kaç kg balyalarBugün saman balyası aramaya gelmişlerdi,tanesini 70 TL dediler.
25 kgkaç kg balyalar
70 TL ye köyden aldıklarına + hamaliye, nakliye, kár masrafları eklendikten sonra tüketiciye kaç TL ye gelir bilinmez. Tüketicinin Allah yardımcısı olsun.saman,
yem olarak,
besicilikte çok az kullanılmalı,
ya da kullanılmamalı...
saman yerine, arpa/buğday kuruot balyası, yulaf kuruot balyası, yonca/burçak kuruot balyası ya da mısır silajı/pancar küspesi gibi yemler
tercih edilmeli,
samanın kg fiyatı,
1,0-1,5 lirayı geçmemeli...
saman balysı 75 lira olduğunda,
75 tl/25 kg=3 tl/kg
besicilikte, hayvan başına 1,5 kg verilse
4,5-5,0 lira hayvan başına saman masrafı olur...
ineklere 3 kg saman verilse,
hayvan başına saman harcaması 9 lira olur...
Sn. behçet arı, siz bu işlerden iyi anlıyorsunuz 1,0-1,5 lirayı geçmemeli derken neye göre diyorsunuz? yaptınız sattınızdamı söylüyorsunuz, yoksa hani banada tarlada işimi görürken mazot 10 irayı geçmemeli ama malesef 10 liraya mazot yok, 7,5 liradan fazlaya hiçbir gübre olmamalı ama malesef taban gübresi o fiyata yok, bilmiyorum ne demek istediğimi anladıysanız cevaplayın lütfen.samanın kg fiyatı,
1,0-1,5 lirayı geçmemeli...
sn, toztoprak,Sn. behçet arı, siz bu işlerden iyi anlıyorsunuz 1,0-1,5 lirayı geçmemeli derken neye göre diyorsunuz? yaptınız sattınızdamı söylüyorsunuz, yoksa hani banada tarlada işimi görürken mazot 10 irayı geçmemeli ama malesef 10 liraya mazot yok, 7,5 liradan fazlaya hiçbir gübre olmamalı ama malesef taban gübresi o fiyata yok, bilmiyorum ne demek istediğimi anladıysanız cevaplayın lütfen.
Yazdıklarınız çok doğru hepsine imzamı atarım. Ama tek Bi yeri hariç. "Harman sonrası parçalanan saplar toprağa pulluk la karıştırılmalı" Anadolu karasal iklim olan yıllık yağış miktarı düşük kurak bir coğrafya ve toprak kaliteside beraberinde zayıf yani organik maddesi düşük. Bu coğrafyada pulluk la sürüm yani devirerek sürüm acilen terk edilmeli yüzelsel işleme mecbur kalındığında dikine derin sürüm yapılmalı ki toprakta organik madde birikimi olsun.İyi tarım uygulamsında yapılan bişey, fakir topraklarda sapın samanın tekrar toprağa kazandırılması.
Geçen gün mısır eken biçen bir abimiz ile konuşuyoruz, ben kaç yıldır mısırın sapını sap parçalayıcı ile parçalıyor tarlaya dik mikserle sürüm yaparak karıştırıyorum, eğer gübre biraz ucuz olsa 10 kilo üreyide saçmak çok iyi, çünkü kışın yağışlarla toprakta ürenin etkisiyle saplar daha çabuk çürüyor ve bir sonraki ekimde verim farkını yakalıyorsun, kesinlikle mısırın sapı parçalanıp toprağa geri kazandırılmalı, bunu gördük uyguluyoruz, benim kârım oluyor, millet 1300 alıyorsa ben 1500 alıyorum misal, denedim uygulama tarlanın birinde yaptım diğerinde yapmadığım yıl farkını gördüm ve artık saplar tarlaya diyor, millet uyandı sapı tarlaya kazandırıyor, ama tabi sap parçalayıcı vs ekipman lazım illaki.
Mısır , Ayçiçeği, buğday, arpa ne olursa olun Anadolun bozkırları fakir toprak, fakat derin kuyu vuruyor adam her yıl ekecek ürün kaldıracak, işte bu noktada sapların tekrar tarlaya kazandırılması çok önemli, özelliklede gübrenin pahalı olduğu ve mikroelement için kullanılan sıvı gübrelerin falan pahalı olduğu zamanda her yıl toprağa sapların parçalanarak kazandırılması üreticinin daha kârlı olması demek, buğday arpada biçerdöverin sap parçalayıcısı çalıştırılmalı ve akabinde hemen gölge tavında pulluk ile sürülmeli, bunun aşırı faydası var herkes denesin görsün, ayçiçeği mısır sapları parçalayıcı ile parçalanmalı ve sorasında toprağa karıştırılarak sürüm yapılmalı.
Hayvancılar için ise kendileri arpa ekmeli arpayı yemde, sapınıda dolgu maddesi yada altlık vs kullanabilir, fakat illaki kendisinin ekilmiş olması gerekir ki düşük maliyetli girdi yapabilsin, mısır silajı için mısır ekmeyen satınalma ile başa çıkamaz, yemi fabrikadan silajı komşudan, arpayı tüccardan sadece sabah akşam hayvanınla ilgilenmek kurtarmaz,haa şu zamanda herşeyi kendi yapan içinde kurtarmıyor, enflasyon develüasyon adam bunun gübresi mazotu işçiliğine öderken zaten bitiyor, sütünden kazanamzsa hayvanınıda maliyetin altında ucuza keserse işi bitik, sonuç hüsran, ama kağıt üzerinde yapanlar için sıkıntı yok tabii, onlara her zaman bu iş yapılabilir kazanılır görünüyor zaten, çünkü hçbir girdisi yok, tezgaha para vermiyor, sadece bir kağıt bir kalem var elinde oda para değil zaten maliyet oluşturmaz, enflasyon develüasyon sarmalına ezilmez.
Ah keşke bizim çiftçi ingilterede ABD de üreticilik yapıyor olsaydı, ne üretim yapardı ama yok işte, yeni zelandadaki otlar olacak bozkırlarımızda ne koyunculuk yapardı, ah ah keşke ama yok yok yok, olmayınca ve üzerine tarımla ilgili politikalar sığ kalınca üreticinin işide olmuyor, ne kazanacağı belli olmadan yapılan iş olarak kaldı bizim ülkede.
Evet burada alışkanlıkla yazdım bahsettiğiniz konuda yüzde yüz haklısnız, doğrusunu yazarak paylaştığınız için teşekkür ederim, eski alışkanlıkları hızla terketmemiz gerektiğide ortaya çıktı, malum bizde az eski kafalı değiliz, uğraştık yapageldik bugünlere kadar ama ezberden alışkanlıkları doğrusu ile değiştirmeli hızla uygulamaya geçirmeliyiz, özellikle gençler doğrusunu uygulamalı, bizdende artık geçti geçiyor, eskilerin tabiriyle takaüt olduk olucaz, napalım herkes nasibindekini görecek artık Allah hayırlısını versin diyelim, çok sağolun.Yazdıklarınız çok doğru hepsine imzamı atarım. Ama tek Bi yeri hariç. "Harman sonrası parçalanan saplar toprağa pulluk la karıştırılmalı" Anadolu karasal iklim olan yıllık yağış miktarı düşük kurak bir coğrafya ve toprak kaliteside beraberinde zayıf yani organik maddesi düşük. Bu coğrafyada pulluk la sürüm yani devirerek sürüm acilen terk edilmeli yüzelsel işleme mecbur kalındığında dikine derin sürüm yapılmalı ki toprakta organik madde birikimi olsun.