Kahveciiii çayları tazele
Katkıda bulunmak isteyen arkadaşlar lütfen görüşlerini bildirsin.
3. Buralara gelmek için neler yapılmalı? sorusunda tartışmanın bu bölümünden çıkardığım sonuçları toparlayayım.
1. Et Eylem planı çıkarılmalıdır. Belki çıkarılmıştır bilen aydınlatsın.
2. Bu işe yeni başlayanlar, küçük başlamalı sabırla zamana yayarak büyümeye çalışmalıdır.
3. Merası otu bol olan yerlerde devlet can ve mal güvenliği sorununu çözmelidir.
4. Merası olmayan kişiler, hayvan başı en az 3 dönüm, sulanır Rotational Grazing (Dönüşlü otlatma) sistemi kurmalıdır. Bunun yanında kış için, imkan varsa kuru tarım yem bitkileri ekmeli veya icar ile ilave yem bitkileri ekmelidir.
5. 10 baştan aşağısı, asgari bir geçim sağlayacak gibi görünmüyor, 10 baş yapılacaksa bile, bütçeye göre daha az sayıda anaçla başlayarak yapılmalıdır.
6. Parakende olarak, 2 liraya açık süt satmak, daha mantıklı gibi görünüyor. Hayvan başı Çok az süt almak ek gelir için daha mantıklı. (2. Durum) Bu yeni başlayacaklar için bile ucuz anaçlarla başlamayı öne çıkarıyor, Angusa çevirsek bile melez başlamalı.
7. Elinde anacı bulunanlar, Simental, montofon veya bunların melezi ise, çok Angusla melezlemeleri mantıklı görünmüyor. Bunlar, ırkına uygun gitmeli.
8. Devlet hem sütte hem de ette, et kalitesine göre fiyatlandırmaya gitmeli. sadece kasapta değil, kesimde üreticiyi ezdirmemeli. Yeni düzenleme ile yapmaya çalışıyor. Angus gibi kaliteli ırklara daha fazla fiyat ödenmeli. Ayrıca para eden sakadatları, atılıyormuş gibi değil, satılıyormuş gibi fiyatlandırmalı. Zaten satılıyor. Bu ciğerler, üreticinindir. inanın bedavaya alınırken, o üreticinin ciğeri kopuyordur.
9. Her türlü kırmızı et reklamı ve sürümü için, Pişirme de önemlidir.
10. İlerde bölgelere göre ihtisaslaşmaya gidilse bile, şu an besicilik yapanın elinde kendi anaçları da olması gerekiyor.
11. Analı-danalı sistemleri üretici zaten yapıyor. Devlet bunların Damızlık, mera, yem bitkisi, ucuz mazot ucuz ya da bedava sulama elektriği vb. konularına eğilmelidir.