Ayrıca [MENTION=21067]sebazios[/MENTION] abi ben kimseyi ne kötüledim nede aşağıladım. Sadece üzülüyorum. Beni yanlış anlamanı istemem.
Doğancan bu yazdıklarım tamamen senin menfaatin için. Bir süre sonra herhangi bir vesile ile aynı sektörde olduğun bu kişiler ile yüz yüze gelme ihtimalin var.
Eleştri elbette ama kalp kırmadan. Başka bir konuda "Allah korkusu olamayan" diye bir cümle kurdun ki firmanın yaptığı tek şey "içeriği açıklamamak".
İçeriğini bilmediğin bir ürünü almazsın. Kişisel tercihtir, ki o ayrı bir konu.
Bugün formülasyonun çalınma korkusundan dolayı içeriğini açıklamayan yüzlerce firma var. Her açıklamayan için o cümleyi kurmak etik olmaz. Kendini firma sahibinin yerine koyarak kendi yazdığını okursan durumu anlayacaksın.
Başak çıkarttıktan sonra buğdaya yapraktan yapılacak en uygun besleme 'azot beslemesi'dir. Basak viktiktan sonra dier besin maddelerinin alimlari cok ciddi sekilde dusuyor besleme yapsaniz dahi cok buyuk fayda saglamaz. Ama azot, özellikle kalite ve tane dolumunda artış sağlıyor. Ayrica sararmayi da geciktirir. Kendim uyguluyorum, tavsiye de ederim. Dekara 300-500 gr arasi üre uygun bir rakam.
800kg diyor fazlasiyla kalir bence topraktan alinamayan azotta 2. Ürüne kalirUstam sorması ayıptır para kalıyormü?
Ustam sorması ayıptır para kalıyormü?
Verim alabirsen kalır. Yerine de hemen 2. Soya veya 2. Pamuk ekiyoruz. 2. Soya ve 2. Pamukta iyi yetiştirebilirsen ikisinden de 400 - 450 kg/dk verim alabilirsin. 1. Mısırda da erken ekebilir ve iyi yetiştirebilirsen 1400 - 1600 kg/dk verim alabilirsin.
Ustam sorması ayıptır para kalıyormü?
Yavuz 1500 kg sulamalı Mısır almak yerine 800kg susuz buğdayı yeğlerim.
İkinci kısım izli ekim. Artık olmazsa olmaz bir şey bu.
Son nokta, yukarıda anlattığım tüm yaprak gübrelerin toplam maliyeti 10 lira/dekar.
1 değil, 3 uygulama "mazot dahil" 10 lira.
3 uygulamanın etkisi, 500 kg verimi olan bi tarla için en az 100kg. 10 lira ver, 80 kazan. (Bütün üst gübrelerin maliyeti bu kadar etmiyor)
İlk suni gübreler kullanılmaya başlandığında da aynı konu konuşulmuş.
Hiç gübre atmayan adam, üst gübre atana sormuş "bi dünya para veriyosum bu gübrelere, mahsulden para kalıyo mu sahi" diye..
Taban gübresi atana, ot ilacı atana, pas ilacı atana...
Her gelişmede hep sorulmuş bu soru.
tam ben soracaktım sende sormuşsun
şaka bir yana kalan parayı geçtim
tarlaya bukadar çok girsek
birincisi tepelemekten bugday kalmaz tarlada ikincisi köyden aforoz ederler
üçüncüsü bizim buralarda bugdaya bukadar çok emek veren çiftçi pek görmedim arkadaş ilk sayılır
bizim burda sistem basittir
1- ilk önce 25-30 kg bugday ekeriz ekerkende 30-35kg 20-20 gübre atarız mibzerle ben 30 kg adana 99 ektim 35 kg 20-20 taban gübresi attım busene
2-eger üst gübrelemeyi 2 defa yapacaksak ocak ortası ve şubat sonu 2 defa 20şer kg 33 nitrat ve üre veririz takseferde atacaksak şubat sonu mart başı gibi 30-35 kg üre veririz ben iki sistemide denedim busene üst gübrelemede
3- mart ortasında ot ilacını sıkarız genelde atlantis olur oda
4 nisanayında duruma göre pas ilacını sıkarız
5-mayıs ortasından itibaren hasat başlar
sulama yapılmaz
normal senelerde en kötü yer 400 en iyi yer 650+ kg buyday verir
şi,mdi düşüğnüyorum bu emek ve bu maliyetler ve bu gelir tablosuna göre arkadaşın aldıgı 600-800 kg arası rakam kar mı yoksa zararmı düşünmek lazım
hele ki 1500 kg mısır yada 400-450 kg soya verimi alınan tarlalarda buydaya yapılan bu emek nekadar mantıklı
yinede herkesin düşüncesine saygım sonsuz
arkadaşa başarılar diliyorum
ü
Özelden karşılık yazdım.
Tarlaya ince teker lastik ile giriyoruz. Bu yüzden öyle çiğnenme filan önemsiz derecede kalıyor. Buğdaydan sonra 2. ürün ekmeden çok derin sürüm yaparız. Sertleşme sorununu çözeriz anlayacağın.
Buğdaydan sonra tarla boş bırakılmaz burda. Mutlaka 2. ekim yapılır.
Bir diğer konu yıl kurak gitse dahi sulama imkanımız var ama genelde sulamaya ihtiyaç duyulmuyor. Son 20 yılda 3 kere sulamışız buğdayı.
Tarlada kalan sapı ( Biçimde tane kaybını önlemek için biraz yukarıdan biçtiririz.) yakmadan rotovatör ile parçayıp, ardından enine ve boyuna olmak üzere iki kere çift merdaneli çizel ile süreriz. Sonra tekrar rotovatör ile toprak yüzeyindeki parçaları küçültürüz. Sonrası ise sırt çekilir. Pamuk ekilecekse kuruya eker üstünü sularız. Soya ekilecekse sular, kuruduktan sonra ekeriz.
Buğdayın ekim öncesi toprak hazırlığından başlayıp hasat da dahil olmak üzere yaptığım tüm masrafın kalem kalem listesini yaptım. Dönüm başına buğday üretim maliyetim yaklaşık 180 TL/dk olacak bu yıl. Bütün gübre, yaprak gübresi, fungisit, herbisit, insektisit, tohum, işçilik, mazot ve biçme parası dahil buna. (Buğdaydan sonra yapılan toprak işlemede harcanan mazot girdisi ve tüm yıla ait araç - gereç amortismanını 2. ürüne ait sayarım ben.)
Tarla kira parası da 370 TL/dk. En yüksek kira rakamı bu bende. Daha düşük rakama kiraladığım tarlalar da var. 200 - 370 TL/dk arası değişiyor kiralar. Genelde tarlalarım mülk, kira oranım çok az ama tarla kirasını sayıyorum. Çünkü tarım yapmasam bile tarlayı kiraya verdiğimde o parayı almış olurum. Bu yüzden ben mülk olsa bile tarımda tarla kirasını girdi maliyetlerinin içine koyarım.
Tüm masrafım 370 + 180 = 550 TL/dk.
Gelelim Buğday getirisine. Geçen yıl tüccara 80 kuruştan sattım. Mazot, gübre ve buğday desteklemesini saymıyorum.
Sap parası 20 TL/dk. Genelde sapı dönüm başı satarız. Bazen satmayıp hayvancılık yapan eşe dosta bedava veririz.
650 kg verim alsam ortalama 80 kuruşa satsam, 650 * 0,8 = 520 TL/dk.
650 kg verim de toplam getiri 520 +20 = 540 TL/dk
800 kg verim alsam ortalama 80 kuruşa satsam, 800 * 0,8 = 640 TL/ dk
800 kg verim de toplam getiri 640 +20 = 660 TL/dk
Not: Bazen istisna olarak daha yüksek verim de aldığımız oluyor ama onları genele katmıyorum. Örneğin 1000 kg/dk verimi bazı yıllar bazı tarlalarda görebiliyoruz. Geçen yıl birisi 1050 kg/dk almış yeni ispanyol tohumu ile. Bu yıl o tohumu deneyenler çoğaldı.
Şimdi gelelim işin püf noktasına. Tarla kira parası 370 TL/dk olanlar tüm sezonluk yani ikinci ekim de dahil. Buğday sonrası 2. pamuk veya 2. soya ekiyorum.
Buğdaydan elde ettiğim ciro ile hem buğday masrafını hem de tarla kirasını genelde çıkartıyorum. Aldığım verime bağlı olarak bana para dahi bırakabiliyor çoğunlukla. Ne kadar çok verim alırsam o kadar çok para kalır bana. Ekeceğim 2. üründen gelen karın tamamı ise bana kalıyor. Burada işin sırrı yüksek verim.
2. ürüne iyi bakabilirseniz çok güzel verim alabiliyorsunuz. Öyle ki ben bir tarlaya 3 yıl üst üste 2. ekim yaptım.
Sırasıyla;
1. yıl: Buğday (760 kg/dk) - 2. Pamuk (510 kg/dk) (Pamuk makineli hasat)
2. yıl: Buğday (715 kg/dk) - 2. Soya (430 kg/dk)
3. yıl: Buğday (650 kg/dk) - 2. Pamuk (415 kg/dk) (Pamuk makineli hasat)
Geçen yıl ve bu yıl da 1. Mısır ektim. Geçen yıl mısır verimim 1660 kg/dk.
Şimdi gelelim neden buğdayla uğraşıyorsunuz, 1. mısır veya soya ekmiyorsunuz muhabbetine. Genellikle ekim yaptığım ürün desenini tarla bazında değiştirmeye çalışıyorum. Çünkü bir ürünü üst üste sürekli ekince verim kaybı yaşanıyor ve toprak o ürünle ilgili olarak verimsizleşiyor. Ekim münavebeti konusu anlayacağınız. Değişik ürünler ekince toprak dinç kalıyor.
işte sonuç itibariyle benim bahsettigim yere geldik
bukadar emek sonunda dekara elde edilen gelir miktarı mısırın yarısı bile olmuyor siz bürüt getirileri yazmışsınız bahsettigniz ürünleri bende hala ekiyorum veya bazılarını geçmişte uzun yılar ektim
söylediginiz farklı ürünler özellikle bugday ekiminin tek artısı farklı ürünler ekerek topragın verim miktarını korumak gibi gözüküyor
onuda neden bugday ile yapıyorsunuz onu da anlamadım sonuçta bugdayı sularsanız onunda enaz dekara 100 lira maliyet artışı oluyor su varsa arazinizde bile ayrıcada işçilik olarakta bahsettiginiz sistem birkaç kişinin yapabilecegi şeyler degil bukadar çok işçiyle yani bukadar çok insanla ugraşmakta ekstra sıkıntıdır herzaman herkonuda
misal vermek gerekirse bugdaya alternatif olarak yerfıstıgı(dekara400-500kg) yada sulu ayçiçegi(dekara500-700 kg) yada turfanda sogan patates yada ıspanak turp gibi ürünlerlede çokdaha fazla kar elde edebilirsiniz ve tarlalarınızdada verim kaybı olmaz
merak ettim çukurovanın neresindensiniz yumurtalık yada ceyhan tarafındansınız gibime geldi
Karataş Bölgesi
Anlamadım nasıl yarısı etmiyor. Buğday - Soya ekimi 1. Mısırdan daha karlı ve daha emek isteyen bir iş. Nasıl hesap yapıyorsun anlamadım. 1. Mısıra kira koymuyorsun sanırım. Kira koyunca mısırda ne kalıyor.
350 TL/dk masrafın üstüne kira ekle 350 + 370 = 720 TL/dk olur. 1500 kg/dk verim alsan ve 65 kuruşa satsan. (70 kuruşa satan olmadı buralarda)
Ciro 1500 * 0,65 = 975 TL/dk yapar.
Kar ise 975 - 720 = 255 TL/dk yapar.
Buğday - Soyada ise iyi verim alabilirsen kirayı çıktıktan sonra 500 TL/dk kar yapabilirsin. Doğrusu senin hesabına aklım ermedi.
Yer fıstığı denendi ama killi toprak, ağır bünyeli rengi kara oluyor. Kumsal topraktaki gibi sarı olmuyor. Hasatta topraktan sökmek sorun oluyor. Toprakta kalıyor. Kumsal istiyen bir bitki o. Tuzla tarafı ekiyor kumsal olduğu için. Onlar Karpuz - 2. Yer Fıstığı ekiyor. Karpuzu, kumsal toprak olduğu için erken hasat ediyorlar. Toprakta geç yetişiyor karpuz. Geç yetişince de fiyat düşüyor. O yüzden toprakta karpuz pek revaçta değil. Ama kumsal bölgelerde revaçta. Sonra hemen Yer Fıstığı ekiyorlar. Kiralar çok yüksek orda sadece karpuz 800 TL/dk. Çok iyi para kazanıyorlar karpuz - 2. yer fıstığı üretiminden.
Ayçiçeği denendi kuş ile mücadele edilemedi. Ekenlerinkini kuş yedi Vazgeçtiler.
Sebze ekilse kirası uçuyor. Örneğin Patlıcan kirası 1000 TL/dk. Ayrıca pazarlama sıkıntı, karşılıksız çek olayı malum. Bir de aracılar genelde doğulu, çete tipi kişiler. Senden ürünü aldım ama zarar ettim, verdiğim paranın bir kısmını geri ver yoksa seni asarım keserim diyen çok... Kimse bela ile uğraşmak istemez.
Ayrıca sebze için kiralayanlar yine doğulu. Ne üreticem yüksek rakama kiraya verim desen, yine zarar ettim tarladan çıkmam diyen oluyor. Bela yani anlayacağın.
Bütün bunları geç. En iyi para mandalina ve limonda. Geçen yıl limonu 7000 TL/dk paraya satanlar oldu. Burda parası olan mandalina veya limon bahçesi yapıyor tarlalarını. Parası olan diyorum çünkü yatırım maliyeti yüksek ve yetişene kadar da para kazanamıyorsun. Ancak onun içinde müstakil tapu lazım. Toplulaştırma işlemi bitsin ben de bahçe yapmayı düşünüyorum biraz. Müstakil tapular toplulaştırma işleminden sonra geliyor çünkü.
Suluda tek irin buğday ekmek çok mantıklı değil zaten. Ama ikinci ürün ve icarı karşılaması güzel önemli avantaj.
tam ben soracaktım sende sormuşsun
şaka bir yana kalan parayı geçtim
tarlaya bukadar çok girsek
birincisi tepelemekten bugday kalmaz tarlada ikincisi köyden aforoz ederler
üçüncüsü bizim buralarda bugdaya bukadar çok emek veren çiftçi pek görmedim arkadaş ilk sayılır
bizim burda sistem basittir
1- ilk önce 25-30 kg bugday ekeriz ekerkende 30-35kg 20-20 gübre atarız mibzerle ben 30 kg adana 99 ektim 35 kg 20-20 taban gübresi attım busene
2-eger üst gübrelemeyi 2 defa yapacaksak ocak ortası ve şubat sonu 2 defa 20şer kg 33 nitrat ve üre veririz takseferde atacaksak şubat sonu mart başı gibi 30-35 kg üre veririz ben iki sistemide denedim busene üst gübrelemede
3- mart ortasında ot ilacını sıkarız genelde atlantis olur oda
4 nisanayında duruma göre pas ilacını sıkarız
5-mayıs ortasından itibaren hasat başlar
sulama yapılmaz
normal senelerde en kötü yer 400 en iyi yer 650+ kg buyday verir
şi,mdi düşüğnüyorum bu emek ve bu maliyetler ve bu gelir tablosuna göre arkadaşın aldıgı 600-800 kg arası rakam kar mı yoksa zararmı düşünmek lazım
hele ki 1500 kg mısır yada 400-450 kg soya verimi alınan tarlalarda buydaya yapılan bu emek nekadar mantıklı
yinede herkesin düşüncesine saygım sonsuz
arkadaşa başarılar diliyorum
ü