Günün İşinden Bir Fotoğraf ve Yorum

Birde merdane kullan ekimden hemen sonra farkıda gor uygun koşullarda tohum aynı anda biter
3 ay önce çekmenin bir katkısı yok cemal çünkü yağmur yağmıyor ekiyoruz 3 ay bekliyoryağmur ondan sonra yağıyor. Merdane herkes diyor bu sene alacağız inşallah. Belkide yakın zamanda alırız. Soğuk etkili bu aylarda genellikle böyle oluyor nisanda ve mayısta yağış olmazsa duman oluyor. Çok taban arazi olmadıkça her yer aynı buralarda ama inat etmekle zannımca yanlış yapıyoruz buğday ve arpa tarımını değiştirebiliriz. Bazı yerlerin arazisine göre bizim buralar çok zayıf kalıyor bazı yerlere bakıyorum bizimki iyi çok etmen var

Ufuk iç Anadolu'da bahar yağışları olmazsa yandık. Sıvı gübreyi düşün derim.
Abi kaç senedir hep aynı oluyor 10. Ayda ekiyoruz 3 ay yağış ve güneş yok ondan sonra Bi yağmur veya kar ondan sonrada soğuk çöküyor. Nisan ve mayısa bakalım şu günler tek önemli olay bence yağmurdan 1 yada 2 gün önce çimen gübreyi yakalamak. Bizim sistemler şu anda para kazanmıyor da ek iş olarak birde çok fazla olduğu için ya tutarsa hayali devam ettiriyor sistemi değiştirmek gerekiyor devlet el atmalı yoksa iç Anadolu un cahil insanıyla yürümüyor artık sistem

Bugün orta kolile uğraştım, yazdan beri kullanmamıştım sıkışmış dönmüyordu. Pas sökücü biraz çekiç fayda etmedi en son büyük boru anahtarıyla gevşettim ve açtım. Yivlerin arası simsiyah toz ve pas olmuş temizledim tekrar pas sökücü sıkıp monte ettim ama yine zor dönüyor acaba parçaların uçlarını gresleyip sıksam tozdan külden yine aynı şeyi yaşarmıyım yoksa sorun ortadan tamamen kalkar mı?

Bizim oralarda verimi %80 oranında Nisan-Mayıs yağışları etkiler.Diğer faktörler biraz hikaye durumunda kalıyor.
Aynen gardaşım Nisan 20 gibi birde mayıs 10 da yağsın yetiyor çok beklenti yok zaten de 300 dekar ekse adama Her dekardan 150 kg kg buğday kalsa yetiyor. Sorun şuradan çıkıyor 120 kg felan harcıyor 200 çıkınca adama birşey kalmıyor aynı masraflarla 300 kg buğday alınca çok seviniyor. Allahtan Ankara yakında herkes orada çalışıyor felan onunla geçiniyor buradan da bir kurbanlık parası alsa yine seviniyor

Gres işine ne dersiniz, MF 5611 im vardı sanki onun ortakolunda gresörlük vardı gibi hatırlıyorum
Gres kuruduğu zaman daha kötü sıkışıyor. Kaçarı yok, her sene tamamen açılıp wd40 sıkılıp tel fırçayla temizlenmesi, diş arasını dolduracak kadar gres sürülüp kapatılması lazım. İki ucuna körüklü tozluk bulursam almayı düşünüyorum toz mahvediyor.
Aynı işlemi yan ve dik kollara da uyguluyorum, 265in dik kolları daha çok uğraştırıyor.

3 ay önce çekmenin bir katkısı yok cemal çünkü yağmur yağmıyor ekiyoruz 3 ay bekliyoryağmur ondan sonra yağıyor. Merdane herkes diyor bu sene alacağız inşallah. Belkide yakın zamanda alırız. Soğuk etkili bu aylarda genellikle böyle oluyor nisanda ve mayısta yağış olmazsa duman oluyor. Çok taban arazi olmadıkça her yer aynı buralarda ama inat etmekle zannımca yanlış yapıyoruz buğday ve arpa tarımını değiştirebiliriz. Bazı yerlerin arazisine göre bizim buralar çok zayıf kalıyor bazı yerlere bakıyorum bizimki iyi çok etmen var
Buğdayın üzerine merdane kurakta bozulmasını çökmesini önler yağışlı toprak nemli iken ekersen sadece tırmık yaparız açıkta kalanlar gömülür toprak yaş ken merdane yeri beton gibi yapar buğday çıkamaz kıvırcık olur

Gübre kovamız nasipse hafta sonu uygulama yapmaya hazır.
Reflektorlerimizi de ekledik herhangi bir tehlikeye sebep olmamak adına. 😊🤚

Resimler ve ekler

• IMG-20230227-WA0028.jpeg
    IMG-20230227-WA0028.jpeg
    321.5 KB · Görüntüleme: 67
  • IMG-20230227-WA0026.jpeg
    IMG-20230227-WA0026.jpeg
    297.6 KB · Görüntüleme: 68
  • IMG-20230227-WA0033.jpeg
    IMG-20230227-WA0033.jpeg
    370.2 KB · Görüntüleme: 65
  • IMG-20230227-WA0031.jpeg
    IMG-20230227-WA0031.jpeg
    351.3 KB · Görüntüleme: 64
  • IMG-20230227-WA0037.jpeg
    IMG-20230227-WA0037.jpeg
    269.6 KB · Görüntüleme: 58
  • IMG-20230227-WA0035.jpeg
    IMG-20230227-WA0035.jpeg
    334 KB · Görüntüleme: 54
  • IMG-20230227-WA0039.jpeg
    IMG-20230227-WA0039.jpeg
    261.4 KB · Görüntüleme: 67
Yazin Bio gaz tesisi kamyondan gelişi guzel atlilan kendi bildiğine akan sıvı gubrenin tesiri
Nasılda güzel koyu yeşil gübre değen yerler
MaaşAllah, bereketli olsun, gelişim güzel duruyor.
Bizim de tavuk gübresi çektiğimiz yerler böyle olur.
Bizim buğdaylar da aynı duruyor pek bir gelişim felan da yok gübra atsak mı diye düşünüyoruz yağmur yok bilmiyorum
MaaşAlah, bereketli olsun.
Bizde yağmur yağışı gayet yerinde devam ediyor.
Önümüzdeki hafta 4-5 gün yağmur gösteriyor.
10 gün arayla da 1-2 günlük yağmur geçişleri gözüküyor.

Gres kuruduğu zaman daha kötü sıkışıyor. Kaçarı yok, her sene tamamen açılıp wd40 sıkılıp tel fırçayla temizlenmesi, diş arasını dolduracak kadar gres sürülüp kapatılması lazım. İki ucuna körüklü tozluk bulursam almayı düşünüyorum toz mahvediyor.
Aynı işlemi yan ve dik kollara da uyguluyorum, 265in dik kolları daha çok uğraştırıyor.
Orta kolu genelde ince motor yağı ile yağlarız.
Yan kollarda yivsiz milli, mandallı pimli gergi kolu daha kullanışlı olur veya kalın yivli boru tulumba kullanılır.
265 in soldaki dik kolu pastan dolayı sıyırabiliyor, çokta orijinal olsun diye aynı kolu takmak mantıksız olur, daha sağlamca bir şey takmak iyi olur.Askı kollarının ikisinde de hidrolik piston kullanan oluyor, sıkışma derdi olmaz ayrıca kullanım rahat olur.

Abi merdane felan biraz katkı sunar ama biz yağmur sıkıntısı yaşıyoruz. 10. Ayda ekiyoruz her sene aynı yağmur yok. 12. Ayda felan hatta ocakta bir yağmur yada kar yağıyor soğuk başlıyor büyümüyor çimen gübre den sonra yağmur yağsa biraz boy yapıyor bazen atıyoruz 10 gün yağmıyor stres stres üstüne hem buğdaya hem bize sonra bir yağmur Nisan başı gibi sonra ise kaderimiz yazılıyor Nisan 20 si gibi bir yağarsa iyi şekilde birde mayıs 5 yada 10 süper oluyor tek mayıs yağarsa güçlü tarlalar kurtarıyor zayıflar ise yanıyor kıraç arazide kaderinle başbaşa kalıyorsun.

Burası buğday yeri olduğundan dik frezesini sonbaharda yapmıştım.Tillerle havalandırdım.Saatte 13 dekar yer hazırladım.
Yüz saatten sonra traktörün yakıtı çok azaldı. Servet 85E gibi yakıyor.
Sadece tarımsal üretim yapmıyoruz,namlı balıkçılardanız,öğünmek gibi olmasın.

Resimler ve ekler

• IMG_20230225_171803.jpg
    IMG_20230225_171803.jpg
    259 KB · Görüntüleme: 53
  • IMG_20230221_185640.jpg
    IMG_20230221_185640.jpg
    307.7 KB · Görüntüleme: 53
Son düzenleme: