Ynt: Çiğ Süt Fiyatlarınız
Nisan 1.160 . 0.020 düşüş var
Nisan 1.160 . 0.020 düşüş var
Oy cogunluyla görüşülmesi rededildi16.01.2016 - 02:30 | Son Güncelleme: 15.01.2016-22:26 Milliyet.com.tr » Ekonomi » Haber
CHPâ��den Süt Komisyonu önerisi
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, süt üreticilerinin mağduriyetinin incelenmesi amacıyla TBMMde araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.
CHPden Süt Komisyonu önerisi
MERİÇ TAFOLAR Ankara
Gaytancıoğlu ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Çiğ süt fiyatlarının üretim maliyetleri dikkate alınmadan belirlenmesi, Süt Konseyinin işlevini yitirmesi, süt üreticisinin üzerinde sanayici baskısının olması nedeniyle süt üreticilerinden oluşan çok büyük bir kitle çok büyük bir sıkıntı içerisindedir denildi.
Önergenin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:
Sıkıntı büyük
1 Temmuz 2014ten bu yana 1.15 TL olan çiğ süt fiyatlarında hiçbir değişiklik olmamıştı. Ancak 1 Aralık 2015 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş süt fiyatının 3 kuruş düşürülmesi kararı alınmıştır. 1 Ocak 2016 tarihinde ise süt fiyatlarının 2 kuruş daha düşürülerek 1 Haziran 2016ya kadar fiyatların bu şekilde devam edeceği de belirtilmiştir. 1.5 yıldır üretim maliyetlerinin artmasına rağmen süt fiyatlarında artış olmaması, sabit kalması ve hatta aşağıya çekilmek istenmesi süt üreticisini mağdur etmektedir. Bu nedenle üretim yapan işletmelerin sayısında düşüş olmaktadır. 2011de 401 bin üretim yapan işletme varken, 2015te ise 376 bin işletmeye düşmüştür.
Süt ürünlerine ihracat desteği
AA
20 Ocak 2016 - 11:22:00
Süt ürünlerine ihracat desteği
Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri (HAYKOOP) Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, şu anda süt arzının talepten daha fazla olduğunu belirterek, "Dondurma tüketimi yok, ayran tüketimi yaz aylarına göre çok azaldı. Bahar gelince süt biraz daha fazlalaşacak, yaz aylarında tüketim de artacak ama bu dönemde sorunlarımız var. Bu aylar için süt ürünleri ihracatında desteklerle ilgili tebliğ değişikliğine gidilecek. Süt tozunun yanı sıra süt ürünlerinin ihracatına da destek verilecek" dedi.
Süt sektöründeki sorunlar üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hem süt üreticileri hem de süt sanayisinin temsilcileri ile bir araya geldi.
Bakan Çelik, süt sanayicileri tarafında Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Ak Gıda Başkanı Ali Sözen ve sektörün önde gelen temsilcilerini, süt üreticileri tarafında da HAYKOOP Merkez Birliği Başkanı Ertürk, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden, Türkiye Süt üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tevfik Keskin, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veysel Ayhan, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Adnan Yıldız ve diğer üretici birlik temsilcilerini kabul etti.
Görüşmelerin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ertürk, son dönemlerde süt üretimi fazlalığı olduğuna dikkati çekerek, sektördeki durgunluk nedeniyle üreticilerde tedirginlik yaşandığını bildirdi. Sanayicinin Ulusal Süt Konseyi'nin referans fiyatlarına ilişkin uyumlu çalışma sergilemediğini ifade eden Ertürk, üreticilere 1,15'lik referans fiyat, sütlerin toplanması ve soğutma hizmetleri için de 8-10 kuruş arasında para ödendiğini söyledi.
SÜTTE ARZ FAZLASI VAR
Soğutma hizmetleri için olan ücretleri sanayicinin ödemek istemediğini dile getiren Ertürk, kooperatiflerin, toplama, soğutma ve kazanların temizlenmesi ile ilgili maliyetlerinin olduğunu ifade etti. Ertürk, görüşmelerin ardından sanayicilerin 1,15 lira referans fiyatı kabul ettiklerini ancak hizmet bedeli olarak 3-4 kuruş vermek istediklerini, kendilerinin de bu bedel için 5 kuruşu kabul ettiklerini kaydetti. Çiğ sütün değerlendirilmesi için devletin üreticilere süt tozu desteği verdiğini belirten Ertürk, "Devlet süt tozu ihracatında yurt dışındaki fiyatlarla dahildeki fiyat arasındaki farkı ödüyor. Şu anda sütte arz fazlası görünüyor. Dondurma tüketimi yok, ayran tüketimi yaz aylarına göre çok azaldı. Süt fazlası var ve bugünlerde doğumlar var. Bahar gelince süt biraz daha artacak. Yaz aylarında tüketim de artacak ama bu dönemde sorunlarımız var. Bu aylar için süt ürünleri ihracatında desteklerle ilgili tebliğ değişikliğine gidecekler. Süt tozunun yanı sıra süt ürünlerinin ihracatına da destek verecekler" diye konuştu.
"ESK SÜT PİYASASINA DA MÜDAHALE ETSİN"
Et fiyatları için müdahale yetkisini yerine getiren Et ve Süt Kurumunun (ESK) süt piyasasına da müdahale etmesi gerektiğine işaret eden Ertürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu işin bir sahibi olsun istedik. Şu anda bizim 500-550 ton civarında süt arzı fazlalığımız var. Bu fazlalığın değerlendirilmesi için ESK'nın devreye girmesini istedik. ESK'nın Türkiye'nin farklı bölgelerinde fabrika kiralayarak arz fazlalığı olan sütleri süt tozu yapması ve ihraç etmesi önerisinde bulunduk. Kurumun böyle dar bir zamanda sektörün sorunlarını anlatabildiği ve sorunların çözülmesi için görüşülecek bir makam olsun istedik."
Sizde de sözleşme dayatmasi var mı?1.12,5 krş elimize geçen şu anda çoktan beri değişiklik yok , ama geçenlerde koop lara verilen soğutma bedellerini düşürmüşler diye duydum , buda kötü tabi koop geliri azalınca müstahsile kötü yansıyor , benim çalıştığım koop çok iyi durumdaydı kar payı dağıtıyordu müstahsile , ama soğutma bedelleri düşürülünce bizim kar payı sakata gelebilir.
Biraz da süt sırcılığı yapmanın duyguları an itibarı ile bu sabah hava eksilerde idi hava eksilere düşünce daha zor oluyor işler neyi tutsan donmuş , hani demek istediğim merak heves umutları olmasın insanın içinde para ile pul ile yapılmaz , alışmışık işin sektörün kölesi olmuşuk , kar zarar gidiyor bakalım nereye kadar gidecek