Çizel Hakkında Herşey (Kullanım Tecrübeleri, Türleri, Avantajları & Dezavantajları)

Ynt: Çizel Hakkında Herşey (Kullanım Tecrübeleri, Türleri, Avantajları & Dezavantajları)

bu aletin bi faydası daha çıktı ortaya.. 50 cm ' i zorladımı.. gömü varsa bulurmu bulur :)

Ynt: Çizel Hakkında Herşey (Kullanım Tecrübeleri, Türleri, Avantajları & Dezavantajları)

UÖZKAN.77 link=topic=76119.msg903276#msg903276 date=1404213004' Alıntı:
bu aletin bi faydası daha çıktı ortaya.. 50 cm ' i zorladımı.. gömü varsa bulurmu bulur :)
zuha-*-s zuha-*-s zuha-*-s zuha-*-s zuha-*-s zuha-*-s zuha-*-s zuha-*-s zuha-*-s ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Bence bi denemeli :)

sebazios link=topic=76119.msg903203#msg903203 date=1404164956' Alıntı:
Hayırlısı olsun Umut Abi.

Bi çizel videosu da paylaşalım. 6 yıldır derin hiç derin sürüm yapılmamış bi tarla burası. Korkunç bir taban yapmış. Çizeli oturtup güzel bi oynattım. Ortalama 40-45 santimde gitti ayaklar.

720p izlemeniz tavsiye edilir.

http://youtu.be/lLkJBIEj_w8
Traktör kaç beygir abi feryat figan gidiyor gibi . biz her yıl damin önünü caramba yaparız her yılda ssdece 3 bacağını batirabiliyoruz sonra sonra derine iniyor

Herseyden önemlisi çalışma zeminini . Bana kalırsa piyasaya calisilcaksa 7 li ideal çok . En sert yerde de randiman alınabilir gevsekte de

sebazios link=topic=76119.msg903203#msg903203 date=1404164956' Alıntı:
Hayırlısı olsun Umut Abi.

Bi çizel videosu da paylaşalım. 6 yıldır derin hiç derin sürüm yapılmamış bi tarla burası. Korkunç bir taban yapmış. Çizeli oturtup güzel bi oynattım. Ortalama 40-45 santimde gitti ayaklar.

720p izlemeniz tavsiye edilir.

http://youtu.be/lLkJBIEj_w8

25-30 cm varda daha fazlasına birşey diyemem
çünkü 40-45 cm batıyorsa çizelin bacagı ozaman topragı senin videodaki gibi saga sola savurmaz daha dogrusu savuramaz kardeş sadece hafiften kabartıp gider
aşagıdaki video benim çektigim video
videonun başında ilk zamanlar 20-25 cm daha sonra 35-40cm ve son 2 dk sı 45cm hatta son 30 saniyesi şahseye kadar yani nerdeyse 60cm falan

http://youtu.be/bxUfMso3Uuw

bide kimse üstüne alınmasın ama çizeli çizel gibi kullanırsa herkim olursa olsun
1 litre yakmaz dekara
dekara 1 litre yakması için çizeli kazayagı gibi kullanmak düz 1le düz 2 ile sürüm yapmak lazım buda 15-25 cm arası derinlik demek

çizeli çizel gibi kullanırsak yani 40-50-60 cm derinlige indirisek ozaman çizel vazifesi görür ondada yakıt 1,5 litre ile 2 litre arası degişir hatta traktöre göre dahada fazla olabilir

birde şahsi düşüncem var
çizel kullanmaktaki amaclarımız belli
amaçlarımız topragın tabanını kırmak su tutma kapasitesini arttırmak vede topragı hafften kabartıp havalanmasını saglamak pullukla sürüp tesviyesini bozmamak dahasonraki sürümlerin kolay olmasını saglamak vs vs
ozaman çizelin arkasındaki merdane mantıken yanlış
özellikle tarla boşken yaptıgımız ilk sürümde benim fikrim merdane kesinlikle kullanılmamalı böylece toprak sıkışmaz iyice havalanır
tesvisi zaten bozulmuyor çizel kullanınca merdaneyle düzlemeye veya kesekleri kırmayada gerek kalmaz
ama ekim öncesi son sürümü çizelle yapacaksak ozaman merdane faydalı olabilir
hem yakıt tasarrufu olur direk ekim yapılabilir hemde zamandan tasarruf yapılmış olur

Çizel ayak sayısı hiçbirşey ifade etmez. Hatta çok ayak işleme derinliğini düşürdüğü için kötüdür.

2-3 değil sadece bir (1) ayak bile aşağıdaki 250 hp 'paletli dozerin' canına okuyor:

http://youtu.be/91Am69RWaeU

O nedenle dikey toprak işleme ekipmanlarındaki ayak sayısının çok olması, iş genişliği dışında hiçbir fayda sağlamaz. O ekipmanının amacı da o olmadığına göre (adı üzerinde 'DIKEY' toprak işleme ekipmanı) yapılan işin hiçbir anlamı kalmaz.

Ben videodaki 7 ' liyi 50 hp tek çeker john Deere ' de de kullandım, 92 Hp 4x4 Kubota ' da. JD 15 cm ' den aşağı inemezken kubota standart 40-45 cm ' de çalıştı.

Şimdi ben '50hp JD ' ye 7 ' li çizel takıyorum' dersem, '90 hp motorda 13 ' lü çizel kullanıyorum' diyen biri ile aynı şeyi yapmış olurum.

Gösterişe kapılmayın arkadaşlar. Amacımız toprağı olabilecek en iyi ve doğru şekilde işlemek olmalı. Traktörümüzü kanıtlamak değil!..

Eğer amaç:
- 35-40cm ve daha derinden taban kırmak
- toprağın su tutma kapasitesini arttırmak
- toprağa dikey su hareketi kazandırmaksa
Kullanacağın alet çizel yada dipkazan ' dır. Yani şu:

7 ' li çizel:
zetu8aja.jpg

5 ' li dipkazan:
amedyneq.jpg

Yok amaç:
- toprağı 30 cm ve daha düşük bir derinlikten karıştırmak / havalandırmaksa
- tezekleri inceltmekse
- yabancı ot mücadelesi yapmaksa
Kullanılacak alet 'Tiller' yada 'büyük ayak Kültivatör'dür

Yani şu:
3a3ezuhe.jpg

Aradaki farkı anlamışsınızdır. Birinde derine inmek, diğerinde yüzeyde kalmak.

Tillerde ayağın çok olması iyidir. Motor gücünü de belli eder ama çizel ve dipkazan ' da önemli olan 'derinlik' olduğu için çok ayağa aldanmayın. Ekipmanın istediğiniz derinliğe ulaşmasına rağmen traktörünüz hala rahat gidiyorsa 1 vites yükseltir, sorunu çözersiniz.

Bu saçma durumun da tüm sorumlusu ekipman üreticileridir. Pullukta 'traktörü tutmaz, zorlamaz, yormaz' özelliği satış açısından avantaj olduğundan, aynı ibare ve iddiayı, birebir aynı şekilde çizelerde de kullanmaya başladılar. Bu da çiftçileri yanıltırak hatalı büyüklükte mal alımına neden olur.

Aşağıdaki tablo isim vermeyeceğim bir ekipman üreticisinden:

3uzy6yda.jpg

İnceleyince, tablonun ne kadar uçuk ve ütopik rakamlar içerdiğini anlarsınız.

Şöyle anlatayım: 55 hp herhangi bir motor, 7 ' li çizeli 48cm daldırıp taban patlatsın, hatta 10-20 dekarı geçtim, 100 metre gitsin, ben o motoru, o çizelle birlikte tarlada satın alırım. Ama yukardaki teknik veriler hiç öyle demiyor:)

Kısaca hani derler ya 'boyu değil, işlevi' diye.. Bu iş de öyle. Kaç tane değil, ne kadar girdiği önemli..

Umut Abi konuyu geç farkettim, sen de erken sipariş ettin, olan oldu. Amaç taban kırmaksa benim tavsiyem yukarıdaki 5 ' li dipkazanın 3 ' lüsünü 90 ' lığın arkasına alman yönünde olurdu.

Şimdiki tavsiyem merdane ve 2-4 ayağı yedeğe çıkar, Yani 7 ' li yada 5 ' liye çevirip ayakları aç. Tarlaya gir, şaseye kadar sal. (Bolca yedek pim ve dekara (en az) 1.5 litreyi de hesaba yansıt)

9 ' lu haliyle aynı alanı götürür, 7 ' li halde 10cm, 5 ' li halinde 15cm daha derine inersin. Amacına ulaşır, taban katili olursun :)

YAVUZ_13 link=topic=76119.msg903509#msg903509 date=1404256813' Alıntı:
25-30 cm varda daha fazlasına birşey diyemem
çünkü 40-45 cm batıyorsa çizelin bacagı ozaman topragı senin videodaki gibi saga sola savurmaz daha dogrusu savuramaz kardeş sadece hafiften kabartıp gider
aşagıdaki video benim çektigim video
videonun başında ilk zamanlar 20-25 cm daha sonra 35-40cm ve son 2 dk sı 45cm hatta son 30 saniyesi şahseye kadar yani nerdeyse 60cm falan

http://youtu.be/bxUfMso3Uuw

bide kimse üstüne alınmasın ama çizeli çizel gibi kullanırsa herkim olursa olsun
1 litre yakmaz dekara
dekara 1 litre yakması için çizeli kazayagı gibi kullanmak düz 1le düz 2 ile sürüm yapmak lazım buda 15-25 cm arası derinlik demek

çizeli çizel gibi kullanırsak yani 40-50-60 cm derinlige indirisek ozaman çizel vazifesi görür ondada yakıt 1,5 litre ile 2 litre arası degişir hatta traktöre göre dahada fazla olabilir

birde şahsi düşüncem var
çizel kullanmaktaki amaclarımız belli
amaçlarımız topragın tabanını kırmak su tutma kapasitesini arttırmak vede topragı hafften kabartıp havalanmasını saglamak pullukla sürüp tesviyesini bozmamak dahasonraki sürümlerin kolay olmasını saglamak vs vs
ozaman çizelin arkasındaki merdane mantıken yanlış
özellikle tarla boşken yaptıgımız ilk sürümde benim fikrim merdane kesinlikle kullanılmamalı böylece toprak sıkışmaz iyice havalanır
tesvisi zaten bozulmuyor çizel kullanınca merdaneyle düzlemeye veya kesekleri kırmayada gerek kalmaz
ama ekim öncesi son sürümü çizelle yapacaksak ozaman merdane faydalı olabilir
hem yakıt tasarrufu olur direk ekim yapılabilir hemde zamandan tasarruf yapılmış olur

Yavuz 7 ' liyi çektiğim traktör 92 hp Kubota ME9000. Yani TD65 ' den yaklaşık 30 beygir fazla. Doğal olarak TD ' ye göre bikaç vites hızlı gidebiliyor. Arazinin kumsal, 1 yıldır hiç ekipman girmemiş, tavsız ve 6 yıldır derin sürülmemiş olmasını da hesaba karırsan durumu anlarsın.

Burda özellikle önemli olan nokta hız. Pulluktan tırmığa, kültivatörden çizele farketmez. Hangi ekipman olursa olsun 'hız yaptığın an toprak savrulur.'

Yani '40-45 cm ' de toprak savrulmaz' demen, aslında senin yeterli hıza ulaşamamandan kaynaklanıyor.

Kanıt niteliğinde de 2 video:
Ayaklar şaseye kadar oturmuş ve tarla tavlı olmasına rağmen toprakta savruluyor:

http://youtu.be/ghKa8JqNSxI

Ayaklar batsa da batmasa da toprak savrulmuyor. Çünkü 'YAVAŞ' gidiyor:

http://youtu.be/ISjwxqCUSsk

Sonuçta ikimizin de kullandığı ekipman aynı iken (7 ' li çizel) 65 hp traktör 45 cm derinden işleme yapabiliyorsa diğer traktördeki 30 hp ' lik güç farkı ne işe yarıyor?

Cevap: (hız)

Not: yakıt ve çizelim amacı ile ilgili söylediklerine aynen katılıyorum.

Iste bende sizlerle ayni gorusteyim herkes gosteris meraklisi olmus ben 3105 le saseye kadar oturtuyorum cizeli gunde 60donumu gecmiyor

sağol Yılmaz.. biz alırken zetor 8441 ' in rahat derinden 9 ' lu çekmesini referans aldık.. bide ısrarlı tavsiyeyle amasyada yaptırdık.. usta da zetor 90 ' a 9 ' luyu tavsiye etti..

en kötü ihtimali de dediğin gibi düşündük.. yani 9 ' luyu 7 ' li yaparız yerine göre..

evet pulluk izinin en az 10 cm altına inmedikten sonra anlamı yok..

yalnız o dozerin arkasındaki riper 1 metrenin de baya üstündedir bide çok geniş.. ayrıca tarla değil dağı/taşı söküyo.. bizim çizellerle kıyas kabul etmez :)

biz hiç denemedik.. çizeli bize ısrarla tavsiye eden abimiz.. zetor 8441 ile 9 ' lu çizelle ilkinde 35-40 cm civarı 2. sürümde şaseye yakın sürümde.. hatta bizim çizelin aynısı, aynı ustanın..

ilk sürümde :1,3-1,5 litre/dekar
2. sürümde : 0,7-0,8 lt/da

yaktığını defalarca hesaplamış.. ilk sürümde ham yer kalırken tatlı çaprazlama 2. sürümde HİÇ ham kalmadığını savurduğunu söyledi..

pulluk tabanının altına inmedikçe gerçekten de çok bi anlamı kalmaz çizelin..

Tumosan66 link=topic=76423.msg903516#msg903516 date=1404277251' Alıntı:
Iste bende sizlerle ayni gorusteyim herkes gosteris meraklisi olmus ben 3105 le saseye kadar oturtuyorum cizeli gunde 60donumu gecmiyor

Geçmez. Dogrusu da bu zaten. 90-100 Hp bir makinanın çizeli hakkıyla çektiğinde gunde işleyeceği yer 50 dekar. Fazlası zarar. Hızlı giden atın boku seyrek düşer misali.

Bir de çizelin 2 kez çekilmesi cok cok gerekli vir durum olmadikca bence gereksiz. Derin ve itina ile çekilen bir çizel toprağa, yeterli bir su tutma kapasitesi kazandırıyor zaten.

2. çizelde amac daha derine inmekse birsey diyemem ama tezegi inceltemek gibi bir gaye varsa tiller cok daha yerinde bir karar.

Şahsen tavsiye edeceğim sıralama:
4 yılda bir tek sefer minimum 50 cm dip kazan
Sezonluk ise:
- Çizel, 35-40 cm
- Tiller, 20-25 cm (disk-tiller de olabilir)
- kultivator, 10-12 cm
- Ekim

Yukarıdaki sıra topragın form olarak mükemmel bir hale gelmesini sağlıyor. Ekim ve çıkış kalitesi çok yükseliyor.

Toprağın ters düz etmek, alt ve üst katmanları homojenize etmek, bitki artıklarını gömmek için 2, en çok 3 yılda bir 12-16 numara pulluk.

Toprak işleme yöntemleri yeni teknoloji, ekipman ve araştırmalar sonucunda sürekli değişiyor. ne kadar geçerliliğini korur bilmiyorum ama su anlık bu siralama iyi sonuc veriyor.

kolay gelsin hemşerim memleket yazmamışsın ama 58den yola çıktım :) güzel paylaşım

Çok zevklidir, çok da işe yarar.

Yalnız Yusuf Abi ' ye izletmemek lazım bunu.. :D

Dolu bu sıralar. Kafamızda paralar yeminle.

İsmail Pelit link=topic=77723.msg919584#msg919584 date=1410903169' Alıntı:
kolay gelsin hemşerim memleket yazmamışsın ama 58den yola çıktım :) güzel paylaşım
Evet sivasin sizir kasabasi hemserim :)

sebazios link=topic=77723.msg919607#msg919607 date=1410909171' Alıntı:
Çok zevklidir, çok da işe yarar.

Yalnız Yusuf Abi ' ye izletmemek lazım bunu.. :D

Dolu bu sıralar. Kafamızda paralar yeminle.
Evet hemde cok toprak tavinda dibine kadar indiriyorum ama arada dalma yaptigi icin zorluyor motoru en guzeli bitane merdane arkaya

Çizelle sürdükten sonra pullukla sürermisiniz ben topraktaki nemi muhafaza etmek için nadasları pulluk yerine çizelle sürmeyi düşünüyorum malum memleketimizin yağışı az sence iyi olurmu

Evet cizeli taban tasini kirsin diye surdum baharin pullukla tekrardan suruyoruz denemeden bisey diyemecegim.

ÇİZEL-Dünyanın 8. harikası..

İLK 9 ' LU çizel denememiz. Bacak boyu 60 CM.

5/12 pulluğu SERİ 3 ile çeken Zetor 90.. bu çizeli hakkıyla TAKVİYE 2 ile çekti.

Videoda atcam..