İkinci resim bugün baya fark etmiş
IMG_20230308_131921.jpg

Üreyi attığım günün gecesi gübreyi eritecek kadar hafif yağmur çiseledi 6 gün hava kapalı 10 derece civarı geçti sonra da 20 ml yağmur yağdı bugün gübre atalı 10.gün yarın inşallah ot ilaçlarını yapacağım