Gerçek/Özgül Yakıt Tüketimi Nedir?

Önemli değil muhammet ak
oda çiftçi ve kamera sistemleri üzerine çalışıyor..
kandilli belediye başkanının oğlu

Denizli deniz kiyisindadir

Herzaman.. Silindir hacmi buyuk olan cok yakar

Herzaman.. Silindir hacmi kucuk olan az yakar

Herzaman.. Silindir hacmi buyuk olanin torku/tork yedegi/kalkis torku yuksektir

Herzaman.. Silindir hacmi kucuk olanin torku/tork yedegi/kalkis torku dusuktur

Çok yakan çok çeker

Az yakan az çeker

Herzaman.. Hafif tratör az yakar

Herzaman.. Ağir traktör çok yakar

4x4 taktimi motor 2 kat guclenir/2 kat fazla ceker

Herzaman 3 silindir 4'ten az yakar

Herzaman.. Buyuk motor cok yakar, kucuk motor az yakar

---

TAMAMI YANLIS:) Hayirli Cumalar..

Genelgecer dogru bi kural;

Buyuk motor buyuk iste, kucuk motor kucuk iste az (birim alana, birim işe) yakar.

Denizli deniz kiyisindadir

Herzaman.. Silindir hacmi buyuk olan cok yakar

Herzaman.. Silindir hacmi kucuk olan az yakar

Herzaman.. Silindir hacmi buyuk olanin torku/tork yedegi/kalkis torku yuksektir

Herzaman.. Silindir hacmi kucuk olanin torku/tork yedegi/kalkis torku dusuktur

Çok yakan çok çeker

Az yakan az çeker

Herzaman.. Hafif tratör az yakar

Herzaman.. Ağir traktör çok yakar

4x4 taktimi motor 2 kat guclenir/2 kat fazla ceker

Herzaman 3 silindir 4'ten az yakar

Herzaman.. Buyuk motor cok yakar, kucuk motor az yakar

---

TAMAMI YANLIS:) Hayirli Cumalar..

Genelgecer dogru bi kural;

Buyuk motor buyuk iste, kucuk motor kucuk iste az (birim alana, birim işe) yakar.

Bu kuralları yıkan motor = Zetor :) :)

evet zetor suan yurtici satilan Forterra da var.. diğerlerinde 60 bg'e kadar tumunde opsiyon olarak var..

Lakin 16 valf normalden %3-5 az yakıyor.. tork da çok az artıyor..

yani binicinin hissetmesi çok zor..

Motor-şanzıman en önemli benim anladığım..

yani çok yakan az çeken bi motoru sadece 8 yerine 16 valf yaparak iyileştirmek mümkün değil.. çok az farkediyo çünkü..

Herzaman.. BG fazla ise motorun silindir hacmi büyüktür

Herzaman.. Silindir hacmi kücük ise Bg dusuktur

Aynı güçte motorlar aynı yükle aynı rampayi aynı hızla çıkarlar.

BUNLARDA YANLIS:)

Baki bebeğe ençok ana babanın nazari degermis:)

---

4x4 takiliyken yakıt 2 kat artar

Aynı silindir hacmindekiler aynı güçtedir

Aynı guctekilerin tork/t. yedeği aynıdır

16 valf motor 8 valf olanın yarısı kadar yakar

TAMAMI YANLIŞ:)
Aman değmesin :) :)..

Umut abi dün kum ocağına gittim amcamın römork takılıydı motorda benim römorktan biraz küçük balık sırtı yüklettim 5 ton geldi.. Case jx65c'si olan bir arkadaş motoru denemek istedi verdim seri 4 ile kaldırdı egzosa bakıyor bana döndü bu motor hiç karaduman atmıyor bizimkiler olsa tren bacası gibi çıkardı diyor..

Sonra aynı yükle bizim köye girmeden önce merdiven basamağı gibi dik bir rampa var orayı da seri 5 ile çıktım yine görenler garip garip baktı aceba aynı beygirdeki motorlar bunun gibi hızlı çıkamıyor mu böyle rampalardan da duruma şaşırıyorlar? Hiç denedin mi abi römorkta başka motorlarla senin zetoru.?

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Baki tork/t. yedeği çok yüksek normal.. motor-şanzıman hem çok kaliteli hem kendinin tabiri caizse "cuk" diye oturmuş..

gubre Dolu as950'yi çamurda yaşda yanimda kimse yoktu kamyonu calistirmadan sadece boşa alıp çekmeyi bile denedim.. oturduğu yerden dingillerin hepsini birden değil ama tek taraflı gıdım gıdım çıkardı.. yuklu kamyonun içinde adam olsun çamur-yaş dahil nerdeyse duymuyor..

Osman 64'le 10-15 ton yükle seri 3-4-5-6 diye kalkiyo.. kimse 64'luk olduğuna inanmiyo diyo..

Tork tabloları ortada..

TopAgrar-Polonya dergisi nin 2013 yılı sayısında 14 markanın 100'luk karşılaştırması var..

minimum g/kWh sıralaması;

Case 105 : 241
Zetor 110 : 244
Lindner 94 : 244
Same 100 : 248
Tym 1003 : 248
Nh 95 : 251
Jd 6115 : 257
McCormick 60.30 : 260
Farmtrac 7100 : 262
Ursus 10014 : 263
Mf 5610 : 263
Class 420 : 265
Landini 120 : 276
Valtra 103 : 294

---

Test/tablo uzun ayrıntılı.. bazı yerleri karisik/karistirmislar, anlamadım..

Net anladiklarim;

-commonrail/16 valf olunca KESIN az yakar diye bise yok. Zetor'da yok ama 2. olmuş. Valtra'da var sonuncu.

Yalnız Valtra hemen hemen en ağırlardan biri.. o çok önemli değil ama hp olarak listedeki en güçsüz marka. Hp yükseldikçe özgül yakıt tüketimi iyice düşebilir. Zaten en güçlü Case 1. çıkmış.

- 3 silindir AZ yakar diye bise yok. Sonuncu olan Valtra 3 silindir/3300 cc commonrail motorlu. Mf'de de aynı motor var.

-Demekki aynı motor takılı farklı markalar AYNI yakar diye bise de yok.

- Listedeki en kucuk motor 3 silindir 3300 cc (Mf ve Valtra). En büyük motor 4 silindir 4525 cc Class. Sonra Jd ve Nh 4500 cc.

Yani büyük silindir çok küçük silindir az yakar diye bise yok.

Çıplak motor markaları yazılı değildi ama silindir sayısı hacmi aynı olan markalar vardı. Ama yakıtlar aynı değil. Demekki motor kadar şanzıman da önemli.

-En az yakan aralık 14 Marka için 1050-1600 devir.

-Türkiye için bi sonuç daha; adi-sani bilinen az yakar bilinmeyen çok yakar, yada pahalı olan az, ucuz olan çok yakar.. böyle bise de yok.

Listede hiç duymadik-gormedik-binmedik markalar var ama Dünya devlerinden az yakıyorlar.

Case 105 yaziyor nasil 94 beygir.o kuyruk mili gucudir bence.Bence beygirlerds bi sikinti var.valtra 71 hp mi yok yaw 35 beygir.listedeki motorlar 100 ile 110 hp arasi

Şimdi iyi güzel bu ölçümleri yapmışlar ama bu verileri nasıl bir metodla ölçtüler o önemli. Bu liste ile gerçek hayat çok çok farklı. Mesela Case Nh Claas Johndeere bizim bölgenin en çok yakan markaları herşey liste değil takıp pulluğu tarlaya sokacaksın. O zaman anlaşılır kimin ne olduğu.

Birde su var Umut abi.Oraya zetor 110 yerine power mi plus mi forterra mi.same explorer mi silver mi bunlari net yazmali.Nh td 95 farkli yakar t5 95 farkli yakar.tmm markalarda 3 asagi 5 yukari ayni yakar ama yinede belirtmeli

Mustafa tablo çok ayrıntılı.. biraz da bazi yerleri anlamadım.. tork/t. yedegi/hp ?

Alman-DLG verileridir yakıt tuketimleri..

Aslını net ini arayan Dlg de bulur eski motorlar bile var orda arşivde..

Hatta firmanın 220 bg dediği orda testte 200 çıkmış.. ora çok net ve ayrıntılı.. gram gram tüm işlerde saatte hektarda yaktığı var.. her bi motora ayrı tek ve ayrıntılı testler var orda..

---

Bizim gerçek hayatta;

yağ-mazot kalitesinden tut lastiğin durumu.. ve hatta lastik havası bile yakıtı ciddi etkiler..

lastik basıncı tarlada normalden düşük olunca hem çekiş artiyo.. hem yakıt düşüyor..

ve tabiki motor devri..her motorun En az yaktığı aralık farklı farklı.. yani kullanıcı da önemli..

---

Dediğim gibi Dlg de arşivinde nerdeyse yok yok.. linki atayim..

Mustafa bi incele yakıt testinin nasıl yapıldığını bizim düşündüğümüzden çok ayrıntılı.. zaten o yüzden tüm markalar-firmalar KABUL edip broşürlerinde reklamlarında hatta motor bloklarinda "şu kadar g/kWh" diye yazıyor.

---

Murat;

Zetor p. plus 110
Nh 5.95

same ye bakayım yada komple linki atayim..

Dlg test merkezi nedir? Yakit tüketim testi-powermix nasıl yapılır?

Fendt kendi motorunu götürüp test ettirip sonucu reklam ediyor..

https://youtu.be/7PjmcdE1RD4

---

gram/kWh : 1 kw güç için 1 saatte şu kadar GRAM yakar demek..

mesela 1. case : 241 gram yakmis.

turkiye deki tüm noterler, eski yeni biniciler, forumun tamamı toplansa bu 241 gram i olcemez, bulamaz..

Bulsa kimse tanımaz, kabul etmez..

Sonuncu Valtra : 294 gram..

Case-Valtra arasında 1 çay bardağı fark bile yok..

ama 100-200 bg ve üzeri motorda senede 500-1000 saat bindini çok ciddi litre yapıyor..

---

Meraklısı için bi ayrıntı daha;

Dlg testlerinde mesela;

kuyruk mili
540-540e-1000 ayrı ayrı

ceyrek-yarim-tam güç çeki vs test anında sıcaklığa kadar ayrıntı var.

Çok ayrıntı olcak ama şu da var;

mesela test yapılan motorun kuyruk mili emsallerinin ortalamasıyla aynı çıktı

ama çeki testi emsallerinden %10 az yakiyo cikti..

ana-tek işi çeki olan biri sebede 10 lira yakcagina 9 yakar bu hesapla..

yani POWERMIX-karma tüketim

ama ayrıntısına;

değişik guc lerde pto
değişik guc lerde tarla
ve
Yol/yuk

yakarlari ayrı ayrı var.