Angusculuk


1 dana ile oluyorsa bu işler boşuna okuyoruz.

Tecrübe istesen de istemesen de kazanılır ama araştırıp öğrenmek, kafa yormak istemekle olur. Hazır bilgiye ulaşmak kolay değil. Herkes saatlerce makale, kitap okumakla uğraşamaz.

Biz hayvancılığı seviyoruz, araştırıyoruz. Bilgilerimizi de saklamadan, paylaşıyoruz. Tecrübeli, daha bilgili kişiler de kendi görüşlerini belirtiyor, kaliteli tartışmalar yapılıyor.

Köydeki insanlar "sen ne anlarsın" gözüyle bakıyor. Şehirde büyüdük diye önyargılar. Ben onlarla mücadele etmeyi bıraktım, zerre kadar bir şey biliyorsam paylaşmıyorum artık. Forumda ise hayvancılıkla uğraşan insanlar anlayışlı, araştırmacı, gelişmeyi seven ve yeniliklere açık insanlar. Fakat bazen "siz ne bilirsiniz" diyenler oluyor. Açıkçası beni üzüyor ve bunca emeğe saygısızlık olarak görüyorum.

Tartışıp, en doğruya ulaşmak yerine konu kapatmak hata olur.
 
Konu kilitlenir militlenir, hemen yazacaklarımı yazayım:) Zülfiyare dokunup, bazı kardeşlerimizi rahatsız ediyorsak, şimdiden affola.
Dert söyletir. 2. Yakın ve uzak gelecekte, Nerede olmak istiyoruz? sorusunu cevaplamaya devam edeyim.
Hayvancılıkta ilk iki yıl çok önemlidir. işte her şeyden önce bu iki yıl için elimizdeki imkanları çok iyi değerlendirmeliyiz.
Bu iş için devlet desteği şart diyor [MENTION=57589]behcet arı[/MENTION] Hoca.
Bizim nüfus olarak, devlet olarak, iklim ve coğrafya olarak gücümüz belli. öyle koduk mu oturturuz babından "dünya lideri" olacak kapasitemiz yok sığırcılıkta. Ama "Gıda" bu başka şeye benzemez. Bazı çok akıllı adamlar gibi, pahalıya maal ediyorsak dışarıdan alalım demeye de gelmez. Adam bugün sana veriyor. Yarın vermiyorum arkadaş bana da yetmiyor dese naapacaksın. turistleri saymayalım 80 milyon nüfus gıda tüketecek.
Bana göre ucuz ya da pahalı, nüfusuna yetecek kadar her ülke, kendi üretebildiği gıda ürünlerini kendi üretmelidir. Bunun için hemen her ülke çiftçisini ayakta tutacak tedbirler alır. Tarım Süsbansiyonları her ülkede defalarca olmuştur ve zorunda kalırlarsa buna devam ederler.
2013 yılını baz alırsak, yaklaşık 3,5 milyon baş, büyükbaş hayvan kesilmiş. Bu hayvanlar, dişiden doğuyor. her yıl 1 buzağı alabiliyor muyuz? Hayır. Her doğan buzağı yaşıyor mu? Hayır. %15ini öldürüyoruz. Bu doğanların hepsi erkek mi? Hayır.
Bu doğan buzağılar Angus, Simental, Charolais vb. gibi verimli ırklar olsa, bunları damızlıkçıdan satın alan besicilerin bu daha çok mu işine gelir? Evet.
Bu Angusları kendi ülkesinde bulamayan besici, nereden alıyor? Yurt dışından.
Hadi ordan bi tane dana beslemeyen sen bunu nereden bileceksin? Sen mistır muhalif olduğun için yalan söylüyorsun. Belki de bizim medyanın dediği gibi "iç güçsündür."
Benim hakkımda istediğini düşün. "Düşünceye pranga vurulmaz" Fakat bana inanıp inanmaman ülke gerçeklerini değiştirmiyor.
Ben bu topraklara, bu bulunduğum konuma, başka bi yerden ya da uzaydan gelmedim. Ağaç koğuğundan da çıkmadım. Ben bu toprakların çocuğuyum. ....na kadar Anadoluyum. Anam "toprakla güreşmek zor, oku" derdi. hem toprakla güreştim, hem inek sığır güttüm, hem okudum. İnanın "toprakla güreşmek" dert anlatmaktan daha kolay. Toprakla da yeniden güreşmeye başladım. daha kolay.
Şuradan biliyorum. Bazılarınız benimle dalga da geçseniz, ben hala içinizde yaşıyorum. Bana bazılarınız, kızsanız da sizden kopamıyorum. Bu işleri yapanlarla konuşur dururum. "Havuz Şeysi"lerini okumam. Halkın içindeyim, zaten halkım, Halktan aldığım, ve devletin gerçek verilere bakarım.
Bi tane örnek vereyim. bi talebem var Ailesi başka bi köyde, 450 tane besiye bakıyor ve hayvanların başındaki lojmanda kalıyor. Bu çocuk da kendi köyünde babaannesiyle kalıyor. Ailesinden ayrı. zaman zaman gariplik çöker ona çağırır konuşurum, teselli ederim. Ailesinin bakıcılık yaptığı Danalar ithal. Angus, Charolais, Simental vb. O çocuğun Anguslar için söylediği sözü söyleyeyim.
"Hocam Valla Anguslar iyi bakınca, yımırta gibi oluyo" örnek yeterli mi? Bence yeterli. Bunun gibi iki öğrenci daha var. Bir de kendi besisini yapanlar var onlar hariç.

Kendi ülkesinde olmayan bu ırkların yüz binlercesini, dış ülkelerden alan, bunun için son beş yılda 3,5 milyar doları dışarıya veren devlet, bu kadar doları dışarıya vermese bu daha çok mu işine gelir? Evet. Öyle olması lazım.
Ama bi tane dana beslemeyen bizler ne biliriz değil mi? Her şeyin en doğrusunu havuz şeysileri yazar ve anlatır. TÜİK ne bilir ki. Bizim adamlar, bizim çiftçiler için en iyisini bilir. Biliyorlar zaten.
Uzatmayalım, sadede gelelim.
Devlet iyi bi planlamayla yem bitkilerini daha fazla destekleyerek, mazotu - elektriği ucuzlatarak, ya da merası güçlü yerlerde bu işi zaten bi şekilde yapan, kardeşlerimize damızlık vererek, daha fazla destekleme vererek, bu işin ilk iki yıldaki risklerini de azaltarak, hepsini yapamasa da bi kısmını yapabilir mi? Evet.
Peki elinde uzun vadede ne kadar Angus, gibi Etçi verimli ırklar olması lazım? 8 milyon. Delimisin sen. de get.
Evet deliyim:) belki bu rakama ulaşamayabilir.
Peki bu rakamı nereden çıkardın? Şuradan.
ABD nin nüfusu 350 milyon, Yaklaşık olarak nüfusunun onda biri kadar damızlık etçi sığırı var. Süt sığırları hariç. Bize uyarlarsak, 8 milyona yakın damızlık sığırımız olması gerekli. ABD kültüründeki Domuz yerine ise, biz küçükbaş beslemeliyiz. Bu arada kurbanlıkları da hesap etmeliyiz.
Fakat bu rakam abartılı gelebilir. yılda 3,5 milyon baş sığır kesilmiş. Bunlar verimli etçi damızlıklardan doğmuş olsaydı, 3,5 milyon buzağı yapıyor. her yıl bir buzağı alsak bile, bunların yarısı erkek olması lazım. Doğan dişilerin bir kısmını da damızlık düve yapacağız. Et fazlalığı olursa daha fazla yiyeceğiz. Avrupa ortalaması 60kg. Tavuğu az yerken nasıl çoğalttık. Kırmızı eti de daha çok yiyelim. 4,5 milyon küçükbaş, 1 milyona yakın büyükbaş kurban kesiliyor. 5 e bölsek 6-7 milyon hisse yapar. Nüfusun onda biri. Zenginleyelim, daha fazla keselim. Nüfusun yarısı kessin. Allah'ın bu daha çok hoşuna gider. Peki sütçülerden doğan erkekleri ne yapacağız? İşte planlama tek taraflı olmaz.
Birlikte kalkınalım. Zengin zenginlemeye devam ederken, asgari ücretli sayısı çoğalmasın. Böylece daha çok et tüketen insan olur.
Beni tiye alacaklar göreve:) yine hesap yaptım:)
 
Rahmetli Abdurrahim Karakoçtan KüreLee deliye:) gelsin. Garibin Garip Türküsü.
Sılada sılasız kaldım;
Suyum garip, aşım garip.
Ben kendime gurbet oldum;
İçim garip, dışım garip.
:)
 
Köydeki insanlar "sen ne anlarsın" gözüyle bakıyor. Şehirde büyüdük diye önyargılar. Ben onlarla mücadele etmeyi bıraktım, zerre kadar bir şey biliyorsam paylaşmıyorum artık.
Halen yazları köydeyim. Şehirde çalıştığım için ve çocuklar vb. şehirde yaşıyorum. Ama Ben köyde, doğdum köyde büyüdüm. Bu işleri de yaptım. Böyleyken bana da ön yargılılar. Takma kardeşim. Sen yine bildiklerini paylaş bence.
 
Siyaset konuşmayın ne demek,maaşını veren siyaset.ekmegin suyun fiyatını belirleyen siyaset. Urettigin ürünün fiyatı belirleten siyaset. çoçuk sayisini bile belirleyen siyaset ona göre teşvik veren siyaset .bu kadar her seyine karışan bir kurum Hakkında nasıl konuşmayacağız
 
Son düzenleme:
Üstteki mesajlarım, biraz haleti ruhiyemle ilgili. Forum kurallarına uymaya çalışıyorum. Kimseyi kırmak ya da incitmek istemem. Kırdıysam, hakkınızı helal edin. Özür dilerim. Bu mesajlarda Forum kurallarına uymayan birşey varsa sayın moderatörlerim silsin. Şu şiir de benim az önceki haleti ruhiyem içindi. Burada olmamalıydı. onu da şiir bölümüne taşıyabiriler veya silebilirler. Artık geçti.
Hayvancılıkta 2. Yakın ve uzak gelecekte, Nerede olmak istiyoruz? sorusuna devam edeyim.
Önceki mesajlarda devletin yapacağı şeylerle ilgili birçok şey var. Bizi de çok dinlemezler zaten. Peki niye yazıyoruz o zaman? Dert döküyoruz. Dert söyletir.
Şimdi bizim kardeşlerimiz kendileri için ne yapsın?
155. mesajdaki soruları kendine göre cevaplasın, bu işe başlarken mutlaka bu soruları sorsun. Ya da başlamış bu işi sürdürüyorsa, planlı ve yumuşak bir geçiş yapabilir.
Burada bölge şartları, imkanlar, hedefler çok önemlidir. Çok farklı imkanları, hedefleri olan insanlar olabilir.
Peki ne yapsınlar? Hangisi işine geliyorsa onu yapsınlar. Mesajlarımdan belli. Kimseye İlla da Angus besleyin başkası olmaz demiyorum. Böyle bir ırk var. biz kötü tanıştık, onu düzeltelim diyorum.
Bir arkadaşım var. 200 başlık süt işletmesi kurdu. ortaklı.
Şöyle diyordu bana. Bu işe gireceksen, 100 liran varsa 50 liranı gömeceksin. 50si yokmuş gibi başlayacaksın. O ortağını dinletemedi. çok büyük başladılar, nefes yetmedi, çok zorlandılar. Allah kolaylık versin. Beton kısımları bitti, ama nefes nefese kaldılar. daha çok hayvan koyması lazım.
Buradan şu sonuç çıkıyor.
Orta vadede 50 baş yapacak gücümüz varsa bile 10 ile başlayalım, gıdım gıdım ilerleyelim.
Ben bu kadar büyüyün demiyorum ama hedefi olanlar olabilir, Allah yolunu açık etsin.
Daha önce bu konuda geçmişti. Bugün 7000 baş kapasitesi, üç tane çiftliği, bunlar için yüzlerce dönüm yem bitkisi arazisi olan Hacıince şirketi 25 yıl önce 150 dönüm arazi ile başlamış.
Belki 1000 dönüm alacak parası da varmıştır. ama zamanla büyümüş.
İşte 10 baştan örnekler verdim hep. Bana bi 100 alda görelim diyen, 20 alda görelim diyenler var. önceki mesajlarda.
Alice nirdesin gııı:) Harikalar neyim diyarındamısın:) Nirdesin, getme urlara, ge gıı:)
 
3. soruyu cevaplamaya geçeyim.
Hayvancılıkta 3. Buralara gelmek için neler yapılmalı? sorusuna bu soruyu 7. sayfada 134. mesajda sorun diyordu ya üstadlardan Tahir hoca. İşte o soruya.
 
Kahveci bize çay ver:)
Abi ben, besicilik yapacağım. 10 hayvan bakacağım. Danaların anaçları da bende olmalı mı? yoksa Pazardan mı alayım? Yani bu işe ne alarak başlayayım? Buzağı mı? Gebe inek mi? Gebe Düve mi? Ham düve mi?
 
Sizin de muhabbetinize doyum olmuyor:) Çayları soğutmayalım.
Bu işi yapacaksan, bunun anaçları da sende olmalı, diyor bazı kardeşlerim. Bence de kısa vadede şimdilik durum öyle görünüyor.
 
Bu durumda Angus anaçlarla başlasak bunu bize en yakın, Yenişehirdeki Erginler var oradan alabiliriz. Bizim için fiyat önemli. Sürüden çıkaracakları yaşlı gebe ineklere bile en az 7500 derler gibime geliyor. Bir de İstanbulda lüks lokantaları olan genç birinin Sakaryada Virginya Angus diye çiftliği var. oraya da sormalı. veya Konyadaki Zengene. Gebe düve alsak ona daha pahalı derler. Ham düve alıp Erginlerden bir tane de Damat:) boğa mı alsak? bir kaç ay düvelerle kalınca kesime yollarız.
Ya da Holstein veya yerli düve mi alsak veya yaşlı inek. Bunların hem sütü de olur. Angus hiç beslemedik.
 
Ben dediğim gibi anaçlı besiden yanayım. İmkanım olsa simental ile anaç kadro kurarım. Şuan imkan yok. 3-5 inekle bir şeyler yapacağım nasipse. Bunlar da muhtemelen yerli kara inekler olur. Ham düve alıp suni tohumlama ile istediğim boğayı kullanırım. Sanırım en düşük maliyetli kadro böyle kurulur. Zamanla yanına simental ekleyebilirsem eklerim. Tabi pazardan simental alınmaz, rengi, vücudu simental gibi ama soyuna bakıyoruz melez çıkıyor. Bu sebeple çiftlikten alacağız. Aslı nesli belli olacak. Bu da pahalı tabi ki. 2 yerli kara fiyatına 1 tane simental alacağız. Başlangıç için mantıklı mı derseniz, mantıksız. Ha sermayeniz sağlamdır, o zaman hemen simental ile başlayın. Montofon da olabilir.

Bizim gibi 40-50 dönüm tarlası olup, 3-5 inekle başlayacak olanlar boşuna harcama yapmasın. Yerli kara X angus melezi erkek buzağı ile simental X angus melezi erkek buzağı arasında çok verim kaybı olmaz. 1 simental yerine de 2 yerli kara alınabiliyorken, simentali tercih etmek tamamen keyfi olur. Yani 1 yılda 2 buzağı almak varken, 1 tane almayı tercih etmiş olursunuz.

Benim kafamdakiler şimdilik böyle.
 
Pazardan yerli veya holstein inek ya da düve alsak, en önemli risk, bunların hastalıktan ari olup olmadığını bilemeyeceğimiz. En yakın büyük pazar Sakarya. Bak oradan her yıl kurbanlık 7-10 düve alanlar, birini kaybediyor. Hem bi tanesi bile burusellalı çıksa naneyi yedik. Kağıdına küreğine de pek güvenilmiyor. Ya da Bursada ari çiftlikler vardır. Ya da Trakyadan 4bin 4binbeşyüz liraya yaşlı holstein buluruz. Orası ari bölge. Hem sütü de olur onların.
 
Biz yavru alacağımız için bizim için en önemli şey burusella olmamasıdır. buzağı için çalışacağız çünkü. Acaba hastalık tahlili yaptırma imkanımız var mı? Vardır da astarı yüzünden pahalı mı gelir ki?
Bu durumda holstein alıp, Angus damat salmak, ya da suni tohumlatmak daha mantıklı gibi duruyor.
 
Yerli kara hastalıktan ari bulabilir miyiz? Çubuk tarafında yerli karalar var diyorlar.

Bizim memleket Çankırı. Köyümüzde az da olsa var ama yakın bir ilçemizde (Bayramören) devlet tarafından koruma altına alınmış.

http://www.tarimtv.gov.tr/HD7006_bin-500-yerli-kara-sigiri-100-ureticide-hayat-buluyor.html

Köydekiler artık son zamanlarını yaşıyor. Melezlemeye kurban gittiler. Üreticileri gezme fırsatım olmadı ama haber doğru ise bulmakta zorlanmam diye düşünüyorum.
 

Onlar koruma altındaysa, onların desteklemeleri farklı. Belki köylü satamaz onları. Bizim marmaranın da Yerli boz var böyle bir proje içinde onlar da çok az kaldı. Bunlar Çanakkale, Tekirdağ taraflarında ABD deki gibi dağa salma yapılıyor. Bana en yakın Kocaeli dağlarında var.
 
Şöyle birşey de geliyor aklıma. Erginler gibi büyük çiftliklerin, Artık sürüyü büyütmek istemezlerse, dişi buzağı çok işlerine gelmez. Erkek buzağıya çok para derler ama dişi süt buzağısını daha ucuz verirler. İki üç sütlü holstein alırsak,bu buzağılar günde 6-8 litre içse bu holsteinlerin sütü yeter. Meradan yararlanılacaksa Ocak gibi alınır. Nisanda gütmeye başlanır. Ya da hiç ineğe bulaşmayalım dersek, köyden sütçülük yapan birinden 1,30 süt bulunur. Zaten en fazla 1,10 veriyorlar sütçüye. 90 litre süt alacağım 2-3 ay desek verirler.
 

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt