Angusculuk

Demek ki 100 baş beslemek çok tehlikeli:) merada 100 baş yapmayalım o zaman. ABD dekilerin de %90nı bunun için mi böyle yapmıyor acep:)

Demek ki 100 baş beslemek çok tehlikeli:) merada 100 baş yapmayalım o zaman. ABD dekilerin de %90nı bunun için mi böyle yapmıyor acep:)

ABD'dekileri bilmem ama, Yeni Zelanda, Avustralya ve Uruguay'da binlerce başlık sürüler bulmak mümkün :) Başka ülkelerde suni mera yapıldığını, bu meralarda otlatılarak mera sorunun giderildiğini biliyoruz. Çok yıllık mera bitkileri ile ıslah edilen yerlerde düzgün otlatma yapıldığında hem kaliteli kaba yem yemiş oluyorlar, hem biçme derdi olmuyor, her yıl ekim derdi olmuyor, hem de zararlı kontrolü olduğu için suni meralarda hayvanların hastalanması riski de az oluyor.

ABD'de kaç başlık Angus çiftlikleri abi? Ben büyük olduklarını düşünüyordum hep?

ABD'dekileri bilmem ama, Yeni Zelanda, Avustralya ve Uruguay'da binlerce başlık sürüler bulmak mümkün :) Başka ülkelerde suni mera yapıldığını, bu meralarda otlatılarak mera sorunun giderildiğini biliyoruz. Çok yıllık mera bitkileri ile ıslah edilen yerlerde düzgün otlatma yapıldığında hem kaliteli kaba yem yemiş oluyorlar, hem biçme derdi olmuyor, her yıl ekim derdi olmuyor, hem de zararlı kontrolü olduğu için suni meralarda hayvanların hastalanması riski de az oluyor.

ABD'de kaç başlık Angus çiftlikleri abi? Ben büyük olduklarını düşünüyordum hep?

Bunları üçüncü soruyu cevaplarken değinecektim ama olsun böyle daha iyi oldu. ABD de ihtisaslaşma var.
Buzağı büyüten çiftlikler, Düve yetiştiren çiftlikler, Süt üreten çiftlikler ( Ticari İşletmeler), Damızlık çiftlikleri, Etçi ırk damızlık çiftlikleri, İnek-buzağı işletmeleri ( Besi materyali olacak dana sağlayan işletmeler) Organik hayvancılık çiftlikleri.
İşte bu çiftliklerden toplanıp, devasa sürüler oluşturuyorlar. Bunların resimleri bu konunun önceki mesajlarında var. Yani çok küçük sürüler de var, devasa olanlar da.
Yani herkes hayvancılığın bir bölümünü yapıyor. Uzun vadede biz de öyle yapmalıyız diye düşünüyorum.
Fakat damından kesime giden hayvanın yerine kaç liraya dana koyacağını kestiremeyen bir üretici şimdilik, bu işin anaçlarına da kendisi sahip olması lazım kısa vadede.
Yoksa süt alıcısına fiyat dayatamayan süt üreticisinin durumuna düşer.
Biz şimdilik üreticilere ihtisaslaşmayı tavsiye edemeyiz.

Bunları üçüncü soruyu cevaplarken değinecektim ama olsun böyle daha iyi oldu. ABD de ihtisaslaşma var.
Buzağı büyüten çiftlikler, Düve yetiştiren çiftlikler, Süt üreten çiftlikler ( Ticari İşletmeler), Damızlık çiftlikleri, Etçi ırk damızlık çiftlikleri, İnek-buzağı işletmeleri ( Besi materyali olacak dana sağlayan işletmeler) Organik hayvancılık çiftlikleri.
İşte bu çiftliklerden toplanıp, devasa sürüler oluşturuyorlar. Bunların resimleri bu konunun önceki mesajlarında var. Yani çok küçük sürüler de var, devasa olanlar da.
Yani herkes hayvancılığın bir bölümünü yapıyor. Uzun vadede biz de öyle yapmalıyız diye düşünüyorum.
Fakat damından kesime giden hayvanın yerine kaç liraya dana koyacağını kestiremeyen bir üretici şimdilik, bu işin anaçlarına da kendisi sahip olması lazım kısa vadede.
Yoksa süt alıcısına fiyat dayatamayan süt üreticisinin durumuna düşer.
Biz şimdilik üreticilere ihtisaslaşmayı tavsiye edemeyiz.

İyi de abi, bu bir farklılık oluşturmuyor ki bizim için. İhtisaslaşma ayrı bir konu, zaten ihtisaslaşsan bile yine mera sorun olacak. Sonuçta Angus için yine merak lazım, adam Angus'un ineğine yine merada bakmak zorunda, buzağı doğdu, sütten kesilene kadar yine anasıyla merada olmak zorunda, sütten kesildi sattı fark eden bir şey yok. Sonuçta sütten kesilen danayı meraya salmıyor, içeride bakıp semirtiyor. Sadece buzağı satarak kazanıyorsa da, 100 başın üzerinde olup olmamasının ne farkı oluyor ki? Hatta bence sadece buzağısını satıyor, erkek danaları besiye kendi çekmiyorsa daha az kazanacağı için daha fazla inek bakmak zorunda. Ben alakayı çözemedim...

Ülkemizin iklim koşulları birçok sığır ırkında olduğu gibi bu ırk içinde bir dezavantajı oluşturmaz. Bununla birlikte Anguslar’ın, ne tip işletmelerde yetiştirilebileceği konusunda ise, damızlık yetiştiriciliği için büyük sürülere ihtiyaç duyulduğunu ifade edilmektedir. Damızlığın, işletmenin gelir kaynağını, satacağı besilik erkek materyal ile damızlık dişi ve erkeklerin oluşturduğu bir tesiste, bu işletmenin ana damızlık kadrosunu besleyebileceği büyüklükte bir meraya sahip olmasının bir zorunluluk haline geldiği ön görülmektedir. Ayrıca damızlık işletmelerin minimum 500 baş ve üzeri kapasitelerde olmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

Erginler Çiftliği'nin sayfasından.

İyi de abi, bu bir farklılık oluşturmuyor ki bizim için. İhtisaslaşma ayrı bir konu, zaten ihtisaslaşsan bile yine mera sorun olacak. Sonuçta Angus için yine merak lazım, adam Angus'un ineğine yine merada bakmak zorunda, buzağı doğdu, sütten kesilene kadar yine anasıyla merada olmak zorunda, sütten kesildi sattı fark eden bir şey yok. Sonuçta sütten kesilen danayı meraya salmıyor, içeride bakıp semirtiyor. Sadece buzağı satarak kazanıyorsa da, 100 başın üzerinde olup olmamasının ne farkı oluyor ki? Hatta bence sadece buzağısını satıyor, erkek danaları besiye kendi çekmiyorsa daha az kazanacağı için daha fazla inek bakmak zorunda. Ben alakayı çözemedim...

Bi hesap daha yapayım da tiye alacaklara malzeme çıksın yine:)
Yine önceki sayfalarda var bu önerim. Meralar neredeyse analı - danalı çiftlikler orada olmalı. Tabi planlama yapılmadan hiçbir şeyi yerli yerine doğru koyamıyoruz.
Devlet şimdiye kadar, ne kadar destekleme verdi devasa süt işletmelerine? Betona çatıya bilmem neye? hatta bu işletmelerin devasa olması başka sorunlar da doğurdu.
Bu desteklemeler bölgelere göre doğru planlanmalıydı. Buzağılar 7 ayına kadar bu meraların olduğu yerde olacak. Buralar Kars Ardahan Ağrı gibi yerler olabilir. 7 aydan sonra kesileceği yerlere yakın, yani damızlıkçı olmayan yerlerde olacak. yani merasız besi yapan yerlerde. Buralar da batı illeri. ABD buna benzer bi sistemle yapıyor. alaka bu.

Yine önceki sayfalarda var bu önerim. Meralar neredeyse analı - danalı çiftlikler orada olmalı. Tabi planlama yapılmadan hiçbir şeyi yerli yerine doğru koyamıyoruz.
Devlet şimdiye kadar, ne kadar destekleme verdi devasa süt işletmelerine? Betona çatıya bilmem neye? hatta bu işletmelerin devasa olması başka sorunlar da doğurdu.
Bu desteklemeler bölgelere göre doğru planlanmalıydı. Buzağılar 7 ayına kadar bu meraların olduğu yerde olacak. Buralar Kars Ardahan Ağrı gibi yerler olabilir. 7 aydan sonra kesileceği yerlere yakın, yani damızlıkçı olmayan yerlerde olacak. yani merasız besi yapan yerlerde. Buralar da batı illeri. ABD buna benzer bi sistemle yapıyor. alaka bu.

Şimdi anladım abi :D Doğru diyorsun :)

Ülkemizin iklim koşulları birçok sığır ırkında olduğu gibi bu ırk içinde bir dezavantajı oluşturmaz. Bununla birlikte Anguslar’ın, ne tip işletmelerde yetiştirilebileceği konusunda ise, damızlık yetiştiriciliği için büyük sürülere ihtiyaç duyulduğunu ifade edilmektedir. Damızlığın, işletmenin gelir kaynağını, satacağı besilik erkek materyal ile damızlık dişi ve erkeklerin oluşturduğu bir tesiste, bu işletmenin ana damızlık kadrosunu besleyebileceği büyüklükte bir meraya sahip olmasının bir zorunluluk haline geldiği ön görülmektedir. Ayrıca damızlık işletmelerin minimum 500 baş ve üzeri kapasitelerde olmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

Erginler Çiftliği'nin sayfasından.

Erginlerin görüşlerine saygılıyım benimki de bi görüş. bi hesaplama yapayım.

Hesabı yapacağım:) tiye alacaklar da hazırlansın. ama son söyleyeceklerimi ilk söyleyeyim.
Angus Mangus destekleme mestekleme et süt bunlar bi şekilde çözülür. Türkiyenin bugün bütün sorunları insan odaklıdır. İnsan sorununu çözmeden hiç bir sorunu çözemeyiz.
Bundan 20 - 30 yıl önce olmayan, veya bu kadar öncelikli olmayan bi sorun duruyor karşımızda. Hayvancılıkdaki en büyük ve birinci sorun "Gelin" sorunudur.

ABD de cowboylar göğsünü gererek "ben Cowboyum" diyebiliyor. Türkiyeye uyarlarsak, "ben çobanım" veya "sığır çobanıyım" demek bu. ve cowboyluk çok saygın bir meslektir. Biz de çobanlığı bu duruma getirmeliyiz. Çobanlık peygamber mesleğidir diyoruz ama, pek peygamber mesleği dememize itibar eden yok.
ABD de kızlar bir "Cowboy" ile evli olmakla gurur duyarlar. Bizde de böyle olmalıdır. İşe buradan başlamalıyız. Aslında çobanlar yiğit adamlardır. Bu duruma düşmeleri çok kötü.

Hesabı tersten yapalım. Bu işi İki kişilik genç bir Aile işletmesi düşünelim. bunların eline yıllık net 30bin liradan fazla para geçmesi lazım.

Asgari ücret net 1300 olacaktı. takip etmiyorum. Diyelim ki devlet bu çiftin SSKsını yatırayım diye bi kanun çıkarttı. bu zor değil. bu aile 2 kişilik 1300 x 2 x 12 ay = 31200 lira yapar. Yani biz bu aileye şehire gitme köyde kal, bak kira da vermiyorsun köyde kalınca. iki kişi fabrikada çalışınca eline geçenden daha fazla geçiyor eline dediğimizde onları ikna edebilmeliyiz. Tabi burada kaynanalara da çok iş düşüyor. Gelin - kaynana geçimsizliği varsa "ki bu Anadoluda çok yaygındır" Gelin diyecek ki evet az kazanırız ama daha özgür olurum der. Bizim hesaplar da suya düşer:) işte o zaman :confused:

Konuyu başlatan [MENTION=50830]sklr68[/MENTION] kardeşimizin 50 inek üzerinden bi hesabı var. 160500 liradan bahsediyor. Bu işi forumda yapan [MENTION=44124]simentalci[/MENTION] kardeşimiz Barış bey de 9. mesajda hesap doğru diyor,O zaman 10 inek 32 bin civarı yapar diyebilir miyiz ? (bombardımanı bekliyorum:) ) Gelinleri ve Kaynanaları düşünmedik bu hesapta tabiki:)
Bu işin üstadlarından [MENTION=57589]behcet arı[/MENTION] hoca ise 25 ve 26. mesajlarda bi hesap yapmış devlet desteği şart diyor.
Bazı kardeşlerimiz de ben yerlilerle devam ederim diyor. Bunlar Angusa özendirilmeli devlet bi şekilde önlem almalıdır.
Devlet aynı işi yapan bu kardeşlerimize Angus, Angus Melezi ya da daha ince kemikli daha randımanlı ırklarla yaptıracak yeterli destek verebilir. Zaten tohumlama yasasında değişiklik yapıldı 75 tl vermeye başladı.
Devlet destek verirse ne karı olur?
1 kg randıman fazla alınsa 2013 yılında "3.430.723 baş büyükbaş hayvan kesilmiş" işte bu kadar kg karı olur. Yada Uruguaylı çifçileri zengin etmeye devam:)

Yahu uzun iktidara gelir gelmez DPTyi (Dewlet Planlama Teşkilatı) kapattı, ondan sonra diyorlar her konu siyasete kayıyor, adam memleketin ewimizdeki çocuğumuza kadar karışırken nasıl göbekten bağlı çiftçinin konuları siyasete kaymasın...

KİK Kamu İhale Kanununu saymıyorum bile. Bu konu hakkında kitap bile yazılır.

Planlamayı siz yapmayın ben tek başıma her şeyi sizin yerinize düşünürüm diyor. Sanki kendisi .....töwbe töwbe...

PPTT çok önemlidir. Planing Place Timing Team. Planlama Lokasyon Zamanlama Ekip
. Bunlar olmadan başarıya ulaşılmaz.

Kerwanı yolda düzmeye kalkarsan, yola çıkmadan PPTT yapsan yola çıkmaman gerektiğini anlarsın. Yolda harcadığın emek zaman para boşa gitmez.

Yahu uzun iktidara gelir gelmez DPTyi (Dewlet Planlama Teşkilatı) kapattı, ondan sonra diyorlar her konu siyasete kayıyor, adam memleketin ewimizdeki çocuğumuza kadar karışırken nasıl göbekten bağlı çiftçinin konuları siyasete kaymasın...

Planlamayı siz yapmayın ben tek başıma her şeyi sizin yerinize düşünürüm diyor. Sanki kendisi .....töwbe töwbe...

Kerwanı yolda düzmeye kalkarsan, yola çıkmadan PPTT yapsan yola çıkmaman gerektiğini anlarsın. Yolda harcadığın emek zaman para boşa gitmez.
arkadaşlar sizler haklısınız sizlerin herşeyin en iyisini bilirsiniz.Ben 2 sene önceki trakklupu özledim sadece bilği olanı.Herşeyi bilğisayarda siz bilirsiniz bi tane beslediğiniz dana yok kagıt üstünde herşey lütfen artık kilitleyin bu konuyu bir moderatör olarak

arkadaşlar sizler haklısınız sizlerin herşeyin en iyisini bilirsiniz.Ben 2 sene önceki trakklupu özledim sadece bilği olanı.Herşeyi bilğisayarda siz bilirsiniz bi tane beslediğiniz dana yok kagıt üstünde herşey lütfen artık kilitleyin bu konuyu bir moderatör olarak

Kardeş kızma hemen bi tane beslediğiniz dana yok derken emin misin? beni de kast ediyorsan, yaşını bilmem ama gençsindir benden. belki sen dünyada yokken, belki çok küçükken ben besledim. Şimdi de beslemeyi düşünüyorum. Bak önceki mesajlara bana cevap verirken nasıl cevap vermişler, ben kime nasıl cevap vermişim. Bu konunun da, hem ülkem adına hem kendi adıma dertlisiyim. Bana şunu yaşatıyorsun. Köye gidip, bilhassa bu işleri yapan kardeşlerimin yanına otururum. Onları dışlamam. Onlarla hasbihal ederim. Bunlardan bazıları pek anlayışlı davranmaz bize. Biz okuduk ya. ne biliriz biz. Ben o senin güttüğün danaları inekleri, güttüm ve onların o endamına, o koca gözlerine vurgunum. Hem ben bu toprakların çocuğuyum. Ben Anadoluyum.

Derman arardım derdime, Derdim bana derman imiş.

DPT, eski DİE Şimdiki TÜİK bu memlekette çok büyük işler görmüştür. Türkiye'nin çok yetenekli ve çalışkan bürokratları bu kurumlardan yetişmiştir. Bu ülkeye bakan ve başbakanlar çıkaran kurumdur. yani bu bürokratların bazıları ilerde siyasetçi olmuştur. Fakat siyasetçi olunca işler çok değişiyor tabiki. Planlamada çalışırken bir bölgeyle ilgili şunlar yapılmalı diyen bürokrat, siyasetçi olunca bunları yapmaz ya da yapamaz. Mesela Fındıkla ilgili bir düzenleme yapılacak. Fındık demek Karadeniz+İstanbuldaki Karadeniz oyları demek. Uzatmayayım bu böyle gitmiş.
Daha önce de belirttim, Türkiyenin bugün bütün sorunları insan odaklıdır.
Bunlar iktidara ilk geldiğinde DPTyi kapatıp Kalkınma Ajanslarını kurdular. Bu kalkınma ajansları DPT yerine ikame edilmeye çalışılan bir kurumdu. Bölgesel kalkınma ajansları, planlamaları bölgesel yapacak, aynı zamanda merkezi yapıdan kaynaklanan çift taraflı informeyşın akımı zorluğunu böylece aşacaklardı. Ayrıca her yöreye uygun doğru hamleler yapılacaktı. Bizim oradaki BEBKA akdenizdeki BAKA, Afyon bölgesindeki ZAFER bunlara örnektir. Fikir güzeldi. Bence doğruydu.
Zaten ilk 5 yıldaki ekonomik gelişmedeki rakamlar bunların iyi işler yaptığını gösteriyor.
Bu ajanslar yeni kurulduğunda, bir tanesinin uzmanlarıyla tanışmıştım. Farklı branşlarda çok iyi eğitim almış, idealist, çalışkan, Pırıl pırıl, dinamik gençlerdi. Bugün bile hatırlıyorum. Onlara demiştim ki sizin aranızda Sosyolog da olmalı. Yaptığınız planlamalar, projeler yörenin sosyolojisine de uymalı. Ülkesini kalkındırmak için harıl harıl çalışan bu gençlerin, ülkenin geldiği bu noktada o kurumlarda kalamadığını düşünüyorum.
THY yi büyüten gençlerden birini tanırım. ödül olarak, işten atıldı şimdi. İşsiz mi kalmıştır? Hayır. Kim kaybetti? Bu genç ABDnin en iyi üniversitelerinden mezunu idi. THY yi Afrikada büyütürken ölüm tehditleri altında çalıştı. THY büyüdü. Dünyanın en büyük hava yolu şirketlerinden biri olduydu. Ödül olarak bir iki yıl önce işten atıldı.
Azimle çalışanı, ne yapıyorlar görüyorsunuz, ülkemizde. Bu yüzden şuna inanıyorum şahsen. "Türkiyenin bugün bütün sorunları insan odaklıdır. İnsan sorununu çözmeden hiç bir sorunu çözemeyiz." benimkisi inanç. "Düşünceye pranga vurulmaz"
Neyse mevzu uzun ve derin. biz hayvanlara dönelim.
Bitki ve hayvanları çok seviyorum, onlar yediklerini inkar etmiyorlar.

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt