Çizel Hakkında Herşey (Kullanım Tecrübeleri, Türleri, Avantajları & Dezavantajları)

Ynt: Çizel Hakkında Herşey (Kullanım Tecrübeleri, Türleri, Avantajları & Dezavantajları)

UÖZKAN.77 link=topic=78070.msg923892#msg923892 date=1412363782' Alıntı:
eyvallah.. nazar vardır lakin mavi boncuk korumaz:)

garajı olan herkes bikaç yılda bi kapıyı açık unutup kırar ortalama olarak.. kabinciler buna bi akıl bulsunlar artık yeter:)

bizim garaj olmadığından öyle bi derdimiz olmadı ama.. dün 55-60 km kadar gittim çizeli almaya.. orda bi tanıdığı yanıma aldım.. köyden başka biri şurda yarım römork gübre var.. at üstüne hayrına dedi.. tamam dedim.. 1 römork doldurdur yola çıktım.. o ara köyün sürü geldi..

iyice sola yanaşıp hayvanlara yol verdim.. bu ara yanımda oturan arkadaş da bende kapının açıklığını unuttuk, çatıdan gelen bi uzantıya camı takmışız ve gümledi.. Allah ' dan başka bişe olmadı aniden korktuk, şaşırdık..

Demekki kapı kırmak için garaj şart değilmiş.. buranın Kubota bayide tanıdık dükkana girip çıkarken yeni kırmış.. kırılan cam olsun:)

NEDEN DERİN sürüm;

*varsa gömü bulmak ve erken emeklilik için

*gömü yoksa hiç olmazsa yıllar yılı hep aynı 20-30 cm derinlikten pullukla sürüle sürüle PULLUK TABANI oluşmuş tarlanın bu katmanını kırıp çatlatıp;

böylece SU TUTMASINI ve BİTKİ KÖKLENMESİNİN en iyi şekilde uzaması, sacaklaşması ve böylece toprağın alt katmanlarındaki bitki besin elementlerine ulaşması ve böylece VERİM artışı için..

Verim artınca bi nevi yine erken emeklilik oluyo:)
acıklaman icin cok tesekkurler abi :) yanlız deneyip mi bu tanıya vardın yoksa kulaktan dolma mı :) ve bi sorum daha yanlış diyilsem sendin anıza direk ekim makinasını öven abi ee şimdide cizel cekiyosun biraz çelişkide kaldım acıkcası, yoksa anıza ekimi deneme yanılma yöntemi ile takip mi edeceksiniz sonuca varmak icin böyle bi yol takip ediyosunuz galiba takttir ettim canı gönülden :)

Ynt: Çizel Hakkında Herşey (Kullanım Tecrübeleri, Türleri, Avantajları & Dezavantajları)

GÜZEL soru.. fayda/maliyet ÇOK önemli denge..

Bu çizel motoru pulluğa göre ÇOK zorlasa da pulluktan ÇOK fazla 'iş genişliği' var:)

bu çizel.. 2 sıra 9 bacak ve 270-280 cm iş genişliği var.. yani çok yakmıyo aslında..

bu acemi çizelci halimle.. tüm tarlalara HİÇ olmazsa 3-5 yılda 1 kere girmesi lazım derim.. her sene kullanılırsa ve toprak şartları uygunsa çoğu yerde pulluğa gerek kalmaz derim..

burda bi arkadaş yaklaşık 5 yıldır kullanıyo pulluğu iptal ettim dedi..

Anız mibzerine halen inanıyorum.. ama ÖNCE bi toprağın pulluk tabanının kırılması lazım..

yani direk anıza ekersek: hersene ne aldıysak onu alırız derim..

ama çizelle 50-60 cm patlatıp.. anız mibzeriyle ekersek: her sene aldığımızdan da fazlasını alırız..

anız mibzeri olmasa bile bu çizel işi 3-5 yılda bi şart derim.. HİÇ bi pulluk inemez o derinliğe..

son olarak da deneyip/görmeden yaşamadan bilinmiyo.. bu tarlanın sahibi şuan İstanbulda Kurbanda.. çizeli tavsiye eden biziz tamam gel sür dedi..

şimdi kurbandan dönsün inşallah anız mibzerini de tavsiye edip ektirelim bakalım ne çıkcak..

UÖZKAN.77 link=topic=78070.msg923897#msg923897 date=1412364443' Alıntı:
GÜZEL soru.. fayda/maliyet ÇOK önemli denge..

Bu çizel motoru pulluğa göre ÇOK zorlasa da pulluktan ÇOK fazla 'iş genişliği' var:)

bu çizel.. 2 sıra 9 bacak ve 270-280 cm iş genişliği var.. yani çok yakmıyo aslında..

bu acemi çizelci halimle.. tüm tarlalara HİÇ olmazsa 3-5 yılda 1 kere girmesi lazım derim.. her sene kullanılırsa ve toprak şartları uygunsa çoğu yerde pulluğa gerek kalmaz derim..

burda bi arkadaş yaklaşık 5 yıldır kullanıyo pulluğu iptal ettim dedi..

Anız mibzerine halen inanıyorum.. ama ÖNCE bi toprağın pulluk tabanının kırılması lazım..

yani direk anıza ekersek: hersene ne aldıysak onu alırız derim..

ama çizelle 50-60 cm patlatıp.. anız mibzeriyle ekersek: her sene aldığımızdan da fazlasını alırız..

anız mibzeri olmasa bile bu çizel işi 3-5 yılda bi şart derim.. HİÇ bi pulluk inemez o derinliğe..

son olarak da deneyip/görmeden yaşamadan bilinmiyo.. bu tarlanın sahibi şuan İstanbulda Kurbanda.. çizeli tavsiye eden biziz tamam gel sür dedi..

şimdi kurbandan dönsün inşallah anız mibzerini de tavsiye edip ektirelim bakalım ne çıkcak..
anladım abi hakınızda hayırlısı olsun umarım mahcup olmazsınız ben gibi cıraklarada yol göstermiş olursunuz :) bizde pulluk da kulanılmaz kültüvator ve goble diskaro okadar en fazla 30 cm ya derin süreriz ya sürmeyiz 10 yıldır hic bi tarlama pulluk vurulmadı desem yerinde olur gecensene 100 dönüme denemelik diskli puluk cektim okadar kesek cıktı baya bayada derin sürdüm o kesekleri ufalayacam diye traktörün üstünde zıplaya zıplaya bi hal oldum okadar kendimi motoru zorladım yıpratım motoru ekstra mazot + maliyet yaptım sonuc ne oldu mu dersin kendi bicerim de var kendim bictimde dönüme 18 kilo fark etti sadece şimdi nasıl olucak neymiş benim acımdan pullukta gereksizmiş :) kısacası işlemeden kısmayacan ama ben ne kadar işlersem derin sürsem verim artar gibi de döşünmeyecen şahsi fikrim:) kesinlikle akıl veriyormuş gibide gelmesin haddim diyil olamazda ben sadece bildiğimi tecrübe mi patlaşmak istedim :) teşekkürler :)

kolay gelsin dostum güzel paylaşım ve dogru bilgiler vermişsin

şimdi ben bu çizel konusunda
kapısında aşagı yukarı 20-25 yıldır çizel olan bir kişinin oglu olarak vede aşagı yukarı 20 yıldırda bizzat kendim kullanarak yaşadııgım tecrübeler sonunda
herzaman şunu derim
pulluk çizelden kolaydır yani çizel zordur
pullukta yaktıgı yakıttan dekara yarım litre fazla yakar çizel
benim kulladıgım çizel 65-70 cm bacak boyu yani kısa bacak birde bunun 80 cm ve üzeri bacak boyu olan yani uzun bacak olanları var ki onu çeken makinanın cigeri falan kalmıyor
ayrıca çizeli ana görevi özellikle sulu arazilerde vede yogun yagış alan bölgelerde ki arazilerin sututma kapasitesini arttırmak vede tabanda oluşan kireci kırmaktır ve butür sulu araziler sulanan araziler yogun yagış alan araziler nerdeyse heryıl çizelle derin sürüm yapılarak işlenmelidir

kuru arazilerde yagışı az alan arazilerde ve bölgeelrde ise çizelle derin sürümü heryıl yapmaya gerek yok onun yerine 3-4 yılda birdefa derin sürüm yapılabilir

ayrıca pulluk ve çizel hakkıyla kullanıldgında özellikel çizel hakkıyla kullanıldıgında çizelle sürülmüş tarlaya direk ekim faciadır zarar büyük olur hatta çizl üstü 1defa da başka ekipmanla işlemekte yetmez ekim için çizelden sonra enaz 2 ekipmanla daha işlenmesi ve topragın inçeltilip oturtulması sıkıştırılması sertleştirilmesi gerekir
yoksa sade çizele güvenilip ekilen tohum dengesiz derinliklere düşer vde bunun sonucund tohum çıkışında kayıplar yaşanır buda verimi etkiler verim kaybı olur

ama gel görki malesef sitede herkeste bir çizel alma hevesı var ama alanların %90ı da çizeli kazayagı veya kültüvatör niyetine kullanıyor
bunu söyledigimizde kızan kırılan küsen birçok arkadaşımız oluyor

hatta rant peşinde koşan çizel ve patlatma üreten kişiler firmalarda çiftçinin özünü boyamak için birsürü alengirli çizelelr üretiyor yok efendim yaylı çizel yok efendim merdaneli çizel yok efendim agzındaki bıçagı farklı olan çizel vs vs

oysa çizelin kitabında bunlar yoktur

seni çizeli çizel gibi degilde çizeli patlatma gibi kullandıgın için yani asıl görevinde kullanılması gerektigi gibi kullandıgın için tebrik ediyorum dostum

ARSLANLAR5070

şimdi pulluksuz tarım olmaz fikrine bende karşıyım..

18 kilo farketti.. peki geçen sene kaç kiloydu dönüme bu sene kaç oldu.. zaten o farkında sürümden olduğunun garantisi yok.. tohum/yağış/gübre var işin içinde..

eğer pulluktan uzaksanız bu anız mibzerine bi alıcı gözle bakın derim..

Yavuz hocam yalan yok bu yaşımda İLK defa çizel kullandım ama ÇOK hoş bi ekipman..

Ben unuttum sen yazmışsın.. burda CÜNÜT derler.. yani tarlada su göllenir, ürün çürür bozulur vs.. yani şişen su göllenen tarlalara gir bunla mis gibi..

bi nevi DRENAJ da yapar bu çizel hakkıyla göm korkma..

Yalnız 5/12 ' yi seri 3 ile çeken motor bunla bu kadar nasıl zorlandı halen kafam karışık.. değer mi değer.. istesek üstün körü 20-30 cm giderdik..

bizim ortalama 50 cm.. ama yalansız yer yer şaseden (60 cm) aştı toprak.. bunla çalışmak ve görüntü ÇOK hoş.. vesselam.

UÖZKAN.77 link=topic=78070.msg923905#msg923905 date=1412366063' Alıntı:
ARSLANLAR5070

şimdi pulluksuz tarım olmaz fikrine bende karşıyım..

18 kilo farketti.. peki geçen sene kaç kiloydu dönüme bu sene kaç oldu.. zaten o farkında sürümden olduğunun garantisi yok.. tohum/yağış/gübre var işin içinde..

eğer pulluktan uzaksanız bu anız mibzerine bi alıcı gözle bakın derim..

Yavuz hocam yalan yok bu yaşımda İLK defa çizel kullandım ama ÇOK hoş bi ekipman..

Ben unuttum sen yazmışsın.. burda CÜNÜT derler.. yani tarlada su göllenir, ürün çürür bozulur vs.. yani şişen su göllenen tarlalara gir bunla mis gibi..

bi nevi DRENAJ da yapar bu çizel hakkıyla göm korkma..

Yalnız 5/12 ' yi seri 3 ile çeken motor bunla bu kadar nasıl zorlandı halen kafam karışık.. değer mi değer.. istesek üstün körü 20-30 cm giderdik..

bizim ortalama 50 cm.. ama yalansız yer yer şaseden (60 cm) aştı toprak.. bunla çalışmak ve görüntü ÇOK hoş.. vesselam.
abicim deneme dediğin gecen seneyle ölcülmez ki gecen sene aynı tarladan 550 kilo buğday alındı bu sene 320 sebeb ne miydi bereket Allah tan ama biz verimin döşüşünü secim donuna bağladık :) konumuza yani denemeye dönelim ben bişey denemek istedim mi aynı tarlayı yarıya bölmekle yaparım bu gübre tohum gibi denemelerdede aynı pulluk kulandığım tarlla 200 dönüm tek parca onu yqrıya bölüp yarısına pulluk yarısınada normal kültüvator eksi yöntem kulandım göbresi tohumu hepsi aynı sadece işlemesi farklı 20 kilo fark etti yani zarar :) umarım anlatabildim bu sefer :) işlemesiz tarıma pek sıcak bakmıyorum işleme taraftarıyım ama abartılmadan gereksiz maliyetlerden kısarak işleme :)

Kolay gelsin Umut abi bizim tarlalarında çok ihtiyacı var pulluk artık belli bi noktadan fazla batmıyor sert bi taban oluşmuş durumda

Duz seri 3 le nasil herge gidiyomus asil onun videosunu atta görelim mübarek yolda romorklami gidiyo 3 le

UÖZKAN.77 link=topic=78070.msg923882#msg923882 date=1412362675' Alıntı:
bizimki yine Allah ' dan 60 cm.. Yusuf hepten hapı yuttu onun çizel 70 cm ' lik galiba.. yandı ki ne yandı :)

korna bişe değil... o değilde komple kapı camını nerden bulcaz bu antikanın.. havalıymış gümledi un ufak oldu..

UÖZKAN.77 link=topic=78070.msg923892#msg923892 date=1412363782' Alıntı:
eyvallah.. nazar vardır lakin mavi boncuk korumaz:)

garajı olan herkes bikaç yılda bi kapıyı açık unutup kırar ortalama olarak.. kabinciler buna bi akıl bulsunlar artık yeter:)

bizim garaj olmadığından öyle bi derdimiz olmadı ama.. dün 55-60 km kadar gittim çizeli almaya.. orda bi tanıdığı yanıma aldım.. köyden başka biri şurda yarım römork gübre var.. at üstüne hayrına dedi.. tamam dedim.. 1 römork doldurdur yola çıktım.. o ara köyün sürü geldi..

iyice sola yanaşıp hayvanlara yol verdim.. bu ara yanımda oturan arkadaş da bende kapının açıklığını unuttuk, çatıdan gelen bi uzantıya camı takmışız ve gümledi.. Allah ' dan başka bişe olmadı aniden korktuk, şaşırdık..

Demekki kapı kırmak için garaj şart değilmiş.. buranın Kubota bayide tanıdık dükkana girip çıkarken yeni kırmış.. kırılan cam olsun:)

NEDEN DERİN sürüm;

*varsa gömü bulmak ve erken emeklilik için

*gömü yoksa hiç olmazsa yıllar yılı hep aynı 20-30 cm derinlikten pullukla sürüle sürüle PULLUK TABANI oluşmuş tarlanın bu katmanını kırıp çatlatıp;

böylece SU TUTMASINI ve BİTKİ KÖKLENMESİNİN en iyi şekilde uzaması, sacaklaşması ve böylece toprağın alt katmanlarındaki bitki besin elementlerine ulaşması ve böylece VERİM artışı için..

Verim artınca bi nevi yine erken emeklilik oluyo:)

Umut Abi formundasın. Zevkle okudum. :D

Mustafa 66 link=topic=78070.msg923916#msg923916 date=1412371893' Alıntı:
Duz seri 3 le nasil herge gidiyomus asil onun videosunu atta görelim mübarek yolda romorklami gidiyo 3 le

bunlar 6 vites.. Zetor başlığında hepsi fazlası var..

90 ' lık 5-12 SERİ 3..

http://www.trakkulup.net/videolar-(cekimler)-406/zetor-90-512-pulluk-denemesibayburt/

74 ' lük 5/10 SERİ 3.. 5/14 ' e kadar ağır devirli 74 ' lük SERİ 3 ile çekiyo.. alanlar aynından arıyo şuan..

http://www.trakkulup.net/videolar-(cekimler)-406/zetor-7441-(72-bg)5-10-pullukseri-3/

Selçuk bu çizel dediğim gibi dünyanın 8. harikası:)

Arslanlar 5070 link=topic=78070.msg923893#msg923893 date=1412363789' Alıntı:
peki abi iyi güzel diyosunda hic denedin mi aynı tarlanın yarısına cekip yarısına cekmeyip aradaki farkı gözlemledin mi :) verime bi etkisi oldu mu :) olduysa bile aradaki mazot maliyetinin ne kadar östüne bi fark oldu :)

neler denemedik. aynı tarlada çizel değil dip kazan çekili yer kıraç yılda ayçiçeği daha geç bayılma yapıyor. buralarda biz çizeli yazdan sürülmüş arazileri kasım ayında çıkan otları yok etmek, toprağı inceltmek ve sürümü biraz daha derine indirmek için kullanıyoruz.
Dip kazan olayı ise buğdayı hasat ettikten sonra temmuz- ağustos ayında çekip kasımda da normal sürümünü yaparız.
çiftçilikte her şeyin maliyetini hesaba katamazsın. şöyle kendi yevmiyeni, güzel olsun diye yapılan ekstra işçilik vb hesaplarsak para kazanmayı bırak içeri bile gidersin. Ama genel yıllarda diğer komşulara göre fark alırsın.

bu çizel işini bana ısrarla tavsiye eden ve aynı ustadan 9 ' lu çizeli olan abimizle hem bayramlaştık.. hem epey konuştuk..

eski kasa ağır seri (30 km) Zetor 8441 ile.. 9 ' lu çizelle.. seri 2-3 ile.. 30-40 cm ile gidiyoruz dedi..

yeni kasa ağır seri Zetor 80 ile yine aynen seri 2-3.. yakarıda dekara 1 litre civarı..

bizim Takviye 2 için.. kesinlikle ayarsız çizel ve ilk sürüm için 50 cm çok derin dedi.. bide tarlanın İLK defa çizel yüzü görmesinden..

bakalım inşallah bulacaz ideal vitesini de..

Kolaygelsin umut abi Haşmetle kapıştıralım zetoru :)

Olsun ama aramızda çok mesafe var.. ortada bi yerde buluşalım :)

UÖZKAN.77 link=topic=78070.msg924056#msg924056 date=1412483952' Alıntı:
Olsun ama aramızda çok mesafe var.. ortada bi yerde buluşalım :)

Olmazsa trakya ya gelin buralardan kaçış yok nasılsa.

UÖZKAN.77 link=topic=78070.msg924058#msg924058 date=1412486762' Alıntı:
doğru diyon Fehim abi ordan da ver elini Avrupa :)

salmammmm nasılsa buraların toprağında sizler makinalarınızdan vaz geçeceksiniz . bizlerde makina sahibi olucaz. :) :) :) :) :) :)

Fehim bak gelirim.. bi zaman sonra Trakya Zetor yatağı diye geçer tarihe :) Hasan ustayıda aldımı yanıma Viyanaya kadar dayanırız..

gidersiniz gidersiniz de nasıl gidersiniz onu kestiremiyorum. Burada bir 75 lik olarak hatırladığım zetor var .onu gördük . burası Trakya toprağı başka yerlerinkine benzemez. kurak ve kara kepir yere senin değil 150 bg altında kalan makinalar işçilik yapmayı bırak bir yerlerini kırmadan duramaz.
: ' ( : ' ( : ' ( : ' ( : ' ( : ' ( gitmeyinde.