Ynt: Çizel Hakkında Herşey (Kullanım Tecrübeleri, Türleri, Avantajları & Dezavantajları)
UÖZKAN.77 link=topic=78070.msg924323#msg924323 date=1412702115' Alıntı:
Yılmaz bildiğin gibi değil.. ilkten moralim baya bozuldu.. şimdi 5/12 ' yi seri 3 ' le çekince aynen o havayla rastgele destursuz daldım tarlaya.. ana bi baktım zetor gitmiyo
takviyeye düşmek bi utanç oldu.. Allah ' tan yalnızım yanımda kimse yok
ama arkama bakıp manzarayı görünce herşeyi unuttum.. ÇOK harika bi ekipman vesselam.
gerçi çizel ustası sensin ama geçecem seni hiç şansın yok.. sevdim bu işi
not: senin dediğin gibi bu iş hakkıyla yapıldımı motoru geriyo.. yoksa çizdir geç olur..
Estağfirullah Umut Abi. Ustalık neyimize. Sık kullandığım ve sevdiğim bir ekipman olduğu doğru ama ustalık için yaşımız el vermez
Abi tarla daha önce çizel görmedi ise, derin işleme namına bir kelam işitmemiş ise, ilk seferde hem motoru, hem ekipmanı bu kadar zorlamanın (bence) bi anlamı yok. Sonuçta mazot yakıyor bu alet.
Yusuf Abi ' ye de aynı öneriyi vermiştim, kendim de aynısını kullanıyorum. Ilk defa çizel çekilecek arazi ise öndeki 4 bacağın sigortasını söküp balya ipi ile şaseye bağla. Yani 9 ' ludan 5 ' liye düşür. Tepe kolunu da sal biraz. ÇiEl geriye yatsın. Arkadaki 5 bacağı sal köküne kadar. Özellikle kurakta. Giderken bildiğin toprak titriyor. Öyle zevkli ve güzel bir işçilik olmaz. Hem de seri 2-3 ile gidebiliyorsun. Bu ilk işlemle zaten taban kırılıyor. Amacımıza ulaşıyoruz.
Zaman geçti, toprak güzel bir yağmuru yedi, tava geldi. Bu sefer de enlemesine dal aynı tarlaya. Bu sefer o 5 bacak çok rahat oturuyor. Baktın rahat gidiyor motor, öndeki 4 bacağı da sal aşağı. Burda önemli nokta, tarlayı aynı doğrultuda değil, öncekine 90 derece dik işlemek. Hem bu şekilde tarlanın da tesviyesi düzeliyor. Dalgalı, engebeli yerleri oturuyor.
Bu tarlaya daha sonra hangi işlemi yaparsan yap, mal alırsın. Çünkü (düz ara 50 cm ' den işlediğini düşünsek) toprağın 60 cm derinliğe kadar her noktasına su rezerv etmiş oluyorsun!
Matematikler olarak da hesap basit.
Ortalama bir toprağın %20-25 sudur. Dikey toprak işlemeye tabi tutulmuş bir alanda bu rakam %30-35 ' e kadar çıkabiliyor.
Şimdi %10-15 ' lik bir fark önemsiz gibi görünüyor di mi?
Aksine inanılmaz önemli.
30 cm toprak tabakası olan normal bi arazinin 1 dekarında (toprak tipine göre ağırlığı değişebilen) 400-600 ton arası toprak bulunur ki bu toprağın içindeki su rezervi ortalama 80-150 ton civarındadır.
Biz sadece toprak işleme şeklini değiştirerek bu su miktarın iki katına yakın (%30-50 arası) çıkartabiliyoruz.
Bu durum, özellikle bir damla yağmura hasret kaldığımız kurak dönemlerden bitkinin rahatça kullanabileceği, dekara 50-70 ton suyun arka cebimizde olması demek.
Abi teknik adama, teknik anlatılmaz. Her seviyeden okuyucunun anlaması için böyle yazdım. Kusuruma bakma.
Not: şu an için (zamanla değişeceği aşikar) favori toprak işleme şeklim:
1-) 4 ayak çizel (patlatanvari
2-) (enlemesine) 7 ayak çizel
3-) Ağır şase goble/diskharrow (sap, bitki artığı denen birşey kalmaz ' temiz tarla yüzeyi bırakır)
4-) Merdaneli kültivatör
5-) ekim
Tekrar kışlık ekim yapılacaksa liste değişiyor ama.