Ufuk abi yıllardır yoncayla uğraşıyoruz. Eskidende nadiren piyasaya eski tırmıkla çalışıyordum. Bu gün farklı olarak yeni makine geldi, iş kapasitem artacak. Köyde herkes almak istiyor ama fiyatından korkuyorlardı. İlk biz aldık; daha makina gelmeden ,tarlada kuş beklerken tarla komşum geldi . Çavdarı yakında biçecem felan derken benim burayı sen topla benim tırmık toplamaz dedi. (Papatya 400 500 kg veren yerleri toplamıyor). Bugünde babamın arkadaşıyla toplu anlasıverdik. Bu makinanın kıymetini en iyi balyacı bilir. Bunun topladığı yerlerde 1 sigorta bile kesmedim. Kimisi verimi düşük yerde bile papatyaya toplatamıyor, arkadam top top atıyor. Içinde nem kalıyor , yarım debriyaj yapa yapa sanayiye daha erken gidiyorsun ,balya makinesinin tüm sigortalarını kesiyor , yaptığın iştende zevk almıyorsun. Bunun dekarı 8-12 tl arası. Ve mazot gideri dekara sadece 160-200 gram. Bu yakıt verisi de eski papatya tırmığa göre. Onunla her sıra için 1 kere giderdim. Bu bir gitmede 3 sıra götüyor , temiz olsun diyorsan 2.kere dönersin bir gitmede 1.5 götürmüş olur. Motora yük bindirmedigi icin yakıtın her türlü düşeceğini umuyorum.Banada az geldi sanki ya demekki çok bir mazot yakmıyor ama her dekardan 20 balya çıksa zaten 3 TL ye yapsa 60 TL eder Akif bencede tekrar bir hesap edin gali a toplu gelecek dıye düşündünüz ama galıba bide taşıyacaksınız
Aynı şekil balya yükleme makinasınıda herkes almak istiyordu. Çünkü işçi sıkıntısı var.2018 sezonunda 7bin tlye aldık. 2 sezonda piyasaya en az 20 bin balya yükledim. 20 bin balya 400-500 ton eder. Bazılarını komşu hatrı icin yükledik bazılarını ticari amaçla o ayrı konu. Bugün sadece yüklemenin tonu 30 tl.Makinanın parası çoktaaan cıkmış değil mi? Ayrıca kendi işimizde gördük , balyamız tarlada kalmadı. Adam bizi arıyor tarlaya sadece römork getirmesini söylüyoruz. Arabalara 120-160 arası balya atıyorum, makina kendi yüklüyor , kardeşim 640'ı sürüyor. Tarla sahibi hiiiç isçi derdiyle uğraşmadan , elini değmeden keyif cigarasını yakıyor. Yakıt ise saatte sadece 2 litre. Saattede 80- 250 arası balya istifliyorum.
İnanmazsın ama balya makineside aynı. 2013de aldık. Köyde ilkti. Herkes balyacıların azlığından şikayetçiydi. Balyacılar hep dolu kapasite çalışıyordu. Çiftçinin sapı tarlada dağılıyordu rüzgarda, balyacı anca geliyordu. Kendimiz 2012 behrinde balya başı 1.5 tl vererek yaptırdık. Resmen kazıklandık ama mecburduk başka adam yoktu. Babam bankanın kapısını 50 defa aşındırıp 2013 nisan ayında New holland BC5040 balya makinesi aldı. Şu ana kadar 500 bini geçkin balya bağladık. Bölgemizdeki fiyat türkiyenin en ucuzu olmasına rağmen işçilik hariç %30-50 arası kazandırdı hep. Şuanda yoncanin ton basımı 70-80 tl arası.
Unutmadan biçimi kaça yapıyoruz ne kadar yakıyor onu da yazayım. Biçim fiyatları 12 - 16 tl arasında. Bu gün ki tarlayı 14den asağı fiyat kabul etmem örneğin. Dekara yakıt ise 320-380 gram. Tabiki sadece yakıtla maliyet hesabı yapılmaz. Ama sen mazot diyince kalem kalem yakıtı yazmak istedim.
Şimdi 1 dekar yoncanın senede 5 biçim ve 2 ton verdiğini düşünürsek Biçim + tırmık + balya + yükleme ; 2 ton icin 240- 276 TL. Bunu 75 dekar için yaparsak = 18.000 - 20.700 TL yapıyor. Ve bu seneki toplu müteahhitlik yapacağımız yer sadece burayla kalmayacak gibi veya makinalar ayrı ayrıda çalısabilir.