TMO, Patates Çiftçisinin Sesini Duy!

1.png

Erhan Adem'den TMO'ya Çağrı: "Patates Çiftçisinin Sesini Duyun!"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde patates üreticileriyle bir araya gelerek çiftçilerin sorunlarını dinledi. Üreticiler, yüksek maliyetler, düşük fiyatlar ve alıcı bulamamaktan şikayet ederken, Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) çiftçilere destek olmaya çağırdı.

Bir patates üreticisi, yaşadığı zorlukları şu sözlerle dile getirdi:
"Ürettik, buraya kadar geldik. 2 bin 500 lira maliyetimiz var, ama ürünümü satacak kimse yok. Maliyetimiz 7 lira, ama verilen fiyat 3 bin lira bile değil. Borç ödemek için kredi çekiyorum, ama bu da yetmiyor. Gübre borcumu ödeyemedim. Dükkanımı satmayı düşünüyorum, traktörümü satacağım ama o da olmuyor. Marketlerden çözüm olmadı. Tarım Kredi gelecek dediler, hala bekliyoruz. TMO da yok."

Erhan Adem ise çiftçilerin sorunlarına dikkat çekerek Toprak Mahsulleri Ofisi’ni harekete geçmeye çağırdı:
"Bugün patates deposundayız ve çiftçimizin durumu içler acısı. Ürününü satamıyor, satsa da maliyetlerinin çok altında fiyatlarla karşılaşıyor. TMO burada inisiyatif almalı. Çiftçinin ürününü satın alarak piyasayı rahatlatmalı. Fazla üretim var ve bu durum ihracat teşvikleriyle çözülebilir. Ancak TMO, çiftçilerin sesini duymuyor ve bu kabul edilemez. Geçen yıl patatesi 14 liradan alıp kendisine 18 liraya mal eden TMO’nun bugün piyasada olmaması anlaşılır gibi değil. TMO, bir an önce harekete geçmeli ve çiftçiye destek vermelidir."

Adem, Tarım ve Orman Bakanlığı’na da çağrıda bulunarak, ihracat yapan firmalara teşvik verilmesi ve fazla üretimin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Çiftçilerin üretim yapmaya devam edebilmesi için bu desteğin hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.