Demek ki 100 baş beslemek çok tehlikeli merada 100 baş yapmayalım o zaman. ABD dekilerin de %90nı bunun için mi böyle yapmıyor acep
ABD'dekileri bilmem ama, Yeni Zelanda, Avustralya ve Uruguay'da binlerce başlık sürüler bulmak mümkün Başka ülkelerde suni mera yapıldığını, bu meralarda otlatılarak mera sorunun giderildiğini biliyoruz. Çok yıllık mera bitkileri ile ıslah edilen yerlerde düzgün otlatma yapıldığında hem kaliteli kaba yem yemiş oluyorlar, hem biçme derdi olmuyor, her yıl ekim derdi olmuyor, hem de zararlı kontrolü olduğu için suni meralarda hayvanların hastalanması riski de az oluyor.
ABD'de kaç başlık Angus çiftlikleri abi? Ben büyük olduklarını düşünüyordum hep?
Bunları üçüncü soruyu cevaplarken değinecektim ama olsun böyle daha iyi oldu. ABD de ihtisaslaşma var.
Buzağı büyüten çiftlikler, Düve yetiştiren çiftlikler, Süt üreten çiftlikler ( Ticari İşletmeler), Damızlık çiftlikleri, Etçi ırk damızlık çiftlikleri, İnek-buzağı işletmeleri ( Besi materyali olacak dana sağlayan işletmeler) Organik hayvancılık çiftlikleri.
İşte bu çiftliklerden toplanıp, devasa sürüler oluşturuyorlar. Bunların resimleri bu konunun önceki mesajlarında var. Yani çok küçük sürüler de var, devasa olanlar da.
Yani herkes hayvancılığın bir bölümünü yapıyor. Uzun vadede biz de öyle yapmalıyız diye düşünüyorum.
Fakat damından kesime giden hayvanın yerine kaç liraya dana koyacağını kestiremeyen bir üretici şimdilik, bu işin anaçlarına da kendisi sahip olması lazım kısa vadede.
Yoksa süt alıcısına fiyat dayatamayan süt üreticisinin durumuna düşer.
Biz şimdilik üreticilere ihtisaslaşmayı tavsiye edemeyiz.
İyi de abi, bu bir farklılık oluşturmuyor ki bizim için. İhtisaslaşma ayrı bir konu, zaten ihtisaslaşsan bile yine mera sorun olacak. Sonuçta Angus için yine merak lazım, adam Angus'un ineğine yine merada bakmak zorunda, buzağı doğdu, sütten kesilene kadar yine anasıyla merada olmak zorunda, sütten kesildi sattı fark eden bir şey yok. Sonuçta sütten kesilen danayı meraya salmıyor, içeride bakıp semirtiyor. Sadece buzağı satarak kazanıyorsa da, 100 başın üzerinde olup olmamasının ne farkı oluyor ki? Hatta bence sadece buzağısını satıyor, erkek danaları besiye kendi çekmiyorsa daha az kazanacağı için daha fazla inek bakmak zorunda. Ben alakayı çözemedim...
Bi hesap daha yapayım da tiye alacaklara malzeme çıksın yine
Yine önceki sayfalarda var bu önerim. Meralar neredeyse analı - danalı çiftlikler orada olmalı. Tabi planlama yapılmadan hiçbir şeyi yerli yerine doğru koyamıyoruz.
Devlet şimdiye kadar, ne kadar destekleme verdi devasa süt işletmelerine? Betona çatıya bilmem neye? hatta bu işletmelerin devasa olması başka sorunlar da doğurdu.
Bu desteklemeler bölgelere göre doğru planlanmalıydı. Buzağılar 7 ayına kadar bu meraların olduğu yerde olacak. Buralar Kars Ardahan Ağrı gibi yerler olabilir. 7 aydan sonra kesileceği yerlere yakın, yani damızlıkçı olmayan yerlerde olacak. yani merasız besi yapan yerlerde. Buralar da batı illeri. ABD buna benzer bi sistemle yapıyor. alaka bu.
Ülkemizin iklim koşulları birçok sığır ırkında olduğu gibi bu ırk içinde bir dezavantajı oluşturmaz. Bununla birlikte Anguslarââ¬â¢ın, ne tip işletmelerde yetiştirilebileceği konusunda ise, damızlık yetiştiriciliği için büyük sürülere ihtiyaç duyulduğunu ifade edilmektedir. Damızlığın, işletmenin gelir kaynağını, satacağı besilik erkek materyal ile damızlık dişi ve erkeklerin oluşturduğu bir tesiste, bu işletmenin ana damızlık kadrosunu besleyebileceği büyüklükte bir meraya sahip olmasının bir zorunluluk haline geldiği ön görülmektedir. Ayrıca damızlık işletmelerin minimum 500 baş ve üzeri kapasitelerde olmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Erginler Çiftliği'nin sayfasından.
Bi hesap daha yapayım da tiye alacaklara malzeme çıksın yine
Yine önceki sayfalarda var bu önerim. Meralar neredeyse analı - danalı çiftlikler orada olmalı. Tabi planlama yapılmadan hiçbir şeyi yerli yerine doğru koyamıyoruz.
Devlet şimdiye kadar, ne kadar destekleme verdi devasa süt işletmelerine? Betona çatıya bilmem neye? hatta bu işletmelerin devasa olması başka sorunlar da doğurdu.
Bu desteklemeler bölgelere göre doğru planlanmalıydı. Buzağılar 7 ayına kadar bu meraların olduğu yerde olacak. Buralar Kars Ardahan Ağrı gibi yerler olabilir. 7 aydan sonra kesileceği yerlere yakın, yani damızlıkçı olmayan yerlerde olacak. yani merasız besi yapan yerlerde. Buralar da batı illeri. ABD buna benzer bi sistemle yapıyor. alaka bu.
arkadaşlar sizler haklısınız sizlerin herşeyin en iyisini bilirsiniz.Ben 2 sene önceki trakklupu özledim sadece bilği olanı.Herşeyi bilğisayarda siz bilirsiniz bi tane beslediğiniz dana yok kagıt üstünde herşey lütfen artık kilitleyin bu konuyu bir moderatör olarakYahu uzun iktidara gelir gelmez DPTyi (Dewlet Planlama Teşkilatı) kapattı, ondan sonra diyorlar her konu siyasete kayıyor, adam memleketin ewimizdeki çocuğumuza kadar karışırken nasıl göbekten bağlı çiftçinin konuları siyasete kaymasın...
KİK Kamu İhale Kanununu saymıyorum bile. Bu konu hakkında kitap bile yazılır.
Planlamayı siz yapmayın ben tek başıma her şeyi sizin yerinize düşünürüm diyor. Sanki kendisi .....töwbe töwbe...
PPTT çok önemlidir. Planing Place Timing Team. Planlama Lokasyon Zamanlama Ekip. Bunlar olmadan başarıya ulaşılmaz.
Kerwanı yolda düzmeye kalkarsan, yola çıkmadan PPTT yapsan yola çıkmaman gerektiğini anlarsın. Yolda harcadığın emek zaman para boşa gitmez.
arkadaşlar sizler haklısınız sizlerin herşeyin en iyisini bilirsiniz.Ben 2 sene önceki trakklupu özledim sadece bilği olanı.Herşeyi bilğisayarda siz bilirsiniz bi tane beslediğiniz dana yok kagıt üstünde herşey lütfen artık kilitleyin bu konuyu bir moderatör olarak
Yahu uzun iktidara gelir gelmez DPTyi (Dewlet Planlama Teşkilatı) kapattı, ondan sonra diyorlar her konu siyasete kayıyor, adam memleketin ewimizdeki çocuğumuza kadar karışırken nasıl göbekten bağlı çiftçinin konuları siyasete kaymasın...
KİK Kamu İhale Kanununu saymıyorum bile. Bu konu hakkında kitap bile yazılır.
Planlamayı siz yapmayın ben tek başıma her şeyi sizin yerinize düşünürüm diyor. Sanki kendisi .....töwbe töwbe...
PPTT çok önemlidir. Planing Place Timing Team. Planlama Lokasyon Zamanlama Ekip. Bunlar olmadan başarıya ulaşılmaz.
Kerwanı yolda düzmeye kalkarsan, yola çıkmadan PPTT yapsan yola çıkmaman gerektiğini anlarsın. Yolda harcadığın emek zaman para boşa gitmez.