Yılmaz hocam tarladan kahveler önüne geldim ilçe tarımdan ziraatçiler orada idi buğdayları gösterdim bitki beslenmesi ile ilgili dediler toprağını analiz ettir dediler
Başak ucunda ve uç kılçıklarda deformasyon kalsiyum ve bakır eksikliğinde görülen bi sorun. Ayırt edici semptom, bakır noksanlığında yaprak uçlarının iğne şeklini alması. Kalsiyumda ise yaprak şeklinde bozulma oluyor (çoğunlukla yana yatma ya da kendi ekseni etrafında dönme)
Ama başağın uç kımını komple kurutan bir besin noksanlığını bildiğim kadarı ile yok.
Ha şu var, mesela mısırda çok şidetti potasyum noktaslığı, aynı senin buğday başaklarında olduğu gibi uç tanelerin doldurulamadan kalmasına ve deformasyona uğramasına sebep oluyor ama mısır ile buğday farklı birtkiler. Çok çok şiddetli bir potasyum noksanlığında buğdayda aynı belirtiler ortaya çıkar mı?.. Araştırmak lazım.
Başağın uç kısmında deformasyon be kuruma, ileri seviyede küllemede rastlanan bir şey ama onun da gövde ve yapraklarda kolaylıkla farkedilebilen görsel belirtileri olur.
Bu arazinin tahlili var mı? Potasyum eksikliği kumsal yerlerin kronik problemidir zaten ama analiz tescil ettirilmeden konuşmak doğru değil. Çünkü bitkide başak ve yapraklarda geçekleşen deformasyon çok yüksek seviyede.
Fotoğraflardaki sorun bir besin noksanlığı ise çok şiddetli seviyede bir noksanlıktır özetle ve böyle bir şey varsa analiz ile çok rahat anlaşılır.
Bu noktadan sonra bitki topraktan (kayda değer seviyede) bir besin alımı gerçekleştirmez. Yani hemen analiz yaptırmakta fayda var (ki sonraki mahsul için tedbir alınır)