YAPILAN TAHMİN, %100 TUTMUŞ, TEBRİKLER...Devlet yatırım yaparken de, bu şekilde hesap yapmamalı gerekirse bu şekilde yatırım da yapmamalı
Çanakkale Köprüsü
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Hazine’nin günlük 45 bin araç geçiş garantisi verdiği Çanakkale Köprüsü’nden dün 6 bin araç geçtiğini açıkladı.
39 bin araçlık fark için Hazine, her araç başına yaklaşık 17,7 euro üzerinden şirkete bir günde toplamda yaklaşık 690 bin euro (11,1 milyon TL) ödeme yapacak.
Zafer Havaalanı
2022’nin ilk 2 ayında
Garanti edilen yolcu sayısı: 219.622
Gerçekleşen yolcu sayısı: 2.588
Hata payı: %98,82
Şirkete ödenecek garanti tutarı: 1.153.634 Euro
Güncel kurla: 18.804.234 TL
Ya bunlar hiç hesap bilmiyor yada başka bir şey var.
sizi %100 altında yapılan zam kurtarmaz, %20-30 lara sevinmeyin...Mart enflasyonu da yüksek olacak diyorlar o zaman %40 Bike zam gelebilir şu anda 16 kesin mart artı 3 ay daha enflasyon var %30 olur gıbı
devalüasyon %50 oldu. şirketler karlarını 2,5 misli artırdıklarına göre, bu şirketler soygun yapmış...Temmuz ayında maaşlara en az %50 zam bekliyorum.
Asgari ücret 6500 olursa şaşırmam. En düşük emekli maaşı da 5000 olur umarım. Yılbaşında emeklilere düşük zam yapılmıştı.
Sanki burada yazan herkes fabrika sahibi de işçiye zam yapılmasına karşı çıkıyor. Çok şaşırtıcı. Maaşlara yapılan %50 zam direk ürün fiyatlarına %50 yansıyacak diye düşünüyor insanlar, korkuyor, alım gücünün düşeceğini varsayıyor.
Habuki bir fabrikanın çalışanları karın %30'unu anca götürür. Maaşlara %50 zam yapılsa %45'i maaşlara gider. %55 yine kâr olur. Şirket karını korumak isterse ürüne %15 zam yapması yeterlidir.
Yani işçinin %50 maaş artışı %15 enflasyon oluşturur %50 değil. İşçi %35 refah artışı sağlar. Totalde enflasyonu %35 düşürmüş olur.
2. nokta Ülkemizde ithalata dayalı üretim yapılmaktadır. Gübreden, poşete, ayakkabıdan, mazota, kömüre.. %80 ithal ürüne bağımlıyız. Bu da dolar her yükseldiğinde Enflasyon olarak direk karşımıza çıkıyor. Dolar %15 yükselince alım gücümüz %15 düşüyor.
Alım gücümüz artsın istiyorsak, ithalatı bırakıp kendmiz üretmeliyiz, yada doları aşağı çekecek hamleler yapmalıyız. Bu yönde adımlar görebiliriz.
Ha bu arada 2021'de şirketler kârını 2,5 kat artmış. Bence işçisiyle karlarını paylaşma vakti çoktan geldi.
Ekli dosyayı görüntüle 68803
Bircok sirket ihracat yapti. Karlari da dovizle oluyor, kur artinca TL olarak rakam buyuyor. Aralikta kazanilan 1 Dolar 12.50 TL iken , bugun kazanilan 1,Dolar 18.50 TL. 2021 basina kiyasla daha da fazla . Dolar olarak ayni olan ihracat geliri TL olarak 2.5 misli gorunuyor . Yine de fedakarlik yapabilirler ve ucret artirabilirler.devalüasyon %50 oldu. şirketler karlarını 2,5 misli artırdıklarına göre, bu şirketler soygun yapmış...
helal olsun....
Hocam zam yapılmasına kimse karşı değil ben neden maaşıma zam istemeyeyim ? ama ben en küçük örneğini kendi çalıştığım gıda firmasından örnek verdim,şirketlerin zamlarını denetleyen bir mekanizma olduğunu düşünmüyorum.varsada doğru çalışmadığını düşünüyorum,Temmuz ayında maaşlara en az %50 zam bekliyorum.
Asgari ücret 6500 olursa şaşırmam. En düşük emekli maaşı da 5000 olur umarım. Yılbaşında emeklilere düşük zam yapılmıştı.
Sanki burada yazan herkes fabrika sahibi de işçiye zam yapılmasına karşı çıkıyor. Çok şaşırtıcı. Maaşlara yapılan %50 zam direk ürün fiyatlarına %50 yansıyacak diye düşünüyor insanlar, korkuyor, alım gücünün düşeceğini varsayıyor.
Habuki bir fabrikanın çalışanları karın %30'unu anca götürür. Maaşlara %50 zam yapılsa %45'i maaşlara gider. %55 yine kâr olur. Şirket karını korumak isterse ürüne %15 zam yapması yeterlidir.
Yani işçinin %50 maaş artışı %15 enflasyon oluşturur %50 değil. İşçi %35 refah artışı sağlar. Totalde enflasyonu %35 düşürmüş olur.
2. nokta Ülkemizde ithalata dayalı üretim yapılmaktadır. Gübreden, poşete, ayakkabıdan, mazota, kömüre.. %80 ithal ürüne bağımlıyız. Bu da dolar her yükseldiğinde Enflasyon olarak direk karşımıza çıkıyor. Dolar %15 yükselince alım gücümüz %15 düşüyor.
Alım gücümüz artsın istiyorsak, ithalatı bırakıp kendmiz üretmeliyiz, yada doları aşağı çekecek hamleler yapmalıyız. Bu yönde adımlar görebiliriz.
Ha bu arada 2021'de şirketler kârını 2,5 kat artmış. Bence işçisiyle karlarını paylaşma vakti çoktan geldi.
Yaşadığımız sorunların en önemli sebeplerinden birisi de adaletli vergi sistemini olmaması. Maalesef zengin ödemesi gereken vergiyi ödemiyor. Devlette üretenden değil tüketenden vergi alıyor. Yaşadığım çevrede 12-13 sene önce yaşanan bir olayı anlatayım.bordrolu çalışanlarının patronlarından fazla vergi ödediği bir ülkede yaşıyoruz,merak edip baktım uzun aradan sonra 2020 yılında pandemi nedeniyle sanırım patronlarımız bizden fazla vergi ödemiş,neyimiz doğru ki?
Hem fikiriz,sizi %100 altında yapılan zam kurtarmaz, %20-30 lara sevinmeyin...
durum daha da zorlaşır...geçinmek...
alım gücü düşmeye devam eder...
halkı fukaralaştırmaya devam...
Bugun bizim evdekiler de bir marul almış 15 TL vermış sanki biraz pahalı kendimi bıraktım olmayan kişileri düşünüyorumHem fikiriz,
7 çeyrek altın , 11 000 TL , 3 çeyrek altın , 4500 TL bayram ikramiyesi verilmesi bir nebze ortamı rahatlatır gibi duruyor.
Bir kilo küp şeker, 405 adet , 18 TL olmuş , şaşırıp kaldık,
Temmuz ayında maaşlara en az %50 zam bekliyorum.
%45 işçilik ise hammadde , malzeme elektrik su dogalgaz, vergi, amortisman vs hiç yok mu ? %45 işçilik olan yerde %55 karlılık olacağını düşünmek nasıl bir cahillik ? Bir de hesap yapmissin , hiç bir bilgin yok , araştirman yok, böyle böyle olur diyorsun. Yaptığın matematik bile işlemleri bile hatalı.Temmuz ayında maaşlara en az %50 zam bekliyorum.
Üşenmeyip yazacağım.Temmuz ayında maaşlara en az %50 zam bekliyorum.
Üşenmeyip yazacağım.
1. %50 zam olmaz. Hele en düşük emekli maaşı 2500 den 5000 e mümkün değil çıkmaz.
2.%30 iscilikle çalışan şirket batar. Öyle bir işçilik maliyeti yok. Maksimum %10 'dur. Basit denklemle %40 hammadde %10 iscilik %10 elektrik,dogalgaz vergi amortisman vs %40 kardır. Bu en basit şeklidir. Hammadde fiyatlari artarken , dogalgaz artarken iscilikte artarsa , doğal olarak ürün fiyatı da artar. %50 işçilik arttığında, hammadde de artar, elektrik dogalgaz vs a 'dan z ye hersey artacağı için , ürün fiyatı da senin yanlış hesapladigindan çok daha fazla artar.
3. Dolar %15 yükseldiğinde alim gücü %15 ten çok daha fazla düşer. Çünkü hazineye ve piyasaya maliyeti %15 ten fazla.
4. Borsanin ne demek olduğunu bilmiyorsun. Haberde diyorki şirketler borsadaki karını 2.5 katına çıkardı. Borsadaki kari , şirketin reel kari sanmana gülüp geçiyorum.
Sen yenisafak okumaya devam et.
Borsa hakkında cidden bilgin yok fikrin var Aynen dediğin gibi şirketler %300-500 borsadan kazanıyorken gidip %40 karlilikla calisacaklar.Hemşerim bak ne yazmışım
Şimdi burda ben diyorum ki: çalışanların masrafı karın %30'unu anca götürür sen diyorsun ki: Öyle bir işçilik maliyeti yok. Maksimum %10 'dur. Basit denklemle %40 hammadde %10 iscilik %10 elektrik,dogalgaz vergi amortisman vs %40 kardır.
Ben karın içinden işçiye verilen parayı kastediyorum. Neticede Şirket kazandığı kardan işçisine maaş yatırır. Senin hesabına bile uyar benim dediğim. Senin %40 karın %30'u %12 yapar yani dediğin %10'a çok yakın.
O gördüğün de Google sayfası, Yanınandakileri incele. Yenişafak senin algıda seçiciliğin, beni bağlamaz.
Borsada hissesi değerlenen şirketler, ellerindeki hisseleri satarak paraya çevirir, kasasına koyar. Hisse değerini düşürür sonra ucuzdan toplar hisselerini yine yükselince satar, ucuzlayınca alır. Böyle devir daim yaparak 2,5 değil belki 5 kat para kazanırlar.
Bu arada umarım yakında tanışırız, Senin engin bilgilerinden istifade ederim. Selametle.