Günün İşinden Bir Fotoğraf ve Yorum

Ayni motor ayni tezgah, farklı olan rodaj zamanı kullanım, 2008 de jd aldığımda ist, bir ay içinde mühendis geldi, motora yabancıyız eskisi gibi boştami saat dolduralım zorlamadan dedik, yok dedi, zorlayabildiği kadar zorlayın 500 saat , Çok faydası var susmuyor motor, , farklı örnekleri de verebilirim, ayňi motor fakat rodaj kullanımı farklı, benim tecrübeler bu yönde , .
Perkins motora rodaj yapan Steyr, Mercedes motora rodajını düzgün yapamıyor.
Perkins motorda 1400-1800 rpm devir arası gezinirken,
JD motorda 1500-1900 rpm arası ,
Mercedes motorda 1600-2400 rpm arası gezinmek , devir değiştirmek gerekiyor .
Uzun devir çalışmalı motor kullanan sürücü kısa devir çalışmalı motora geçince çok vites değiştirmekten şikayet edebilir.
Kısa devir çalışmalı motor kullanan sürücü uzun devir çalışmalı motora geçince 2000 rpm devir üstünü kullanmaya çekinir , fazla yakıt tüketiyorum sanıyor. :)
Her türlüsünü sürdüğümüzden farkları iyi görebiliyoruz.
Tork yedekleri yüksek olan motor çabuk vites düşmez , iyi toparlar.
Zorlamaktan ziyade motorun yük dengeleme devirlerine uygun alıştırılması gerekiyor.
JD de Steyr gibi devir tercihleri yapsak, mazot tenekesiymiş bu traktör deriz. :)

Perkins motora rodaj yapan Steyr, Mercedes motora rodajını düzgün yapamıyor.
Perkins motorda 1400-1800 rpm devir arası gezinirken,
JD motorda 1500-1900 rpm arası ,
Mercedes motorda 1600-2400 rpm arası gezinmek , devir değiştirmek gerekiyor .
Uzun devir çalışmalı motor kullanan sürücü kısa devir çalışmalı motora geçince çok vites değiştirmekten şikayet edebilir.
Kısa devir çalışmalı motor kullanan sürücü uzun devir çalışmalı motora geçince 2000 rpm devir üstünü kullanmaya çekinir , fazla yakıt tüketiyorum sanıyor. :)
Her türlüsünü sürdüğümüzden farkları iyi görebiliyoruz.
Tork yedekleri yüksek olan motor çabuk vites düşmez , iyi toparlar.
Zorlamaktan ziyade motorun yük dengeleme devirlerine uygun alıştırılması gerekiyor.
JD de Steyr gibi devir tercihleri yapsak, mazot tenekesiymiş bu traktör deriz. :)
Çiftte 1900 devirden hiç düşmedim , şuanda 1700 devirde 1600 devirde de çift süre biliyorum 70-56 varken 2200 devirden assa çiftte kullanmazdım.iki tane tumo 75 alındı , birisi gaza basmadan çift sürdü diğeri 2200 devirde rodaj doldurdu, şuanda o motor td 110 ile başa baş çift sürüyor denemesini yaptık.

Çiftte 1900 devirden hiç düşmedim , şuanda 1700 devirde 1600 devirde de çift süre biliyorum 70-56 varken 2200 devirden assa çiftte kullanmazdım.iki tane tumo 75 alındı , birisi gaza basmadan çift sürdü diğeri 2200 devirde rodaj doldurdu, şuanda o motor td 110 ile başa baş çift sürüyor denemesini yaptık.
Fiat 480 den Steyr 8053 S traktöre geçen sürücü traktöre krank kestirdi , nedeni yükte düşük devir kullanımdır.
Pullukta 8053 S, 1800 rpm devirde yük dengeler , Fiat gibi 1500 rpm devirle motoru zorluyor, yağlama eksiği ve hararetten motor kurtulamıyor.
Biz ağır toprak koşulu çok gördüğümüzden genelde motor anma gücünde toprak işleme tercih ederiz.
Perkins motorun anma gücü 2000 rpm ama en az 2. yakıt noktası 1800 rpm dir.
Fiat ve Deuthz motor sabit güç aralığı 1900 - 2200 rpm , en az yakıt bölgesi de bu aralıktadır.
Düşük güç tercihinde ağır yük altında motor kullanımı arıza vermeye sebeptir.

Deuthz motorda mesela ;
Explorer 75 T , DIN normu , 75 hp , 280 n.m. tork .
MF 3075 , 74 hp , 290 n.m. tork .
Same Argon 3^75 , 72 hp , 265 n.m. tork.
Eski nesil motorların tork artış yüzdeleri %30 civarları iken
Yeni nesil motorların tork artış yüzdeleri %20 civarları ve motor güçleri eski nesilden düşük dizayn var.
Her yeni model, çeki demiri gücünün bir tık üstünde olması traktör dizaynlarında genel kuraldır.
Explorer 75 T çeki gücü olarak Argon 3 75 ten her türlü fazladır.
Hafif yapılı kompakt modeller toprak işlemede ağır arazi koşullarında verimsiz kalıyorlar.

[emoji40]
20200901_104825.jpg
20200901_104755.jpg

Sen onlarin yaptığı işlere bak maşallah
Fend gibi johdere gibi
Seni istediğin traktöre ulaştırir onlar
Bakımını yap kıymetini bil
Eyvallah İsmail abi. Aslında 640 ilk geldiği günden beri bakım yönünden rahattı. 5 sene önce amcam aldığı hafta; hidroliğin ve çekinin boşluğunu almıştı, dönmeyen direksiyona çare bulmuştu, el frenini yapmıştı, diğer bakımlar vs. Ama gel görki 640 vefasız çıktı abi. 2017 sonundan beri sanayiden çıkmıyor. Bakım yapıldığı halde yüzümüzü kara çıkarınca ister istemez bakımlarla eskisi gibi değil.

Tümo desen onun ekmeği yendi garibanın, 2.rektefiyeye geldi. Önceki sahibi zaten öldürmüş traktörü. Şimdi MF 7718S'e biniyor [emoji846]. En az 15k masraf var. Hep ağır, tozlu işlerde çalıştı. Hidroliğinden anlayan usta bulunmadı, bu yüzden 640 la çok mücadele verdim tarla hazılamada 640 çekmeyecem diyor, ben bu tarla bitecek diyorum [emoji846].

MaşAllah Akif Allah bereket versin. Sizin oralarda verimler nasıl oluyor dönüm den kaç kg kuru ot veriyor
Sağolasın Yunus abi. Ot olarak genelde Çavdar ekiyorlar. En fazla dekardan kuru 1000kg alanı gördüm ( yanlış hatırlamıyorsam).

Yonca biçimi yapıyorum genelde. 5 biçimden 1.6- 2.4 ton arası oluyor verim.