Buğdaylarımızda son durum

Bayrak yaprakta uc kisimlarda kuruma var nedeni ne olabilir ?
20200426_134142.jpg
20200426_134142.jpg

Aşırı gübreleme ve havaların serin gidişi bazı hastalıkları tetikliyor deniliyor.Bizmde alan alan sararma var ama kuraklıktan.Nisanın 15 inde 4-5mm yağış oldu dahada yok.Mayıs başında yağmur aldık aldık yoksa iş sakat.

Biçtiğin tarladada varmıydı bu sarılık.Hastalık sebebinden dolayımı biçiyorsun..
Hayır hocam yoktu biz bunu anız üzerine ekerken baharda hayvanlara biçeriz diye düşünmüştük o yüzden biçtik.. Eskiden çayır v.s vardı ama onların yolu olmadığı için tarlaya çevirmiştik , mecburen artık her sene böyle 3 4 dönüm ekip biçiyoruz.

yok hocam yaptırmadık ceyhan99 ekıyoruz 25 kg 20 20 kok attık ust gubre 23 kg ure son gubre olarak yıne 23 25 kg ure attık fungusıt ıcın ludıon attık 2 kere
Bitkinin yaprak ayası geniş. Kendini yüksek verime göre ayarlamış.Zaten siz de gübre yönünden iyi beslemişsiniz.Ancak bu yüksek verim için birşeyleri eksik görmüş.Bu yüzden yaprak yüzeyini küçültmüşe benziyor.Genel olarak yaprağın o kısmındaki kıvrım mangan eksikliğini gösterir.(sebasoiz ustadan alıntı.)

Bitkinin yaprak ayası geniş. Kendini yüksek verime göre ayarlamış.Zaten siz de gübre yönünden iyi beslemişsiniz.Ancak bu yüksek verim için birşeyleri eksik görmüş.Bu yüzden yaprak yüzeyini küçültmüşe benziyor.Genel olarak yaprağın o kısmındaki kıvrım mangan eksikliğini gösterir.(sebasoiz ustadan alıntı.)
IMG_20200426_195139_514.jpg

peki hocam bu durunda ne yapmamız gerekıyor basaklanma ortasında suan tarlanın durumu 20 yasındayım ve ılk defa kendım ektım gubreledım ılacladım allaha sukur suanlık ıyı gozukuyor ama bazı yerlerde bayrak yaprakların uclarında ve kenarlarında hafıf sarılıklar kurumalar var gıbı

Bizdede malasef çeşitle alakası olmak üzere andino çeşidinde nisanın 15inde -1e düşen sıcaklık nedeniyle başakların üst kısmında birşey kalmamış.Daha yeni başak çıkarıyolar.Tarlanın içini gezdim çok nadir var ama yinede tahminimce %10 verim düşüşü olacak.Bu sene çok acayip bir yıl geçiyoruz.Nisanda olan kırağı don rüzgar kuraklık.Böyle bir yıl görmedim.Bu yıl 300-400 kg ortalama yapsam başkada bir şey istemem.Arpalarda şuanlık sorun yok.Bu çeşidin soğu dayanımı az galiba.Arpalarda bu sorunun olmamasıda şaşırtıcı.Yan parselde olan kaşifbey buğdaydada sorun yok.Dünde ilçemize yaklaşık 10mm civarı yağış düştü.Kök bölgesine inmiş ama yetersiz galiba.Hakkımızda hayırlısı.

Özellikle buğdayda pas ilacı olsun ayçiçeğinde intervix ve türevi ilaçlar olsun şu son dönemde moda olan jet memeli holderlerle atılmamalı. Şemsiye şeklinde atım yapan memeleri olan holderle ve mümküm mertebe yukarıdan sisleme şeklinde yapılmalı.
Sebeb ne niye jet memeyi onermiyorsunuz ilac kutularinin ustunde jet meme ile atin yaziyo

Bugün buğdaylarımızı dolaştık..Daha önce bölge bölge sarılık bulunan yerler de yağış sonrası herhangi bir sorun kalmamış ancak..Bazı yaprak uçlarında kahverengi ve turuncu renk hakim..Bazıları kuraklık dedi mesela yaprak lekesi diyen de oldu..Ayrıca buğday tamamen başaklarını sorunsuz çıkarmış durumda..

Tp3uxu.jpg

2BYak8.jpg

I5dPAD.jpg

5AvYuP.jpg

geFM4G.jpg

Eg6fy3.jpg

5n6YKL.jpg

ZUF771.jpg

0TvxOY.jpg

ziZVgA.jpg

CnOKyP.jpg

L7qNrB.jpg