Çizel Hakkında Herşey (Kullanım Tecrübeleri, Türleri, Avantajları & Dezavantajları)

Ynt: Çizel Hakkında Herşey (Kullanım Tecrübeleri, Türleri, Avantajları & Dezavantajları)

hepsi bi yana bu çizel işini çok sevdim.. tarlada güzelse bulgur gibi oluyo.. inşallah verimede çok etkisi olur..

Ynt: Çizel Hakkında Herşey (Kullanım Tecrübeleri, Türleri, Avantajları & Dezavantajları)

UÖZKAN.77 link=topic=78070.msg924066#msg924066 date=1412490669' Alıntı:
hepsi bi yana bu çizel işini çok sevdim.. tarlada güzelse bulgur gibi oluyo.. inşallah verimede çok etkisi olur..

Umut Abi konunun adını değiştirelim mi?

'9 çizel yeminimi bozdurdu' mealinde birseyler az daha uygun gibi..

:D

Yılmaz bildiğin gibi değil.. ilkten moralim baya bozuldu.. şimdi 5/12 ' yi seri 3 ' le çekince aynen o havayla rastgele destursuz daldım tarlaya.. ana bi baktım zetor gitmiyo:)

takviyeye düşmek bi utanç oldu.. Allah ' tan yalnızım yanımda kimse yok:)

ama arkama bakıp manzarayı görünce herşeyi unuttum.. ÇOK harika bi ekipman vesselam.

gerçi çizel ustası sensin ama geçecem seni hiç şansın yok.. sevdim bu işi:)

not: senin dediğin gibi bu iş hakkıyla yapıldımı motoru geriyo.. yoksa çizdir geç olur..

benim çizel 76 cm ...
şu yağışlardan sonra taban biraz gevşedi...
bugün t2 ile 5 bacak batırarak sert arpa yeri patlattım..
deutz çizelle dövüşüyor..
umut buna birtane merdane almam lazım dalıp çıkması çok kötü..

bizde aceleyle ayarsız olmasına rağmen pek dalıp-çıkma olmadı.. ama merdaneden olabilir.. merdaneyi sen kendin yaparsın derim..

UÖZKAN.77 link=topic=78070.msg924323#msg924323 date=1412702115' Alıntı:
Yılmaz bildiğin gibi değil.. ilkten moralim baya bozuldu.. şimdi 5/12 ' yi seri 3 ' le çekince aynen o havayla rastgele destursuz daldım tarlaya.. ana bi baktım zetor gitmiyo:)

takviyeye düşmek bi utanç oldu.. Allah ' tan yalnızım yanımda kimse yok:)

ama arkama bakıp manzarayı görünce herşeyi unuttum.. ÇOK harika bi ekipman vesselam.

gerçi çizel ustası sensin ama geçecem seni hiç şansın yok.. sevdim bu işi:)

not: senin dediğin gibi bu iş hakkıyla yapıldımı motoru geriyo.. yoksa çizdir geç olur..

Estağfirullah Umut Abi. Ustalık neyimize. Sık kullandığım ve sevdiğim bir ekipman olduğu doğru ama ustalık için yaşımız el vermez :)

Abi tarla daha önce çizel görmedi ise, derin işleme namına bir kelam işitmemiş ise, ilk seferde hem motoru, hem ekipmanı bu kadar zorlamanın (bence) bi anlamı yok. Sonuçta mazot yakıyor bu alet.

Yusuf Abi ' ye de aynı öneriyi vermiştim, kendim de aynısını kullanıyorum. Ilk defa çizel çekilecek arazi ise öndeki 4 bacağın sigortasını söküp balya ipi ile şaseye bağla. Yani 9 ' ludan 5 ' liye düşür. Tepe kolunu da sal biraz. ÇiEl geriye yatsın. Arkadaki 5 bacağı sal köküne kadar. Özellikle kurakta. Giderken bildiğin toprak titriyor. Öyle zevkli ve güzel bir işçilik olmaz. Hem de seri 2-3 ile gidebiliyorsun. Bu ilk işlemle zaten taban kırılıyor. Amacımıza ulaşıyoruz.

Zaman geçti, toprak güzel bir yağmuru yedi, tava geldi. Bu sefer de enlemesine dal aynı tarlaya. Bu sefer o 5 bacak çok rahat oturuyor. Baktın rahat gidiyor motor, öndeki 4 bacağı da sal aşağı. Burda önemli nokta, tarlayı aynı doğrultuda değil, öncekine 90 derece dik işlemek. Hem bu şekilde tarlanın da tesviyesi düzeliyor. Dalgalı, engebeli yerleri oturuyor.

Bu tarlaya daha sonra hangi işlemi yaparsan yap, mal alırsın. Çünkü (düz ara 50 cm ' den işlediğini düşünsek) toprağın 60 cm derinliğe kadar her noktasına su rezerv etmiş oluyorsun!

Matematikler olarak da hesap basit.
Ortalama bir toprağın %20-25 sudur. Dikey toprak işlemeye tabi tutulmuş bir alanda bu rakam %30-35 ' e kadar çıkabiliyor.

Şimdi %10-15 ' lik bir fark önemsiz gibi görünüyor di mi?

Aksine inanılmaz önemli.

30 cm toprak tabakası olan normal bi arazinin 1 dekarında (toprak tipine göre ağırlığı değişebilen) 400-600 ton arası toprak bulunur ki bu toprağın içindeki su rezervi ortalama 80-150 ton civarındadır.

Biz sadece toprak işleme şeklini değiştirerek bu su miktarın iki katına yakın (%30-50 arası) çıkartabiliyoruz.

Bu durum, özellikle bir damla yağmura hasret kaldığımız kurak dönemlerden bitkinin rahatça kullanabileceği, dekara 50-70 ton suyun arka cebimizde olması demek.

Abi teknik adama, teknik anlatılmaz. Her seviyeden okuyucunun anlaması için böyle yazdım. Kusuruma bakma.

Not: şu an için (zamanla değişeceği aşikar) favori toprak işleme şeklim:

1-) 4 ayak çizel (patlatanvari
2-) (enlemesine) 7 ayak çizel
3-) Ağır şase goble/diskharrow (sap, bitki artığı denen birşey kalmaz ' temiz tarla yüzeyi bırakır)
4-) Merdaneli kültivatör
5-) ekim

Tekrar kışlık ekim yapılacaksa liste değişiyor ama.

yakarını tam ölçemedim.. 55 km gidip çizeli aldım 40 km kadar geri döndüm.. öylece tarlaya girdik.. göz kararı 1,5 lt/dekar diyelim..

Beyler unutulan bir nokta var. Düz araziler için sorun yok ama eğimli arazilerde çizeli (bayır aşağı değil) tarlanın boyuna değil eğimin aksinine çekilmesi gerekir.( çoğu arazilerimiz eğili.)

Karışık Yakarı...

60 km gidiş 60 km dönüş

15 dekar çizelle yer sürdük

1 saat ön forkliftle 1 ' er tonluk paletler taşındı

2 saat yol

1 saat ön kepçeyle çukur kazıldı

TOPLAM: 75 litre :)

çizelin zorluğunu gösteren güzel bi video..

Zakopywanie Forterry 140 HSX z głęboszem i wyjazd z użyciem przedniego napędu

140 ' lık motora 5 ' li takmışlar.. gerçi dipkazandan da uzun duruyo dişler..

Forterra 140 HSX z Głęboszem Maschio Gaspardo

Bacaklar ne kadar büyük olursa olsun 50 cm ' den aşağı salmıyorlar. Olması gereken de bu. İşte 4 ' lü 5 ' li kullanın diye bu yüzden tepiniyorum.

9 ' lu halde3 km/s hızla gidip saatte 4 dekar yer işlmek yerine,
4 ' lü-5 ' li halde 6-7 km/s hızla gidip saatte 8-10 dekar yer işleyerek (bir dikine bir de hafifi çapraz- bakalava keser gibi) 2 kez işlem yapmak hem daha az mazot yaktırır, hem de daha az arıza açtırır, üstüne daha iyi bir işçilik çıkartır.

çizelde 60 cm bacak boyu tam ideal.. sonrası dediğin gibi lüzumsuz.. zaten dipkazan girer devreye ondan sonra..

her işe ayrı ekipman çıldıran yokmu...
valla almışım 76 cm ayak boyu her derde deva..
yakinda birde merdane ekledimmi dalıp çıkma olayı biter.
tamam olur..

Yusuf hiç şaseye kadar daldığı oldu mu.. merdaneyi sen kendin tasarlar yaparsın bu ustalıkla:)

Çizel 60 cm bile olsa hakkıyla kullandımı DİP kazana gerek kalmaz derim..

Umut abi klişelerin aksine, bu olayda işlevi kadar boyu da önemli :)

valla 60 cm yeter derim.. benim İLK defa zetorla bi işte gözüm korktu.. pulluk bunun yanında eğlence:)

UÖZKAN.77 link=topic=78070.msg924731#msg924731 date=1412840379' Alıntı:
Yusuf hiç şaseye kadar daldığı oldu mu.. merdaneyi sen kendin tasarlar yaparsın bu ustalıkla:)

Çizel 60 cm bile olsa hakkıyla kullandımı DİP kazana gerek kalmaz derim..

Dip kazanın yeri bu gibi işlerde ayrı.

Fehim abi.. dipkazanda zaten bundan az uzundur.. bunu tam daldır al sana dipkazan:)

Zaten Yusufdaki çizel 75 cm.. daha ne olsun..

UÖZKAN.77 link=topic=78070.msg924888#msg924888 date=1412879329' Alıntı:
Fehim abi.. dipkazanda zaten bundan az uzundur.. bunu tam daldır al sana dipkazan:)

Zaten Yusufdaki çizel 75 cm.. daha ne olsun..

UÖZKAN.77

dip kazan temmuz- ağustos ayında kurakta çekilir. toprağa giren yerin en altına yakın bir yerde zincirle bağlanmış birde topacı vardır. senin zetor buralarda ikili(2) dipkazanı hakkıyla çekemez. buda gösteriyor ki dip kazan kurakta çizel tavlı toprakta kullanılıyor.

bunlar merdanesiz adres sormayan mermilere benziyor ne zaman dalıp ne zaman çıkacağı belli olmuyor..
bu nasıf efendiye diyelim bi merdane yollarsın..
şase ye kadar oturdumu deutz zincire bağlı itlere benziyor ;D
yaw efendiler benim anlamadığım neden kurakta çekilmesi gerekiyor.
sonuçta hedef aynı değilmi. . ben buna mantık uyduramadım.