ASGARİ ÜCRET, MEMUR, EMEKLİ MAAŞLARI NE OLMALI

Devlet yatırım yaparken de, bu şekilde hesap yapmamalı gerekirse bu şekilde yatırım da yapmamalı

Çanakkale Köprüsü
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Hazine’nin günlük 45 bin araç geçiş garantisi verdiği Çanakkale Köprüsü’nden dün 6 bin araç geçtiğini açıkladı.
39 bin araçlık fark için Hazine, her araç başına yaklaşık 17,7 euro üzerinden şirkete bir günde toplamda yaklaşık 690 bin euro (11,1 milyon TL) ödeme yapacak.

Zafer Havaalanı

2022’nin ilk 2 ayında
Garanti edilen yolcu sayısı: 219.622
Gerçekleşen yolcu sayısı: 2.588
Hata payı: %98,82
Şirkete ödenecek garanti tutarı: 1.153.634 Euro
Güncel kurla: 18.804.234 TL

Ya bunlar hiç hesap bilmiyor yada başka bir şey var.
YAPILAN TAHMİN, %100 TUTMUŞ, TEBRİKLER...:D:p:sneaky:(y)

Temmuz ayında maaşlara en az %50 zam bekliyorum.
Asgari ücret 6500 olursa şaşırmam. En düşük emekli maaşı da 5000 olur umarım. Yılbaşında emeklilere düşük zam yapılmıştı.

Sanki burada yazan herkes fabrika sahibi de işçiye zam yapılmasına karşı çıkıyor. Çok şaşırtıcı. Maaşlara yapılan %50 zam direk ürün fiyatlarına %50 yansıyacak diye düşünüyor insanlar, korkuyor, alım gücünün düşeceğini varsayıyor.

Habuki bir fabrikanın çalışanları karın %30'unu anca götürür. Maaşlara %50 zam yapılsa %45'i maaşlara gider. %55 yine kâr olur. Şirket karını korumak isterse ürüne %15 zam yapması yeterlidir.

Yani işçinin %50 maaş artışı %15 enflasyon oluşturur %50 değil. İşçi %35 refah artışı sağlar. Totalde enflasyonu %35 düşürmüş olur.

2. nokta Ülkemizde ithalata dayalı üretim yapılmaktadır. Gübreden, poşete, ayakkabıdan, mazota, kömüre.. %80 ithal ürüne bağımlıyız. Bu da dolar her yükseldiğinde Enflasyon olarak direk karşımıza çıkıyor. Dolar %15 yükselince alım gücümüz %15 düşüyor.

Alım gücümüz artsın istiyorsak, ithalatı bırakıp kendmiz üretmeliyiz, yada doları aşağı çekecek hamleler yapmalıyız. Bu yönde adımlar görebiliriz.

Ha bu arada 2021'de şirketler kârını 2,5 kat artmış. Bence işçisiyle karlarını paylaşma vakti çoktan geldi.

Screenshot_20220328-234434_1.png

Asgari ücret 6500 olursa şaşırmam. En düşük emekli maaşı da 5000 olur umarım. Yılbaşında emeklilere düşük zam yapılmıştı.

Sanki burada yazan herkes fabrika sahibi de işçiye zam yapılmasına karşı çıkıyor. Çok şaşırtıcı. Maaşlara yapılan %50 zam direk ürün fiyatlarına %50 yansıyacak diye düşünüyor insanlar, korkuyor, alım gücünün düşeceğini varsayıyor.

Habuki bir fabrikanın çalışanları karın %30'unu anca götürür. Maaşlara %50 zam yapılsa %45'i maaşlara gider. %55 yine kâr olur. Şirket karını korumak isterse ürüne %15 zam yapması yeterlidir.

Yani işçinin %50 maaş artışı %15 enflasyon oluşturur %50 değil. İşçi %35 refah artışı sağlar. Totalde enflasyonu %35 düşürmüş olur.

2. nokta Ülkemizde ithalata dayalı üretim yapılmaktadır. Gübreden, poşete, ayakkabıdan, mazota, kömüre.. %80 ithal ürüne bağımlıyız. Bu da dolar her yükseldiğinde Enflasyon olarak direk karşımıza çıkıyor. Dolar %15 yükselince alım gücümüz %15 düşüyor.

Alım gücümüz artsın istiyorsak, ithalatı bırakıp kendmiz üretmeliyiz, yada doları aşağı çekecek hamleler yapmalıyız. Bu yönde adımlar görebiliriz.

Ha bu arada 2021'de şirketler kârını 2,5 kat artmış. Bence işçisiyle karlarını paylaşma vakti çoktan geldi.

Ekli dosyayı görüntüle 68803
devalüasyon %50 oldu. şirketler karlarını 2,5 misli artırdıklarına göre, bu şirketler soygun yapmış...
helal olsun....

devalüasyon %50 oldu. şirketler karlarını 2,5 misli artırdıklarına göre, bu şirketler soygun yapmış...
helal olsun....
Bircok sirket ihracat yapti. Karlari da dovizle oluyor, kur artinca TL olarak rakam buyuyor. Aralikta kazanilan 1 Dolar 12.50 TL iken , bugun kazanilan 1,Dolar 18.50 TL. 2021 basina kiyasla daha da fazla . Dolar olarak ayni olan ihracat geliri TL olarak 2.5 misli gorunuyor . Yine de fedakarlik yapabilirler ve ucret artirabilirler.

• Beğen
Tepkiler: filizma

Hocam zam yapılmasına kimse karşı değil ben neden maaşıma zam istemeyeyim ? ama ben en küçük örneğini kendi çalıştığım gıda firmasından örnek verdim,şirketlerin zamlarını denetleyen bir mekanizma olduğunu düşünmüyorum.varsada doğru çalışmadığını düşünüyorum,

öyle sizin düşündüğünüz gibi küçük zamlar gelse ses etmeyeceğim.çünkü asgari ücret zammı oldumu zam yapmaya bahaneleri oluyor, ''asgari ücrete zam geldi maliyetim arttı'' %20 maaşlara zam geliyorsa daha zam oranı belli olmadan eylül-ekim-kasım ayında küçük parçalar halinde %10-15 zam yapılıp,
aralık ayında ocak ayında zam gelecek bahanesiyle satışı 2 ye katlıyor.maliyeti düşürmek isteyen aralık ayında 1 koli alacağı ürünü 10 koli alıyor,
ocak ayındada asgari ücret zammı bahanesiyle aynı zam türküsünü çok güzel söylüyorlar,bunu kontrol edecek bir mekanizma yok,örneğin en fazla %15 karla satış yapabilirsin diyen bir mekanizma yok,O kontrol mekanizması sadece mahalle bakkalını marketi denetliyor,daha büyük başlar malesef işini çok güzel devam ettiriyor,,,arada bir de yersen (B)indirim yaparlar,yıl boyunca sistematik bir şekilde zam yapılıyor zaten,büyük zamlar için maaş zamları bekleniyor,hani ayçiçeği yoktur arz talepten fiyat artar bütün ürünlerde aynı durum olmaz,mahalle bakkalının rafında 1 ürün 3 ay satış bekleyebilir,ama büyük firmaların depolarına günlük 20-25 tır mal gelip çıkıyor dönen paranın milletin cebine yansıyan farkları bir düşünsenize!!ve bu zamcıklar tamamen yasal kuralına uygun.tabi ortada bir kural varsa?
bizim ülkemizde çoğu şeyin arka kapısı muhakkak var yoksada daha keşfedilmemiştir,
bordrolu çalışanlarının patronlarından fazla vergi ödediği bir ülkede yaşıyoruz,merak edip baktım uzun aradan sonra 2020 yılında pandemi nedeniyle sanırım patronlarımız bizden fazla vergi ödemiş,neyimiz doğru ki?

1648532423305.png

• Beğen
Tepkiler: ziyaretci87
bordrolu çalışanlarının patronlarından fazla vergi ödediği bir ülkede yaşıyoruz,merak edip baktım uzun aradan sonra 2020 yılında pandemi nedeniyle sanırım patronlarımız bizden fazla vergi ödemiş,neyimiz doğru ki?
Yaşadığımız sorunların en önemli sebeplerinden birisi de adaletli vergi sistemini olmaması. Maalesef zengin ödemesi gereken vergiyi ödemiyor. Devlette üretenden değil tüketenden vergi alıyor. Yaşadığım çevrede 12-13 sene önce yaşanan bir olayı anlatayım.
Yıl 2009-2010 Almanya'da çalışan birisi çocuğuna bir minibüs aldı. Minibüs ile öğrenci servisi çekmeye başladı. Bu işi yaparken gider göstereceği mazot, araba tamiri, lastik vb ile ilgili fatura almamış. Sene sonu geldiğinde Vergi Tahakkuku yaparken sadece mükellef bilgilerinde gelir gözüktüğü için (Bu günkü fiyat eder ile olsa olsa 150.000 tl gelir vardır ) gider olmadığı için Alaplı' da vergi rekortmenleri arasında 3. sıraya girdi. Vergi dairesi bu kişiyi telefon ile arayıp filan tarihte kaymakam bey size plaket verecek, o gün kaymakamlığa gelin gelirken traş olun takım elbise giyin, kravat takın diye de tembih etmişler. Burada çok kişi o şoför ile yılın salağı, enayisi diye dalga geçtiler.

Aslında bu durum vergi sisteminin ne kadar arka yollardan dolaşıma müsait olduğunu gösteriyor. Bırakın ilçe merkezini, ilçe merkezi ile o kişinin oturduğu köy arasında 3 tane büyük köy ve bir belde var. 3 büyük köyde ve beldede herkes ödemesi gereken vergiyi ödeseydi ilk 100 e bile giremezdi.

Devlet vergiyi bordrolu çalışandan ve tüketim kalemlerinden alıyor.

• Muhteşem

sizi %100 altında yapılan zam kurtarmaz, %20-30 lara sevinmeyin...
durum daha da zorlaşır...geçinmek...
alım gücü düşmeye devam eder...
halkı fukaralaştırmaya devam...
Hem fikiriz,
7 çeyrek altın , 11 000 TL , 3 çeyrek altın , 4500 TL bayram ikramiyesi verilmesi bir nebze ortamı rahatlatır gibi duruyor.
Bir kilo küp şeker, 405 adet , 18 TL olmuş , şaşırıp kaldık,

Hem fikiriz,
7 çeyrek altın , 11 000 TL , 3 çeyrek altın , 4500 TL bayram ikramiyesi verilmesi bir nebze ortamı rahatlatır gibi duruyor.
Bir kilo küp şeker, 405 adet , 18 TL olmuş , şaşırıp kaldık,
Bugun bizim evdekiler de bir marul almış 15 TL vermış sanki biraz pahalı kendimi bıraktım olmayan kişileri düşünüyorum

Olmayan kişileri sosyal yardıma bağladılar oy deposu, kemik oylar oradan geliyor, 6 milyon 630 bin aileye 2020 yılında 655 milyar lira sosyal yardım yapıldı, üreticiye 29 milyar desteklemeyi ise 2022 yılında yapacaklar, arıcısı, hayvancısı, sütçüsü, meyvecisi, hububatçısı hepsi 29 milyar, onuda 2023 de ancak öderler, en az bütçenin yüzde 1 i kanunen olmalıydı ve 78 milyarı olması gerektiğini hesaplayanlar var,

yani 2020 yılında 655 milyar nerede, 2023 yılında 29 milyar nerde? kim oy verir kimden oy toplarlar? 2022 de bu ailelere yapılacak yardımın miktarı bilinmiyor henüz, iyi aylıklar veriliyor maaş olarak her ay veriliyor, 2021 rakamıda yakındır hesabın ortaya çıkması.Yapılsın yapılmasın demez kimse ama üretimede gereken odaklanmayı yapmaz dışarıya bel bağlarsan dışarıdan giren mal ile üreticinin malını piyasaya ezdirirsen desteklemende ezilir gider biten biter gider, tekrar üretimi artırmak o kadar kolay olmaz, ekebildiğiniz kadar ekin demeklede olmaz, devlet yanınızda demeklede olmaz, piyasa ortada herşey ortada.

destekler, kırediler veriliyor...
kimlere, nasıl veriliyor...

normal vatandaşın alması zor, ödemesi zor...
piyasa istikrarsız, yarın ne olacağı belli değil...
adeta piyango....

yinede, destekten çok mahsülden (tahıl, sebze, meyve, et, süt) kazanılabilir...
verimli üretmek yanında, ürün fiyatı çok önemli...
şu anda, besi çiftlikleri, süt çiftlikleri kazanır görünüyor...
yarın ne olur bilinmez...

yine de, herşeye rağmen, umutlu olmak, çalışmak...
en iyisi...

Son düzenleme:
Aslında Birçok Çözüm Yolu Bulunabilir Bu Duruma Fakat Önce Adalet Adil Olmak Önemli. Gün Geçmiyor ki Ne Haberler Çıkıyor Görüyoruz. Devlete Hükümete Giydirmek İş Değil. Taraf Olarak Bakmadan Bunları Söyleyebilirim. Bence Önce Herkes Kendi Yaptıklarına Bakıp Adil Bir Şekilde Yaptıklarından Ders Çıkartmadığı Sürece Ülkenin Gideceği Yer Gayet Belli Gözüküyor. Devlet Çiftçiye Üreticiye Verdiği Desteği Tabi ki Esnafa da Eşit Bir Şekilde Vermeli.

Birkaç Örnek Vermek Gerekirse Çiftçilikten Yapılan Hatalar Üzerine Zaten Sorunun Nerede Olduğunu Anlayabiliriz Gibime Geliyor.

Bilindiği Üzere TMO Diye Bir Kurum Var Şu Aralar Arpa Mısır Buğday Pahalıya Alıp Ucuza Satıyor Diye Hepimizin Dilinde Dönüp Duran. Devletin Çiftçiye Üreticiye Verdiği Desteğin En Bariz Örneği Bence. Ama Bizim Çiftçimiz Üreticimiz Bunu Nasıl Değerlendiriyor Buna Bakmak Gerek. Sadece Bu Forumda Değil Takip Ettiğim Diğer Sayfalarda da Görüyorum. Devletten Ucuza Alınan Ürünleri Satılmaması Gerektiği Halde Satanlardan Tut Elinde 10 Tane Hayvanı Olup ta Resmi Kayıtlarda 100 Hayvanın Desteğini Alanlara Kadar. Şimdi Çıkıp ta Devlet Denetlesin Diyenler Tabi ki Olacak. Denetleyen Personel Adil Olmadıktan Sonra Devletin Denetlemesi de Boşa Çıkıyor. Gelen Personel Köyde Kahvede Oturup Sende Kaç Hayvan Var Derse Bu İş Çözülmez. Bu Şahit Olduğum Bir Örnek Sadece.

Devlet Üreticiye Kredi Konusunda da Çok Yardımcı Oluyor. Hayvan Alıyorsun Uzun Vadeli Kredi Veriyor. Üretmeye Devam Edenlerin Haricinde Aldığı Hayvanı Satan Yada Kestiren Parayı da Borsaya Vs. Yatıranlara da Şahit Oldum. Bu Desteklerin Esnafa Fabrikatöre İthalat İhracatçıya da Olan Birçok Sektöre Bilip Bilmediğimiz Birçok Destek Vardır. Daha da Olacaktır Tabi ki.

Biz Millet Olarak Nerden Kolay Para Kazanırız Fikrinden Kurtulduğumuzda Bu Ekonomik Sorunun Bence %50 sini Atlatırız Diye Düşünüyorum.

Bir Diğer Gördüğüm Ve Bence Bizi Çiftçileri İlgilendiren Kısmı Bence Bizim Yaptığımız Hatalar Yanlışlar. Ülkemiz Yüzölçümü Olarak Hollanda'nın 18 Katı İsrail'in 36 Katı Büyüklüğünde Tohumu Üretecek Altyapımız Neden Yok ( Varsa da Kusuruma Bakmayın) Bunu Sorgulamıyoruz. Hollanda Tarım İhracatı 100 Milyar Euro Civarındayken Bizim Neden 20 Milyar Euro Civarında. Bence Devletinde Çiftçinin de Buna Çözüm Bulmaya Çalışması Lazım.

Genel Olarak Maaşlar Ne Kadar Yükselirse Yükselsin Ülkece Tarımsal Teknolojik Makine Mekanik Bir şeyler Üretip Ticaretini Yapamazsak Her Maaşa Gelen Zamda Girdi Maliyeti Olarak Bize Geri Döneceği Bir Gerçek.

Değinilecek Birçok Konu Var Fakat Asıl Önemli Olan Düzeltmemiz Gereken Konu Vicdanımız. Üretende Ticaretini Yapanda Önce Vicdan Sahibi Olacak Ki Her şeyi Fırsat Gözüyle Bakıp Devlete Halka Zarar Vermekten Vazgeçecek. Vatandaş Olarak Gelirimize Göre Gider Düzenlemek. Yaşadığımız Dönem Hiç Hoş Bir Dönem Olmasa da Yaşamakta Mecbur Olduğumuzu Düşünürsek Bu Sıkıntıları Atlatmanın Çözümünü Devlet Millet Olarak Bulmamız Gerekiyor. Bulamazsak Sonumuz Ne Suriye'ye Ne Afganistan'a Nede Ukrayna'ya Benzemeyecek.. Kalın Sağlıcakla.

• Beğen
Asgari ücrete zam gelmemeli. Tam aksine sabit kalmalı. Devlette tasarruf yapılmalı. 5 - 10 yerden hiç bir iş yapmadan maaş alan kişiler kovulmalı. Danışmanın danışmanı diye bir makam olmamalı. Devletteki lüks araç sayısı azaltılmalı. Devlet adam kayırma ve rant sağlamamalı. Müftülüğe bir torpille imam alınıyor. imamlığa bile torpil ve rüşvetle giren imam olursa millet ne olur. Bu imam yolsuzluk, hırsızlık haramdır nasıl der. Zaten diyemiyorlar.

Öncelikle ahlaki çöküntü düzeltilmeli. Adalet sağlanmalı. Adalet oldukta sistem oturmaya başlar ve zamlar durur.

Yoksa zamlar enflasyon durmadıkça asgari ücrete %100 zam da yapsan 3 ay sonra yine yetmeyecek.

Maaşlara yapılan zam ürünlere de aynı oranda yansıtılınca Şirketler karını en az 2 kat arttırıyor. Sebebi basit Şirketlerin gideri sadece maaş değildir, maaşlar giderlerin küçük bir kısmıdır. Maaş zammı kadar ürüne zam yapan çıkarcıdır, net.

Çalışanlar enflasyonu derinden hissederken, Şirketler karlarını kat kat arttırıyor, demiştik.İşte başka bir kanıtı.

Bu işin bir de Şİrket Sosyaalizmine giden bir yolu var ki, felaket. WEF büyük sıfırlamayla, devlet egemenliğini sona erdirip Şirketlerin yönettiği Toplum yapısına geçmeyi planlıyor. Bu nedenle Şirketlerin Milli gelirden aldığı pay %47 çıkması onları kesmez, durduramaz %100'e ulaşmak hedefleri. İnsanlar mı, kimin umrunda.

%45 işçilik ise hammadde , malzeme elektrik su dogalgaz, vergi, amortisman vs hiç yok mu ? %45 işçilik olan yerde %55 karlılık olacağını düşünmek nasıl bir cahillik ? Bir de hesap yapmissin , hiç bir bilgin yok , araştirman yok, böyle böyle olur diyorsun. Yaptığın matematik bile işlemleri bile hatalı.

Üşenmeyip yazacağım.

1. %50 zam olmaz. Hele en düşük emekli maaşı 2500 den 5000 e mümkün değil çıkmaz.
2.%30 iscilikle çalışan şirket batar. Öyle bir işçilik maliyeti yok. Maksimum %10 'dur. Basit denklemle %40 hammadde %10 iscilik %10 elektrik,dogalgaz vergi amortisman vs %40 kardır. Bu en basit şeklidir. Hammadde fiyatlari artarken , dogalgaz artarken iscilikte artarsa , doğal olarak ürün fiyatı da artar. %50 işçilik arttığında, hammadde de artar, elektrik dogalgaz vs a 'dan z ye hersey artacağı için , ürün fiyatı da senin yanlış hesapladigindan çok daha fazla artar.
3. Dolar %15 yükseldiğinde alim gücü %15 ten çok daha fazla düşer. Çünkü hazineye ve piyasaya maliyeti %15 ten fazla.
4. Borsanin ne demek olduğunu bilmiyorsun. Haberde diyorki şirketler borsadaki karını 2.5 katına çıkardı. Borsadaki kari , şirketin reel kari sanmana gülüp geçiyorum.
Sen yenisafak okumaya devam et.

Üşenmeyip yazacağım.

1. %50 zam olmaz. Hele en düşük emekli maaşı 2500 den 5000 e mümkün değil çıkmaz.
2.%30 iscilikle çalışan şirket batar. Öyle bir işçilik maliyeti yok. Maksimum %10 'dur. Basit denklemle %40 hammadde %10 iscilik %10 elektrik,dogalgaz vergi amortisman vs %40 kardır. Bu en basit şeklidir. Hammadde fiyatlari artarken , dogalgaz artarken iscilikte artarsa , doğal olarak ürün fiyatı da artar. %50 işçilik arttığında, hammadde de artar, elektrik dogalgaz vs a 'dan z ye hersey artacağı için , ürün fiyatı da senin yanlış hesapladigindan çok daha fazla artar.
3. Dolar %15 yükseldiğinde alim gücü %15 ten çok daha fazla düşer. Çünkü hazineye ve piyasaya maliyeti %15 ten fazla.
4. Borsanin ne demek olduğunu bilmiyorsun. Haberde diyorki şirketler borsadaki karını 2.5 katına çıkardı. Borsadaki kari , şirketin reel kari sanmana gülüp geçiyorum.
Sen yenisafak okumaya devam et.

Hemşerim bak ne yazmışım

Şimdi burda ben diyorum ki: çalışanların masrafı karın %30'unu anca götürür sen diyorsun ki: Öyle bir işçilik maliyeti yok. Maksimum %10 'dur. Basit denklemle %40 hammadde %10 iscilik %10 elektrik,dogalgaz vergi amortisman vs %40 kardır.

Ben karın içinden işçiye verilen parayı kastediyorum. Neticede Şirket kazandığı kardan işçisine maaş yatırır.
Senin hesabına bile uyar benim dediğim. Senin %40 karın %30'u %12 yapar yani dediğin %10'a çok yakın.

O gördüğün de Google sayfası, Yanınandakileri incele. Yenişafak senin algıda seçiciliğin, beni bağlamaz.

Borsada hissesi değerlenen şirketler, ellerindeki hisseleri satarak paraya çevirir, kasasına koyar. Hisse değerini düşürür sonra ucuzdan toplar hisselerini yine yükselince satar, ucuzlayınca alır. Böyle devir daim yaparak 2,5 değil belki 5 kat para kazanırlar.

Bu arada umarım yakında tanışırız, Senin engin bilgilerinden istifade ederim. Selametle.

• Beğen
Tepkiler: KIZILTAN
Hemşerim bak ne yazmışım

Şimdi burda ben diyorum ki: çalışanların masrafı karın %30'unu anca götürür sen diyorsun ki: Öyle bir işçilik maliyeti yok. Maksimum %10 'dur. Basit denklemle %40 hammadde %10 iscilik %10 elektrik,dogalgaz vergi amortisman vs %40 kardır.

Ben karın içinden işçiye verilen parayı kastediyorum. Neticede Şirket kazandığı kardan işçisine maaş yatırır.
Senin hesabına bile uyar benim dediğim. Senin %40 karın %30'u %12 yapar yani dediğin %10'a çok yakın.

O gördüğün de Google sayfası, Yanınandakileri incele. Yenişafak senin algıda seçiciliğin, beni bağlamaz.

Borsada hissesi değerlenen şirketler, ellerindeki hisseleri satarak paraya çevirir, kasasına koyar. Hisse değerini düşürür sonra ucuzdan toplar hisselerini yine yükselince satar, ucuzlayınca alır. Böyle devir daim yaparak 2,5 değil belki 5 kat para kazanırlar.

Bu arada umarım yakında tanışırız, Senin engin bilgilerinden istifade ederim. Selametle.
Borsa hakkında cidden bilgin yok fikrin var :)Aynen dediğin gibi şirketler %300-500 borsadan kazanıyorken gidip %40 karlilikla calisacaklar.
Finansal veriler başlığına ilk koyduğun haber yenisafaktan.