Herkese merhaba linkte toros gübre buğday için gübreleme önerilerini vermiş. Konuda okuduklarımla burada bilgiler çelişiyor bazı noktalarda. Yada evrelere referans verirken farklı safhalardan mı bahsediliyor acaba. Konuya katkı yapan arkadaşlar bu bilgileride karşılaştırmalı yorumlarsa bazı noktalar netleşir diye düşünüyorum. Orta yol bulma ümidiyle. Saygılar
http://www.toros.com.tr/ÇiftçiDostu/GübrelemeÖnerileri/BuğdayveArpaGübrelemesi.aspx
Bu link toros gübrenin kuyuya attığı bir taş. İşin teknik kısmı çok detaylı. Uzun uzadıya yazmak lazım. Çok detaya girmeden şu kadarını söyleyim.
Ben de size, içilecek tek bir sigaranın insanı öldürmeyeceğini rakamlarla anlatabilirim. Bu, sigara içmenin doğru bir şey olduğu anlamına gelmez.
Toros gübre tecrübeli bir çiftçi, bir bitki besleme uzmanı ya da bir akademisyen değil.
Gübre üreten bir firma. Hali ile gübre "satıcısı".
Yani İşi satmak. Satarsa para kazanacak. Türü çok önemli değil.
Bu konu üzerine çalışan bütün bilim adamları "iç Anadolu'da, Yüksel ph'lı çok kireçli arazilerde, bu topraklar için çok daha sağlıklı azotlu gübreler varken "can" kullanmanın bir anlamı yoktur. Kullanmayın" dediği anda,
Bir gübre firması, bir ürününü (ki bu can), büyük bir coğrafi bölgede satamıyor. Firma için hoş bir şey değil bu.
Hali ile oturup linkte verilen bilgilerle, yani garip bir iddia ile aksini kanıtlamaya çalışıyor.
Ha olay ne derseniz, en kısa hali ile şu:
1-) Bir gübre aldığınızda, o gübrenin içindeki tüm maddeleri satın alırsınız. Buna dolgu maddesi olan kum ve çakıl taşları da dahil. Doğal olarak siz can satın aldığınızda, içindeki kalsiyuma da para ödüyorsunuz. Onun yerine, daha fazla azot ya da bitkinin ihtiyacı duyduğu başka bir gübre türü (örneğin sülfat) satın alabilirsiniz.
2-) Bir dostunuza sofra kuruyorsunuz. Masada "tam 35 kg zeytin" var. Onun yanında 1 tavla zarı kadar da peynir.
Siz bu sofrayı hazırlarken daha da zeytin koyar mısınız?
Kafası azıcık çalışan biri koymaz.
Bu sırada bir yabancı gelip:
- "koy arkadaşım şu sofraya 1 avuç daha zeytin, koyyy! olmaz bir şey" diyor!!!
- "E sofrada zeytin var ki.. Ben peynir şeedecektim..." diyosunuz. Karşılık olarak yukarıdaki bilgileri sunuyor size ve ekliyor:
- "Güzel kardeşim, korkma, bir avuç daha zeytin koymak, sofraya oturanı öldürmez! Aha bu da matematiksel hesaplaması" diyor.
Yabancı doğru söylüyor. Oturduğunuz sofrada "35 kilo zeytin varken, o sofraya 1 avuç daha zeytin koymak sizi öldürmez"..
Bu kısımda şunu unutmamak lazım: "yabancı zeytin satıyor!"